Anglia látnivalói, nevezetesség, helyek ajánló útikalauz

Anglia nevezetességi magyarul

Egy internetes portál 2008-ban szavazást indított, mely alapján a ködös Albion legfelkapottabb nevezetességeit szerették volna rangsorolni. Az olvasók voksai alapján Anglia legérdekesebb látnivalói között toronymagasan a Westminster-apátság végzett, és ugyancsak dobogós helyezést tudhatott magénak a Tower Bridge és a bronzérmes Stonehange. A kultikus építmények közül stílszerűen tehát mi is ezekkel kezdenénk, és természetesen nem állunk, nem állhatunk meg itt.

Online hotelkereső Anglia több mint 59 ezer szálláshelye (kb. 25 ezer szálláshely volt 2012-ben), egész évben versenyeznek értünk minden árkategóriából. Érdemes előre figyelni egy-egy új szálláshely bevezető akciójára, az interneten, itt a linkre kattintani tudunk keresni és foglalni gyorsan: Szállások Anglia, foglalás díjmentesen, településlista ITT. Térkép, rendezés, friss vendég értékelések, vélemény fórum a képek és leírások mellett. Azonnali visszaigazolás közvetlen elérhetőséggel. Garantáltan jó árak, kényelmes és gyors online szállásfoglalás.

Az országhoz számos páratlan látnivaló és helyi szokás, illat, íz tartozik még, melyek éppúgy Anglia lényegét, kvintesszenciáját adják, mint a fent említett nevezetességek. Már maga a főváros, London is elképzelhetetlen lenne óriáskereke, vagyis a London Eye, a Buckhingam Palota előtti őrségváltás, a zsúfolt indiai éjjel-nappalik, a Kínai Negyedben ünnepelt kínai újév, vagy akár a Notting Hilli karnevál nélkül, hogy a sötétbőrű utcai zenészeket és az elmaradhatatlan hétvégi krikett partikat már ne is említsük, és akkor még hol van Nagy-Britannia. Hol maradnak a híres egyetemvárosok, Oxford vagy Cambridge, hol Canterbury Anglia talán legszebb, legimpozánsabb katedrálisával? Hasonlóképp nem feledkezhetünk el a római fürdőjéről híressé lett Bathról, a véres múltjával és káprázatos kastélyával, no meg nemzetközileg elismert fesztiváljaival kiemelkedő Edinburgh-ről, a Beatles szülőhazájaként emlegetett Liverpoolról sem. Vég nélkül folytathatnánk a sort, de beszéljenek inkább maguk a nevezetességek!

1. Westminster-apátság

A 7. században emelt, gótikus stílusú apátság nemcsak történelmi, építészeti szempontból is London s Anglia egyik legkiemelkedőbb emlékműve. Hosszú évszázadokon át itt koronázták és temették az angol uralkodókat, I. Erzsébet és Stuart Mária mellett az apátság kriptájában nyugszik például Dickens, Newton és Churchill is.

2. Tower Bridge

A csak a földkerekség legjobban fotózható hídjaként emlegetett Tower Bridge, Anglia legkeletibb hídjának címére is jogosult volna. A múltszázadban épített Temzét átszelő kecses szerkezet, mely a város tulajdonképpeni sziluettjét adja, különlegessége továbbá konstrukciója, hajók áthaladásakor középső része ugyanis felemelkedik, külön attrakcióként szolgálva a bámész turistáknak. Egyébként ez London egyetlen felnyitható hídja. Mellette romantikus kis piac, hangulatos pub-ok és éttermek.

3. Stonehenge

A megközelítőleg ötezer esztendős kőépítmény keletkezéséről, melyet az angliai Salisbury fennsíkon találunk, nem sokat tudunk. Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszínében néhány kutató kultikus építményt lát, míg mások óriás naptárnak vélik az impozáns kövekből álló gyűrűt, de napvilágra kerültek már olyan szó szerint légből kapott értelmezések is, mely szerint az ufók ajándéka lenne e parádés építmény. Így, vagy úgy a világ eme lehengerlő csodáját kár volna kihagyni angliai utunk során.

4. Westminster-palota

A Westminster palota a londoni parlament alsó- és felsőházának épülete, mely a maga 1200 termével a világ egyik legnagyobb parlamentjének számít. A jelenleg megcsodálható épület egy tűzvész után épült újjá, 1834 és 1864 között. A palota legrégebbi része, a Westminster Hall 1097-ből származik. A parlament óratornya, a híres Big Ben, London egyik legnépszerűbb látványossága s egyben egyik szimbóluma is. Mi több, a Parlament a Westminster- apátsággal együtt az UNESCO Világörökség listáján is szerepel.

5. British Múzeum

London legnagyobb s méltán világhírnévre szert tett múzeuma a British Múzeum, melyet az Oxford Streetől északra találunk. Maga a múzeumépület már kívülről is pazar, hisz a neoklasszicista főépület mintájául az egykor Athénban álló Erechteion templom szolgált. A British több mint 13 millió tárgyat felvonultató gyűjteményében olyan ritkaságokra lelhetünk, mint az ókori hét csoda egyike, vagy az athéni Parthenon szobortöredékei, hogy Shakespeare eredeti kéziratait már ne is említsük. Az emberi kultúra megkerülhetetlen gyűjtőbázisa tehát a múzeum, mely árnyékában szelíden bújik meg a brit főváros legjelentősebb felsőoktatási intézménye, a híres-neves Londoni Egyetem. A British ráadásul a világ legrégebbi múzeuma, mely díjmentesen látogatható.

6. Tate Britain

A British Múzeum mellett London, s így Anglia másik legkiválóbb múzeuma a Tate Britain, melyet a híres cukor-mágnás és műgyűjtő, Henry Tate alapított 1897-ben. A brit művészek képtárgyűjteménye a 16. század festő zsenijeitől, de korunk nagyjaitól is páratlan remekeket őriz. Elég legyen csak Van Dyck, vagy William Blake neve említésül. Érdemes felkeresnünk a 2000-ben nyílt Tate Modernt is, a modern művészetek múzeumát, melynek gazdag tárlatban többek közt Monet, Dali, Picasso, Chirico, és Francis Bacon munkáit tekinthetjük meg.

7. Buckingham palota

Egy Angliába szakadt, valamire való turista, persze az 1703-ban épült Buckingham Palotát, a brit királyi család otthonát sem hagyhatja ki a látnivalók sorából. A neves épület, mely hajdanán városházaként funkcionált, 1762-ben vált III. György királyi rezidenciájává. Az impozáns komplexum 661 egységéből áll, a turisták számára ebből 19 látogatható, köztük a Music Room is, ahol az állami vendégeket fogadják és a királyi csemetéket keresztelik. A kastély előtti tér látványos őrségváltása szintúgy vonzza a tömegeket. A rituális ceremóniát a vörös egyenruhás katonák felvonulása és az angol viszonylatok közt jó időben elmaradhatatlan zenei kíséret fémjelzi. Persze a királynő jelenléte, melyet a család oroszlános-egyszarvú zászlója jelez is felébreszti, vagy épp ébren tartja a látogatók kíváncsiságát. A királyi palota, mely ma fogadások, ebédek, vacsorák, és királyi kertipartik kedvelt színhelyeként is szolgál, nem véletlenül a világ egyik legismertebb épülete.

8. Tower

London híres erődítménye, mely szintén elválaszthatatlan az angol történelemtől a Temze partján magasodik. Egyszerre szolgált a királyok lakhelyeként s a főváros rettegett börtöneként, ma pedig múzeumot találunk benne. Fegyvertárában a felbecsülhetetlen értékkel bíró koronaékszereket tekinthetjük meg.

9. Az Angol Tavak környéke

Északnyugat-Anglia festői tóvidéke, melyet a zöldellő völgyek és a magas hegycsúcsok jellemeznek, évi mintegy 10 millió turistát vonz. A tavak sajátos karakterének köszönhetően mindegyik mással csalogatja az érdeklődőket, noha közülük kétségkívül Drasmere, Ulswater és Windermere a legcsodálatosabbak. Ha pazar környezetben, de mégiscsak nyugalmasabb helyen szeretnénk tölteni vakációnkat Wast Watert, vagy Buttermeret keressük. A látvány miatt ezeken a helyeken sem lesz okunk panaszra.

10. A windsori kastély

A kilenc évszázada az angol királyok rezidenciájaként szolgáló kastély, minden apelláta nélkül a világ legromantikusabb kastélyainak sorát gazdagítja. Ne hagyjuk ki a látnivalók sorából!

11.A londoni Soho

A londdoni West End keleti végétől délre fekvő Soho, voltaképp egy kis utcák hálózatából álló, éttermekkel, pubokkal, kisebb boltokkal, színházakkal és mozikkal zsúfolt, hangulatos városrész, ahol több film- és reklámcég központja található. Bővebb bemutatásra nem igen szorul, hisz ha London, vagy Anglia kerül szóba, az elsők közt van, ami mindenkinek eszébe jut.

12. Hyde Park

A legnagyobb és leghíresebb londoni park kétségtelenül a Hyde. A 158 hektáros zöldövezet számos érdekességet kínál, Serpentine nevű tava például igen kedvelt csónakázó- és fürdőhely, a legtöbben mégis szónoksarkáról ismerjük, ahol kortól, nemtől, pártállástól függetlenül, bárki beszédet mondhat.

13. Snowdonia Nemzeti Park

Az 1352 km2-es kiterjedésű park, mely Nagy-Britanniának ugyan csak második legnagyobb ilyen jellegű létesítménye, különlegessége, hogy itt található Britannia legmagasabb pontja, az 1068 méteres Snowdon. A nemzeti park megközelítőleg évi 500 ezer látogatót vonz, tengerpartja mellett jelentősek és a turisták körében igen népszerűek római erődjei és normann kastélyai is. Snowdonia leírás 1. rész ITT.

14. Wembley Stadion

Egy megszállott focidrukkernek Anglia persze nem jelentene semmit a legendás Wembley Stadion nélkül. Hisz 1953-ban barátságos mérkőzésen az Aranycsapat itt aratott győzelmet 6:3-ra az angol válogatott fölött, akik addig soha nem veszítettek még hazai pályán. A régi stadiont 2000-ben ugyan bezárták, majd lebontották, helyére, azóta új stadion épült.

15. London Eye

Aki a főváros óriáskerekét, egyben a legautentikusabb módját választja a londoni panorámában való gyönyörködésnek. A méltán világhírű Millenium Kerék a maga 135 méteres magasságával 2006-ig a világ legnagyobb óriáskerekének számított. Bár azóta jócskán túlszárnyalták, népszerűsége, vonzereje mit sem vesztett, évente közel 3,5 millió turista keresi fel. Miért éppen mi maradnánk ki a sorból?

16. Madam Tussaud Panoptikuma

A világ leghíresebb és leghírhedtebb személyiségeinek viaszmásaival találkozhatunk Tussaud Panoptikumában. Bár a belépő borsos és rendszerint órákig kell sorba állni a bejutásra várva, ha azt vesszük, hogy a „sztárokkal” készült közös fotóval hetekig lehet bosszantani az otthon maradt kollégákat, megéri beruházni és türelmesen álldigálni a múzeum kapujában egy kicsit, vagy sokat.

Egy hangyányit távolabb szakadva Londontól, érdemes felkeresnünk a Világörökség részét képező Bath városát is, mely már a 18. században az arisztokrácia kedvelt üdülőparadicsoma és szerencsejáték barlangja volt. A város római fürdőjén túl, György korabeli építészetéről híresült el, és ildomos ellátogatnunk apátságába is, meglátogatni üzletekkel körülbástyázott hídját, a Pultney-hídat. Szent Andrews, mely hajdanán Skócia egyházi fővárosa volt, ma a golf megszállottjainak mekkája. Ebben a városban kapott ugyanis otthont a Királyi és Ősi Golf Klub, ráadásul ugyancsak itt található a világ egyik leghíresebb pályája, az Old Course is. Golfőrűlteknek kihagyhatatlan.

Az angol történelemben szintén meghatározó szerepet magáénak tudó York, mely napjainkban is látogatók millióit vonzza, elsősorban kulturális emlékművei miatt tarthat számot figyelmünkre. Nézzük meg a város gótikus katedrálisát, a Minstert, mely Európa legnagyobb székesegyháza, középkori városfalait, vagy egyszerűen átadva magunk a múlt igézetének, csámborogjunk csak történelmi utcácskáin. Manchester nemcsak a divat és a vásárlás fellegvára, ahol kapósabbnál kapósabb szórakozóhelyeket és robosztus bevásárlóközpontokat találunk, a város kínai negyede a kuriózumokra kíváncsi turisták körében is népszerű lehet. Az ale típusú sörök szerelmeseinek szinte kötelező ellátogatniuk ide.

Birminghamben a műkincseiről neves Museum&Art Gallery-t és a híres ékszernegyedet érdemes felkeresnünk. Míg előbbiben az angol szokásokhoz ragaszkodva ötórai teánkat is elkölthetjük, utóbbi zsúfolásig telt bemutatótermeiről nevezetes.

Angliát megismerni persze kevés csupán szemünkön keresztül. Az országhoz páratlan ízei éppúgy hozzátartoznak, enélkül talán meg sem érthetnénk a brit mentalitást. Noha kizárt, hogy az összes éttermet végigjárjuk, melyből csupán Londonban több mint 6000 van, azért egy-egy felkapottabb helyre nem árt beülni, hogy megkóstoljuk a legjobb helyi specialitásokat. Például a Mixed Cheesel töltött szendvicset, mely egy zöldségekkel és gyümölcsökkel pikánsabbá varázsolt sajttöltelék, a kultikus fish&chipset (hal&krumpli), vagy a híres Welington bélszínt, mely a hús ízét kiemelő prágai sonkának és gombának köszönheti omlósságát és finomságát. Személyes tapasztat az volt, hogy jó helyet véletlenül vagy ajánlásra lehet találni Londonban. A fővárosban sok a számunkra túl drága hely, illetve a megfizethető de jellegtelen nemzetközi gyorsétteremláncokba is léptem nyomon belebotlunk.

Híres hotelek százai várják az utazókat Angliában. Online hotel kereső Anglia több mint 5000 szálláshely: Minden jelentős város hotelei, foglalás ITT. – Ha minden ajánlatot látni akar egy ügyes egyesített keresőben, akkor pedig: Még több szállás ajánlat ITT – több ezer online foglalható szálláshely ajánlat minden kategóriából. Utazás előtt nézze meg az ajánlatok, és indítsa el a foglalását erről a piros linkről indulva! Luxus szálloda szoba, elit villák és lakosztályok egy helyen. A napi és csomag árak összegyűjtve egész Angliára szálláshelyek profi összefoglalója egy rendszerben magyarul is.

Angila a GoogleMaps térképen jól áttekinthető. A zoomolható térképe alkalmas útvonalak keresésé re,műholdkép nézetben még többre is, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben segítenek minket az interneten.

Minden angol település (all cities), ahol van (vagy volt) online foglalható szálláshely: Anglia szálláshely ajánlatai ITT – összes város és kis település. – A teljes város, településlista alul.

Az alábbi angol városok, falvak, az összes település szállás ajánlattal ITT : (leírás, térkép, fotók és szállás árak). Angol települések szállás ajánlatokkal, ABC-s rendben: Aberargie, Abingdon, Alcester, Alnmouth, Alnwick, Alston, Alton, Ambleside, Amesbury, Andover, Arundel, Ascot, Ashbourne, Ashburton, Ashby de la Zouch, Ashford, Aviemore, Axminster, Aylesbury, Bakewell, Baldock, Bamburgh, Banbury, Barnard Castle, Barnsley, Barnstaple, Barrow Upon Humber, Barrow-In-Furness, Basildon, Basingstoke, Bath, Battle, Beaconsfield, Bedford, Belford, Berkeley, Berwick-upon-Tweed, Beverley, Bewdley, Bicester, Bideford, Birmingham, Bishop Auckland, Bishop’s Stortford, Blackburn, Blackpool, Blandford Forum, Bodmin, Bognor Regis, Borehamwood, Boston, Bournemouth, Bourton-on-the-Water, Bovey Tracey, Bowness-on-Windermere, Bracknell, Bradford, Bradford-on-Avon, Braintree, Brampton, Braunton, Brentwood, Bridgnorth, Bridgwater, Bridlington, Bridport, Brighouse, Brighton & Hove, Bristol, Brixham, Broadstairs, Broadway, Brockenhurst, Bromley, Bromsgrove, Buckingham, Bude, Budleigh Salterton, Burford, Burnley, Burton upon Trent, Bury St. Edmunds, Buxton, Callington, Calne, Camberley, Cambridge, Camelford, Cannock, Canterbury, Carlisle, Carnforth, Castle Donington, Castleton, Chagford, Chard, Chatham, Cheddar, Chelmsford, Cheltenham, Chester, Chesterfield, Chester-le-Street, Chichester, Chippenham, Chipping Campden, Chipping Norton, Chorley, Christchurch, Church Stretton, Cirencester, Clacton-on-Sea, Cleethorpes, Clitheroe, Cockermouth, Colchester, Congleton, Coniston, Corbridge, Corby, Corsham, Coventry, Cranbrook, Crawley, Crewe, Crewkerne, Cromer, Croydon, Cullompton, Darlington, Dartford, Dartmouth, Daventry, Deal, Derby, Dereham, Devizes, Diss, Doncaster, Dorchester, Dorking, Dover, Driffield, Droitwich Spa, Dudley, Dulverton, Dunstable, Dunster, Durham, East Grinstead, Eastbourne, Eastleigh, Ely, Emsworth, Epsom, Evesham, Exeter, Exford, Exmouth, Falmouth, Fareham, Farnborough, Farnham, Faversham, Filey, Folkestone, Fowey, Frome, Gainsborough, Gateshead, Glastonbury, Glossop, Gloucester, Godalming, Grange-over-Sands, Grantham, Grasmere, Gravesend, Great Dunmow, Great Yarmouth, Grimsby, Guildford, Guisborough, Hailsham, Halifax, Halstead, Haltwhistle, Harlow, Harrogate, Hartland, Hartlepool, Harwich, Haslemere, Hastings, Hatfield, Havant, Hawkshead, Haworth, Haydock, Hayes, Hayle, Hayling Island, Hebden Bridge, Helmsley, Helston, Hemel Hempstead, Henfield, Henley-on-Thames, Hereford, Hertford, Hexham, High Wycombe, Highbridge, Hinckley, Hitchin, Holsworthy, Honiton, Hook, Horley, Horsham, Huddersfield, Hull, Hungerford, Hunstanton, Huntingdon, Hurley, Hythe, Ilford, Ilfracombe, Ilkley, Ilminster, Ipswich, Isle of Portland, Kendal, Kenilworth, Keswick, Kettering, Kidderminster, King’s Lynn, Kingsbridge, Kirkby Lonsdale, Kirkby Stephen, Knaresborough, Knutsford, Lancaster, Launceston, Leamington Spa, Leatherhead, Ledbury, Leeds, Leicester, Leighton Buzzard, Leominster, Lewes, Leyburn, Lichfield, Lifton, Lincoln, Liskeard, Little Hallingbury, Littlehampton, Liverpool, London City, Looe, Lostwithiel, Loughborough, Louth, Lowestoft, Ludlow, Luton, Lydney, Lyme Regis, Lymington, Lyndhurst, Lynmouth, Lynton, Lytham St Annes, Macclesfield, Maidenhead, Maidstone, Maldon, Malmesbury, Malpas, Malton, Malvern, Manchester, Mansfield, Margate, Market Drayton, Market Harborough, Marlborough, Marlow, Matlock, Melbourne, Melton Mowbray, Middlesbrough, Milton Keynes, Minehead, Morecambe, Moretonhampstead, Moreton-in-Marsh, Morpeth, Much Wenlock, Nantwich, Newark, Newbury, Newby Bridge, Newcastle Under Lyme, Newcastle Upon Tyne, Newmarket, Newport, Newquay (Cornwall), Newton Abbot, North Walsham, Northallerton, Northampton, Northwich, Norwich, Nottingham, Nuneaton, Oakham, Okehampton, Ormskirk, Oswestry, Otterburn, Oxford, Padstow, Paignton, Painswick, Penrith, Penzance, Perranporth, Peterborough, Petersfield, Petworth, Pickering, Plymouth, Pontefract, Poole, Porlock, Port Isaac, Portsmouth, Preston, Ramsgate, Reading, Redcar, Redditch, Redruth, Retford, Richmond upon Thames, Ringwood, Ripon, Romsey, Ross-on-Wye, Rothbury, Rotherham, Royal Tunbridge Wells, Royston, Rugby, Ryde, Rye, Saffron Walden, Salcombe, Salfords, Salisbury, Saltash, Saltburn-by-the-Sea, Sandbach, Sandown, Sandwich, Scarborough, Scunthorpe, Seahouses, Settle, Sevenoaks, Shaftesbury, Shanklin, Sheffield, Shepperton, Shepton Mallet, Sherborne, Shifnal, Shipston on Stour, Shrewsbury, Sidmouth, Sittingbourne, Skegness, Skipton, Slough, Solihull, South Brent, South Molton, South Shields, Southampton, Southend On Sea, Southport, Southwold, Spalding, St Agnes, St Albans, St Austell, St Helens, St Ives, St Ives, St Mary’s, St Mawes, St Neots, Stafford, Staines, Stamford, Stansted, Stevenage, Stockbridge, Stockton-On-Tees, Stockport, Stoke on Trent, Stone, Stourbridge, Stourport-on-Severn, Stow-on-the-Wold, Stratford-upon-Avon, Stroud, Sturminster Newton, Sudbury, Sunderland, Sutton Coldfield, Symonds Yat (csodálatosan szép természeti és ember által gondozott terület, folyópart – Wye Valley Area of Outstanding Natural Beauty – AONB), Swaffham, Swanage, Swansea, Swindon, Takeley, Tamworth, Tarporley, Taunton, Tavistock, Teignmouth, Telford, Tenterden, Tetbury, Tewkesbury, Thetford, Thirsk, Tintagel, Tiverton, Tonbridge, Torpoint, Torquay, Totnes, Towcester, Tring, Trowbridge, Truro, Uckfield, Ulverston, Umberleigh, Uppingham, Uttoxeter, Ventnor, Wadebridge, Wakefield, Wallingford, Walsall, Wantage, Ware, Wareham, Warkworth, Warminste, Warrington, Warwick, Washington, Watford, Wellingborough, Wells, Welwyn Garden City, Weston-super-Mare, Wetherby, Weybridge, Weymouth, Whitby, Whitchurch, Whitley Bay, Widnes, Wilmslow, Wimborne Minster, Winchcombe, Winchester, Windermere, Windsor, Wirral, Wisbech, Witney, Woking, Wokingham, Wolverhampton, Woodbridge, Woodhall Spa, Woodstock, Woolacombe, Wooler, Worcester, Workington, Worksop, Worthing, Yelverton, Yeovil és York városa. A lista nem teljes, és Nagy Britanniával (Egyesült Királyság) együtt még hatalmasabb a településlista. Magánszállások, villák, kiadó apartmanok és házak hosszú sora van még a hoteleken túl.

Látnivaló fotó galéria ízelítő:
London Eye kerékTower Bridge hídWestminster AbbeyStonehenge kövekWembley Stadion

Részletes angol nyelvű útikalauz látnivalók és települések szerint, történelmi, építészeti és természeti szépségek együtt: www.britainexpress.com/Where_to_g.

4 hozzászólás a(z) “Anglia látnivalói, nevezetesség, helyek ajánló útikalauz” bejegyzéshez

  1. szreka6

    Hello!
    A falvaknal legyszíves javítsd ki az egyik falu nevet….nem Salford hanem Salfords
    Koszi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük