Svédország híres látnivalói, nevezetességei, látványosságok

A fejlett Stockholmtól a vad hegyekig, egy igazán változatos helyszín az utazók számára.

1990 után a svédek kicsit nyitottabbak lettek, ebben segítségükre volt az EU (Európai Unió), a nagy városokon túl Lappföld, a Botteni-öböl is csalogatja a látogatókat. Jég szálloda (az utolsó kőig), golfozás az éjféli nap fényében, vagy egy táncos mulatság a májusfa alatt, a természet barátainak ez egy tényleg megkapó célpont. Kirándulások, horgászat, lovaglás, síelés, kenuzás vagy vitorlázás. Sok más sport is népszerű itt, így unalomra nincs ok. Tágas terek, tavak és parkok teszik élhetővé a városokat is.

Déli tartomány Skane (korábban dán fennhatóságú terület).

Északon a fennmaradt régi népszokások megtekintése is érdekes program lehet. Dalarna, ahol a lappok laknak a rénszarvas csordák nyomában egészen más világot láthatunk mint egy fejlett déli városban. Szupermodern múzeumok, zenei előadások vagy egy karácsonyi vásár egyaránt figyelemre méltó látványosság.

A svédek valamivel vidámabbak mint a többi északi népcsoport, szeretik a természetet és még humoruk is van. A szép szőke hercegek és hercegnők itt nagyobb számban vannak, a lakosság közel fele ilyen világosabb színű hajjal rendelkezik. A sokoldalú társadalmi és kulturális világ Svédországban egy fejlett demokratikus gondolkozást is takar. A jogállamiság bajnokai, mintaképei voltak sok esetben.

Lakossága: kb. 9,4 millió feletti (2015), és a főváros lakossága 750 ezer fő feletti, ma már külvárosaival az 1,3 milliót is meghaladta. A hozzá tartozó településekkel együtt , Stockholms län, több mint kétmillió főt számlál.

Fontosabb múzeumok: Vasameseet, Nordiska Museet, Skanzen, Stockholm, Rooseum, Malmö, Silvermuseet, Arjeplog és pl. Göteborg-ban a Konstmuseum (képzőművészeti, fotó, világ kultúra és tudományos) .

Parkok, botanikus kertek színesítik továbbá a látnivaló kínálatot, ezek a hétköznapi élet, a pihenések, kikapcsolódások fontos elemei.

Fő nevezetességeiből és épületeiből néhány: Gammelstad, Luela, uppsalai székesegyház, Drottningholm-palota (a királyok lakhelye), Gripsholms Slott (kastély).

Büszke nép a svéd, szeretik az életet, a könnyű és minőségi borok is kedveltek náluk.

Szállás, látnivalók, a régiók és települések leírásai, program lehetőségek és utazási segédletek elérhetőségei nagy számban találhatóak itt.

Stockholm élete és játszóterei, bevásárlás és szigetek mindenről tudunk olvasni érdekességeket. Délebbre található Dödermandland vagy Öland. Malmö a déli nagyváros, tőle északabbra található a jelentős Helsingborg, amit szép és régi épületek, egy régi székesegyház találhatóak.

Kalmar egyike az ország legrégibb városainak. Különösen a dán-svéd háborúkban játszott fontos szerepet. Itt találjuk a jó állapotban megmaradt reneszánsz kastélyt (és vár), a Kalmar Slott, építése a 12. században kezdődött, a 16. században teljesen fel lett újítva, faburkolatos falak, freskók, kőfaragványok, és megannyi érdekesség.

Képek, híres épületek:

Kjell Holmner opera Svédország

Kalmar slott kastély-vár Svédország

Ünnepnapjuk a nyár közepén a Dalarna-t, . Lásd. még többet Dalarna-ról:
en.wikipedia.org/wiki/Dalarna
www.dalarna.se/templates/Dalarna/Page____1188.aspx?epslanguage=EN.

Angol bővebb lista (sights): www.lonelyplanet.com/sweden/sights. Liseberg, Falu Kopparbergsgruva, Carl Larsson-Gården (ház) Sundborn-ban, Slottet, Zorn család háza, Zorngården, és itt van még a nagy időutazás lehetősége is a vikingek idejébe Foteviken Viking Reserve.

Részletes útikalauz, friss hírek, turista információk, program leírások több nyelven: www.visitsweden.com, Falu Kopparbergsgruva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.