Trieste története, élmények, érzések és látnivalók Triesztben

Olaszország közeli látnivalói közül Trieszt (Trieste) városa kiemelhető.

A személyes élménybeszámolókat később, először a száraz útikönyvi megközelítéssel küzdjünk meg! Kitartás és béke.

Történelméből:

Területén már a bronzkorban letelepedtek, ekkor megerősített, fallal körülvett falvak álltak helyén. Tragikus történetét, hősies újra-felemelkedését, majd római elfoglalását Plinius írta meg. A város első virágkorát Octavianus császár ideje alatt élte, ekkor emelték a bazilikát, a kapitóliumot és még számos, jelentős emlékművét. A kereszténység i. sz. az I. század végén érte el Triesztet, a város legnagyobb mártírja, Justus, védőszent lett. A középkorban Trieszt Velence ellen küzdött, a 14. században a nagyhatalom végül megszállta. A 16. században rövid ideig spanyol uralom alatt állt, majd az osztrákok kezébe került. Trieszt 1719-ben vált vámszabad területté, minek következtében kereskedelmi forgalma fellendült. Napóleon háromszor szállta meg (1797, 1805-07, 1809-13), de ez csupán rövid időre vethette vissza a várost a fejlődésben. A napóleoni háborúk után újra osztrák fennhatóság alá került. 1918. november 3-án egyesült Olaszországgal. A német megszállás idején külön provinciát alkotott. 1954. október 26. óta ismét Olaszországhoz tartozik.

Látnivalók, nevezetességei:
Művészi és kulturális örökségét Trieszt határváros jellegének köszönheti. Területén a római korból származó emlékműveken túl, az osztrák császári építészet meghatározó monumentumait találjuk meg, melyek végigívelnek a városközponton (hasonló épületeket találhatunk Bécsben). De a városban a mediterrán stílus megkapó légkörét érezhetjük, ami annak köszönhető, hogy Trieszt a 18. század folyamán fontos kikötő volt.

A város arculatát két monumentális épületegyüttes szabja meg, az egyik a Trieszt felett magasodó San Giusto Katedrális a San Giusto Erőddel, melyet a 15. században kezdtek építeni és közel 160 évig épült, a másik a belvárostól csupán három kilométerre fekvő, szépséges, XIX. századi, romantikus Miramare-kastély (Castello di Miramare). Utóbbi Habsburg Miksa osztrák főherceg és felesége, Sarolta hercegnő részére épült, de Erzsébet királynénak, Sissinek kedvenc nyári tartózkodási helye volt. A San Giusto erőd kupoláiból fenséges látvány tárul a városra, környező hegyeit és a tengert beláthatjuk odafentről. A katedrálishoz tartozó templomon túl, érdemes a Lapidáriumot felkeresni, ahol a városban felfedezett római és középkori relikviákat megcsodálhatjuk. A vadregényes Miramare kastély nemcsak kívülről nyújt felejthetetlen látványt, korhűen berendezett, belső szobáit, a tróntermet és a kastélyparkot érdemes bejárni. Míg az egykori istállóépületek ma időszakos kiállításoknak adnak otthont, a régi üvegház épülete patinás bájt sugároz magából.

Trieszt múzeumainak sorából kiemelkedik a Museo Revoltella. Az intézményt 1869-ben Baron Pasquale Revoltella ajándékozta a városnak, aki nagy patrónusa volt a művészeteknek, s imádta avantgarde munkákkal körbevenni magát. A Múzeum 19. századi, olasz gyűjteményén túl, érdemes a modern és kortárs műveiből nyílt tárlatot végignézni. A trieszti művészettörténeti múzeum a környéken feltárt prehisztorikus és előember maradványok bemutatására szakosodott, de kínálatában találunk római korabeli és középkori szobrokat, egyiptomi, görög és római régiségeket, sőt egy jelentős érmegyűjteményt. Végül a Vasútmúzeum érdemel említést még, ahol az egykor Triesztben közlekedő, ló vontatta gőzös prototípusát szemrevételezhetjük.

A város római eredetére utal a San Giusto hegy lábainál fekvő, tengerre néző Római Színház. Színpada feltehetőleg fából épült, a színházat díszítő szobrokat ma a Városi Múzeum őrzi.

A Győzelem Világítótornya, a trieszti építész, Arduino Berlam, és a szobrász, Giovanni Mayer, kifejező alkotása. Két fontos funkciója van. Egyrészt a tájékozódást segítve megvilágítja a trieszti öblöt, másrészt az első világháborúban elesettek számára állít hősi emlékművet. A látnivalók közül a világítótorony arról nevezetes, hogy Giovanni Mayer győzelem szobra alatt rögzítették az Audace torpedóhajó horgonyát, az első olasz hajóét, mely Trieszt partjait 1918. november 3-án elérte.

Ugyancsak a római építészet kiemelkedő darabja az „Arco di Riccardo” egy augusztiánus kapu, melyet a római korabeli falakkal egy időben, Kr. után 33-ban építettek, az óváros szűk utcácskáján, a Piazzetta Barbacanon magasodik.

Trieszt nem különösebben nagy, így, ha nincs sok csomagunk, nem érdemes buszra szállni, inkább gyalog fedezzük fel a várost. A buszok egyébként szigorú menetrend szerint járnak, igaz a menetsűrűség elég ritkás, egyes járatok akár 30 percenként közlekedhetnek. A buszjegyek ára 1 euró, és a trafikokban válthatjuk meg őket.

A helyi büfék kínálata sokszínűséget tükröz, az osztrák és a szláv tradíciók nyomát őrzi. Érdemes megkóstolni a caldaiat, a helyi főtt disznóhúst, a gnocchit, valamint a rizottókat. A helyi pékségekben a leghíresebb osztrák süteményekből falatozhatunk. A Sacher torta mellett a helyi rétes variációk népszerűek, és a chiffeletti olajban sütött, fánkszerű tésztájával.

Trieszt kávéházai az 1700-as évek óta jelentősek. Az 1914-ben nyitott Caffé San Marco ma a legnépszerűbb a fiatalok és a turisták körében. A bécsi bájt sugalló Caffé Pasticceria Pironában James Joycera emlékezve, aki egykor lelkes látogatója volt az egységnek, ugyancsak finom süteményeket kóstolhatunk.

Aki kirándulásra vágyik érdemes ellátogatnia a mindössze félnapos hajóútra fekvő Grado szigetére, de Velence és Ljubljana sincs messze. A várostól 15 kilométerre fekvő Grotte Gigante a legnagyobb mesterséges, turisták által látogatható barlang a világon (1997 óta a rekordok könyvében szerepel). 107 méter magas, 280 méter hosszú.

További információk: .

Szállodakereső, nyaralás, üdülés csomagok: Trieszt szállás ajánlója a linkre kattintva jelenik meg. A belvároshoz, a látványosságokhoz vagy a tengerparti kikötőkhöz közel tudunk hoteleket foglalni gyorsan. Garantáltan jó árak, vendég vélemények és utazás fórum itt a blogon.

Trieszt

Trieszt

Angol Wiki további leírásokkal, képekkel: en.wikipedia.org/wiki/Trieste.

Trieszt fotó

Közeli települések, szállás és/vagy látványosság ajánlóval: Sistiana, Múggia, San Dorligo della Valle, Basovizza, Villa Opicina, Monrupino, Aurisina, Málchina, Borgo Grotta Gigante, Santa Croce Mare, Baita és Samatorza.

2 hozzászólás a(z) “Trieste története, élmények, érzések és látnivalók Triesztben” bejegyzéshez

  1. juhászné mária

    azt szeretném tudni mert nagyon kiváncsi vk nem találok a kérdésmre válasz neten mi a párommal voltun k nyaralni olaszországban öbbek közt tristben is és kiváncsi vk nagyon hogy bridzs nevü téren kávézoban ültünk ott szép kilátás volt a nagy vézre nézve ez az atlanti oceán vagy az adriai tenger:::::::::::::???????????

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.