Szlovénia szállás, látnivaló és nyaralás fórum

Szlovénia

Szlovénül Slovenija, hivatalos nevén Szlovén Köztársaság, Közép-Európában, az Alpok lábánál fekszik. Utóbbi a Dinári-hegységgel, a Kárpát-medencével és a Mediterráneummal is találkozik az országban.

Kutakodj gyorsan néhány dátumra! A vendég vélemények, élménybeszámolók sokat segítenek a leírások mellett.

A legnépszerűbb szálláshelyek napi és csomag ajánlatai magyarul is foglalhatóak. Szlovéniában hotelek, apartman, 2-3-4-5 csillagos szálloda, panzió és vendégház: Szlovéniai szállások ITT, díjmentes foglalás magyarul. Garantáltan jó árak, kényelmes és gyors internetes szálláshelyfoglalás a régi megbízható internetes rendszeren. A fő városok hotelei Szlovéniában részletesen.

A további településlista, ahol van szállásfoglalási lehetőség, szállodakereső rendszerek árainak összegyűjtése gyorsan: Apró vendégházak, kis szállodák ITT, minden szlovén településre. Kattintson az egyik piros linkre, és konkrét dátumra keress!

Turisztikailag fontosabb települések, városok és falvak:
Bled, Bohinj – Bohinji-tó, Bovec, Celje, Dobrna, Dolenjske Toplice, Izola, Koper, Kranjska Gora, Laško, Ljubljana, Maribor, Moravske Toplice, Piran, Portorož, Postojna, Radovljica, Rogaska Slatina, Smarjeske Toplice, Strunjan, Zrece, Alsómarác, Potony, Dobrovo, Hočko Pohorje, Sežana, Cilli és Dolenjske Toplice.

Az alábbi főbb szlovéniai településeken, városokban kereshetünk kiadó privát apartmanokat (rövid- és hosszútávra felszerelt konyhás lakás) és hoteleket könnyen és gyorsan az interneten azonnali díjmentes szállásfoglalás lehetőséggel. Összes hotel és egyéb olcsó szállások együtt: Szlovéniai szállások ajánlatai ITT, minden hotel és apartman települések szerint. Jó árak, napi és csomag kedvezmények vannak összegyűjtve ide, amint egy konkrét dátumra keresünk. Díjmentes foglalás tartozik hozzá többnyire, online azonnali visszaigazolással. Nézz körül! Diákszállás, olcsó több ágyas szobák (hostel, turista vagy munkásszálló).

Luxus szálloda szoba Szlovénia

Képek, térkép és vendég vélemények segítenek döntésünkben fórum szerűen.

tengerparti hotel Riviera kétágyas

Szlovénia története történelemmel vegyítve:
Az Alpok lábának jégkori végmorénái mögött festői tavak alakultak ki, a magashegységekben apró jég vájta tavak, tengerszemek várják az ideérkező turistákat. Szlovénia fővárosa Ljubljana. A maga 2864 méteres magasságával az ország legmagasabb pontja a Triglav. Szlovénia északi szomszédja Ausztria, északkeleten Magyarországgal, délen és keleten Horvátországgal, nyugaton Olaszországgal határos. Délnyugaton az Adriai tenger mossa partját. 1991. óta független állam, az Európai Unióba 2004. májusában lépett be. Az eurót 2007-ben vezették be az országban. Szlovénia Finnország és Svédország után Európa harmadik legnagyobb erdőségével büszkélkedhet. Az ország gazdaságát tekintve, noha az stabil, a privatizáció és a tőkepiac területén további reformok bevezetésére is szükség van. Szlovénia fő exportpartnerei az Európai Unió országai. A régió országai közül Szlovéniában a legmagasabb az egy főre jutó GDP. Az ország páratlan látványossága a híres Skocijani-barlangrendszer, mely Szlovénia több mint 7000 barlangjának része, mi több az UNESCO Világörökség listáján is szerepel.

A szlávok a 6. században elsőként a Kárpát-medencében, a Dunántúlon és Szlovénia területén telepedtek le. Az első szlovén-szláv állam, Karantánia a 7. században alakult meg. Kisvártatva a frankok hódították meg, míg a szlávok áttértek a kereszténységre. Az első latinul írott szlovén é szláv nyelvemlékek, a Freising-kkéziratok 1000 körül keletkeztek. A frankoktól a 14. század végére számos szlovén terület a Habsburgokhoz került.  A középkorban a szlovénség mintegy negyede Magyarországon élt. Krajnát, Görzöt, Gradiscát, illetve Isztria és Stájerország egyes területeit a szlovének népesítették be az Osztrák-Magyar Monarchiában.

1918-ban a szlovének a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz csatlakoztak, mely 1929-től fogva Jugoszláv Királyság néven működött. 1941-1945 között Szlovénia német, olasz és magyar megszállás alatt állt, a királyság csak a világháború után vált népköztársasággá. Szlovénia 1991. júniusában vált függetlenné Szlovéniától, melyet a szlovéniai tíznapos háború követett. Az ország 2004. márciusában lépett be a NATO-ba, majd májusban az Európai Unióhoz csatlakozott. Az eurót 2007-ben vezették be. 2008. januárjától az Európai Unió soros elnökét Szlovénia adta, e tekintetben első a 2004-ben csatlakozott 10 új tagállam sorában.  Az országban élő kisebbségek, az olaszok, és a magyarok jogait az alkotmány határozza meg, mely többek közt biztosítja az anyanyelv széles körű használatát. Az országnak ma 210 járása van, melyet a jövőben szeretnének megszüntetni. Helyette 12 régióra osztanák Szlovéniát.

Szlovéniát nemcsak könnyű és gyors megközelítése teszi roppant kedveltté a magyar turisták körében, 6-7 óra alatt simán ott lehetünk, hanem festői tájai, a Bledi-tó varázsos szigete, a szlovén Adria tengerpartjai, az ország minden extrém sportnak otthont adó hegyei, felkapott síközpontjai, látványos cseppkőbarlangjai és még hosszan folytathatnánk a sort.

Az ország felfedező túrát érdemes a fővárosban, Ljubljanában kezdeni, mely aprócska méretének dacára mediterrán hangulatával mindenkit elbájol. Barokk Óvárosába mindjárt a Hármas-hídon keresztül juthatunk, itt találjuk egyébként a múzeumok és a legnívósabb kávézók zömét. Ljubljana szimbóluma a helyeik által csak Ljubljanski Gradnak nevezett vár, bástyáiból pazar panoráma tárul az alant elnyúló városra és az érintetlennek látszó, mesés alpesi tájra. A főváros múzeumainak sorából kiemelkedik a római kori emlékeket bemutató Városi Múzeum, de a Nemzeti és a Modern Művészetek Múzeuma megér egy látogatást. A város legnagyobb játszóterén, az 1813-ban alapított Tivoli Parkban is kellemes sétákat tehetünk, továbbá a sportok szerelmesei élhetnek a bowlingozás, a tenisz, az úszás vagy a korcsolyázás örömeinek.

Kihagyhatatlan élményekkel kecsegtet az ország legmagasabb pontjának, a Triglavnak a szomszédságában található Triglavi Nemzeti Park. Nemcsak kirándulni, hegyet mászni, biciklizni vagy horgászni lehet itt, és síelhetünk télen. Bovec városa ugyancsak az extrém sportok szerelmeseinek kedvelt célpontja, a vadvízi evezéstől, a kajakozáson át, a vízeséseken átsikló canyoningig errefelé mindent ki lehet próbálni.

Látnivalók, látványos vonzerők a mai napig:
A hegyek kapujában fekvő, monarchiabeli üdülőváros, Bled és a Bledi-tó látványa önmagában elbűvölő. Kastélya, mely 800 éven át érseki székhelyként funkcionált, később a jugoszláv királyi család rezidenciáját képezte, ma romos állapotban látható. Érdemes elcsónakázni a tó közepén emelkedő „Kívánságok tornyához” is, mely egy régi kegytemplom. Bledtől nem messze találjuk Bohinj festői völgyét és a türkizkékben játszó Bohinji tavat, melyet impozáns hegységek és dúslombú erdők ölelnek körül. A terület turistaközpontja, Ribcev Laz, a tó keleti partján fekszik. Közvetlen a tó fölött terül el a Vogel, ahonnét nemcsak a kilátás elragadó, tiszta időben a Triglavig ellátni, a hely a térség legkedveltebb sícentruma is.

Szintén az ország kedvelt kirándulóhelyei közé tartozik a többször említett Triglav-csúcs, melyet a Júliai-Alpokban találunk. Szlovénia első számú turisztikai nevezetességét mégis híres karsztvidék barlangjai jelentik, a kisvasúttal megközelíthető, világhíres Postojnai-cseppkőbarlang, illetve a Világörökség részét képező Škocjan-barlangrendszer. Az egymáshoz kapcsolódó barlangokban, a formabontó cseppkövek mellett, természetes hídképződményekkel, vízesésekkel találkozhatunk. Arra viszont készüljünk fel, hogy a Föld gyomrában 2 km-es séta vár ránk, így klausztrofóbiások inkább kerüljék a helyet.

Ha napfürdőzni szeretnénk, vegyük az irányt az Adriai-tenger felé. A 45 kilométer hosszú tengerparti szakaszon több látogatásra érdemes települést találunk. Az egyik legszebb közülük, a tengerbenyúló földnyelven fekvő Piran, melynek még középkori városfalai is állnak. A kapun belül a gótikus lakóházakkal szegélyzett, velencei stílusú, gótikus sikátorok csábítanak sétára, de érdemes beülni az egyik halétterembe is. Ha ebéd után a kilátásban is gyönyörködnénk, kapaszkodjunk fel a Szent György templom teraszára. A tengerpart számos kis üzletének egyikében pedig a szuvenír vásárlást is megejthetjük. A szlovén Adria másik híres nyaralóvárosa Portoroz, mely egyben a legnagyobb és a leghíresebb is. Hamisítatlan szállodaparadicsom ez, aprócska strandokkal, amik főszezonban zsúfolásig telnek.

Az eddig ismertetetteken túl a turisták kedvelt célpontjai közé tartozik még Battyánfalva, a híres Batthyány-kastéllyal, melynek kastélyparkja és lovascentruma is népszerűségét tetézi. Nagytótlaki elsősorban Szent Miklós körtemplomáról nevezetes, mely segít képet alkotni arról, milyenek lehettek Magyarország Árpád-kori templomai. A templom későgótikus freskói is korabeli magyar arcokat, öltözeteket ábrázolnak. Mariborban a 12. századi gótikus székesegyházat, a reneszánsz városházát és a helység 15. században emelt várát érdemes felkeresni. Rogaška Slatina pedig gyógyfürdővárosként ismert és keresett.

Mindezeken felül is kötelező program kell, legyen a híres-neves lipicai istállók meglátogatása. A 18. század óta itt tenyészetett hófehér lovakat, ugyanis a világhírű bécsi Királyi Spanyol Lovasiskola kapja.

Szállodakereső: Szlovénia szálláshelyek – népszerűség vagy ár szerint is ITT. Kemping kereső ITT, olcsó üdülőfalvak stb.

hotel szoba

wellness pihenő

Google térkép Szlovénia, minden települést megtalálunk rajta:

Ez volt a szlovénia hotel szálláshely kereső oldal, blog fórum bejegyzés. Apartmanok és olcsó panzió. Minden kategória online elérhető árakkal, akciókkal a tengerparton, utazás és szálloda olcsón.

Minden további szlovén település szállás ajánlóval:
Ajdovscina, Ankaran, Begunje na Gorenjskem, Bohinjska Bistrica, Brda, Brezice, Brezovica, Catez ob Savi, Cerklje na Gorenjskem, Cerkno, Cerkvenjak, Crni Vrh, Divaca, Domzale, Dravograd, Gorišnica, Gozd Martuljek, Grahovo, Grosuplje, Hoce-Slivnica, Hrpelje-Kozina, Idrija, Ig, Ivanjkovci, Jesenice, Kamnik, Kobarid, Kranj, Laze v Tuhinju, Lendava, Lesce, Ljubno, Ljutomer, Log pod Mangartom, Logatec, Medvode, Menges, Metlika, Mislinja, Most na Soci, Mozirje, Murska Sobota, Nazarje, Nova Gorica, Novo Mesto, Osilnica, Pesnica, Podcetrtek, Pohorje, Prebold, Preddvor, Ptuj, Puconci,  Radenci,  Rakek, Rakitna, Ratece, Rence-Vogrsko, Rimske Toplice, Ruse, Šempeter-Vrtojba, Šencur, Sentjur, Sežana, Skofja Loka, Škofljica, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Solcava, Solkan, Starše, Topolsica, Trebelno, Trojane, Velenje, Verzej, Vrhnika, Zalec, Zgornja Polskava, Zgornje Gorje és Zgornje Jezersko.

Szlovénia időjárása, előrejelzések, hőmérsékletek: news.bbc.co.uk/weather/forecast/2567.

Bled bővebben: www.bled.si/en/.

Szólj hozzá!

2 hozzászólás : "Szlovénia szállás, látnivaló és nyaralás fórum"

Visszajelzés
avatar
Gábor
Admin

Olcsó diákszállás, turistaszálló vagy kemping közel a tengerparthoz? Ki tud ilyet?

Gábor
Admin

A Farm, az RTL Klub reality, valóságshow-ja is Szlovéniában játszódik: http://24.hu/szorakozas/2016/03/17/farm-19-szazadi-korulmenyek-az-rtl-uj-reality-jeben-fotok/
Sok csodálatos falu van ott, ami ideális helyszín természetet járni.

wpDiscuz