Budapest nevezetesség, látnivaló képek, videó és program

Budapest látnivalói, nevezetességei

Buda és Pest egyesülése. Elképesztően sűrűn egymást érő történetek, emlékek, műemlékek, budai villák, kilátók és a lapos végeláthatatlan pesti oldal. Nem túlépített, de a világ legsűrűbben lakott városaihoz hasonló részei is vannak.

Változnak az idők, mivel 2018-tól kezd eljutni a köztudatba a sétáló Budapest koncepciója, de me, valósult meg csak kényszerhelyzetben vagy egy tiszta hétvégén a tényleges séta. Mégse lesz egy bűzös, autókkal teli és élhetetlen Budapestünk örökké? Hmm, talán! Néhány területen egy parkolóhely fellelése felér egy szerelmes öleléssel, ügyesebbeknek 5-10 perc, de ismerek 25 perces esti történeteket is, ennyire nehéz megállni ingyenes helyen a legtöbb belső kerületben. A parkolási maffiáról külön dokumentumfilm sorozat is készült, ez azért vicces, mert Budapest a béke és biztonság egy fénylő csillaga még ezzel együtt is. A rendőrség is békésen legyint, ha bejelentés érkezik, 2006-ban egy százezer forintos kárt okoztak fényes nappal nekem, olyan helyen, ahol több száz ilyen eset volt évekig Budapest belvárosában, a rendőrség már telefonon lebeszélt a feljelentésről, hiszen ez a „természet” része (drogosok, csövesek), és úgyse kapok kártérítést sosem, ők pedig nem kívánják felszámolni az okokat a háttérben.

Újabb, 2019-es Budapest 8k drónvideó, kimondani is nehéz 4320 pixel felbontás a maximum :), nagy köszönet az Around The World 4K csapatának érte:

A város, aminek minden napjáról külön könyvet lehetne írni több mint ötszáz éve, szülővárosom, sokáig lakhelyem, fővárosunk, az ország ‘majdnem teljesen élő és egészséges szíve’, a történelem boncolgatása helyett nézzük meg, hogy merre érdemes körbenézni, hallgatózni, szimatolni, sétálni vagy leülni a friss levegőn.

Program ajánló az aktuális eseményekből a végén. Lehet elemezni, hogy hogy lett egy szakrális nép, egy kiemelkedően sikeres, a természeti erőkre építő közösség központja, és utána hogy vált a gonosz erők, a sötét elvárosiasodás áldozatává. Pusztulás és hegyvidéki friss levegő egyben. Jövőt a Világnak, jövőt Budapestnek és a Magyaroknak!

‘Budapest, Budapest te csodás!’, a népszerű operett sláger, Rigó Jancsi dala szerint sincs a világon még egy olyan szép város, mint az 1873-ban Pest, Buda és Óbuda egyesítésével létrejött magyar főváros. Ha ennyire nem vagyunk elfogultak, azt azért meg kell hagynunk, a mi kis Párizsunk, Szajna helyett háborgó Dunával, a francia Moulin Rouge kistestvérével a Pesti Broadwayn, vagy említhetnénk akár a Notre Damme helyett a hivatalosan Nagyboldogasszony-templomnak nevezett Mátyás templomot, valóban elragadó. Hányszor, de hányszor haladunk el e nevezetességek mellett lehajtott fővel?

Budapest látnivalóit nemcsak a turistáknak, nekünk magyaroknak sem ártana időnként újra felfedezni. A magyar főváros dúskál a történelmi épületekben, ahogy műemlékekben sem szenved hiányt, végigjárni őket tán egy nap kevés volna. Városfelfedező túránkat érdemes a budai oldalon kezdeni, majd áthaladva Budapest legszebb hídjainak egyikén, a pesti oldalon folytatni a sétát.
Budapest videó 4k, HD, angol, haladóknak, azután leírás, és még három videó a képek mellett:

Gellért-hegy

Ott van mindjárt a Gellért püspökről elkeresztelt Gellérthegy 19. században emelt erődjével, a híres Citadella teraszaival, ahonnét lenyűgöző panoráma tárul a városra. A hegy Budapest egyik jelképe, a csak Sörnyitóként csúfolt Szabadság-szobor, mely a náci uralom alól való felszabadulásnak állít emléket. A Gellérthegy alatt gyógyvizek bugyognak, melyek több neves fürdőt táplálnak, így a Rudast és a Gellértet.

Királyi Palota

A Várhegy déli részének éke a 17-19. században újjáépített, barokk stílusú Királyi Palota. Az ország legfontosabb gyűjteményeit, könyvritkaságait őrző Széchenyi Könyvtár mellett, itt kapott helyt a Magyar Nemzeti Galéria, a kortárs művészet remekeit bemutató Ludwig Művészeti Galéria (LUMU), valamint a legdélebbre fekvő palotaszárnyban a Budapesti Történeti Múzeum.

Várnegyed

A Dísz tér és a Mátyás templom között elterülő Budai Várnegyed a főváros egyik leghangulatosabb, legpatinásabb sétáló negyede. E megtisztelő címet zegzugos utcáival, múlt században emelt házaival, régi gázlámpáival és nem utolsósorban műemlékeivel érdemelte ki. Utóbbiak körébe tartoznak a negyed középkori épületei, 17. századi barokk és copfstílusú palotái. A Hadtörténeti Múzeum mellett, itt működik a Zenetörténeti Múzeum, de a világ egyik legszebb Hilton szállodáját, melynek oldalszárnya egy középkori kolostor maradványait őrzi, ugyancsak erre találjuk. Említést érdemel még békebeli ízeket ígérő süteményeivel a 19. században alapított, legendás Ruszwurm cukrászda, az édesszájúak paradicsoma, ahol nemcsak a berendezés múlt századi, a receptek eleinktől származnak. A Várnegyed jelentőségét emeli továbbá, hogy alatta számos, több kilométer hosszú folyosórendszer húzódik, melyek közül a Budavári labirintus névre hallgató szakasz a nyilvánosság számára nyitott, látogatható.

Szentháromság tér

A Várnegyed központját képező Szentháromság tér dísze a Szentháromság Szobor, de ez a terület ad otthont a régi budai városházának, a Mátyás templomnak, és a magyar Borok Házának.

Mátyás Templom

A Királyi Palotával csaknem egyidős templom őse még a 13. században épült, ám napjainkig többször átépítették, többek közt Mátyás király jóvoltából, végleges, neogótikus formáját a 19. században nyerte el, amikor Buda fő plébániatemplomának kinevezték. A török megszállás idején dzsámiként üzemelt, ekkor freskóit lemeszelték. Falait ma újra a magyar történelem legfontosabb eseményei ékítik, de persze a bibliai jelenetek sem hiányozhatnak azokról. Üvegablakait Lotz Károly és Székely Bertalan rajzai díszítik. Az egykor tetejét ékítő majolikacserepeket, melyeket a pécsi Zsolnay gyárban készítettek,erősen megrongálódott állapotukra hivatkozva,  nemrégiben áruba bocsátották. A templom kiváló akusztikájának köszönhetően az év során számtalan komolyzenei koncertet tartanak itt.

Halászbástya

A Mátyás templom tőszomszédságában épült, Schulek Frigyes által tervezett kilátóépületet 1905-ben, a középkori halpiac helyén létesítették, hogy méltóképp zárják le a Várnegyedet. A Halászbástyáról a városra táruló panoráma oly annyira pazar, hogy 1988-ban még az UNESCO felterjesztette Világörökség listájára.

Mária Magdolna Torony

Szintén a budai kilátóhelyek sorát gazdagítja a Mária Magdolna torony, mely a második világháború során megsemmisült volt budai helyőrségi templom épségben maradt toronyrésze. Ha valaki kevesellné a látványt, a toronyból félóránként felcsendülő harangjáték bizonyára kedvére lesz.

Normafa

Kiránduló (túra), séta, piknik és síelési helyszín. Találunk itt jó szállodát, éttermet és büféket, amelyek egész évben nyitva tartanak. Szép rétek, kilátás a városra, ösvények, magas fák várják a látogatókat.

Margitsziget

Buda és Pest között nemcsak a fenséges oroszlánokkal övezett Lánchíd, az Erzsébet, a Szabadság vagy a Margit híd érdemel figyelmet, a Duna közepén fekvő park, a három kisebb sziget összeépítésével kialakított Margitsziget. A IV. Béla idején még Nyulak szigetének nevezett park egyik leglátogatottabb pontja a Zenélő Szökőkút mellett a királylány, Margit emlékére emelt kápolna és az egykori kolostor romjai. A sétákon túl a szigeten a sport szerelmesei és a szórakozni vágyók meglelik számításaikat. A hullámmedencéjéről híres Palatinus strand mellett a szabadtéri színpad élmény dús programokkal kecsegtet. A sziget északi részén található, patinás gyógyszállók, a Grand Hotel Margitsziget és a Thermal Hotel Margitsziget a park mozgásszervi betegségek gyógyítására alkalmas termálvizét használják fel. Sportpályák, játszóterek és parkok kellemes elegye.

Lánchíd

Budapest csodás hídjai közül az 1839-ben emelt, első állandó kőhidat, a gróf Széchenyi István kezdeményezésére épült Lánchidat emelnénk ki. A híd nevét klasszicista stílusú mederpilléreiről kapta, melyeken egész pályateste függeszkedik. Míg a híd tervezőjeként az angol Tierney W. Clarkot, kivitelezőjeként a skót Adam Clarkot tartjuk számon. Utóbbi nevét viseli a híd előtt fekvő impozáns tér, mely az augusztus 20-i ünnepségek során rendszerint roskadásig telik. És, hogy eloszlassunk egy városi tévhitet, eláruljuk a délceg kőoroszlánoknak bizony nyelvük is van, igaz, azokat csak felülnézetből lehet látni. Budapest

Belváros

Budapest turisztikai szempontból egyik legforgalmasabb nevezetessége a belváros. A patinás Gerbaud cukrászdának helyt adó Vörösmarty tér, a város legismertebb sétáló és bevásárló utcája, a pesti Fashion Streetbe torkolló Váci utca és a Dunakorzó télen-nyáron számtalan látogatót és helyi lakost csalogat. A belváros nevezetes épületeinek sorát gazdagítja, a jelenleg sajnos zárva tartó Vigadó koncert és bálterem, melynek színpadán hajdan olyan jeles művészek megfordultak, mint Liszt Ferenc, Wagner, vagy Richard Strauss és Kodály.

Szent István Bazilika

Az 1800-as évek közepén, klasszicista és eklektikus stílusban épült templom, Budapest legnagyobbja. Jelentőségét emeli egyedülálló, 360 fokos körpanorámát nyújtó kupolája is, ahová lifttel juthatunk fel. A bazilikában több műalkotás a névadó, magyar állam- és egyházalapító Szent Istvánnak állít emléket.

Parlament

A századfordulóra épült, eklektikus országháza, számtalan tornyával és míves kőcsipkéivel egyértelműen a főváros és a Dunai panoráma jelképévé vált. A 265 méter hosszú épület jelentőségét tetézi, hogy egyike a világ legnagyobb parlamentként működő épületeinek. Steindl Imre tervezte a londoni Parlament mintájára. Belső terei, gazdag aranydíszítése, az állami fogadásoknak helyt adó kupolaterme pazar. 2000. január elseje óta a Parlamentben őrzik a magyar állam jelképeit, a Szent Koronát, a koronázási ékszereket, a jogart, valamint az országalmát.

Budapest - a Parlament távolról

Magyar Nemzeti Múzeum

Nemcsak a főváros, Magyarország múzeumainak sorából kiemelkedik a Magyar Nemzeti Múzeum, mely hazánk népének történetét hivatott bemutatni a kezdetektől egészen 1990-ig. A múzeum állandó tárlatai között az ország különböző területeiről származó római kori és középkori kőemlékek gyűjteménye mellett, Ásvány- és Kő-, Növény-, Állat- és Őslénytárat találunk. Az épület jelentőségét növeli továbbá, hogy 1848-ban Petőfi itt szavalta el a Nemzeti Dalt és itt olvasták fel a márciusi ifjak kiáltványát. Ezzel a múzeum ki érdemelte, hogy napjainkban a március 15-i megemlékezések központja legyen.

Magyar Állami Operaház

A világ egyik legszebb operaházának tartott Magyar Állami Operaház az Andrássy úton kapott helyt.  A sugárút ékszerdobozkájának nevezett palotát Ybl Miklós tervezte, lépcsőházát és nézőterét a múlt század legtehetségesebb magyar festőinek, köztük Lotz Károlynak híres freskói díszítik. Az operaház első igazgatója Erkel Ferenc volt, de Gustav Mahler betöltötte ezt a posztot. Hajdanán olyan legendás vendégkarmesterek fordultak meg a palota falai között, mint Otto Klemperer, vagy Sergio Failoni.

Pesti Broadway

Noha korábban egyedül a Nagymező utca érdemelte ki színházaival, ma az Operaház és az Oktogon között fekvő színházaknak, mulatóknak, kluboknak otthont adó területet emlegetik Pesti Broadwayként. A Moulin Rouge mellett többek közt itt találjuk az Operettszínházat, a Tivoli Színházat és a fényképkiállításoknak helyt adó Mai Manó Házat.

Zeneakadémia

Az Andrássy út és az Oktogon közelében található Zeneakadémiát, mely napjainkban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolának ad otthont 1875-ben alapították. Első elnöke Liszt Ferenc, első igazgatója Erkel Ferenc volt. Az intézmény a budapesti koncertélet egyik kedvelt központja, kiváló akusztikájú nagytermében 1200, kistermében 400 vájt fülű zenerajongónak biztosít helyet.

Hősök tere

A millenniumi ünnepségekre készült Hősök tere, mely az Andrássy út végét képezi, a magyar történelem jelentős állomásait hivatott eszünkbe idézni.  A tér közepén, 36 méter magas kőoszlopán az a Gábriel arkangyal egyensúlyozik, aki a legenda szerint Szent István királynak elhozta a koronát. Az oszlopsor talpazatát honfoglaló vezéreinknek szobrai adják, míg a félköríves oszlopcsarnokok a magyarok híres királyait, uralkodóit, személyiségeit ábrázolják, köztük Könyves Kálmánt, Bocskait, Bethlent, vagy Kossuthot ott találjuk. A tér két oldalán az ugyancsak jelentős Szépművészeti Múzeum és a kortárs kiállításairól neves Műcsarnok magasodik.

Városliget: Fővárosi Állat- és Növénykert, Vidámpark, Fővárosi Nagycirkusz, Széchenyi fürdő

Az egykor vasárnaponként a főváros búcsújának helyt adó Városliget ma számtalan érdeklődésre számot tartó intézménynek ad otthont. A közel 500 állatfajtának és 4000 növényfajnak lakhelyét képező budapesti műemlék-állatkert, mely már míves, elefántos kapujával a századelő hangulatát idézi, a világ egyik legrégebbi állatkertjének számít. A Városliget másik, kissé elhanyagolt állapotban leledző híres parkja a Vidámpark, ahol az Óriáskeréktől a dodzsemig bezárólag mindent kipróbálhatunk. Az Állatkert és a Vidámpark között található Fővárosi Nagycirkusz az élmény dús szórakozást ígérő helyszínek egyike. Persze nem feledkezhetünk meg az ország egyik legszebb, Pest egyik legrégebbi gyógyfürdőjéről, az 1913-ban kaput nyitó Széchenyi fürdőről sem. Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma az 1960-as években már fizikoterápiás kórházként funkcionált, és még ma sokan járnak ide kezelésekre. A fürdő nemrégiben felújításon esett keresztül, ennek köszönhetően napjainkban élménymedence, sodrófolyosó, jacuzzik és ülőpadok a víz szerelmeseinek kényelmét, szórakozását biztosítják.

Vajdahunyad Vára

Az eredetileg fából és kartonból emelt Vajdahunyad Vára a honfoglalás ezredik évfordulóját ünneplő kiállításra készült. Egyes elemei, melyek építészeti örökségünket hivatottak bemutatni, az országban fellelhető, legjellemzőbb épületrészek arányosan lekicsinyített reprodukciói. Az épületegyüttes akkora sikert aratott, hogy az idő haladtával kőből megépítették, ma itt találjuk a Magyar Mezőgazdasági Múzeumot.

Nyugati Pályaudvar

Az 1877-ben épült pályaudvar impozáns vasszerkezetű csarnokával nemcsak Pest egyik legszebb épületének, a korabeli Európa egyik legkorszerűbb pályaudvarának számított. Tervei Eiffel irodájából származtak, akárcsak a híres párizsi Eiffel-toronyé. A pályaudvar mögött ma a Niagara-vízesés másával büszkélkedő Westend City Center bevásárlóközpont magasodik, mely épületében Budapest második Hilton szállodája helyt kapott.

Egyéb program lehetőség

Strandok és uszodák, Sziget Fesztivál, Óbudai sziget bulik, Szentendrei sziget kirándulás, budai-hegyek felfedezése túra, Memento Park (A Kommunista diktatúra szelleme és szobrai a 22. kerületben), a Népstadion és Papp László Budapest Sportaréna nagy sport és koncert programjai, tánc (társastánc, salsa, tangó, west-coast swing), futóversenyek, maratonok,…

A Ferihegy 1, a régi repülőtér már történelem néhány hasznos információhoz itt juthatunk a felújított repülőtér kapcsán  Cikk megnyitása.

Budapest nevezetes és népszerű hotelei, akciós napi árak és szállásfoglalás a fenti linken keresztül magyarul. Budapest legolcsóbb hotel árai. 1-2-3-4-5 csillagos kategória minden tagja, szállás ajánló értékelésekkel, diákszállótól a luxus lakosztályokig online szálláshelyfoglalással. Grand Hotel Royal, Ramada vagy a híres Gellért Hotel.

Több látnivaló (a nevezetességek java) jól kivehető és jelölve van a térképen:

A fővárosunk Zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép nagy felbontásban, a 3D és a StreetView fotók is profik, nem véletlen, szíve van a városnak. Útvonal tervezéshez és kereséshez kiválóak ezek a szolgáltatások. Autóval persze a dugókba elakadhatunk, így érdemes hétvégére tenni az élményt.

A legnagyobb felbontású (70 milliárd pixeles Budapest képet itt találtuk 70gigapixel.cloudapp.net, közben megszűnt, de elérjük őket itt: 360.world/project-70gpx.html. A fentieken túl több tízezer épület részletei láthatóak. Ilyen például a Kaán Károly kilátó a Nagy Hárs hegyen, Puskás Stadion, Csergezán Pál kilátó (Nagy kopasz hegy), a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája.

Utazás, kirándulás és sport képek vegyesen:
2015:


Korábbiak:

Budapest 4k túra, frissebb 2022-es képek kicsit idegesítő háttérzenével:

Tanulságos Budapest retró videó (80 perces nagy-felbontású film) a 60-as, 70-es évek képeiből. Mi változott és mi ugyanolyan. Figyeljünk a részletekre! Sajnos külföldről nem volt elérhető az Indavideó, így váltottunk a YouTubera, retró: youtu.be/jPNKMQRgf-4 Kizárólag archív felvételekből, valamint szórakoztató adalékokból álló montázs videó, a város lakóiról, életükről, szokásaikról és a kor szelleméről.

Szállásfoglalás egyénileg és kis csoportoknak a belvárosi olcsó turista szállótól a luxus hotelek akciós franciaágyas szobáiig, lakosztályaiig: Szép és jó hotelek, szállások foglalása Budapesten ITT. Garantáltan jó árak, kényelmes és gyors internetes szálláshelyfoglalás. Fizetni csak a szálláshelyen kell. Kimondottan olcsó budapesti szálloda lista egy másik blog bejegyzésben: budapesti belvárosi olcsó szállások itt.

A következő videó a fejünk felhajtására, és kreatív problémamegoldásra egyaránt erősen sarkall. Nézzük meg mielőtt folytatjuk az olvasást! www.youtube.com/watch?v=e0wkokaybWA. Budapest Retró – Papp Gábor Zsigmond filmjei. Pannonia nagy motorok, balkáni ősidők (a napjainkig).

– Aktuális forrás, link a program kereséshez: welovebudapest.com/programok.
– Kultúra archiv, hírek, események, fesztiválok és kisebb programok elérhetősége, dátumai Budapesten: budapest.hu/Lapok/Fovaros/Programok_kultura.aspx, könyvtárak, múzeumok, művelődési házak és még több érdekes és hasznos cím, nyitvatartási adat.

Hotel, szállás keresés tipp: 5. kerületi szállodák ITT.

János vitéz beugrott a sárkány torkába, mi megtettük régen. A kereső az első találatok közül egy időre hátra sorolta ezt a cikket, Facebok Tetszik-eitekkel a cikk tetején tudjátok segíteni a munkánk, illetve szívgyógyító vitézeink a Google Plusz gombot lent találják. A végén mindenkinek szeretnénk megköszönni az együttműködést és a segítséget a cikk elkészítéséhez, és ajánljuk a Duna menti kerékpárutat, ami az elmúlt pár évben rengeteget bővült, szépült/épült, EuroVelo 6, Bécs-Budapest. A végső cél, hogy az óceán parttól, Nantes-tól a Fekete tengerig kiépüljön, többek még Románián túl, Törökországig is eljutnak így, ami alig felfogható, óriási teljesítmény/élmény.

12 hozzászólás a(z) “Budapest nevezetesség, látnivaló képek, videó és program” bejegyzéshez

 1. Anna 12 éves

  Én az osztálykirándulásomhoz gyűjtöttem, de sehol nem találtam semmi használhatót, ezen az oldalon végre mindent megtaláltam.

 2. Utazz

  Ezek az igazi érdekességek Budapesten, érdemes megnézni:

  Mérnökök játszótere, Millenáris :). Minél bonyolultabb, annál jobb..

 3. Sport

  Különleges videó, Budapest legszebb helyei, látnivalói mellett elképesztő pörgés:
  https://youtu.be/0GL7hO6jalU
  A többszörös világ-, és Európa-bajnok, kétszeres világcsúcstartó ugróköteles Bánhegyi Adrienn Budapest legszebb helyein, a Hősök terén, a Várban, a Szabadság téren, a Halászbástyán, a Bazilikánál, a Vörösmarty téren mutatta meg, mit tud.

 4. Zizz

  A friss, 2018-as videó elárulja, hogy miért csodás Budapest, télen-nyáron:
  https://youtu.be/xYg3epGXBUU

  Ma már többen megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy a budai várban lakjanak, ebben segít pl. az Airbnb, amit a budai vár lakói is örömmel használnak egy mellékkeresetre egy kiadó szobával/lakrésszel.

  Az igazán magyar (vidéki) dolgokról (ételekről) ettől nem sok fogalmuk lett, de turizmus bevételei nagyon kellenek Budapestnek, már tíz évvel ezelőtt éhezők viadala lett volna enélkül a fővárosban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük