Umbria és Marche látnivalók, nevezetesség

Kastélyok tapadnak a vízmosásokhoz, és a vadon zöld köpenye borítja be a hegyeket Olaszország szívében.

Perugia az a nap, amely körül a többi umbriai város kering. Szomszédaihoz hasonlóan ez a város is súlyosan megrongálódott a térséget 1997 őszén sújtó földrengés során. Ezt követően elővigyázatosságból számos templom és műemlék épület zárta be kapuit a nagyközönség előtt. Sok azóta ismét látogatható, de némelyek makacsul zárva tartanak. Umbria városai azonban önmagukban is gyönyörűek, és akkor is érdemes felkeresni őket, ha nem jutnak belül a templomok és múzeumok falain.

A Piazza IV Novembrét a 13. századi Fontana Maggiore vize hűsíti Perugiában. A nagyszerű szökőkút két neves pisai szobrász, Nicola Pisano és fia, Giovanni munkája. Az 1277-ben faragott kút figurái a hónapok munkáit, Ádámot és Évát, valamint Aesopus mesealakjait testesítik meg. A kút művészi értéke is azt példázza, milyen sorsdöntő szerepet játszott a vízellátás a középkori városok életében.

A térről a gyalogosoktól éjjel-nappal nyüzsgő Corso Vannucci vezet le. Jobb oldalán találják a 13-15. században épült Palazzo dei Priorit. A városháza lépcsősora felvisz a Sala dei Notariba, melynek falait a 13. században festették ki, majd azóta restaurálták.

Egy másik cikk a tartományról, Marche. A helyek további nevezetességei, látványosságai röviden.

Piazza IV Novembre

Egy hozzászólás a(z) “Umbria és Marche látnivalók, nevezetesség” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Montemerano szállás, Toszkána villa és hotel fórum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük