Tatai tó hotel, szálloda és panzió szállás: látnivalók Tata

Tata

A vizek városa egy viszonylag csendes történelmi város. A Tatai Öreg-tó egyike a legöregebb magyarországi mesterséges tavaknak, amely az Által-éren épített völgyzárógát segítségével készült még a honfoglalás előtt. Az idegenforgalmi adó (IFA) 500 Forint/éj/fő (felnőtt), ebből komoly adóbevétele születik a városnak, 1990 után sokat fejlődött a város, és talán utoléri magát ~500 év után újra.

A tavat folyamatosan bővítették, és a középkortól aktívan használták. 1989-1995 között töltöttem a legtöbb éjt itt, és 2015-ben láttam, hogy sok tekintetben ugyanott keresi a helyét a település mint húsz évvel korábban. A rengeteg felújítás persze jót tett a turizmusnak, de kulturális áttörés, fejlődés nem következett be. 2019-ben ebben látszik fejlődés, de minden egyes új és dinamikus fiatalnak örülni kell, aki végül itt állapodik meg. A mai 50-70 évesek örökké nem cipelhetik a terheket. A megszűnő régiek helyett lettek új munkahelyek, ez kiváltságos helyzet több más országrészhez képest, de a fejekben még nem lett tiszta, hogy ez bizony egy különleges hely/kistérség. A vizek városa egy termékeny, élettel, érző szívekkel teli hely. A források, a kutak, a tavat tápláló patak, mind kincset ér.

Szállás (panzió és hotel, kemping és diákszállás) online foglalása gyorsan, árak összehasonítása gyorsan: Tatai szállások teljes lista itt. Árak, ajánlatok, értékelések, friss élménybeszámolók a piros linkre kattintva érhetőek el.

A piros linkről elindulva azonnal foglalhatóak a szállodák, a visszaigazolás automatikus, tartalmazza a közvetlen elérhetőségeket minden tudnivalóval, fizetni szinte mindig csak ott kell a hotelben, helyben, nincs előleg. Csoportoknak 30-40-50-60-100 fő, külön emailben segítünk, esküvői csoportok, étterem, konferencia, üzleti találkozók.

A legjobb árajánlatok, címek, térkép, elérhetőségek a szállodákhoz, utazás ajánló kiemelt tippjeink:

– A legnépszerűbb hely a belvárosban csendes helyen: Hotel Arnold **(*). A Cseke tó partja és annak mesébe illő békés környezete, a visszajáró vendégek tartották fenn sokáig ezt a helyet, alig hirdették magukat. A központi elhelyezkedése miatt az Öreg Tóhoz percek alatt átérünk gyalog. Egyéni, üzleti vendégek és párok egyaránt megtalálják itt a számításukat.

– Szép mini hotel a Casablanca Panzió *** – a tóparton.

Tatai tó hosszában

Tatai tó hosszában

– A kibővített 4 csillagos szálloda, uszodájával egy igazi luxus szálláshelye. Olcsó felfrissülés a Hotel Kiss*** Wellness-ben, egyre több egyéni utazót és céges csoportot vonzanak.

– Magyarország legrégebbi szállodája helyén három és négy csillagos szintű szobákat kínál a Hotel Kristály ***-* – a régi műemlék épület és az új szárny egymás mellett már 50 szobájával komoly turista csoportokat szintén tud fogadni. A felújítás után 4 csillagos, wellness, kényelmes ház rendezvényteremmel és étteremmel.

A szálloda- és panzió kereső egyéni vendégek részére online ma már hatékony és gyors. Az összes elérhető szoba ára egy helyen itt, a Tatai tó és környéke: Tata szállások, mindenki összes ajánlata díjmentes foglalással ITT. Egy helyen minden kiadó egység és érdekes adat. Keress rá a kérdéses éjszakákra, vagy egy konkrét dátumra! Szállások Tatán egész évben, télen-nyáron! A szép lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive napi és csomag ajánlatok. Gyakran nagy baráti társaságok, csoportok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel.

– Panzió, szállás a belvárosi, tóparti részen a vár közelében volt a Volán hotel, tóparti panzió: www.volanpanzio.hu, Tatán sokan bezárnak télre, ők egész évben étteremmel és rendezvény lehetőséggel várták a vendégeket kb. 65 főig. Most egy érdekes hely online, közvetlen elérhetőséggel a www.tatapanzio.com.

– A tópart és a természet békéje vár a Gottwald Hotel**** / 3***+-ben 3 és 4 csillagos színvonal egyaránt, wellness szolgáltatásokkal. Külső és belső (beltéri) medence+edzőterem+szauna hétköznaponként délelőtt kimondottan olcsó belépőjeggyel volt elérhető.

– Európai hírű luxus a Diana Golf Hotel**** itt, a sport és természet szerelmesei az egész világból érkeznek ide rendszeresen.

régi szálloda Tatán

Budapest központja és Tata távolsága fizetős autópályán közlekedve 71 km, ez időben 50 perc körüli út, Tatabányáig a nem-fizetős főúton, utána az ingyenes autópálya szakaszon haladva 73 és fél kilométer, ami 70 perces út körülbelül.

2010-ben a tó vize fürdőzésre alkalmas volt! Akkor ingyen zuhanyzás lehetőség volt biztosítva. Nem túl nagy település, 78.1 km²-es teljes területén az állandó lakosság 23200 fő környékére esett le 2017-ben.

Tata környékén online foglalható, jó szállások távolsága települések szerint:
Dunaszentmiklós 7.5 km 1, Dunaalmás, 9 km, Neszmély 10.0 km 1, Pat 10.1 km 2 (Patince, Szlovákia, strand-, élmény- és termál-fürdő), Dunaradvány 11.7 km 1, Tatabánya 11.9 km 3, Marcelháza 14.9 km 1, Vértessomló 15.3 km 1, Tarján 15.4 km 1, Komárom 17.6 km 6, Révkomárom 18.9 km 8, Tát 27.3 km 1 és Bella 29.4 km 1. Továbbá: Vértesszőlős, Oroszlány, Baj, Remeteség, Héreg és Lábatlan.

Repülőterek távolsága: 1. Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér (BUD) 74.8 km (légvonalban),
Vienna International Airport, Flughafen Wien-Schwechat (Bécs), Ausztria távolsága autópályákon 164 km (mindössze 90 perc).

– Korábban, eddig a hosszabb távú, munkás (külföldi és elit magyar) vendégek nagyon kedvelték a viszonylag szerény árakkal és jó minőségű szolgáltatásokkal dolgozó A Penta Lux apartman és panziót. Elérhetőségük: www.pentalux.hu, apartman és mini hotel kiadó szoba szolgáltatás.

– További jó és egyéb szálláshelyek, vendéglátóhelyek: Club Hotel és Ifjúsági Szállás, Öreg-tó Kemping és Szabadidőpark, The Corner House Panzió, Öreg-Tó Club Étterem, Fiorito Panzió Pizzéria, Gombás Apartmanházak (kiadó privát konyhás lakás, villa) és a Hattyú Panzió vagy a Mónika Panzió.

A kiadó egyéb olcsó szobák a tópart körül csodálatos környezetben lévő diáktábor méltán híres a mai napig.

Tatáról, mint nagyobb településről a 13-14. századtól beszélhetünk, tó körüli mezőváros volt. Mátyás és Zsigmond király idejében Tata királyi birtok-, Tatai várkirályi nyaraló-, a török időkben pedig végvár volt. 1727-től az Esterházy család birtokközpontja lett, a 18. században alakították ki a mocsarainak lecsapolásával ma meglévő tavakat. 1747-ben alakították ki az Öreg-tónak a maihoz hasonló formáját Mikoviny Sámuel neved vízrendezési mérnők tervei alapján. A tó akkor területe 600 hold (345 ha) volt. Halastóként használták az Esterházy uradalom részeként, valamint volt a tavon egy vízi vágóhíd, illetve több vízimalom.

A tó, a hozzá tartozó mocsárrendszerrel a Tatai vár védelmét szolgálta, kezdetben a Dunából származó halakat tárolták a vízében.

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni? Tata látnivalói, nevezetességei ITT, múzeumok és érdekességek és programok:
Idén, 2010-ben a 17. Víz Zene Virág fesztivál kerül megrendezésre, amelynek helyszínéül minden évben a Tatai Öreg-tó környéke szolgál.

További érdekességek még, hogy a tó körül rengeteg étterem, fagyizó, szórakozóhely, mint például az Est mozi, a Pikantó étterem (hétvégén diszkó tele fiatalokkal), PletyCafésec. Nagyon híres iskolák és kollégiumok helyet kaptak a tóparton. Eötvös József Gimnázium, szakmunkásképző.

Kuny Domokos Megyei Múzeum – Tatai Vármúzeum és Német Nemzetiségi Múzeum.

A Cseke-tó kb. a 3 legnagyobb tó Tatán, ami a XVIII. században nyerte el mai formáját. A tavat körülölelő „angol park” (Angol-kert) rengeteg látogatót csalogat a turista szezonban. A főbb látnivalók közé tartozik az Esterházyak által épített nyári lak, mely egy sajátosan romantikus építmény (Esterházy-kastély); egy hatalmas szabadtéri színpad valamint az úgynevezett műromok.

Tavaszi, nyári időszakban kellemes kikapcsolódást nyújthat az ember számára ez a környezet, legyen szó akár egy horgászásról vagy egy tó körüli sétáról. A horgásztavak és halász programok méltán híresek országszerte.

A Pálma ház mely rendezvényházként működik most. 1510-ben Tatán lezajlott országgyűlés emlékét őrzi a Harangláb.

A közigazgatásilag Tatához tartozó Agostyán határában elhelyezkedő arborétum valóságos gyöngyszeme a gerecsei tájnak.

Tata minden évben színes programokkal várja az ide látogató turistákat. Ilyen program a Tatai Sokadalom, a Víz Zene Virág fesztivál, Barokk fesztivál, a szabadtéri színpadon rendezett nyári színházi napok. Ősszel pedig az Öreg-tavi Nagy Halászat és a Vadlúd Sokadalom várja az idelátogatókat.

Élménybeszámoló és új képek Tata

2015. nyár:

Korábbi fotók:

Továbbá:

Tata népszerű a sportolók körében, az Olimpiai Edzőtáborban készülnek fel olimpikonjaink a versenyekre. Az Öreg-tó a vízi sportok szerelmeseinek paradicsoma, ahol kajak-kenu szakosztály, evezős klub és vitorlás egyesület működik. A Tó futás és a Tatai Minimaraton és a tófutás évtizedek óta töretlenül az utcákra és a tópartra viszi a sportolókat, a nézelődőket és a szurkolókat.

Tata időjárása és tatai előrejelzés, hőmérséklet, szél és csapadék: www.idokep.hu/elorejelzes/Tata illetve koponyeg.hu/t/Tata.

A lap.hu link ajánlója sok hasznos oldal elérhetőségével: tata.lap.hu, érdekességek, hírek és közvetlen elérhetőségek.

Egyéb szálláshely az ifjúsági tábor és a kempingek (Fényes strand..), gyógy- és termálvíz.

Képek, fotóink és híres fotósok egy-egy fotója a tóról:

Alább folytatjuk a leírást a szállás ajánlók után a hozzászólásokkal. Szálláshelyek a Tatai tónál, golfpályák, wellness hotelek, strand vagy a belváros közelében, kemping, panzió és diák táborok, szórakozóhely és látnivalók.

Ami szintén sok évtizedes, évszázados hagyomány itt, az a lovaglás. Tatai Táltos Lovas Iskola, Tata Lovasudvar és a privát ló gazdák sokat tettek a térségben egy szerethetőbb környezet, élettér kialakulásáért.

Esküvő torta

Tatán a huszadik század közepéig ötvennél több karszt-forrás működött. Az orosz megszállás (‘kommunizmus’) alatt a bányászat az egységes fő karsztvíztározó vizeinek intenzív és mesterséges megcsapolásával járt együtt. Ennek hatására a régi medrek és a vizenyős területek többségében teljesen kiszáradtak. Az ötvenes évektől ezekre a területekre lakóházakat és közintézményeket emeltek. 1988-tól azonban a sorozatos bánya bezárások következtében a karsztvíz szintje évről évre emelkedni kezdett, és végül 20 évvel később egészen a felszínig emelkedtek ezek a vizek: nol.hu/belfold/szaz-eve-nem-latott-ar-fenyegeti-tatat-1540285. Ez egy országos probléma, hiszen a Tatától (Dunaalmástól) Bakonyig, sőt Hévízig volt hatása, mert a föld alatti vizeink ilyen távolságokban képesek évezredek óta egymásra hatást gyakorolni. Ez a Dunántúl (A Kárpát medence és Magyarország) egyik különlegessége.

Egy hozzászólás a(z) “Tatai tó hotel, szálloda és panzió szállás: látnivalók Tata” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Tatabánya szállás foglalás, hotel és panzió utazás fórum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük