Ciprus, Ayia Napa látnivaló és szálláshely

Ayia Napa, Ciprus

Szeretne még egy hétre elmenekülni a kezdődő lehőlés elől egy szigetre, ahol még mindig 30 fok és ragyogó napsütés van? Valahova, ahol nagy sétákat tehet, gyönyörködhet a tájban és lazíthat a tengerpartnál? Akkor Ciprus a tökéletes hely!

A szerelem és Afrodité szigete, Ciprus mindig is igazi turistaparadicsom volt, ez nem is csoda, hisz rengeteg látványos természeti kincse, bájos városa és gyönyörű tengerpartjai elsőosztályú kikapcsolódást nyújtanak. A szigetország több nagyobb turisztikai központtal rendelkezik, Ayia Napa a déli rész keleti csücskében fekszik. Ez Ciprus egyik legfőbb nyaralóvárosa. A pezsgő éjszakai élet és a remek strandok hazájában többször mondják, hogy nem a látnivalóiról híres, de ezt szeretném most megcáfolni.

Rendkívül érdekes hely például a Macronissos sírok, amely egy több mint 20 éve feltárt régészeti lelőhely. A hellén és római időkből maradt leletek kerültek itt napvilágra, így szarkofágok, máglyák, padsorok. A sírokba négyszögletes bejáraton át lehet bejutni. Sok leletet a közeli Thalassa Múzeumban állítottak ki.

Gyönyörű az Ayia Napa kolostor, amelyet az 1500-as években építettek, és egy középkori kastély benyomását kelti. A felújításnak köszönhetően remek állapotban van, és egész évben látogatható. Érdemes, mert nagyon hangulatos a hely. A helyiek szerint az udvarán álló platánfa már több mint 600 éves.

Az előbb említett Thalassa Múzeumban a város tengerészeti múltjával ismerkedhettünk meg, sok régi használati eszköz került itt bemutatásra. Mindemellett görög és ciprusi alkotók képzőművészeti művei is megtekinthetők itt. Maga az épület is figyelemre méltó, modern alkotás.

Egy másik múzeum, a Tomaritis-Pierides a városházában kapott helyet, és a tengeri életet, illetve tengeri élőlényeket mutat be. Érdekesen állítja szembe a múltat a jelennel, emlékeztetve a látogatót a környezet megóvásának fontosságára.

Mindenkinek ajánlom az Ayia Napa szoborpark meglátogatását. 2014 óta tekinthetők meg a nagyméretű alkotások a szabadban, kitűnő kilátással a Földközi-tengerre, gyönyörű természeti környezetben. Séta közben így nem csak a szobrokban, hanem a tájban is gyönyörködhettünk. A modern művek bármikor megtekinthetők.

A természetet említvén kihagyhatatlan a város keleti részén található számtalan tengeri barlang. Az akár 80 méteres barlangok érdekessége, hogy csak a tenger felől közelíthetők meg, így kénytelenek vagyunk lemerészkedni, ha látni szeretnénk őket. A beúszás mellett apály idején be is sétálhatunk. Gyakori errefelé a sziklaugrás, vagy a búvárkodás. Ezeket mi is kipróbálhatjuk. A víz kristálytiszta, így van mit felfedezni.

Paralimiben a gyerekes családok megtekinthetik az Ocean Aquariumot, amit kicsik és nagyok egyaránt élvezni fognak. Rengeteg halfajta, cápák, ráják, piranák láthatók itt, de van pingvin-ház is, a szabadtéri részen pedig krokodilok és teknősök időznek. Nagyon szép a trópusi kert rész, a belépő 13 euró felnőtteknek, a diákjegy 7 euró.

A Nissi Beach talán a legszebb tengerpart a világon. A hófehér homok, a türkizkék víz, a sekély lagúna a napsütésben egyszerűen hihetetlen látványt nyújt. A szemközti szigetre akár saját lábunkon is átkelhetünk, de nagyon sokan vannak itt, erre készüljenek fel. Ezt a helyet viszont saját szemmel kell látni.

Az élet nem csupán a tengerrel párhuzamosan vezető főút mentén, de Ayia Napa központi részeire is koncentrálódik, ahol számos étterem, bár, szórakozóhely közül választhat a nyaraló. Az éjszakai pezsgést a több mint 80 klub és diszkó teszi lehetővé, amik szinte egymás mellé épülve egyfajta diszkóutcákat is képeznek. Ezen a részen este 11 órától egészen hajnalig nincs megállás, a nyaralók vidáman és önfeledten szórakoznak. A bárok májustól szeptember végéig üzemelnek teljes hőfokon, de az igazi csúcs júliusban és augusztusban van. A diszkók változatosságukról is híresek, ugyanis a divatos elektronikus zenei irányzatok, pl a trance, house, drum&bass, dubstep mellett r&b, rock, hip-hop, retro, és más könnyedebb műfajokkal is foglalkoznak.

A város éttermei széles kínálatot nyújtanak a legkülönfélébb menüsorokból: a ciprusi tradicionális ételek mellett szinte minden kontinens ételkínálata megtalálható. Ayia Napa autóbérlés terén is több lehetőséget kínál, ugyanis számos kölcsönző található a városban.

Szállások bőven akadnak, olcsóbb apartmanok és luxusszállodák egyaránt. Szállásokat legegyszerűbben. Szállás ajánlatok összegyűjtése gyorsan, szálloda előfoglalás, egyénileg foglalhatóak: Ayia Napa és környéke szállások, minden ajánlat ITT. Hotel, olcsó magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza.

Közeli, környéke települései további szállás lehetőségekkel és/vagy látnivalókkal: Protaras, Paralimni, Voroklini, Pyla, Liopetri, Dherinia, Xylophaghou, Sotira, Vrysoules, Famagusta, Akhyritou és Livadhia.

Last minute utak ITT.

Képek ízelítőként, élménybeszámolók mellett:

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps mholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók: [geo_mashup_map]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.