A Pireneusok túra célpontjai, rejtett kincsei

A Pireneusokon Franciaország, Spanyolország és a Dél-Európa legnagyobb törpeállama, Andorra osztozik. Sok települése elevenen őrzi a történelem hangulatát, és mi alább a kisebb-nagyobb rejtett kincseiből, nevezetességeiből emelünk ki párat az alábbi útikalauz tipp sorral. Ez egy sorozat lesz a tervek szerint, hiszen a környező szép és zöld (Alpokalja jellegű) tájakkel együtt egy kisebb csodáról beszélhetünk, és mégse túlzsúfolt a területének a nagyobb része, túlnépesedésről szó sincs.

Az egyik leghíresebb Caracassone, amely Európa legnagyobb, fallal övezett óvárosát tartalmazza. Ennek köszönhetően 1997 óta a Világörökség része. Montségur vára egy 1200 méteres sziklán magasodik és az 1244-es eretnekellenes hadjárat során ez volt a katharok/albigensek utolsó menedéke. Az ostrom végén a keresztesek lemészárolták a túlélőket, a várat pedig lerombolták – a ma látható erődítmény a 16. században épült. Torla macskaköves utcácskái szürke sziklából emelt, több évszázados házak között kanyarognak. A navarrai Olite csipkézett falaival mesekastélyt idéz, a 11. században épült Loarre pedig a Mennyei Királyság egyik forgatási helyszíne volt. Vall de Boí bővelkedik a kitűnő állapotban fennmaradt 11–12. századi templomokban, ilyen például a Sant Climent de Taüll.

A Pireneusok legmagasabb pontja spanyol területen Aneto (3404 méter), Franciaországban pedig a Pic de Vignemale (3298 méter). Az ismertebb csúcsok egyike a százéves obszervatóriumáról nevezetes Pic du Midi. A francia-spanyol határ közelében található a Roncesvalles-hágó vagy más néven Roland-hágó. A legenda szerint a névadó frank lovag itt vívott önfeláldozó harcot a mórokkal. A navarrai Bardenas Reales félsivatagos terület, piramisszerű tanúhegyei a felszín egykori magasságát jelzik. A Pireneusok lábánál húzódik a Niaux-i barlang, amely bátran versenyre kelhet Altamirával vagy Lascaux-val. A 12000 éves barlangrajzok védelmében évente csak 30 ezer turista látogathatja, és csak bizonyos részeit.

A Parc National des Pyrénées (természetvédelmi terület), látványos képződményei a Cirque de Gavarnie völgykatlan vagy a Grande Cascade vízesés. A katlan kerülete több mint 6 kilométer. Ezek a körkörös formációk szinte függőleges falaikkal amfiteátrumra emlékeztetnek, ezért nevezzük őket cirkuszvölgyeknek. Az Aragón-Pireneusokban található a vízesésekben gazdag Monte Perdido Nemzeti Park. Nevét („elveszett hegy”) onnan kapta, hogy francia területről nem látható. A két legritkább állatfaj a pireneusi zerge és a hatalmas termetű saskeselyű, amelynek szárnyfesztávolsága eléri a három métert. A Pireneusok egyik legértékesebb növénye a havasi gyopár. Vízesés

A wellnessre vágyókat Bagnères de Luchon, Aulus les Bains, Ax les Therme és más fürdővárosok várják. Síelőknek La Mongie, Font Romeu, Cauterets és Saint-Lary ajánlott, az Aspe- és az Ossau-völgyet a hótalpasok kedvelik.

El Camino zarándokút több települést érint, például a St. Bertrand de Comminges templomot. A sziklaszirtre épült szentély gótikus és reneszánsz stílusjegyeket egyaránt hordoz, egyedi vonása a falon függő kitömött krokodil. A navarrai Pamplonában a gótikus katedrális mellett népszerű turistacélpont a 16. századi ötszög alapú citadella. A baszk San Sebastián világi látnivalói közül a leghíresebb egy akvárium, ahol üvegfolyosón haladhatsz keresztül a színpompás tengeri élőlények között. Lourdes a 19. században vált zarándokhellyé. Az itt található barlangi forrásnak csodatévő erőt tulajdonítanak. A közelében húzódó sétányon meggyújtott több ezer hófehér gyertya megindító látványt nyújt. A francia baszkföldi St-Jean-de-Luz-ban kötött házasságot egykor a Napkirály. A város kikötő, amire a templom mennyezetéről függő hajómodell emlékeztet.Pireneusok Nemzeti Park

A leghíresebb fesztiválok: a Comminges fesztivál, a San Sebastiánban tartott Baszk Hét, a filmfesztivál és Európa legrégebbi dzsesszfesztiválja, valamint a pamplonai San Fermín. Utóbbi legismertebb eseménye a bikafuttatás (Encierro), de a rendezvény kilenc napja alatt számos zenei és egyéb programra sor kerül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük