Krems an der Donau hotel szállások és nevezetesség ajánló

Krems an der Donau

Krems, 2016-ban újra sikerült ide eljutni, röviden, átutazóban, így is jó volt újra látni. Nemcsak ennek a tájegységnek és a Donauradweg (Duna menti kerékpárút), hanem talán egész Ausztriának egyik legszebb gyöngyszeme az a kb. 23 ezer állandó lakosú város, melyet gyakran neveznek a Wachau kapujának. Drága szálloda, wellness csomagok és luxus éttermek is várnak az utazókra. Szombaton és leginkább vasárnap nagyon csendes, kellemes kikapcsolódási lehetőség kirándulóknak.

Krems és környéke szálláshely árak, egyénileg online azonnali visszaigazolással foglalható szobák keresése, akciós ajánlatok: Krems szállás ajánlatai ITT. A piros linken keresztül, rá kattintva elérhető sok vendég élménybeszámoló, amik segítenek olcsó belvárosi, wellness vagy elegáns szállást találni. Apartmanok (kiadó lakás, B&B szoba reggelivel, magánszállás, rövid és hosszútávra), kellemes és olcsó családi vendégházak, olcsó panziók.

A kremsi szállás vendég fórum vélemények alapján kiemelten kedveltek Kremsben:
– Steigenberger Hotel and Spa Krems 4**** (luxus körülmények, wellness, szép környezet, csomag ajánlatok)

– Frühstückspension Hammerschmid (Dunára és szőlőkre néző kedves panzió-vendégház, kis családi panzió)
– Zum goldenen Engel – Fam. Ehrenreich (felújított történelmi épület az óvárosban)
– Hotel Unter den Linden 3*** (39 szoba, közel az egyetemhez, Welterbesteig-hoz, jó ház)
– Steigenberger Avance Hotel Krems 4**** (festői kilátás a történelmi városra, wellness)
– Orange Wings Krems *** (olcsóbb, kedvező árú lehetőség 1 éjre, jó személyzet, tiszta, távol a belváros központja, ipari környezet, „munkásszálló”)

Itt nézhetsz körül a szállások ajánlatai között, a teljes lista minden ténylegesen foglalható szobaárral együtt: Kremsben szállások ajánlati összegyűjtve teljes lista ITT. Garantáltan jó árak, jellemzően jóval a portai (lista) árak alatt, igazi kedvezmények vannak. Az összes szállásfoglalási oldalak árait kigyűjti másodpercek alatt. Szép fotók, képek, térkép és leírás segít a döntésben. Kutakodj néhány dátumra bátran és figyelmesen! kis csoportnak, rendezvényre hasznos itt keresni. Szállodakereső, internetes szállás kereső rendszer.

Orange Wings 3*** Krems tágas szoba

Unter den Linden romantikus kremsi szállás szoba

Szálláshelyek ajánló a közeli településeken, Krems környéke:: Mautern 3.9 km, Senftenberg 4.1 km 2, Furth 4.8 km 4, Dürnstein 7.2 km 3, Gobelsburg 7.2 km, Langenlois 7.4 km 2, Grafenegg 9.8 km, Weissenkirchen in der Wachau 10.5 km 8, Schonberg am Kamp 13.4 km, Feuersbrunn 13.6 km, Spitz 15.4 km és Herzogenburg 17.8 km. Wachau, szálláshelyek az ausztriai Duna kanyarulatában.

Jók szálláshelyek:
4**** csillagos szálloda:  Hotel Klinglhuber, Arte Hotel, Gourmethotel Am Förthof.
3*** csillagos panzió és hotel: Schauhuber Pension, Bauernhof Koller Wolfsberghof, Radfahrer-Jugendherberge (olcsóbb diák, turista és ifjúsági szállás), Hotel Kolping Campus vagy a Hotel Orange Wings (egy kedveltebb ház). Csoportok fogadására többen felkészültek, alkalmasak.

Egyéb szállás, olcsóbb kategóriák: Ilkerl – „Weinberghof”, Ferienwohnungen: Fam. Fritz, Fiala, im „Melker Hof”, Gästezimmer- Dr. Neubert, „Mondseer Stiftshof” Dipl.Ing.U. Geppert, Helene und Paul. Lehrhotel der HLF Krems; ÜBUNGSFIRMA, Gästehaus, Weinbau Fam. Aigner, Frühstückspension Fidelsberger, Privatzimmer Puchmayr Johann stb.

A nagyon szépen megőrzött történelmi településről alább még többet megtudhatunk. Az UNESCO Világörökség listájára 2000-ben kerültek fel a belvárosi városképükkel.

Története, kis történelem:
Lényegében három kisebb település, Krems, Stein és Und épült itt össze – a végső nevüket a Krems-patakról kapták -, így alakult ki a történelmi borváros, nagyszerű műemlékegyüttesével, gyönyörű és ma szépen karbantartott házaival, kapucinus, minorita és piarista templomaival, régi kolostorával, a gótikák és barokkot ötvöző romantikus városkapuival. A Babenbergek – kik e környék fejlődésében oly agy szerepet játszottak – itt verették az első osztrák német váltópénzt, érdekes, hogy az osztrák aprót viszont ma groschenként ismerjük – 1130 és 1190 között. Magyar vonatkozás, hogy „Mátyás bús hadát” nemcsak, Bécsnek büszke vára”, hanem a szomszédos Stein nyögte, a kremsi főutcán pedig máig áll Liszt Ferenc nagyapjának, Lager pékmesternek a háza (Kagerhaus, Untere Landstrasse 4.), itt jött a világra nagy zeneszerzők édesanyja.

Krems látnivalói, nevezetességek:
Krems ma szép, hagyományait jól ápoló, jól karbantartott, élénk, életteli város, mely új lehetőségekhez jut majd valószínűleg a Duna-Rajna-Majna- csatorna révén. 1994-ben ez lett Ausztria tizenharmadik egyetemi városa az itt megnyílt Donau Universität révén, amely új típusú intézmény, posztgraduális képzést nyújt.

Sétánk során elsősorban a város jelképévé vált, a régi idők négy kapujából egyedül fennmaradt városkapura, a Steiner Torra (Steini kapu) figyeljünk fel, menynek falán emléktábla hirdeti, hogy két kerek, gótikus tornya a késő XV. századból való (1480-ban épültek), a középső, sisakos tornyot pedig 1754-ben barokkizálták. A Sügtiroler Platzról ezen a kapun át jártunk a csak gyalogosoknak szánt mai főutcára, mely a Obere és Untere Landstrasse nevet viseli, itt vannak a szebbnél szebb házak, mindjárt a kapu mellett az Alter Post fogadó (Hotel-Restaurant „Alte Post” étterem és panzió), melynek a város egyik legszebb kis udvara az ékessége. A sétálóutcán van a Schwanthaler-ház, annak a művészdinasztiának a tulajdona, melynek festői és szobrászai oly sok remekművet készítettek a Salzkammergut templomaiban. Itt van a reneszánsz erkélyes városháza (Rathaus) és a már említett Lagerhaus (Liszt Ferenc nagyapjáé). A város legrégibb épületeinek egyike a Gögl-ház (1.sz. alatt) 1155-ből való. Ha a Steiner Toron átsétálunk a steini városrészbe, nem messze találjuk az undi kolostort (Kloster Und), amelyet 1614-ben építettek a kapucinusok, s legutóbb 1987-ben gyönyörűen felújították, rendezvényeket, kiállításokat, előadásokat tartanak benne, de itt van az ország leghíresebb bormúzeuma (Weinmuseim) – több mint száz osztrál borkülönlegességet mutatnak be-, és mint említettük, itt működik a turistairoda. Ha kijövünk a városból és tovább indulunk a B3-ason, a panoráma szépségéhez még hozzátartozik a Duna túlsó, jobb partjáról remekül idelátszó Göttweig, a 449 méteres magasságban emelkedő bencés apátsággal (Benediktinerstift Göttweig). Alsó-Ausztriában egyébként – szép, rajzos térképek mutatják ezt – öt bencés kolostor emelkedik, a göttweigin kívül északabbra Altenburg, a Dunától délre, Bécs alatt Schottenstift, azután nem messze Amstettentől Seitenstetten, no és a legismertebb: Melk, amelyről még szólunk. Göttweiget „az osztrák Montecassino”-ként aposztrofálják: 1083-ban Altmann passaui püspök alapította és 1094-ben átadta a bencéseknek. Vannak középkori részei, pl. Az Erentrudis-kapelle, a templom kriptája és kórusa, de a legnagyobb szabású építkezések, melyek során gyönyörű barokk arculatát elnyerte, 1714-1749 kötött folytak a híres Johann Lukas von Hildrebrandt építész tervei alapján. Messziről jól látszanak nyolcszögletes, hagymakupolás tornyai. A nyári időszakban mindennap tartanak idegenvezetéseket 10.00 és 17.00 óra között. Belépődíj: felnőtteknek S 55, -, gyerekeknek S 25,-. Tel.: (02732) 85-581.

Ha tovább megyünk a B3 úton, nemsokára újabb történelmi helyre érünk…

A kevéssé ismert apró és a mindössze néhány kilométerre a szomszédos falvak vendégházai abszolút elérhetőek a kisebb pénztárcák számára, 22-29 euró/fő/éj áron reggelivel együtt tudunk megpihenni. Pihenés és felfrissülés másképpen, dombok, szőlők és borok, vagy egy korty barack pálinka (nem csak likőr), itt édes és mosolygós az élet.

Repülőtér távolsága légvonalban a központtól: Bécs (Schwechat) repülőtér (VIE) .

Szállás, hotelek, utazás és élménybeszámoló fotók:

Szálláshelyek teljes részletességgel, közvetlen elérhetőségekkel: www.tiscover.at/at.

Időjárása és meteorológiai alap adatok, hőmérséklet, szél és csapadék előrejelzések: at.wetter.com/wetter_aktuell/wettervorhersage/16_tagesvorhersage/oesterreich/krems_an_der_donau/ATAT10294.html – nagyon jól érthető hír rendszeren műholdképpel kiegészítve.

Látnivalók, érdekességek, programok, nevezetességei és egyéb fontos tudnivalók, elérhetőségek utazásunkhoz: www.krems.gv.at. Oktatás, iskolák, művészetek, galériák és múzeumok,

Zoomolható GoogleMaps térképe, a várostérkép műhold képeken és a környéke, a Google StreetView-n található fotók segíthetnek az úton.

séta Kremsben, városnézés

A városnézés végén az aranyos kutya nézett minket