Trieszt/Trieste látnivalók, története, élmény és érzések

Trieszt – Trieste

Olaszország közeli látnivalói közül Trieszt (Trieste) városa nyugodtan kiemelhető. Engem is vonz, újra és újra, pedig nem szeretnék ott élni/időzni hosszasan, igaz legfőképpen azért, mert nem beszélek olaszul, és télen ott is hideg van. A városias rezgésű történelmi város varázsa tagadhatatlan, egyszerre békés és pörgős. Csodálatos kulturális hagyaték, ahogy magukat jellemzik. Ahtalmas központi tér minket is lenyűgözött, ráadásul egy óriási nemzetközi politikai eseményre készültek, az utolsó simításoknál tartottak, a média, a rendőrség és a katonaság egyaránt felkészülten várta a vendégeket.

A több sávos, teraszos tájképre épült város igazán változatos. A város mára lecsendesült, a kikötői forgalom közel se olyan, mint régen. A kikötő az első- és a második világháború előtt élte a fénykorát. A turizmusa, a ‘hírneve’ ennek megfelelően egyszerre fejlett és kétes. Az 1950-es évektől egyre jellegtelenebb, ‘modern’ épületek készültek, utána pedig a modern lakópartok megjelenésével az egész kertvárosi/külvárosi rész átformálódott. A túlzsúfolt és turistákkal elárasztott Barcelonához (vagy más spanyol városokhoz) képest felüdülés egy ilyen tengerparti városban lenni, kellemes sétákat tenni kötetlenül, rohanás nélkül.

Trieszt jól elkülönülő városrészei az “Új város”, Città Nuova, itt a mértani pontossággal megépített épületek, egyenes és rendezett utcák sorakoznak a kikötő környékén, szép, gazdag és csúnyácska épületek egyaránt.

A régi, középkori város jelentős része a dombokra épült, itt voltak és vannak a szűk sikátorok, omladozó falakat is láthatunk a mai napig. Egy-egy szép villa épület pici fügefás és szőlő lugasos kerttel fennmaradt, ami szívmelengető.

Nem tipikus nyaralóhely, a látnivalói más jellegűek, ez remélhetőleg a fentiekből kiderült, de a közelében, a szélén és a kertes külső részein kiváló nyaralóhelyeket találunk minden irányban, északra vagy nyugatra, keletre vagy délre. Mi konkrétan Szlovéniát javasoljuk, Ankaran, Koper és Kozina főhadiszállással jelenleg, Olaszországban a kerékpárosan is elérhető Sistiana, Duino vagy Monfalcone (kb. 20-30 km).

A személyes élménybeszámolókat időről-időre frissítjük, először a száraz útikönyvi megközelítéssel küzdünk meg.
Történelméből:

Területén már a bronzkorban letelepedtek, ekkor megerősített, fallal körülvett falvak álltak helyén. Tragikus történetét, hősies újra-felemelkedését, majd római elfoglalását Plinius írta meg. A város első virágkorát Octavianus császár ideje alatt élte, ekkor emelték a bazilikát, a kapitóliumot és még számos, jelentős emlékművét. A kereszténység i. sz. az I. század végén érte el Triesztet, a város legnagyobb mártírja, Justus, védőszent lett. A középkorban Trieszt Velence ellen küzdött, a 14. században a nagyhatalom végül megszállta. A 16. században rövid ideig spanyol uralom alatt állt, majd az osztrákok kezébe került. Trieszt 1719-ben vált vámszabad területté, minek következtében kereskedelmi forgalma fellendült. Napóleon háromszor szállta meg (1797, 1805-07, 1809-13), de ez csupán rövid időre vethette vissza a várost a fejlődésben. A napóleoni háborúk után újra osztrák fennhatóság alá került. 1918. november 3-án egyesült Olaszországgal. A német megszállás idején külön provinciát alkotott. 1954. október 26. óta ismét Olaszországhoz tartozik.

Látnivalók, nevezetességei:
Művészi és kulturális örökségét Trieszt határváros jellegének köszönheti. Területén a római korból származó emlékműveken túl, az osztrák császári építészet meghatározó monumentumait találjuk meg, melyek végigívelnek a városközponton (hasonló épületeket találhatunk Bécsben). De a városban a mediterrán stílus megkapó légkörét érezhetjük, ami annak köszönhető, hogy Trieszt a 18. század folyamán fontos kikötő volt.

A város arculatát két monumentális épületegyüttes szabja meg, az egyik a Trieszt felett magasodó San Giusto Katedrális a San Giusto Erőddel, melyet a 15. században kezdtek építeni és közel 160 évig épült, a másik a belvárostól csupán három kilométerre fekvő, szépséges, XIX. századi, romantikus Miramare-kastély (Castello di Miramare). Utóbbi Habsburg Miksa osztrák főherceg és felesége, Sarolta hercegnő részére épült, és Erzsébet királynénak, Sissinek kedvenc nyári tartózkodási helye volt. A San Giusto erőd kupoláiból fenséges látvány tárul a városra, környező hegyeit és a tengert beláthatjuk odafentről. A katedrálishoz tartozó templomon túl, érdemes a Lapidáriumot felkeresni, ahol a városban felfedezett római és középkori relikviákat megcsodálhatjuk. A vadregényes Miramare kastély nemcsak kívülről nyújt felejthetetlen látványt, korhűen berendezett, belső szobáit, a tróntermet és a kastélyparkot érdemes bejárni. Míg az egykori istállóépületek ma időszakos kiállításoknak adnak otthont, a régi üvegház épülete patinás bájt sugároz magából.

Trieszt múzeumainak sorából kiemelkedik a Museo Revoltella. Az intézményt 1869-ben Baron Pasquale Revoltella ajándékozta a városnak, aki nagy patrónusa volt a művészeteknek, s imádta avantgarde munkákkal körbevenni magát. A Múzeum 19. századi, olasz gyűjteményén túl, érdemes a modern és kortárs műveiből nyílt tárlatot végignézni. A trieszti művészettörténeti múzeum a környéken feltárt prehisztorikus és előember maradványok bemutatására szakosodott, és kínálatában találunk római korabeli és középkori szobrokat, egyiptomi, görög és római régiségeket, sőt egy jelentős érmegyűjteményt. Végül a Vasútmúzeum érdemel említést még, ahol az egykor Triesztben közlekedő, ló vontatta gőzös prototípusát szemrevételezhetjük.

A város római eredetére utal a San Giusto hegy lábainál fekvő, tengerre néző Római Színház. Színpada feltehetőleg fából épült, a színházat díszítő szobrokat ma a Városi Múzeum őrzi.

A Győzelem Világítótornya, a trieszti építész, Arduino Berlam, és a szobrász, Giovanni Mayer, kifejező alkotása. Két fontos funkciója van. Egyrészt a tájékozódást segítve megvilágítja a trieszti öblöt, másrészt az első világháborúban elesettek számára állít hősi emlékművet. A látnivalók közül a világítótorony arról nevezetes, hogy Giovanni Mayer győzelem szobra alatt rögzítették az Audace torpedóhajó horgonyát, az első olasz hajóét, mely Trieszt partjait 1918. november 3-án elérte.

Ugyancsak a római építészet kiemelkedő darabja az „Arco di Riccardo” egy augusztiánus kapu, melyet a római korabeli falakkal egy időben, Kr. után 33-ban építettek, az óváros szűk utcácskáján, a Piazzetta Barbacanon magasodik.

Trieszt nem különösebben nagy, így, ha nincs sok csomagunk, nem érdemes buszra szállni, inkább gyalog fedezzük fel a várost. A buszok egyébként szigorú menetrend szerint járnak, igaz a menetsűrűség elég ritkás, egyes járatok akár 30 percenként közlekedhetnek. A buszjegyek ára 1 euró, és a trafikokban válthatjuk meg őket.

A helyi büfék kínálata sokszínűséget tükröz, az osztrák és a szláv tradíciók nyomát őrzi. Érdemes megkóstolni a caldaiat, a helyi főtt disznóhúst, a gnocchit, valamint a rizottókat. A helyi pékségekben a leghíresebb osztrák süteményekből falatozhatunk. A Sacher torta mellett a helyi rétes variációk népszerűek, és a chiffeletti olajban sütött, fánkszerű tésztájával.

Trieszt kávéházai az 1700-as évek óta jelentősek. Az 1914-ben nyitott Caffé San Marco ma a legnépszerűbb a fiatalok és a turisták körében. A bécsi bájt sugalló Caffé Pasticceria Pironában James Joycera emlékezve, aki egykor lelkes látogatója volt az egységnek, ugyancsak finom süteményeket kóstolhatunk.

Aki kirándulásra vágyik érdemes ellátogatnia a mindössze félnapos hajóútra fekvő Grado szigetére, és Velence és Ljubljana sincs messze. A várostól 15 kilométerre fekvő Grotte Gigante a legnagyobb mesterséges, turisták által látogatható barlang a világon (1997 óta a rekordok könyvében szerepel). 107 méter magas, 280 méter hosszú.

További információk, a régió egy nagy turisztikai portál weboldala: www.turismofvg.it/Locality/Trieste.

Szállodakereső, nyaralás, üdülés csomagok: Trieszt szállás ajánlója a linkre kattintva jelenik meg. A belvároshoz, a látványosságokhoz vagy a tengerparti kikötőkhöz közel tudunk hoteleket foglalni gyorsan. Garantáltan jó árak, vendég vélemények és utazás fórum itt a blogon.

Magyarul bőségesen találunk információkat, szerencsére sok belőle a mai napig hasznosítható a városnézés közben is:
hu.wikipedia.org/wiki/Trieszt.
Angol Wikipedia útikalauz további adatokkal, leírásokkal és képekkel: en.wikipedia.org/wiki/Trieste.

A bevásárlási lehetőségek jók, a külvárosi/kertvárosi részen parkolni is tudtunk díjmentesen egy közepes méretű bevásárlóközpont közelében. Az utolsó falat étel, olasz tészta souvenir-ek épp mostanában fogynak el, idén visszatérve pótolható ez a nem különleges, de mégis megfelelő minőségű gyorsétel ‘készlet’.

Közeli települések, szállás és/vagy látványosság ajánlóval: Sistiana, Múggia, San Dorligo della Valle, Basovizza, Villa Opicina, Monrupino, Aurisina, Málchina, Borgo Grotta Gigante, Santa Croce Mare, Baita és Samatorza.

Kitartás és béke.2017 július

2 hozzászólás a(z) “Trieszt/Trieste látnivalók, története, élmény és érzések” bejegyzéshez

  1. juhászné mária

    azt szeretném tudni mert nagyon kiváncsi vk nem találok a kérdésmre válasz neten mi a párommal voltun k nyaralni olaszországban öbbek közt tristben is és kiváncsi vk nagyon hogy bridzs nevü téren kávézoban ültünk ott szép kilátás volt a nagy vézre nézve ez az atlanti oceán vagy az adriai tenger:::::::::::::???????????

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.