Ciprusi szállás, látnivaló, utazás / foglalás tipp egyénileg

Ciprus

Ugrás a keresett témához gyorsan: Szállás | Látnivalók

2018-ra annyira olcsóak lettek a repülőjegyek Ciprusra Budapestről és több európai városból, hogy remegek (17 eurótól, ez tényleg ingyen jegy). A Ryanair-rel 2012-ben utaztam előtte utoljára, és most újra mentem, azóta háromszor sikerrel. Isten adja, hogy jó legyen nektek is! Az ott dolgozó, ott élő, az ott pihenő és a nászutas magyarok egyaránt jókat mondtak. A négyből egy kritika, 25% szintén reális, a minőségen sokat tudnának javítani, ahogy a mentális és társadalmi állapotokon is.

Online szálloda, szálláshely kereső ingyenesen, garantáltan jó árak azonnali visszaigazolással: Ciprus szállások lista ITT. Hotelek és privát apartmanok teljes listák települések szerint. Böngéssz és nézelődj több időpontra! Kattints az üdülés lefoglalása előtt! A piros linkre kattintva magyarul látjuk az aktuális ajánlatokat, egyénileg foglalható szabad szobákat. Fizetni többnyire ott kell közvetlenül a szállásadónál. Előleg, előre fizetés a különleges ajánlatoknál elterjedt. A friss vendég értékelések, vélemények sokat segítenek a választásban, a képek és elhelyezkedés térkép szintén. A szép luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden. Gyakran nagy baráti társaságok, csoportok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel az egész világból. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive napi és csomag ajánlatok. Last minute és előfoglalás egész évben.

Az ingyenesen elérhető, friss 2014. júliusi vagy újabb turisztikai információkkal igyekszünk segíteni az utazókat. Útikalauz könyvek, hivatalos adatok és hírek után igyekszünk az egyénileg szervezett utunkat megkönnyíteni. A Wizzair, Ryanair stb. olcsó fapados repülőjegyek által nagyon népszerű lett Ciprus újra, egyéni utazási célponttá vált, nem csak csoportban, nászutas szuper-kaland vagy last minute buli nyaralás révén érhettük el jó érzésekkel egy utazási irodán keresztül főszezonban. Legolcsóbban elérhető országok Ciprusról repülővel: Jordánia, Görögország, Izrael, Bulgária és Törökország. Szintén olcsóak: Svédország, Észak-Macedónia, Szlovákia (Pozsony), Németország, Magyarország, Ausztria (Bécs), Olaszország, Románia, Litvánia és Lengyelország.

Görögül Kíprosz – Κύπρος, törökül Kıbrıs hivatalos nevén a Ciprusi Köztársaság, szigetország a Földközi-tenger keleti medencéjében. Szicília és Szardínia után a Földközi-tenger legnagyobb szigete, egyre inkább tudatosan utazunk ide egyénileg, ami jó jel, zarándok és spirituális utak és/vagy nászutak formájában. Egyszerre Európai Uniós tag és Ázsia/Afrika, nem véletlen, hogy valóban ilyen különlegesen sokoldalú hely. Észak és Dél, hegyvidék és a tengerpartok, mind egy külön világ. Aki kalandra és élményre vágyik, itt nagy dózist kaphat viszonylag kis területen. Tényleg sok a jó program lehetőség, gyakran sokkolóan.

Cyprus Limmasol fotó

Utazási irodában foglaljuk a nyaralást és szállást? Erre a kérdésre tapasztalat ismerősöktől vagy az internetes fórumok olvasása után kielégítő választ kaphatunk.

Fő régiók, területek: Famagusta 118, Larnaca 105, Limassol 96, Nicosia 35 és Paphos 154.

Fő városai, települései szállás ajánlóval: Larnaca 44, Ayia Napa 69, Paphos 80, Limassol 59, Nicosia 22, Tochni 19, Kyrenia, Polis 21, Erimi, Coral Bay 16, Protaras 44, Lárnaka 124 és Perivolia 2. Továbbá, illetve új magyar nevén: Protarász, Páfosz, Ajía Nápa, Korall-öböl, Póli Hriszohúsz, Nicosia, Péjia, Piszúri, Voróklini, Perivólia, Kakopetriá, Drúszia, Lófu, Kalopanajótisz, Plátresz, Kerínia, Miliú és Ómodosz .

Nemzetközi repülőtér lista: Larnaca nemzetközi repülőtér (LCA), Internationale Luchthaven Paphos (PFO) és Ercan Airport (ECN).

1-2-3-4-5 csillagos szállodák, kiadó lakás (apartman konyhával), bőséges a választék nyáron (tavasztól október végéig). Szobák és lakosztályok olcsó és luxus kategóriából egyaránt túlkínálattal:

Útikalauz kézikönyv ajánlójából programok, szolgáltatások, lehetőségek:
– mozgássérülteknek is elérhető részek (tolószékeseknek általában segítség szükséges)
– Bébiételek, minőségi gyermek ételek
– madár megfigyelés (a vándorlások idején különleges például)
– horgászat
– bowling
– hegymászás
– bevásárlás (dohány és alkoholos termékek korlátozásai)
– lovaglás
– könyvtárak, kultúrális központok
– motorkerékpár kölcsönzés (bukósisak, szabályozás)
– mosoda (ruha tisztítás)
– parkolás
– kikötők, hajózás, vitorlázás, vitorlás klubok
– rendőrség (112-es telefonszám)
– ifjúsági kedvezmények (Youth Card – Euro < 26) - nyelvtanfolyamok, nyelviskolák (nyaralás tanulással egybekötve, TEFL/TESOL, elsősorban angol, görög, török, 6-10, 11-18, és felnőtt korosztálynak az általánostól az üzleti kommunikécióig, továbbá tanulható nyelvek: lengyel, orosz, francia, olasz és spanyol)

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

Útikalauz leírás részlet, látnivalók és nevezetességei

Ciprust Törökországtól délre, három kontinens metszéspontjában, Egyiptomtól 380 km-re, Szíriától 108 km-re fekszik. A két legközelebbi görög sziget, Rodosz és Kárpáthosz 380 km-re nyugatra található.

Földrajzi értelemben Kis-Ázsiához tartozna. Jelentős folyóval nem rendelkezik, területén gyakori a vízhiány. Éghajlata jellegzetesen mediterrán. A görög mitológia szerint a sziget körüli tengerben született Afrodité, a szépség és szerelem istennője, így joggal nevezik Ciprust a szerelem szigetének is. Fővárosa, a sziget középső részén található Nicosia, melyet a szigethez hasonlóan kettéoszt a déli, szabad, görög-, és az északi, megszállt, töröklakta részeket elválasztó Zöld Vonal. A megszállt területeken 1983. óta a csak Törökország által elismert Észak-Ciprusi Török Köztársaság szakadár állama működik. Nem része Ciprusnak a szigeten fekvő két brit szuverén támaszpont, Akrotíri és Dekélia sem. Ciprus megszállt területei nélkül 2004. május 1. óta az Európai Unió tagja.

Területét i. e. 10000 óta lakták. I. e. 1600 körül a Mükénéi kultúra hatása alá került, Egyiptommal alakított ki kereskedelmi kapcsolatokat. Előbb a Perzsa Birodalom része lett, majd Nagy Sándor felszabadító hadjárata után, az egyiptomi Ptolemaida dinasztia uralta. I. e. 58 után vált a Római Birodalom részévé. A római birodalom felosztása után a Bizánci Birodalomé lett. A keresztes háborúk idején a Templomos Lovagrendhez került. Tőlük Guy de Lusignan vásárolta meg 1192-ben. A ciprusi Lusignan dinasztia 1482-ben halt ki, ekkor a velenceiek rendezkedtek be területén, akik állandó harcban álltak a terjeszkedő Oszmán Birodalommal.

1571-1878 között török uralom alá került, ezt követően az angolok foglalták el. 1878-1925 között a szigetet Nagy-Britannia vette bérbe az Oszmán Birodalomtól, majd 1925-ben brit koronagyarmattá tette Ciprust. Az 1900-as évek meghatározó eseménye a ciprusi görögök Görögországgal való egyesülési mozgalma (enózisz) volt, mely a második világháború után tudott csak igazán megerősödni. 1955-ben megalakult az EOKA nevű görög nacionalistákból álló ellenállási szervezet is, amely 1959-ig harcolt a brit gyarmati függőség ellen. 1959. február 19-én a londoni Nagy-Britannia, Görögország és Törökország között lezajlott második konferencián egyezményben nyilatkoztak Ciprus függetlenségéről, melyet 1960. február 11-én alá is írtak Zürichben (Zürich és London-megállapodás). Az államszerződés szerint mindhárom félnek joga volt katonai erőket állomásoztatni a szigeten. Szeptember 20-án Ciprust az ENSZ is felvette tagjai közé. Az első elnök III. Makariosz görög-ortodox pátriárka lett, az alelnök pedig egy ciprusi török volt. A sziget görög és török etnikuma között állandósuló feszültségek és összetűzések megoldásaként, 1963 végére létrehozták az országot kettéosztó „Zöld Vonalat”, amely a görögök lakta területet volt hivatott elválasztani a töröklakta területektől. 1964-ben az ENSZ Biztonsági Tanácsa békefenntartók telepítését rendelte el a szigeten.

Az északi területeken 1975-ben a ciprusi törökök Rauf Denktaş elnökletével egyoldalúan, a mai napig fennálló saját, önálló közigazgatást alakítottak ki „Észak-Ciprusi Szövetségi Állam” néven. Az ENSZ-csapatok az elválasztó határvonal középső részét, azóta is ellenőrzésük alatt tartják. 1983. november 13-án Denktaş egyoldalúan kikiáltotta az északi területek függetlenségét, amit nyolc évvel a „rendezés” után Törökország elismert „Észak-Ciprusi Török Köztársaság” néven és diplomáciai kapcsolatot létesített vele. Ciprus Köztársaságot viszont nem ismerték el. Ezzel a lépéssel Törökország ismételten megszegett több ENSZ-határozatot. Az északi, új államot, azóta sem ismerte el más ország, mely eredményeként az ENSZ-tagállamok is bojkottálják. 2003. április 30-án a határvonal több szakaszát megnyitották, amit, azóta is több ezer görög és török ciprusi lépett át. Ciprus 2004. évi Európai Unióhoz való csatlakozása előtt Kofi Annan ENSZ-főtitkár rendezési tervezetet terjesztett be a sziget újraegyesítésére. A népszavazáson a ciprusi törökök az egyesítés mellett, a ciprusi görögök többsége viszont az ellen szavazott, így a terv kudarcba fulladt. Május 1-én Ciprus Köztársaság megosztott államként lett az EU tagja. Az északi, megszállt területek EU tagsága a helyzet rendezéséig felfüggesztésre került. 2008. január 1-én Ciprus csatlakozott az eurózónához, bevezették az eurót. Nicosiában februárban Eleni Mavrou, a görög városfél török származású polgármestere, és Cemal Metin Bulutoğluları, a török fél polgármestere, megnyitotta Ledrát, amely a kettéosztottság megszűnésének kezdetét jelképezi.

Ciprus államformája elnöki köztársaság. Az országot 80 fős, ötévente választott parlament irányítja. Az 1960-as alkotmánya szerint, parlamentjében kell, legyen egy görög származású elnök, hét görög miniszter, egy török alelnök, és három török miniszter. Ez a lakosság etnikai megoszlása miatt alakult így, mely 82%-ban görög, 18%-ban pedig török. A parlamentben 24 helyet a török ciprióták számára tartanak fenn.

Ciprus összlakosságának mintegy 78%-a görög-ortodox keresztény, 18%-a muszlim vallású. Az északi rész szinte teljesen mohamedán, míg a déli részen szinte kizárólag keresztények élnek. A nyelvi megoszlás a vallásihoz hasonló. A hivatalos nyelv, Ciprus 1960-ban kiadott alkotmányának értelmében, a görög és a török. Viszont az angolt is széles körben beszélik a sziget mindkét felén, a külföldiek magas arányának következtében mára félhivatalos nyelvvé vált. A török és a görög fél között ez a politikai kapcsolat nyelve.

Ciprus turizmusa az alkotmány megszületése, majd az 1974-es polgárháború után indulhatott fejlődésnek. A 80-as évekre azonban a roppantul kedvező időjárási viszonyoknak, a jó közbiztonságnak, a gazdag kulturális örökségnek és az angolul beszélő szigetlakók nagy számának köszönhetően az idegenforgalom felvirágzott. Igaz, a sziget kettéosztottsága miatt 2000-ig csak a déli, szabad területek voltak hivatalosan látogathatóak, az északi, megszállt területekre a szigeten belülről nem lehetett belépni. A szigetre kívülről belépőket a Ciprusi Köztársaság mai napig illegális határátlépőnek tekinti. 2003 áprilisától határátkelő nyílt a tűzszüneti vonalon, amelyet 2008-ban egy újabb átkelő megnyitása követett Nicosia központjában, a Ledra utcában. A Ciprusra látogatók száma körülbelül hárommillió fő évente, mely a sziget lakosságának négyszerese, a legtöbb turista Nagy-Britanniából érkezik. A turizmus a nemzeti összterméknek körülbelül negyedét adja.

Ciprus természeti szépsége, műemlékekben való gazdagsága elbűvölő. Aranyfövenyes tengerpart, kristálytiszta vizű strandok, termékeny síkságok, hangulatos falvak és nyüzsgő nyaralóhelyek várják az idelátogató turistákat, de fenyvesekkel borított hegyvidéki területből sincs hiány. A békés, időtlenséget sugárzó kis falvak éles kontrasztját adják a modern, kozmopolita nagyvárosoknak. A tengerparti luxushotelekből kiterjedt, érintetlen tájakra érkezhet a látogató. A ciprusiak híresek vendégszeretetükről, ami külön színfoltja lehet utazásunknak.

Nicosia Ciprus fővárosa, Nicosia a sziget közepén, a Mesaoria fennsíkon fekszik. Eseményekben gazdag története a bronzkorig vezethető vissza, fontos szerephez mégis a XI. században jutott, amikor a Lusignánok uralkodása alatt a sziget fővárosává tették. Csodaszép királyi palotával, és több mint ötven templommal büszkélkedhet. Jelenleg a Ciprusi Kormány és a diplomáciai kirendeltségek székhelye, valamint a sziget kulturális központja.

A város eredetileg a 16. századi velencei várfalon belül húzódott, ma Nicosiának ez a része képviseli az óvárost, múzumaival, régi templomaival, középkori épületeivel, melyek nosztalgikus hangulatot árasztanak. A várfalakon kívül találjuk az új városrészt, mely egy nyüzsgő, modern metropolisz képét festi elénk. A főváros szívében húzódik a „zöld vonal”, amely a török invázió óta osztja ketté az országot és a fővárost, leválasztva a törökök által elfoglalt városrészt.

Nicosia legszebb templomait a Püspökség épülete mellett találjuk. A Szent János Katedrálist 1662-ben Nikoforos püspök óhajára emelték. A templom 18. századból származó falfestményei bibliai történeteket elevenítenek meg, valamint Szent Barnabás sírjának a megtalálását Salamisban. Ugyancsak itt találjuk a Chrysaliniotissa bizánci templomot, mely valószínűleg Nikcosia legrégebbi temploma, egyes feltételezések szerint 1450-ben építette Paleologos Ilona. Nicosia legnagyobb temploma pedig a Faneromeni templom, 1872-ben épült, márvány mauzóleumban a törökök által 1821-ben kivégzett püspökök és papok földi maradványai nyugszanak.

A város kihagyhatatlan nevezetessége továbbá a Famagusta kapu, mely az egykori négy és fél kilométeres városfal három kapujának egyike. A kaput restaurálták, itt kapott helyet a Városi Kulturális Központ. A boltíves átjáró és a két oldalán nyíló két terem jelenleg kiállításoknak, konferenciáknak, különféle előadásoknak ad otthont. A Famagusta kapu környékén számos épületet állítottak vissza eredeti állapotba, azokat érdemes megnézni.

Kellemes sétát tehetünk továbbá a festői óváros hangulatos sétáló utcáin, melyek, mintha a múltba vezetnének vissza, velencei házak, éttermek, galériák és apró üzletsorok tarkítják őket.

Teljes hotel kínálat egyéni, igényes vendégek részére: Ciprus (Κύπρος) üdülőhelyei A városok, települések listája, apartman és hotel online kereséd garantáltan jó árakon – – Böngésszen, nézelődjön vagy foglaljon ingyenesen! Kattintson ide még az utazás lefoglalása előtt!.

 Időjárása, Ciprus hőmérsékletek: freemeteo.com/default.asp?pid=1&la=16&cn=CY és www.weatheronline.co.uk/Cyprus.htm.
Ciprus tiszta tengervíz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük