Madrid fő látnivalók

Madrid történelme röviden:

Területén egykor Európa egyik legnagyobb paleolit települése állt. Története a mórokkal kezdődött, akik 852- 886 között, II. Abdar-Rahman uralkodása idején városfalrendszert építettek ki Madrid körül, mely ekkor az arabok északi megfigyelőpontjaként működött. 932-ban II. Ramiro, León királya romboltatta le a városfalat, majd elfoglalta és kifosztotta a várost. 1047-ben az első kasztíliai uralkodó, I. Ferdinánd seregei támadták. 1083-ban VI. Alfonz kasztíliai királyhoz került, akinek székhelye Toledo volt. Madrid 1152-ben kapott városi kiváltságokat, 1202-ben városi szabadságlevelet. A város felemelkedése a 13. században kezdődött. 1561 óta Spanyolország központja, elsőként II. Fülöp helyeztette át ide udvartartását. Fővárossá 1606-ban vált. A 18-19. század ismét a rohamos fejlődés időszaka volt, ekkor jöttek létre a város minisztériumai, a Prado, a Csillagvizsgáló, a Nyomda, a Lovarda, a Banco de Espana őse, kórházak, iskolák, a rendőrség, és még lottó is született. 1804-ben nagy földrengés rázta meg a fővárost. A város virágzását 1936-1939 között a polgárháború akasztotta meg, 1939. márciusában Franco vette át irányítását. 1992-ben Madridot a világ kulturális fővárosává választották, a művészetek fővárosának is hívják, ma majdnem 5 milliós nagyváros.

Madridi látnivalók, nevezetességei és egyéb érdekességek:
Gyönyörű szobrával, és szökőkútjaival a Plaza de Cibeles Madrid védjegyének számít. Az 1777-1782 között épült tér mára az 1902-ben alapított Real Madrid focicsapatával is összefonódott, ha a 20. század legjobb csapata (a FIFA szerint) valamilyen trófeát nyer, mindig itt találkozik szurkolóival.

A korábban bikaviadalokra, fesztiválokra, nyilvános kivégzésekre használt Fő tér, mely 1690-ben épült, ugyancsak nevezetes. Ma különböző kulturális eseményeknek ad otthont. Árkádjaiban éttermek, bárok, és üzletek találhatók.

Ha valamiről, a világ legnagyobb művészeti kincsestárának tartott Madridi Nemzeti Múzeumról, a Pradóról mindenkinek Madrid jut eszébe. Gyűjteményében olyan festők remekei találhatók, mint El Grecóé, Velázquezé, Murilloé, Goyáé, Botticellié, Tizianóé, Rembrandté. Nem hiába az ország egyik leglátogatottabb múzeuma. A festményeken és szobrokon kívül, több mint 5000 rajz, 1000 érme, medál és egyéb szépművészeti alkotás tekinthető meg itt.

Ugyancsak nevezetes a Zsófia Királyné Kulturális Központ. A Nemzeti Múzeum elsősorban 20. századi műveket mutat be, arról nevezetes, hogy itt állították ki Picasso Guernicáját, Miró, Dalí festményeit is.

Ebben a „művészeti aranyháromszögben”, a Prado, és a Reina Sofia Galéria mellett található a Thyssen-Bornemisza Múzeum is, ahol olyan művek kaptak helyt, melyek a Pradóból hiányoznak. Impresszionisták, expresszionisták, valamint európai, és amerikai festmények a 19. század második feléből. A múzeum 1992-ben nyílt, August Thyssen, Heinrich Thyssen, és Hans Heinrich gyűjteményére alapul. Jan van Eyck, Albrecht Dürer, Caravaggio, Rubens, El Greco, Goya, Rembrandt, Monet, Cézanne, Dali, Renoir, Van Gogh, Picasso, Piet Mondrian, Edward Hopper, csak néhány legendás név, akinek alkotásaival találkozhatunk a múzeum termeiben.

A Prado mellett Madrid fő turista látványossága az V. Fülöp megbízására készült Királyi palota, Spanyolország legnagyobb barokk palotája. Belső tere gazdagon díszített, olyan művészek munkáival, mint Velázquez, Tiepolo, Mengs, Gasparini, Juan de Flandes, Caravaggio, és Goya. Fogadótermeit ünnepélyes alkalmakkor ma is igénybe veszi a király. A palotában megtekinthetjük III. Károly lakosztályait, a Bourbon-termeket, az értékes németalföldi gobelin-, és festménygyűjteményt, a Királyi könyvtárat, a Fegyvertárat, az épület kertjében pedig a királyi hintókat bemutató Kocsimúzeum különlegességeit.

Míg Madrid legnagyobb, és talán legszebb parkja a Lago, itt találjuk a Madridi állatkertet is, a város közepén elhelyezkedő királyi Fűvészkert a természetkedvelő turistákat hívogatja. A Prado közelében található, 1,4 km2 területű Parque del Buen Retiro nagy, mesterséges tava leginkább a Városligeti-tóra emlékeztethet bennünket, persze más méretezésben. A park érdekessége, hogy mellette találjuk az eredetileg városkapunak szánt Puerta de Alcalát is, melyet 1778-ban kezdtek építeni.

Ha odafentről szeretnék szemügyre venni a főváros szépségeit, keressük fel a 100 méter magas Faro de Moncloa adótornyot, amely kilátóként is funkcionál csodás panorámát nyitva a városra.

Ha vásárolni szeretnénk, a Gran Vía díszes, és előkelő bevásárló utcáját keressük, mely a Plaza de Cibelestől a Plaza de Espanyáig fut. Az élettel teli utca a város egyik legfontosabb bevásárló területe, ahol ráadásul még lenyűgöző építészeti alkotásokban is gyönyörködhetünk.

Adatok a városról:
Iparának 66%-a nehézipar, kiemelkedő az elektronika és a gépgyártás. Második legfontosabb ágazata a könnyűipar, amely a cipő- és a ruházati iparnak köszönhetően emelkedik ki, de fontos élelmiszeripara is. Említésre méltó még a madridi filmgyártás. Kiemelkedő gazdasági és politikai szerepe mellett Madrid Spanyolország tudományos és kulturális életének is központja. Legendás éjszakai életével, tucatnyi parkjával, és kedves, barátságos lakosaival a világ egyik legélhetőbb fővárosa. Jelképe, az eperfára mászó medve.

Madrid közigazgatásilag 21 kerületre osztható, melyek több negyedből állnak. 2007-ben befejezett, új üzleti negyede négy tornyáról kapta a Cuatro Torres Business Area (CTBA) nevet. Itt állnak Spanyolország legmagasabb épületei, melyek egyúttal az Európai Unió 3., 4., és 5. legmagasabb épületei is.

Madridi látványosság fotók, kép ízelítő:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük