Airbnb vélemény: kiadó szoba, lakás, házak és luxus villa

Airbnb vélemények

2020-ban a koronavírus márciustól atomjaira verte szét az Airbnb cég által működtetett kisvállalkozásokat, és magát a nagy szolgáltató globális céget is. A felére-ötödére csökkent bevétel magáért beszél. Budapesten is jellemzően felére este az éjszakánkénti árak, ami a belföldön utazóknak átmenetileg kellemes. Sok szállásadó hosszútávra kilépett, eladta a lakását, vagy hosszútávú bérlőt keres/keresett.

A korábbi élményeim/tapasztalataim 2020 január-februárjáig az alábbi leírásban. Az első élményeim kimondottan pozitívak voltak az Airbnb rendszerén. Először Cipruson, utána Görögországban találtam olcsó és jó szállást a magam (egy fő) részére. 9-12 eurót fizettem éjszakánként (kedvezményes ár) egy lakás privát szobájáért, a fürdőszoba közös volt. Ismerőseim közben sokkal igényesebb lakást foglaltak Spanyolországban, a csendes környezet és a két hálószoba volt az elvárás, mindezek mellett tisztaságot és jó felszereltséget kaptak Valencia belvárosában. Közben sok ország kínálatát áttekintve még biztosan fogom használni a rendszert, például Horvátországban találtam olyan helyet, ami mesébe illő (a kilátás és a berendezés szuper és egyedi, a házigazda családról jókat írnak). Később kétszer is foglaltam Airbnb-vel a Kanári-szigeteken (Tenerife), mindkettő olcsó és jó minőségű szoba volt (egy egyágyas és egy franciaágyas/kétágyas) 20 euró alatt.

A Booking.com a világ 100 legnépszerűbb weboldala közé került, a Priceline Group, a giga-milliárdos csoport részeként (2005-től) a mai napig kiemelkedően jól működik, a $135 millió dolláros vételárat sokszorosan visszahozta azóta, és napi szinten millió dolláros profitot képes termelni, 2016-ban 10 milliárd dollár feletti bevételük volt. A szintén Priceline tulajdonú Ebay-nél is értékesebb üzletileg.

Mégis, hogy nőnek ki sorra új cégek ilyen erős és tapasztalt vetélytársak mellett? Az Airbnb éppen a háromszázadik hely körül mozgott (2017-2018-ban)

Rögtön, az első alkalommal egy óriási kedvezménnyel ajándékoznak meg. Az Airbnb, privát szállás (szoba, ház és lakás) kereséshez jó elsősorban, 34,9 eurót, 10100 Ft kupon-t kapunk itt regisztrálva: airbnb.hu/c/ gyors regisztráció ITT. Egy perc.
Időt és pénzt spórolhatunk, a valóban fizetendő összegeket láthatjuk a választott valutanemben, Forint, Euro, USD stb. Top 3-5-10-20 hely, árra szűrés.
Gyakori kérdések és válaszok, nem blog fórum vélemények, de konkrét friss vendég értékelések sora szintén segít.

A 2008-ban alapított Airbnb, két alapítója Joe Gebbia volt Brian Chesky-vel (mindketten 1981-ben születtek az USA-ban), mindketten a Rhode Island School of Design iskola tanulói voltak. Már 2015-ben 3 milliárd dollár feletti értékűre becsülték a cégüket. Utazás, turizmus hotelek nélkül, valójában ez a koncepció tényleg figyelemre méltó, mint utóbb kiderült, egy olyan óriási rést fedeztek fel, ami minden képzeletet felülmúlt. A cég leírásokban és a fotókon tovább szerepel Nathan Blecharczyk, most már magyarul is elolvashatjuk a történetüket a cég weboldalán.

Az olcsó magánszállások (privát szoba, lakosztály, lakás, apartman, villa és ház) közvetítőjének indult az Airbnb? Az biztos, hogy ma már garantáltan luxus szállások és profi szállásadó nagy-vállalkozások is használják. Elég New York esetére gondolni, ahol nagy port kavartak fel tevékenységükkel.

Szegény ember vízzel főz. Egykoron alig voltak fogadók és kiadó vendégszobák Magyarországon, nem is olyan régen, az 1800-as évek végéig könnyű lenne felsorolni a magyar szállodákat, neves fogadó-vendégházakat. A Kristály Hotel őse (első, régi műemlék épülete) ilyen például Tatán.

Igazítsd az áraidat a kereslethez“Ezeken az árakon nagyobb valószínűséggel foglalják le a szálláshelyedet.” 5-10 %-os kedvezmény tippeket ad a rendszer a jellemző árakhoz képest, így pozícióba helyez. Aki sokat utazik, gyakorlatilag nincs ‘otthon’ értéke, az bizony kiadhatja így a lakását, vagy annak egy részét. Budapesten és Szicília szigetén is láttam ilyet régen, egyik ilyen nagy háromhálószobás szicíliai lakásban egyetlen szoba volt lezárva (elzárva), és még tetőterasz is tartozott hozzá, egy hétre ‘800’ eurós áron 4 főre.

Az amerikai székhellyel rendelkező Airbnb egy a sok és viszonylag jól működő szállásközvetítő cég közül.

Veszélyek? “No de mi van, ha egy-egy valós foglalás mögött egy kiépült bűnszervezet áll? Mi pár ezer forintért cserébe a rendelkezésükre bocsátjuk minden adatunkat, értékeinket, a pár perc alatt bárki által lemásolható lakáskulcsainkat, amikkel bármikor visszatérhetnek… Paranoiás lennék? Neked be van biztosítva a lakásod? Én csak 200 EUR kauciót kérek (Budapesten a legtöbben még ennyit sem, vagy egyáltalán semmit sem), ami lássuk be sok esetben egy TV árát sem fedezi, szerencsére a biztonsági bejárati ajtóm lakáskulcsai sem másolhatóak, a lépcsőházba is csak egy speciális műanyag kütyüvel lehet bejutni.

Tartsuk szem előtt, hogy a mai világban nem nehéz valós embernek tűnni az interneten, összeszedni néhány jó referenciát, hamisítani/venni egy iratot, amivel rögtön csupa pozitív véleménnyel rendelkező, nagyon komoly vendégnek tűnhet a nálunk megszálló egyén. ”

“És ez vonatkozik minden másra is. Soha nem tudhatod, hogy akit beengedsz a lakásodba, milyen céllal érkezik (a legnagyobb szélhámosoknak szinte mindig megnyerő külsejük van)”

“A másik nagyon fontos dolog, és ezt sem győzöm kellőképpen hangsúlyozni, hogy csak és kizárólag legálisan szabad a szálláshelyedet üzemeltetni, mert amíg minden oké, addig minden oké, de sem az Airbnb, sem a biztosítód, senki szóba sem fog veled állni, ha nem tudod bizonyítani, hogy a vendégek legálisan tartózkodtak az ingatlanodban! A helyi önkormányzatnál és a NAV-nál lehet intézni a papírokat, azáltal, hogy elfogadtad az általános szerződési feltételeket, azt is “aláírtad”, hogy a tevékenységed legális, teljesen bevédve csak is így lehetsz.”

Jómagam a hosszútávú biztos bérlő mellett vagyok, és egyéb jövedelmekkel bőven pótolhatjuk a rövidtávú vendégek után járó bevételt (a legtöbb esetben). Bizonyos szezonális hatások (pl. az alagsorba leköltöző balatoniak) egészen más kategória, ott több évtizede gyakorolják, és a vendégek nagy része visszatérő, vagy ajánlás alapján jött, ez nem Budapest (vagy más nagyváros), nem egy eldugott villa az erdőben felügyelet nélkül.

1990-től napjainkig óriási üzletté vált a budapesti lakások rövidtávú kiadása. Sokat változott a keresleti/kínálati oldal, a fapados repülőjáratok elterjedésekor például még január-februárban is egymást érték a vendégek. Előfordult, hogy kárt okoztak a vendégek, vagy ittas szaguk borzasztó volt, vagy a földről ettek az indiaiak, de összességében szépen fejlődtek anyagilag a ‘szobáztatók’, ‘apartmanosok’. Most éppen Budapesten a legolcsóbb és a legdrágább a szállás és lakások, pl. munkásszálló 1000-1100 Ft/fő/éj ártól, illetve budapesti hostel (emeletes-ágyas hálótermi tömegszállás) 2800 Ft/éj. Szilveszterkor korábban akár 150 euró/éj áron is kiadhattuk belvárosi lakásunkat, volt olyan, aki csak erre a pár napra költözött ki, festményeit és szinte mindent otthagyott a lakásban, amin maguk a vendégek is csodálkoztak.

Airbnb 2009Brian Chesky. Nem szabad soha feladni: Sorra utasították el a befektetők az Airbnb alapítóját, mert nem tartották elég jónak az ötletet, Airbnb értékét 2015-ben 25 milliárd dollára becsülték. Cheskyék 150 ezer dolláros befektetőket kerestek, akiknek cserébe tíz százaléknyi járt volna a cégből. 2008-ban összesen hét befektetőnek írtak. Öten elutasították őket, ketten nem is válaszoltak. A levelek közül pár meglehetősen sablonlevél, olyan megoldásokkal, mint hogy ez nem a mi területünk meg hogy a piac nem tűnik elég nagynak, ilyesmik.
– Miért írtam róluk? – Pont 2008-ban léptem ki egy online foglalási cégből, és nem láttam a piacon lehetőséget. Ez látva az alábbiakat, elég vicces, mert mi lett volna, ha én állok elő a 150 ezer USD-vel! 🙂 Vagy az akkor nekilendülő szallas.hu csapatát erősítettem volna (8 évig dolgoztam a területen).
– Mennyit ér az Airbnb vállalkozása? – US$3.8 billion, közel négy milliárd dollár!?, még kimondani is nehéz.
– Mióta működik az Airbnb? – 2009. óta
– Hová foglalhatok az Airbnb-vel? – 2016-ban már 191 országba.
– Utoljára Keszthelyen szálltam meg privát szobában (közös fürdőszoba/konyha – ‘Éjszaka a múzeumban’, a látnivalók és a belváros közvetlen közelében) – airbnb.hu/c/ szállás keresés ITT:

7 thoughts on “Airbnb vélemény: kiadó szoba, lakás, házak és luxus villa

 1. EU Túra

  2016-ban, csak Amszterdamba több mint 1 millió éjszakát foglaltak az Airbnb rendszerén. Ezek az elképesztően magas számok magukért beszélnek. Ez több mint 100 %-os fejlődés volt 2015-höz képest, ami a teljes szállás piac 10%-át jelenti ott. Elsősorban a központi kerületekbe foglalnak. Az átlagár 79 euró volt éjszakánként.
  Hollandiában Hága és Rotterdam szintén nagyon fejlődik az Airbnb-s foglalások terén, hasonló árkategória.

 2. Speed

  Aki nem a turizmusból él, és nem látja át a folyamatokat, annak furcsa lehet, hogy nem azt kapja, amit foglalt. Átteszik másik helyre, mert a kért hely közben betelt (privát lakásoknál ez gyakori).
  Prágában egymás után két hotelből is tovább küldtek, mire odaértünk nem volt szoba, egy üveg pezsgő a bánatpénz (ajándék), ilyenkor fizetik a taxit (pl. Londonban is). Továbbá az az előnyünk származott ebből a játékból, hogy az eredetileg reggeli nélküli árért kaptunk normál kontinentális reggelit mindkét nap.

 3. Adorjáni Zsuzsa

  Tisztelt Airbnb-sek! Budapesti többlakásos társasházban tegnap (2018.06.09-én) a saját lakásom ajtaja előtt belerúgott a kutyámba egy szállóvendég. Gondolom fél az ebektől, a kutya ugatta, majd a 2 rúgás után bevackolt a helyére, mert a 6 éve alatt ilyen nem történt vele, nem értette a helyzetet. ÉN SEM! Ugyanaznap este 22-23 óra között négy orosz kereste a szállását, illuminált állapotban, hangoskodva, veszekedve. A tulaj kinézett az ablakán, de nem segítette a szálláskeresőit. A gangra kigyűlt a fél ház, de senki nem szólt rájuk, rendőrt sem hívtunk. Mikor találkoztam a tulajdonosokkal és szóvá tettem a “ricsajt” , a feleség válasz az volt, hogy “már lerendeztük”.
  Nem előtte kellett volna? Meddig kell egy társasháznak eltűrni a randalírozást?! (lehet költői a kérdésem?!) Üdv. a hangos pénzbeszedőknek!

 4. mikolay

  Az Airbnb lehet h olcsóbb, de egy rémálom az egész, senkinek nem ajánlom:
  “….”
  A túl sok negatív érzelem, egyedi eset miatt a hosszú hozzászólást moderáltuk, nem publikáljuk.
  Igyekszünk a lehetőségekre, a problémák megoldására, a nehéz helyzetekre felkészülésekre fókuszálni a továbbiakban is. Lásd. például: “Mit tegyünk, ha a szállásadó az utolsó pillanatban törli a foglalásunk?”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.