Varsó látnivalói, programok és szálláshelyek Warszawa

Varsó – Warszawa

Lengyelül Warszawa. A lengyel fővárosban tett látogatás tökéletes kikapcsolódást nyújt: magával ragadó hangulat, gyönyörű építészeti remekek és izgalmas épületek, sok kulturális látványosság, történelmi érdekességek és kitűnő gasztronómia jellemzi a várost. A történelmi múlt egy dinamikusabb életvitellel egyesül.

A város igen fiatal, jelentőségét III. Zsigmond királynak köszönheti, aki országa székhelyévé tette a 16. században. Ettől kezdve volt Lengyelország fővárosa, illetve időközönként megszállt terület. Fiatalabb és kisebb ugyan, mint a többi európai nagyváros, de a szépsége vitathatatlan, ráadásul a rengetegszer elszenvedett pusztítás ellenére mindig újjáéledt. Nagy károk a második világháború során érték Varsót, ekkor a város 85%-a elpusztult. A történelmi óváros épületeit rekonstruálták, ezt az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, kiváló példájaként a teljes helyreállításnak. Ennek következtében a város épületeinek stílusa keveréke a gótikának, a reneszánsznak, a barokknak, a klasszicizmusnak és a modern építészetnek.

A városnézést a Starówskaban, az óvárosban érdemes kezdeni, amit vöröstéglás fal vesz körül. A Barbakánon (olasz tervezésű erődítménykapu) belépve hamisítatlan középkori város látványa tárul elénk. A restaurátorok meglepően jó munkát végeztek, ugyanis az épületekről valóban elhisszük, hogy régebbi korok alkotásai. Az itt lévő főtér az Óvárosi piactér, melynek közepén a város címeralakja, a szirén szobra áll. A piactérre inkább nyáron érdemes ellátogatni, ilyenkor életre kel a hely. Itt található a gótikus Szent János katedrális.

Az óvárostól vezet a királyi út, amely mentén szintén nevezetességekbe botlunk, így például a Szent Kereszt templomba, amelyben őrzik a zeneszerző Chopin szívét tartalmazó urnát. Chopin-t nem tudjuk (és nem akarjuk) kikerülni Varsóban; a város híres szülötte sokáig itt élt. Kötelező látnivaló a Chopin Szalon, amely 4 éven át volt a művész lakása, Párizsba költözése előtt. A berendezés ugyan korabeli, de nem maga Chopin használta őket, viszont az egyik értékes kiállítási darab egy zongora, amelyen Liszt Ferenc, az alkotó közeli barátja játszott.

A következő látnivaló a vár, útközben vessünk egy pillantást a Kanonok sor keskeny házaira, itt található Varsó legkisebb háza, emeletenként egy-egy ablakkal (állítólag ablakok száma alapján vetettek ki adót a tulajdonosra, az utcafronton ezért lett ilyen pici 10/12/14-es számú ház). A tér közepén egy törött harang várja a szerencsére szomjazó Varsóba látogató idegent. A vár előtti téren áll a 22 méter magas Zsigmond oszlop, emlékeztetve a város alapítójára.

A vár több kor stílusát vegyíti, először királyi rezidencia volt, majd pusztulása után szerencsére újra felépítették. Ma múzeumként működik, amely ingyenesen látogatható, mindenképp érdemes megnézni. A régen itt tárolt kincsek, különböző tárgyak legtöbbje visszakerült ide.

A Varsói Nemzeti Múzeum az egyik legnagyobb lengyel múzeum, állandó és neves időszaki kiállításokkal egyaránt várja látogatóit. Behatóbban megismerhetjük itt a lengyel festészet történetét, illetve egy középkori kézműipari gyűjteményt. Emellett olyan művészek munkáit csodálhatjuk meg, mint Botticelli vagy Tintoretto. Minden múzeumkedvelőnek ajánlott, hétfők kivételével minden nap nyitva tart.

A Galeria Zacheta az ország híres művészeti galériája, témája a modern és kortárs művészet. Az állandó gyűjtemény körülbelül 600 festményből és 2600 egyéb alkotásból (szobor, grafika) áll, az időszaki kiállításokon pedig Picasso, Toulouse-Lautrec és Cézanne művei helyet kaptak. Maga az épület gyönyörű, egy igazi műalkotás, az Ismeretlen katona szobrához közel. Hétfők kivételével minden nap látogatható.

Bár a Kultúrpalota építését ellenszenv kísérte a nép részéről, hisz Sztálin parancsára építették a kolosszust. Mára mégis a város egyik szimbóluma, kulturális központ. Elkészültekor Európa második legmagasabb építménye volt, Lengyelországban napjainkban az első, így nem csoda, gyönyörű kilátás nyílik a tetőről. Több múzeum, színház és uszoda működik itt. Mindenképp látogassunk el ide, megéri.

Meg kell tekintenünk a Varsói Felkelés Múzeumát, amelyek a náci megszállás alatti népi hősiességnek állít emléket. A múzeum a felkelés 60. évfordulóján nyílt meg, filmfelvételek, szimulációk hozzák közelebb a ma emberéhez a történelmi eseményeket, személyeket. A múzeum minden nap nyitva tart.

Varsó az egyik legélhetőbb európai nagyváros, mely nagymértékben köszönhető annak, hogy területének 40%-át zöldterületek, parkok és tavak teszik ki. A városban 82 park van, melyek közül a legnevezetesebb a Lazienki-park, míg a legrégebbi a Wilanów-kert, de kellemes sétát tehetünk még a Szász Kertben, a Krasinski-kertben, az 1928-ban megnyílt varsói állatkertben (a Visztula jobb partján, az Óvárossal szemben), illetve két fűvészkertben. Magát a várost számos erdő veszi körül, melyek túrázásra, kirándulásra hívogatnak.

A város szépsége mellett érdemes megemlíteni, hogy jelentősen olcsóbb, mint más európai nagyvárosok, és rengeteg kulturális esemény kerül itt megrendezésre, érdemes nyaralást úgy időzíteni, hogy elcsípjünk egyet-egyet. Például rengeteg zenei fesztivált tartanak, a Jazz Jamboree, a Mozart Fesztivál, vagy az 5 évente megrendezett Fryderyk Chopin Nemzetközi Zongoraverseny. A reptérről a 175-ös busszal lehet bejutni a belvárosba, a menetidő 25-30 perc, a jegy 3 PLN-be kerül.

A város felkészült a turistákra, rengeteg szállás lehetőség közül választhatunk. Egy kis segítség az alábbi oldalakon található, Varsó szállásfoglalás.

Képes kedvcsináló, utazás fotó ízelítő:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.