Lendva, Lendava látnivalói és szállások útikalauz blog-fórum

Lendva (Lendava) – A Muravidék gyöngyszeme

Öröm a Muravidék kedves fiatal lányaival és fiaival találkozni, a 2019-es Utazás Kiállításon Budapesten lányok voltak, elmondták, hogy mindössze öt településen van magyar nyelvű oktatás (kétnyelvű iskolák), amelyek közül Lendva a legnagyobb egy középiskolával megtoldva. Lendva (szlovénül Lendava, németül: Unterlimbach) állandó lakossága a belső részén mindössze 2900 fő körüli, összesen tizenegyezer fő körülire csökkent (2016.), 2018-ban hivatalosan 10406 fő volt. A város Szlovénia Muravidék régió második legnagyobb városa, közel a magyar és a horvát határhoz. A teljes kistérség területe 123 km², szép és termékeny régió. Zalaegerszeg testvérvárosa. Lakossága vegyes, szlovén-magyar, a muravidéki magyarság központja. A történelem folyamán sokféle nyelvet beszéltek itt. Én a térséget nagyon kedvelem, megérdemli, hogy újra fejlődésnek induljon kulturális és közösségi értelemben.

Lendván a Vinarium fesztivállal zárul a nyár, a Bográcsfeszt ennek a fő része, ami 2023-ban is zseniálisan jól sikerült, a rengeteg ingyenes étel és ital a helyi vendéglátóhelyeket se zökkentette ki a hitükből. Ismerve, hogy ez milyen reklám a városnak, nem kell bánkódni akkor sem, ha valakinek az átlagosnál kisebb forgalma lesz akkor vendéglátósként.

Mint kistérségi kereskedelmi központ, bevásárlóhely, egészen kiemelkedő, mivel ide járnak át sokan a közeli Horvátországból és Magyarországról is a kedvező árak miatt (pl. EuroSpin, LIDL, Mercator stb. üzletekbe).

Szállás ajánlatok összegyűjtése másodpercek alatt, hotel előfoglalás egyénileg: Lendva szállások, minden ajánlat ITT. Hotel, olcsó magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás stílus, hostel interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek közelében egyszerűen tudunk keresni.

Budapest központja és Lendva távolsága kb. 284 km autóval, 3 órás út. Az online útvonal tervezők sokat segítenek nekünk, pl.: Google, Viamichelin a profi útvonalterv készítők az olcsó (ingyenesen használható) vagy a leggyorsabb utak feltérképezésére.

Lendva nagyon közel fekszik hazánkhoz. Rédics felől az A5-ös autópályán, valamint (Budapest)-Letenye irányából az M7-es autópályán illetve az M70-es autóúton érhető el.

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók az interneten egyre nagyobb számban.

A piros linken keresztül megkapjuk a foglalható szálláshelyek listáját, korábbi vendégektől értékelés fórum: Lendvai szállások, hotel és kiadó apartman-vendégház árak leírással ITT – közeli, kertvárosi üdülő kemping és kiadó ház, lakás vagy nyaraló villa ajánló. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat. Az utazás élménybeszámolók sokat segítenek a fotók mellett a döntésben az online egyéni szállásfoglalásban. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálláskereső online rendszerekből. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomagok.

A vendég vélemények alapján népszerű szállások, kedvelt hotelek:

2-3-4 csillagos***:
Hotel Lipa 3*** Terme Lendava – Sava Hotels & Resorts (120 db zuhanyzós szoba, légkondícionálás, üdülő hotel nagy wellness részleggel, lendvai fürdő 120 méterre. Negatívum, hogy nem figyelnek a részletekre, túlfoglalnak például, és néhány vendég így jogosan rossz szájízzel távozhat, egy hétre 230-252 ezer forint lehet félpanzióval egy kétágyas szoba, 748-818 euró, ilyen áron kaphatunk jó szolgáltatást a közelben, pl. Lentiben, akár olcsóbban, pl.: Denis Hotel és Étterem 3***).

– Hotel Elizabeta 4**** (modern, tiszta, kellemes kis 24 szobás ház)
Egyéb szállás kategória, kiadó lakás, apartman-vendégház:
– Village Lendava Apartment (termálfürdő üdülő, közvetlen email: terme.lendava@terme-lendava.si)

A szállás kínálat nagy a térségben, kisebb olcsó panziók, vendégházak és kiadó magánszállás vendégszobák, kempingek sorát előre érdemes foglalni a telítettebb főszezoni napokra és hétvégékre. Nagyobb városokban kerületek, városrészek szerint szintén tudunk keresni.

Lendva környékén szállások, közeli települések online foglalás lehetőséggel: Alsómarác (Moravske Toplice, 785 fő volt az állandó lakossága 2018-ban), Ljutomer, Muraszombat, Banovci, Radenci, Veržej, Ivanjkovci, Šalovci, Nagypalina, Mártonhely, Križevci pri Ljutomeru és Moravci v Slovenskih Goricah. A város részei a hozzá tartozó szomszédai közigazgatásilag: Dolga vas (Hosszúfalu), Čentiba (Csente), Petišovci (Petesháza), Hotiza, Lendavske Gorice (Lendvahegy), Gaberje (Gyertyános), Kapca, Gornji Lakoš (Felsőlakos), Dolina pri Lendavi (Völgyifalu), Mostje (Hidvég), Dolgovaške Gorice (Hosszufaluhegy), Trimlini (Hármasmalom), Dolnji Lakoš (Alsólakos), Radmožanci (Radamos), Pince, Genterovci (Göntérháza), Kamovci (Kámaháza) és Pince – Marof (Pince – Major).

Repülőterek távolságok a központtól légvonalban: Ausztria – Graz repülőtér (GRZ) 90,8 km (Ausztria) és Horvátország Zágrábi repülőtér (ZAG) 96,8 km (a horvát főváros).

Szálloda, jó szállás vélemények, utazás blog, kirándulási témában szólj hozzá! Kérdezzük és segítsük egymást, hogy könnyebben szervezzük az utakat!

Utazás képek, kedvcsináló fotók, élménybeszámoló és szállás:

.

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

Lendva részletesen, a hivatalos weboldal, város portál, a járás: www.lendava.si. Templom, kis zsinagóga és temető, szőlőhegy, kilátó, várhegy, Vinarium stb. A letelepedett városi zsidóság Lendván (1955-ig Alsólendva) a gazdaság és a polgárosodás fontos tényezőjét képezte itt, erről tanúskodnak a Fő utca létesítményei. Lendván maradt fenn a muravidéki zsidósághoz fűződő legtöbb emlék. A magyar közösség weboldala magyarul: endva.info: szecessziós elemeket találhatóak a Fő utca 46. épületében.

Ez a fontos kulturális és turisztikai központ, főbb vonzerejét a történelmi épületi adják, melyek közül a legjelentősebb a Lendvai Vár és a történelmi belváros alatta. A közelében lévő határ menti falvak magyar többségűek. Így a városba látogatva elegendő az anyanyelvünk. Bár az angol, a német és egy alap horvát itt hasznos igazán.

A város területe a római kortól kezdve lakott, azonban mint település 860-tól létezik, a Lendva folyó mellett. Így a magyar és szlovén nevét egyaránt a folyóról kapta. A város és környéke 1192-ben került a magyar Hahót nemzetség birtokába, akik fejleszteni kezdték. Várát 1272-ben említik először, szintén a Hahót Nemzettség birtokaként. A nemzetség neve a 14. században Bánffyra változott, és egészen 1644-ig maradt a központjuk, utánuk az Eszterházy Grófok birtokába került.

A város és környéke a török időkben viszonylag keveset szenvedett, így a reformáció egyik központjává válhatott, nyomdával és prédikátorokkal. A törökök végleges kiűzése után, 1690-1705 között alakították ki az Esterházy hercegek a vár jelenlegi alakját.
1867-ben járási székhely lett, gyors fejlődésnek indult. Több ipari létesítmény után megépült a Zalaegerszeg–Alsólendva–Csáktornya vasútvonal. A dualizmus egyik fejlődő, pezsgő városa volt, egészen 1920-ig, amikor Jugoszláviához került. Jugoszlávia felbomlásával 1991-ben a független Szlovénia része lett.

A Lendvai Vár, mely a város legfőbb vonzerejét adja 1192-től áll. Mai alakjára 1690 és 1705 között az Esterházy hercegek építtették át. A vár épületében 1973 óta galériamúzeum (Galerija-Muzej) működik. Jelenlegi gyűjteményei: Oloris régészeti kiállítás, mely a közelben talált bronzkori leleteket állítja ki. A vár történelmi gyűjteménye a néhai végvárak emlékeit mutatja be. Néprajzi tárlata a hetési népi textíliák felvonultatásával kezdődik és Zala György szobrászművész emlékszobájával végződik.

A Templom Téren (Cerkveni trg) található a Szent Katalin Plébániatemplom. Jelenlegi formája 1751-ből származik, egy korábbi barokk épület átépítésével született. Falán Alexandriai Szent Katalin freskója látható. Az apszis alatt elhelyezkedő sírboltban az Esterházy család nőtagjai és a templom alapítója nyugszik. A templom előtt áll Szent István király szobra, melyet a helyi magyarok és az idelátogatók rendre megkoszorúznak.

A Fő Utcán (Glavna ulica) ízléses éttermek és kávéházak vannak. Ugyanitt található a Bánffy Központ, mely a helyi magyarok legfőbb kulturális központja lett 2004 útán. A közelében pedig Helytörténeti Kiállítás működik. Szintén a Fő utcán található a Lendvai evangélikus templom (Evangeličanska cerkev), a 16. században rendkívül erős volt a reformáció hatása. A vidéken több evangélikus gyülekezet működött. Keleti bejárati oldalán haranglábbal.

Lendva másik vonzereje és egyben látványossága a Lendvai Termálfürdő (Tomšičeva 2a. alatt). A gyógyvízre 1965-ben találtak rá. A szálloda mellett a Hársfaliget Apartmanfalu (Lipov gaj) és a télen-nyáron nyitva tartó Lipa Autóskemping szolgál a vendégek elhelyezésére. A kemping különlegessége, hogy a vele szomszédos termálmedencével együtt a szeptember 15-től május 15-ig tartó időszakban működik.

Kellemes kirándulásokhoz a közeli Lendvahegy (Lendavske Gorice) szolgálhat célul, ahol gyönyörködhetünk a Muravidék páratlan szépségében, és megismerkedhetünk a környék borkultúrájával. E település magyarok lakta, ahogy a határ környékei többi település.

A korábbi statisztikák szerint a lakosság 46,8 %-ának anyanyelve szlovén, 42,1 % magyar, 7,3 % horvát, 0,9 % román és 1,4 % többi nyelv együttesen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük