Madrid fő látnivalók, utazás fórum ajánló

A spanyol fővárosról hosszú-hosszú regényeket lehet írni, és akkor mindössze az egykori lehetőségek, élmények ecsetelésébe kezdtünk bele. Alább redeti, spanyol neveket használunk, ami utazás közben segít eligazodni, útbaigazítást kérni, és néhány szó megtanulását segíti, ha nem tanultunk előtte spanyolul. Először itt a lista, és utána részletek, amihez telefonra letölthető turista-térképet is adunk.

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

Szépek az emberek, tele van élettel, élvezheted az ételek és éttermek legjobbjait reggeltől-reggelig, mindezt nem annyira zsúfolt környezetben mint például London vagy Párizs.

A látnivalók sorából őket emelik ki az útikönyvek:
Múzeumok: – Museo del Prado, – Museo Thyssen-Bornemisza, – Museo Arqueológico Nacional, – Museo de America, – Museo Lázaro Galdiano, – Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, – Museo Sorolla (Joaquín Sorolla festő képei), – Exposición Tamara de Lempicka | Palacio de Gaviria, Museo de Historia de Madrid – Ayuntamiento de Madrid:www.madrid.es/portales/munimadrid/es/Inicio/Cultura-ocio-y-deporte/Cultura-y-ocio/Museo-de-Historia-de-Madrid/5.

Kiemelt épületek és helyszínek:
– San Francisco el Grande – Real Basilica (Goya stb. festményeivel, csillagászati összegekből épült)
– Real Monasterio de la Encarnación
– San Fernando
– Plaza Mayor – Real Academia de Bellas Artes de San Fernando
– Estadio Santiago Bernabéu
– Ermita de San Antonio de la Florida – templom: állami tulajdonú remetelak
– Convento de las Descalzas Reales

Nevezetes helyek továbbá: királyi palota, Salamanca, Plaza de Espana és Nyugat-Madrid, Gran Via – Malasana és Chueca, Lavapiés és La Latina, Recolletos és Felső Castellana, Paseo del Prado, Puerta del Sol – Alcalá és Huertas, a Habsburg Mardid építészeti emlékei – Plaza Mayor.

Az idegenvezető annyit mondott, hogy sikerült itt világ összes aranyát elherdálni, ami részben jól látható, hiszen a túlzóan nagy épületek még állnak. Az irdatlan nagy rablásokért és pazarló lakomákért pedig azóta büntet ‘Isten’ (valami felsőbb irányító erő) a térségét. Szárazság, nyáron túl meleg idő, és megannyi a modern (jóléti) városi életre jellemző probléma és civilizációs-betegség itt is elterjedt.

A templomok és terek listája hosszú, ezekből szemezgetve még: Iglesia de San Jerónimo el Real, Iglesia de San José, Iglesia de San Ginés (egy ősi mecset helyén, az egyik legrégebbi és legnépszerűbb), Iglesia de San Nocolás, Iglesia de Santa Bárbara,

Látogatható parkok és kertek:
Retiro Park, Campo del Moro, Casa de Campo, El Capricho de la Alameda de Osuna, Jardines de Sabatini (a város centrumához közeli, jó itt hősölni egyet forró napsütés idején az árnyékokban), Parque Juan Carlos I. (hatalmas méretű, csatornákkal és tavakkal, fás ligetekkel), Parque del Oeste (98 hektáros terület, nagyszerű kirándulóhellyé lett alakítva), Real Jardin Botánico (botanikus és művészi kert, a nyugalomra vágyók paradicsoma, 1981-től nyitva a nagyközönség előtt). Nem lesz mindig mindegyik nyitva, de találunk valamit mindig, ahol sétálhatunk és pihenhetünk egyet.

A végeláthatatlan séta és kultúrális lehetőségeket látva nem csoda, hogy ide érdemes egyetemistaként ösztöndíjakra, félévekre (pl. Erasmus) pályázni. Legyen szó táncról, zenéről, festészetről vagy építészetről, itt tágas a felfedezni való tér/tudástár/kultúra/természeti környezet.

A szakmai utazóknak történelmi hotel épületek végiglátogatása életre szóló élményt jelenthet, ez szembetűnően más mint a spanyol tengerparti, ipar. A luxus történelmi léptékben tekintve elfogadhatóvá válik. Lássuk pl.: Hotel Ritz (Prado múzeummal szemben), Hotel Palace (híres emberek hosszú sora látogatta), Hotel Reina Victoria, az újabban létesült belvárosi boutiqe hotelek (és apartmanházak) sorával kiegészítve. Pl.: , érthetővé válik a városi élet ereje.

A híres utcai piac a Lavapies lejtős utcáin a Ronda de Embajadores-ig tart. A keskeny utcák itt megtelnek emberekkel, ami számomra mindig kedves élmény, amikor még járhatóak az utak, a régi könyvek és antik eszközök kedvelői itt otthon érezhetik magukat. Régiségek és műtárgyak a Plaza General Vara del Reyen-nél és környékén találhatóak. Alkudni lehet, és gyakran érdemes is. Érdemes korán érkezni.

Madrid történelme, története röviden:

Területén egykor Európa egyik legnagyobb paleolit települése állt. Története a mórokkal kezdődött, akik 852- 886 között, II. Abdar-Rahman uralkodása idején városfalrendszert építettek ki Madrid körül, mely ekkor az arabok északi megfigyelőpontjaként működött. 932-ban II. Ramiro, León királya romboltatta le a városfalat, majd elfoglalta és kifosztotta a várost. 1047-ben az első kasztíliai uralkodó, I. Ferdinánd seregei támadták. 1083-ban VI. Alfonz kasztíliai királyhoz került, akinek székhelye Toledo volt. Madrid 1152-ben kapott városi kiváltságokat, 1202-ben városi szabadságlevelet. A város felemelkedése a 13. században kezdődött. 1561 óta Spanyolország központja, elsőként II. Fülöp helyeztette át ide udvartartását. Fővárossá 1606-ban vált. A 18-19. század ismét a rohamos fejlődés időszaka volt, ekkor jöttek létre a város minisztériumai, a Prado, a Csillagvizsgáló, a Nyomda, a Lovarda, a Banco de Espana őse, kórházak, iskolák, a rendőrség, és még lottó is született. 1804-ben nagy földrengés rázta meg a fővárost. A város virágzását 1936-1939 között a polgárháború akasztotta meg, 1939. márciusában Franco vette át irányítását. 1992-ben Madridot a világ kulturális fővárosává választották, a művészetek fővárosának is hívják, ma majdnem 5 milliós nagyváros.

Madridi látnivalók, nevezetességei és egyéb érdekességek:
Gyönyörű szobrával, és szökőkútjaival a Plaza de Cibeles Madrid védjegyének számít. Az 1777-1782 között épült tér mára az 1902-ben alapított Real Madrid focicsapatával is összefonódott, ha a 20. század legjobb csapata (a FIFA szerint) valamilyen trófeát nyer, mindig itt találkozik szurkolóival.

A korábban bikaviadalokra, fesztiválokra, nyilvános kivégzésekre használt Fő tér, mely 1690-ben épült, ugyancsak nevezetes. Ma különböző kulturális eseményeknek ad otthont. Árkádjaiban éttermek, bárok, és üzletek találhatók. Az alábbi profi videóban rengeteg a hiba, a felesleges infó illetve stílusában totál irritáló bulvár-blog-reklám, de felvet érdekes kérdéseket, és tényleg élhető a város minden bajával együtt, legjobb látnivalók útikalauz:
A bor nem itt a legdrágább, sőt egész Spanyolországban kifejezetten olcsó a minőségi bor, mindenkit elégettek (nem kellett eretneknek lenni, elég volt okoskodni/vitával próbálkozni egy kicsit a hatalmasokkal szemben). Olcsón enni az utcán kényelmesen leülve lehet regeteg padon (egész évben), amit amúgy is beletesznek a Tapas-ba, azt megveszed negyed-ötöd áron a boltban (LIDL, DIA, Mercadona, Coviran, Carrefour), kell egy kiskés és egy kanál, és nyertél pár eurót. Ha van 40-50 euród a zsebben, akkor irány az éttermek, ahol nem kell nemet mondanod semmire, ami megtetszik, azt megeszed. A bemutatott anyag inkább két napra való, jó futóknak 24 órába tényleg belefér, óriási élmény.

Ha valamiről, a világ legnagyobb művészeti kincsestárának tartott Madridi Nemzeti Múzeumról, a Pradóról mindenkinek Madrid jut eszébe. Gyűjteményében olyan festők remekei találhatók, mint El Grecóé, Velázquezé, Murilloé, Goyáé, Botticellié, Tizianóé, Rembrandté. Nem hiába az ország egyik leglátogatottabb múzeuma. A festményeken és szobrokon kívül, több mint 5000 rajz, 1000 érme, medál és egyéb szépművészeti alkotás tekinthető meg itt. Nyitvatartás hétfőtől szombatig 10:00 – 20:00, Vasárnap és ünnepnapokon 10:00 – 19:00
Zárva: január 1-jén, május 1-jén, cecember 25. (Karácsony)
Korlátozott nyitvatartás január 6.-án, cecember 24 és 31. 10:00 – 14:00
Ingyenes belépési lehetőség hétfőtől szombatig 18:00 – 20:00 ill. vasárnap 17:00 – 19:00 (zárás előtt két órával). 50% kedvezmény a nem állandó kiállítások galériáiban. Tíz perccel zárás előtt minden kiállítótermet el kell hagyni (kiürítik őket).

Ugyancsak nevezetes a Zsófia Királyné Kulturális Központ. A Nemzeti Múzeum elsősorban 20. századi műveket mutat be, arról nevezetes, hogy itt állították ki Picasso Guernicáját, Miró, Dalí festményeit is.

Ebben a „művészeti aranyháromszögben”, a Prado, és a Reina Sofia Galéria mellett található a Thyssen-Bornemisza Múzeum, ahol olyan művek kaptak helyt, melyek a Pradóból hiányoznak. Impresszionisták, expresszionisták, valamint európai, és amerikai festmények a 19. század második feléből. A múzeum 1992-ben nyílt, August Thyssen, Heinrich Thyssen, és Hans Heinrich gyűjteményére alapul. Jan van Eyck, Albrecht Dürer, Caravaggio, Rubens, El Greco, Goya, Rembrandt, Monet, Cézanne, Dali, Renoir, Van Gogh, Picasso, Piet Mondrian, Edward Hopper, csak néhány legendás név, akinek alkotásaival találkozhatunk a múzeum termeiben.

A Prado mellett Madrid fő turista látványossága az V. Fülöp megbízására készült Királyi palota, Spanyolország legnagyobb barokk palotája. Belső tere gazdagon díszített, olyan művészek munkáival, mint Velázquez, Tiepolo, Mengs, Gasparini, Juan de Flandes, Caravaggio, és Goya. Fogadótermeit ünnepélyes alkalmakkor igénybe veszi a király máig. A palotában megtekinthetjük III. Károly lakosztályait, a Bourbon-termeket, az értékes németalföldi gobelin-, és festménygyűjteményt, a Királyi könyvtárat, a Fegyvertárat, az épület kertjében pedig a királyi hintókat bemutató Kocsimúzeum különlegességeit. Belépőjegyek: entradas.patrimonionacional.es/en-GB/informacion-recinto/6/palacio-real-de-madrid.

Míg Madrid legnagyobb, és talán legszebb parkja a Lago, itt találjuk a Madridi állatkertet, a város közepén elhelyezkedő királyi Fűvészkert a természetkedvelő turistákat hívogatja. A Prado közelében található, 1,4 km2 területű Parque del Buen Retiro nagy, mesterséges tava leginkább a Városligeti-tóra emlékeztethet bennünket, persze más méretezésben. A park érdekessége, hogy mellette találjuk az eredetileg városkapunak szánt Puerta de Alcalát, melyet 1778-ban kezdtek építeni.

Ha odafentről szeretnék szemügyre venni a főváros szépségeit, keressük fel a 100 méter magas Faro de Moncloa adótornyot, amely kilátóként funkcionál csodás panorámát nyitva a városra.

Ha vásárolni szeretnénk, a Gran Vía díszes, és előkelő bevásárló utcáját keressük, mely a Plaza de Cibelestől a Plaza de Espanyáig fut. Az élettel teli utca a város egyik legfontosabb bevásárló területe, ahol ráadásul még lenyűgöző építészeti alkotásokban gyönyörködhetünk.

Adatok a városról:
Iparának 66%-a nehézipar, kiemelkedő az elektronika és a gépgyártás. Második legfontosabb ágazata a könnyűipar, amely a cipő- és a ruházati iparnak köszönhetően emelkedik ki, és fontos élelmiszeripara. Említésre méltó még a madridi filmgyártás. Kiemelkedő gazdasági és politikai szerepe mellett Madrid Spanyolország tudományos és kulturális életének központja. Legendás éjszakai életével, tucatnyi parkjával, és kedves, barátságos lakosaival a világ egyik legélhetőbb fővárosa. Jelképe, az eperfára mászó medve.

Madrid közigazgatásilag 21 kerületre osztható, melyek több negyedből állnak. 2007-ben befejezett, új üzleti negyede négy tornyáról kapta a Cuatro Torres Business Area (CTBA) nevet. Itt állnak Spanyolország legmagasabb épületei, melyek egyúttal az Európai Unió 3., 4., és 5. legmagasabb épületei. 606 km²-es teljes területén a teljes lakossága 2019-ben 3266126 fő körül mozgott. A külvárosokkal együtt 6,3 millió fős itt a lakosság (agglomeráció), az ország legnagyobb városa természetesen, és egyben az Európai Unió harmadik legnépesebb városa (London és Berlin után), ami Párizs kistérség szintjére emeli valamilyen szinten, igaz ott beszélhetünk 12 millió főről is, de nagyságrendileg összemérhetőek a népsűrűségi adatok.

Milyenek a helyi emberek? Többnyire tényleg szépek és kedvesek, ahogy ezt sok helyen olvashatjuk. Olyan sok futót sehol nem láttam, mint Madridban, pedig hideg, szeles és havasesős hétfő kora délután érkeztem meg januárban. Meglepően lazán voltak öltözve az emberek a hideg ellenére, de jól érezték magukat, és mozgékonyak voltak az idősebbek is, a sok dombon gyaloglás edzésben tartja őket.

Régebbi madridi látványosság fotók, kép ízelítő:

Torres Business Area üzleti negyed
Prado múzeum
Real Madrid focicsapat
Reina Sofia múzeum
Gran Vía út
Faro de Moncloa adótorony, torony

A környék zoomolható térképe, útvonalak keresése, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben az interneten.

Szállás keresés útikalaz blog-fórum bejegyzés itt: Madrid szállások.

Kulturális központ, könyvtár, rendezvény és kiállítás helyszínek: Espacio Fundación Telefónica: espacio.fundaciontelefonica.com/en/, Espacio Miró – Fundación MAPFRE – Recoletos, Fundación Canal: www.fundacioncanal.com/cat/exposiciones/#None, Biblioteca Nacional de España (könyvtár): www.bne.es, CaixaForum Madrid: caixaforum.es/es/madrid/exposiciones, .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.