Dunaalmás szállások: nyaralás program a Dunaparton

Dunaalmás kis település a Duna partján, Tata városa, Almásfüzitő, Szomód és Neszmély között a Gerecse és a Kisalföld találkozásánál. Nyáron a kerékpárút (Euro 6-os, Tata és Komárom felől itt egyesül és megy tovább Esztergom felé) és a Duna a hajók és a kenu túrások miatt aktív, sok érdekes emberrel lehet itt látni, vagy találkozni.

Nagyobb hotelek nincsenek helyben, panziók, kiadó szobák és apartmanok (Zimmer frei) akciós árai: Szállások Dunaalmáson és környékén ITT. További településekre a környéken a fenti és az oldalsó szálláskereső, szoba, szálloda foglalási szolgáltatások. Turistaszálló „Kék Duna” a falu központjában várja a vendégeket. Az apró Vadvirág panzió megtelik a közvetlen és visszajáró vendégekkel: www.vadviragpanzio-etterem.hu, panzió szoba, étterem, minden elérhetőség és nyitvatartás.

Nagyon szép hely ez, ahol korábban strand is üzemelt. Az 1920-tól sokáig működő gyógyvizes fürdő a nyolcvanas években bezárt. Elapadt a strandfürdőt tápláló kénes forrás és a falu közepén az artézi kút a tatabányai szénbányászat és a többi Magyarországot sújtó orosz karsztvíz-leszívási projekt következtében. A most újra aktív forrás a Dunába ömlik, kénesen és tisztán. Talán a kész terveket kivitelezés követi, és újra lesz itt pancsolás helyi strandok mindenki nagy örömére.

A falu a mai napig szép szálláshelyekkel büszkélkedhet. Kiadó felújított parasztház szobák, nyaralók, és Zimmer Frei táblákon túl kis panzió megnyitotta a kapuit, és az éttermek egy része is túlélte a válságos időket. A vendéglátó egységek közül persze itt az alkoholos italokat felszolgálók voltak a legstabilabbak a 2008-as válság kitörése után.

Közeli települések online szállás ajánlóval: Tata, Komárom, Dunaszentmiklós, Tatabánya, Tát, Neszmély, Baj, Vértesszőlős, Tarján, Mogyorósbánya, Nagysáp és Dad.

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben az interneten.

Vadvirág Panzió (mini családi hotel és étterem) volt sokáig a legjobb vendéglátó hely, mivel ez kicsi így a korábbi nagyobb és a később nyitott más vendégszobák is kaptak elegendő vendéget. Sok ilyenre van szükségünk nekünk magyaroknak, és akkor az egész ország egy turistaparadicsommá fejlődhet. Hotelt, nagyobb és komolyabb szálláshelyeket foglalni a környéken lehet leginkább a fenti linken keresztül. Itt a faluban még lelkes vendéglátó családokat is fel lehet kutatni, vagy érdemes egy hétvégi ház tulajdonosával megegyezni annak a kibérléséről. Ez a falu nem eladó volt, inkább kiadó, és néha egy-egy szép domboldali ház vagy nyaraló is gazdát cserél természetesen, az elöregedés jellemző, így 10-12 db eladó ház lehet egyszerre (2017.-ben ez még több, illetve eladó földek és gyümölcsösök is akadnak, illetve egy több hektáros komplett gazdaság családi házzal és sok épülettel szintén gazdát cserélt).

Most már újra lehetne nyitni a fürdőt, ha egy nagy befektető fantáziát lát újra a településben.

Nevezetességei, látnivalók, programok, híres emberek:
Itt élt Csokonai Lillája, Petri György sírja (Kossuth díjas költő), Falumajális, DMAC sport klub, Vizisport Egylet, Horgász Egyesület, Dunaalmási Lovarda (lovaglás oktatás és csoportos túrák), Az almási csata emlékműve, kis sziget, helyi borok, a török kori és az Öregmalom, geocaching pontok is vannak már a környék szép túra útvonalaihoz közel.


Dunaalmás Község gazdag történelmét, természeti és épített értékeit, aktív civil életét, hagyományos programjait, komoly szellemi kapacitását tudja felajánlani az Európai Uniónak hozományként.

Dunaalmás /a Duna gyöngyszeme/ történelme dióhéjban:

Dunaalmás, erdők, festői dombok tövében meghúzódó, 1300-1500 lelket számláló gyönyörű Duna parti község Komárom-Esztergom megye északi peremén. Dunaalmás a Gerecse hegység lábánál, közvetlenül a Duna jobb partján , a tatai Öreg-tóból eredő Által-ér mellett terül el. A Gerecse hegység, mely mészkőből áll, csaknem a Dunáig húzódik. Dunára néző lejtőit szőlők és gyümölcsösök borítják.

A község területén feltörő langyos vizű, kéntartalmú források hasznosítására már a római korban odafigyeltek. A melegvizű forrás köré medencét, fürdőházat építettek a rómaiak.

A település első írásos említése 1093-ban történt egy Szent László királyunk által íródott levélben. Almás abból a füzitői birtokból különülhetett el, amelyet István király adott a pannonhalmi apátságnak.

Híres volt Almás már a XVIII. században is jó boráról, kőfejtő (szép kiránduló útvonal mellett), kőbányájáról és fürdőhelyéről. Jó borát szívesen vásárolták, és így a szőlői szép hasznot hoztak. Fürdőjét Torkos János 1746-ban megvizsgálta és ismertette. A (régi) fürdő a rómaiak idejétől kezdve, a XIII. században épült bencés templom, majd annak romjaira épült református templom mellett feküdt. A rómaiak idejében a Brigetióban és környékén időző rómaiak fürdője volt. A bencések idejében a templom mellett északról kis szobácskák voltak.

Dunaalmás irodalmi emléke, hogy Csokonai Vitéz Mihály, a nagy magyar költő szerelme, Lilla itt élt, s itt is nyugszik. Sírja az irodalomkedvelők látogatott zarándokhelye, a Lilla egykori lakóháza helyén épült lakószoba is várja őket.

1936-ban megépült a hajóállomás.

1938-ban a testület elgondolása közt szerepelt Dunaalmás üdülővárossá fejlesztése. Ennek megfelelően a falu felett emelkedő hegyoldalon hétvégi házhelyek kialakítását, jó úthálózat kiépítését és a terület közművesítését tervezték. A tervek a második világháború közbejötte miatt csak részben valósultak meg.

1964-ben Dunaalmás és Naszály községek földterületeiből létrehozták a „Duna Völgye” Termelőszövetkezetet. Beszüntették a termelést a kőbányákban, elvesztette jelentőségét a kőfaragó telep, leállították a gabonaőrlő malmot.

Új szint jelentett a falu életében, hogy az 1960-as évektől kezdődően a hegyoldalon a környező gyárak és hivatalok dolgozói hétvégi házakat kezdtek építeni.

1993-ban tetőtér beépítésével a Csokonai Általános Iskolát nyolctantermesre bővítették.

A gyógyforrást 1751-es dunaalmási látogatása alkalmából Mária Terézia királynő is megtekintette. Ő bízta meg Torkos Justus Jánost a gyógyvíz elemzésével. Az eredmény szerint a víz alkalmas izületi, nőgyógyászati, bőrbetegségek, idegi eredetű és a gyomor betegségeinek gyógyítására.

Fürdő létesítésére mégis több mint 100 évet kellett várnunk, amely Weininger Mátyás, a klostenenburgi kanonokrend (Dunaalmás akkori földbirtokosának) gazdatisztje nevéhez fűződik. A fürdőház részvénytársasági keretben, 1887-ben kezdte meg működését, de áldozatul esett az 1891-ben épített vasútvonalnak.

Először 1914-ben nyílt meg a sziget melletti strandfürdő a nagyközönség részére. Tulajdonosa a klostenenburgi kanonokrend, első bérlője, működtetője Kalmár Pál volt. 1926 és 1946 között Szilágyi Miklós vezetésével virágzott fel a strandfürdő (jelentős állami támogatással). 80 m hosszú beton úszómedence, külön gyermekmedence, fürdőszálló, hajóállomás épült. A hegyoldalon egyre több villa létesült.

1960 körül a Komárom Megyei Vízmű Vállalat kirendeltségének kezelésébe került a fürdő, akik nem tekintették szívügyüknek a fejlesztését.

A forrás 1997-ben újra feltört, vízhozama növekvő. Ennek hatására az évtized második felében nagyszabású terv készült egy Duna-parti szabadidőközpont kialakítására. Az egykori strand helyén modern, minden igényt kielégítő fürdőt, szabadidőközpontot kívánunk építeni. A távlati tervek között olcsó hotel, kemping, villapark és jacht-kikötő megépítése is szerepel. Mindez befektetőre, kivitelezőre, üzemeltetőre vár.

Helyi borok

A község az Ászár-Neszmélyi borvidék része, domboldalai kiválóan alkalmasak a szőlő termesztésére. A házilag leszüretelt gyümölcsből kiváló házi borok készülnek, melyek az itt élő gazdák büszkeségei. A helyi borok és pálinka specialitások, mint a borturizmus elemei, valamint a vidék egyik vonzereje az idegenforgalom fontos szegmensét képezik. Amivel itt hírnévre tehetnek szert idővel újra, az a minőségi pálinka. A közeli borpincék már jó úton járnak, például a Szöllősi Pincészet Kft. Neszmélyen, egy-egy évjárat bora igazán kivételesen jó lett.

Személyhajó és révkikötő a Dunán

A 2003. május 1-én újból megnyíló személyhajó kikötő ősrégi hagyományt éleszt újjá. Több mint fél évszázados csipkerózsika álmából újra életre kell Dunaalmás egyik legnagyobb kincse. A menetrendszerű rév és sétahajó forgalmat a 2001. évben vásárolt 46 személyes hajó segítette, amely szintén fontos eleme a település turisztikai vonzerejének.

A településen nincsen tornaterem, amire pedig ezer éve adott volt az iskola melletti telek, és több mint 20 évig pénzt is gyűjtöttek a helyiek. A közeli Süttőre járt és jár néhány fiatal át így, ahol olcsón lehetett termet bérelni.

Pár éve feltört a gyógyvíz újra, videó: https://youtu.be/so3W3YoaiTw, a strand már rég nem él, de kis tavat építenek, csónakázó-tó és pihenőpark 2019-től.

A falu története, történelme, hivatalos önkormányzati weboldal: dunaalmas.hu – önkormányzati weboldal.

A fenti linken elérhető az önkormányzat, polgármesteri hivatal címe és telefonszáma. Dunaalmás irányítószáma 2545.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük