Spanyolország nevezetességek, látnivalók lista és adatok

Spanyolország egykor hatalmas világbirodalom volt, földünk felfedezésében és meghódításában nagy szerepet vállaltak. Azóta samok változáson esett át, és a mai napig egy élettel teli színes világ, nagy eurpai ország.

A népszerű spanyol szálláshelyek, garantáltan a legjobb internetes árak, csomag ajánlatok, olcsó apartman, hostel (hostal), hotelektől a luxus ***** 5+++ kategóriáig (árak, akciók keresése és összehasonlítása online): Spanyolország minden városa, szállások és nyaralóhelyek ITT – A foglalás nagyon egyszerű és gyors. Magyarul foglalhatunk és a legjobb csomagajánlatok így érhetőek el a tengerparti hotelekbe. Félpanziós, teljes ellátásos és all-inclusive ajánlatok.

Történelmi, gazdasági és egyéb adatok:

Spanyolországot polgárháború (1936-39) pusztította. A békés átmenetet a demokrácia halálát követően Francisco Franco lett a diktátor 1975-ben, és a gyors gazdasági modernizációval Spanyolország csatlakozott az Európai Unióhoz 1986-ban. A kormány továbbra is harcol a Baszk  ETA terrorista szervezet ellen. Egy sor intézkedésekre fordítottak nagy energiákat 2008-tól a súlyos gazdasági visszaesés már 2008 közepén elkezdődött náluk.

A Délnyugat Európában elhelyezkedő országot a Földközi-tenger, az Északi-Atlanti-óceán, a Pireneusok és a hegység, Franciaország veszi körül. Európában itt található a legtöbb hegy.

Szárazföldi határai összesen 1918 km hosszúak. Határos országok: Andorra 63,7 km, Franciaország 623 km, Gibraltár 1,2 km, Portugália 1.214 km, Marokkó (Ceuta) 6,3 km, Morocco (Melilla) 9,6 km. Partvonal: 4.964 km.

Éghajlata változatos, a délen sivatagi forró nyár mellett az északon hideg hegyvidéki telekkel találkozhatunk.

Legmagasabb pont: Pico de Teide (Tenerife) Kanári-szigeteken a 3718 méter:

Természeti kincsek: szén, barnaszén, vasérc, réz, ólom, cink, urán, a volfrám, a higany, pirit, magnezit, folypátot, gipsz, vízenergia.

Összességében sok a szántóföld, ami a lakosságra vetítve erős mezőgazdaságot tudott létrehozni.

Komoly természeti probléma az időszakos aszályok, egyes területek komolyan elsivatagosodtak, pl. egyes helyeken 3 éve alig volt csapadék.

Környezetvédelem jelenlegi problémája, pl. a Földközi-tenger szennyezése, légszennyezés, az erdőirtás, az sivatagosodás

Területe: összesen: ~500 ezer km2
Népesség:  40 millió 491 ezer  (2008 júliusi adat)
Fővárosa: Madrid
Nyelvek: kasztíliai spanyol (hivatalos) 74%, 17%-a katalán, a galíciai 7%, baszk 2%, hivatalos regionálisan
Vallás: római katolikus 94%, egyéb 6%

Spanyolországban két időzónában van beleértve a Kanári-szigeteket

Spanyolország építészeti, művészeti és kulturális eredményeit nem érdemes tagadni, Antoni Gaudí, Salvador Dalí, Francisco de Goya, Pablo Picasso stb. nevek mellett tényleg nehéz lenne szó nélkül elmenni, amikor látjuk a legjobb alkotásaikat.

Közigazgatási területek: 17 autonóm közösség:

(Comunidades autonomas, egyes – Comunidad Autónoma) és 2 autonóm városok * (ciudades autonomas, egyes – Ciudad autonoma); Andalucia, Aragon, Asturias, Baleares (Balearic Islands), Ceuta *, Canarias (Kanári-szigetek) , Cantabria, Castilla-La Mancha, Castilla y Leon, Katalónia (Katalónia), Comunidad Valenciana (Valenciai Közösség), Extremadura, Galicia, La Rioja, Madrid, Melilla *, Murcia, Navarra, Pais Vasco (Basque Country)

Megjegyzés: az autonóm városok Ceuta és Melilla (Afrika), valamint három kisebb szigetek Islas Chafarinas, Penon de Alhucemas és Penon de Velez de la Gomera, beadni, közvetlenül a spanyol központi kormány, mind a part mentén Marokkó és együttesen a Látnivalók Szuverenitás (Plazas de Soberania)

Függetlenség: az Ibériai-félszigeten jellemzően különböző független királyságok voltak a muszlim megszállás előtt, ami a 8. században kezdődött, és közel hét évszázadig tartott. A kis északi keresztény erődökből indulva visszafoglalták, amelyet Granada 1492-es elfoglalásával tetőzött. Az események több királyságot egyesítésével végződtek, amire a  mai Spanyolország kialakításaként tekintenek.

Spanyol ünnepek, ünnepnapok:
Május 1. A munka ünnepe, Majális (Fiesta del Trabajo)
Május 17. A galiciai nyelv és kultúra napja (Día de las Letras Gallegas) (Galicia)
Jézus Mennybemenetelének Ünnepe (Día de Ascensión) – A Pünkösdöt megelőző vasárnap; helyenként 10 nappal Pünkösd előtt, Áldozócsütörtökön tartják.
Pünkösdvasárnap (Día de Pentecostés)
Pünkösdhétfő (Lunes de Pentescostés) (Barcelona)
Úrnapja (Día del Corpus) – A Pünkösd utáni második csütörtök.
Augusztus 15. Nagyboldogasszony (La Asunción de la Virgen) (Andalúzia, Asztúria, Kanári-szigetek, Kantábria, Madrid)
Szeptember 11. A Katalán Nemzet Napja (Día Nacional de Cataluña) (Katalónia)
Október 12. amerika felfedezésének napja (1492, amikor Kolumbus először lépett partra az amerikai kontinensen) (Fiesta Nacional de España)
November 1. Mindenszentek Ünnepe (Todos los Santos)
December 6. A Spanyol Alkotmány Napja (1978), Nemzeti Ünnep (Día de la Constitución Española)
December 25. Karácsony (Navidad)
December 26. Szent István napja (San Esteban), Karácsony másnapja (Baleár-szigetek, Katalónia) : spanyolunnepek.lap.hu.

Kormányfő:  José Luis Rodríguez Zapatero  –  (a kormány szóvivője) Maria Teresa Fernández de la Vega

Gazdasági miniszter és a pénzügyminiszter: Pedro Solbes Mira, európai pénzügyi biztos.

Zászló leírása: három vízszintes csík piros (felül), sárga (dupla szélesség), és vörös, a nemzeti címer , a sárga sávon

Gazdaság:

A spanyol gazdaság minden évben nőtt, 1994-től 2008-ig, egy recesszió kezdődött a harmadik negyedévében 2008-ban. Spanyolország vegyes kapitalista gazdaságot támogatja, a GDP, hogy az egy főre jutó közeledik, hogy a legnagyobb nyugat-európai gazdaságokat. A szocialista elnök, José Luis Rodríguez Zapatero 2004 óta van hivatalban, próbált fontos strukturális reformokat végezni, a gazdaságra nagymértékben hatottak ezek, különösen akkor, amikor Zapatero második megbízatása kezdődött 2008 áprilisában, megszakadt lakásépítési boom, kipukkadt a buborék, ami mint üzemanyag táplálta a gazdasági növekedését 2001-től  2007-ig. A 2008-ban indult globális pénzügyi válság súlyosbította az amúgy komoly gazdasági visszaesést. GDP-növekedés 2008-ban 1,3% volt, ami jóval alatta marad a 3%-os vagy ennél nagyobb növekedéshez az ország élvezett az 1997-től 2007-ig. A spanyol bankrendszer szilárdnak tekinthető, köszönhetően részben a konzervatív felügyeletnek (Európai Központi Bank), másfelől és a kormányzat beavatkozik a bankok megmentésébe, ezt hasonlóan volt látható máshol 2009-ben, de 2008-ban nem volt szükség még erre máshol Európában ilyen erőteljesen. Jelentős sikerek után, 1990-es évek közepétől csökkent a munkanélküliség 2007-ig, kb. 8%-ra, Spanyolországban hirtelen szenvedett el egy súlyos  a munkanélküliségi robbanást 2008-ban,  ez az évet egy 13% feletti munkanélküliségi aránnyal sikerült befejezniük. Ezt imsmerve érthető a sok-sok tüntetés, ami jellemezte az egész országot.

Államadósság: 38,5%-os GDP (2008-as becslés)

Mezőgazdaság – termékek: gabona, zöldség, az olajbogyó, a bor, szőlő, cukorrépa-, citrus-, marha-, sertés-, baromfi, tejtermékek, hal.

Industries: a textil-és ruházati (beleértve a cipők), ételek és italok, a fém és fém gyártja, a vegyipar, a hajógyártás, autók, gépek, a turizmus, az agyag-és tűzálló termékek, cipők, gyógyszerek, orvosi felszerelések.

Export: $ 292,8 milliárd (2008 )

Export elemei: gépgyártás, autógyártás, élelmiszerek, gyógyszerek, egyéb fogyasztási cikkek.

Export partnerek: Franciaország 18.8%, Németország 10,8%, Portugália 8,6%, Olaszország 8,5%, az Egyesült Királyság 7,6%, az USA 4,2% (2007)

Import: $ 444,9 milliárd  (2008-as becslés)

Import partnerek: Németország 15,7%, Franciaország 12,7%, Olaszország 8,4%, Kína 5,8%, az Egyesült Királyság 4,8%, Hollandia 4,6% (2007)

Adósság – külső: $ 1,084 miliárd (30 június 2007)

Pénznem: euró (EUR)

Utak: összesen: 681.224 km (beton vagy aszfalt), 13872 km gyorsforgalmi (2006-os adat)

Transznacionalitás Spanyolország

Viták – nemzetközi: 2002-ben, Gibraltár lakosai népszavazáson elsöprő többséggel megszavazták, hogy továbbra is a brit gyarmat maradjanak (szemben a „teljes megosztott szuverenitási” megállapodással), Spanyolország nem ért egyet a brit tervekkel, hogy Gibraltár nagyobb önállóságot élvezzen továbbra is, Marokkó tiltakozik Spanyolország az ellenőrzése ellen a parti enklávék Ceuta, Melilla, valamint a szigetek Penon de Velez de la Gomera, Penon de Alhucemas és Islas Chafarinas, és a környező vizeken. Marokkó az illegális migráció egyik fő kiindulópontja Spanyolország felé Észak-Afrikából.

A szigorú bűnüldözési erőfeszítések ellenére, az észak-afrikai, latin-amerikai, galíciai, és más európai emberkereskedők, kábítószer-kereskedők kihasználják Spanyolország hosszú tengerpartját, nagy szállítmányok érkeznek így.

Láthatóan ez az ország komoly problémákkal küzd, amit sokszor szerencsére elfeledtet velünk a tengerparti nyaralás vagy a tökéletes vendéglátás. Spanyolország természti csodákban, szépségekben gazdag. A meseszép északi hegyvidéki tavaktól, Madridon keresztül a romantikus tengerparti nyaralóhelyekig itt sok felfedezni valót talál az utazó.

Adatok: wikitravel.org/hu/Spanyolország.

Spanyolország látnivalói (zenés pps 5 Mb):

Zoomolható térkép, Spanyolország a GoogleMaps-tól műholdképen, StreetView fotókon is egyre jobb minőségben áttekinthető.

Képek, élmények korábbi évekből:

Egy hozzászólás a(z) “Spanyolország nevezetességek, látnivalók lista és adatok” bejegyzéshez

  1. spanyolinvest

    Spanyolországba készülőknek, hasznos informácíók!
    Eladó Spanyol Tengerparti apartmanok, sorházak, luxuslakások-villák, üzlethelyiségek nagy választékban, a létező minden segítséggel, Spanyolország legszebb részén. Spanyol Befektetések COSTA BLANCA csodálatos tengerpartján. Több ezer eladó, kiadó spanyol ingatlanra van megbízásunk, ha felkeltettük érdeklődését és további információra van szüksége, látogasson el oldalunkra.
    http://spanyolinvest.hupont.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük