Ryanair járat repülőjegy, ár és üdülés fórum tippek

Telnek-múlnak az évek, a Ryanair is átvészelte valahogy a vérzivataros 2020-2022-es időket, a 2023-as nyári szezon több légitársaság esetén újra nyereséges lett.

2023 őszének végén, a Black Friday akciók közeledtével újra láthattunk több döbbenetesen olcsó árat, gyakorlatilag belföldi buszjegy/vonatjegy áron juthatunk el óriási távolságokra mint Tenerife, Gran Canaria stb. Nekem ezek voltak a kedvenc célpontjaim 2017-től. Egzotikus mégis európai szigetek Spanyolország autonóm tartományaiban, óceánpart, városnézés, hegyi túrák, gasztronómiai programok, helyi ünnepnapok és ünneplési formák, földrajz, mezőgazdaság, turizmus, szálláshelek, önkénteskedés, időjárás és mikroklímák, ezekről írtunk már itt is többször. Filléres jegy, ~17–22 ezer forint kis hátizsákkal és a fedélzetre felvihető 10 kg-os bőrönddel (55x40x20 cm). Az orvosi vizsgálatok többe kerültek, 28 ezer forintot fizettek ki rájuk, de sokkal okosabb nem lettem, ilyen a mai vírushelyzet. A budapesti poggyász ellenőrzés fejlődött, nem kellett kipakolni az elektromos készülékeket sem.

Először mindig legyen repülőjegyünk, vagy szálláshelyünk? Ez jó kérdés, én a repülőjeggyel szoktam kezdeni, néha utána kellett izgulni, de mióta van Airbnb, azóta valami megoldás többnyire jön. Az olcsó szálláshelyek (0-5-15 euró/éj) többnyire jó kapcsolatot vagy szerencsét igényelnek, Barcelona nekem is 19 euró/éj lett nekem is belvárosi normál hostelben (reggelivel). Szállás ajánlatok összehasonlítása gyorsan, egyénileg: Szállások ITT, hotel, panzió és szinte minden a világból egy helyen kereshető így gyorsan. Romantikus üdülés vidéken, belvárosi privát lakás a városban, ahogy ők is egyből felhívják rá a figyelmet.

Fórum hozzászólások, megbízható hírek szerint a végére marad mindig jó hely (pl. ablak mellett vagy a gép első felén, aki azt szereti), nekem mindig más jutott, de mind megfelelt. Beszélgetni szeretek, de egyedül utazva nem én kezdeményezek, ha a mellettem ülő zárkózott. Megtanultam bepakolni mindent egy kis bőröndbe, amit a fedélzetre ritkán engednek fel (ha van hely, akkor se mostanság), amire útközben szükségem van, azt az esőkabátom zsebeibe rakom (étel, ital, könyv, telefon, fogkefe stb.). Mivel a szállást is jó előre elintézem, így kicsi az esélye, hogy a Ryanair extra szolgáltatásokat tudjon nekem eladni (közvetíteni), kivéve talán az autókölcsönzés, amire itt-ott szükség lehet.

Az első 2010 szeptemberi cikk írása óta változások történtek, de elmondhatjuk, hogy 2018-ban a szinte ingyen jegyeknek nem lett vége (9-14,99-17-19,99 eurós jegyek tömege él éppen), és ez nem a szezon függvénye, ők megtehetik a lemondások miatt, hogy szó szerint ajándék jegyeket osztogassanak reklám célból. A repülőgép csomagterét pedig többnyire csomagküldő szolgálatok dobozaival dugig feltöltik, így valójában mi csak egy csomag (többlet súly) vagyunk a gépen. Ezért kérdés régóta, hogy a 120 kg feletti emberek fizessenek-e felárat, vagy a plusz költségeket leátlagolva osszák szét az utasok között.

2012-2014-ben Budapestről, Magyarországról sok új Ryanair járat indult el, ezekre 49, 99, 299, 599, 1999 és 14999 Ft-os akciós áron is válthattunk jegyeket kezdetben. A Ryanair európai járatok aktuális járatait, kedvezményes jegy árakat online tudjuk keresni, másokkal összehasonlítva gyorsan együtt is lehetséges (fizetős programmal átszállásokkal is). Járulékos költségek vannak, az elsőre kiírt árakhoz jön hozzá a kártyás fizetés költsége is a végén, de így is sokszor előfordul 10.000 Ft/út alatti szemtelenül olcsó akciós ár, a Malév csőd után igyekeznek feltölteni a teszt járatokat, amik egy részét törölni fogják (erre is érdemes felkészülni!).

Ryanair repülőjegy a legrégebbi olcsó (cheap), akciós (discount – diszkont), fapados ( lókoszt – low cost) repülőjáratok egyike. Igen szerencsére sok-sok magyar utazónak segítettek Európa felfedezésében. Az akciós árak szenzációsak, ott szinte minden kényelmetlenség felett szemet lehet hunyni szerintem. A lemondás/módosítás ára helyett az úton gondolkodjunk!

Repülőterek, Ryanair járatok legördíthetően (2014), közben (2018-ra) a lista bővült, Dél-Amerika (Peru és Bolívia is felkerült például a térképükre kedvező árakkal. 326 euró Madridból Lima, mesés!):

-Milyen extra vagy rejtett költségek vannak Ryanair jegyben?

1. Normál bankkártyás fizetés – kezelési költség
Attól függően, hogy a kártyád (bankszámlád) eurós vagy forintos, illetve a fizetés milyen pénznemben történik, felszámítanak egy átváltási díjat. Észnél kell lenni, mert minél nagyobb az összeg, annál nagyobb veszteség érhet minket, a bank mindig nyer :).

2. konverziós díj – ~ 7 % Ft/euró volt (2012-2014)

3. Online Check-in + 5 euró/fő/út (itt nekünk kell nyomtatni is)

4. Poggyász árak

5. Adók és repülőtéri illetékek

6. Adminisztrációs költség

7. Túlsúlyos csomagok
(10 kg-ig volt ingyenes egy standard 50x40x20 cm-es felvihető gurulós/fő).

8. Méretben túl nagy, pl. sporteszköz felára

9. A repülőn fogyasztott étel vagy italok
Gazdagoknak olcsó, szegényeknek drága, én megúsztam többnyire, vagy egy kis itallal túléltem Londonból hazafelé. Még Wc-re is kevesebbszer kell így kimenni, utána pedig Budapesten fillérekért van minden a Spar üzlet ABC-ben közvetlenül a repülőtéren.

Egy konkrét példa a teljes (akciós) jegyárra:

Going Out: 02/06/2011 21:35hrs
Bratislava (Pozsony) – Girona (Barcelona)
1 x Adult 19.99 EUR
Taxes/Fees (ADÓK – ILLETÉK) 0.00 EUR
1 x Web Check in 6.00 EUR
Coming Back: 09/06/2011 14:00hrs
Girona (Barcelona) – Bratislava
1 x Adult 19.99 EUR
Taxes/Fees 0.00 EUR
1 x Web Check in 6.00 EUR

Travel Extras

Going Out:
Administration fee 5.0 EUR
Coming Back:
Administration fee 5.0 EUR

Travel Insurance

1 pax Days 15.50 EUR
Total Cost 77.48 EUR
Including Administration Fee

Láthatóak, hogy a járulékos költségek gyakorlatilag megegyeznek a jegy(ek) árával.

Extra költségek az alábbi táblázatban lettek összefoglalva:

(UK Pounds/Euro or local currency equivalent) Booked on www.ryanair.com Booked via a Call Centre* or Airport
UK Pounds Euro UK Pounds Euro
Online Check-In (nem mindig kell fizetni pl. akciókban) £5 €5 £10 €10
Adminisztrációs díjAdminisztrációs díj– Utasonként/új egyirányú repülőutanként – a Ryanair foglalási rendszeréhez kapcsolódó díj. Nem kell díjat fizetnie, ha Ön:
1. „Ryanair Cash Passport” tulajdonos
2. „MasterCard Prepaid” tulajdonos bármely piacon ( kivételeket lásd alább †)

Administration FeePer passenger/ Per One Way Flight This fee relates to costs associated with Ryanair’s booking system

£5 €5 £5 €5
Priority Boarding Fee* – Per passenger/ Per One Way Flight £4 €4 £5 €5
Reptéri beszállókártya újra kiállítása – n/a n/a £40 €40
Gyerek felár – Per Infant/Per One Way flight (must be under 2 years for both outbound and return flight) £20 €20 £20 €20
Boggyász árak* – (Egy utas maximum két csomagot vihet)Első táska (15kg allowance) – per bag/per one way flight £15 €15 £35 €35
1st Bag (15kg) Kiemelt dátumokra – Július & Augusztus £20 €20 £40 €40
1st Bag (15kg) Flights to/from Canary Islands (excluding Spanish domestic) £20 €20 £40 €40
1st Bag (20kg allowance) – per bag/per one way flight £25 €25 £45 €45
1st Bag (20kg) Peak Travel – All Flight during July & August £30 €30 £50 €50
1st Bag (20kg) Flights to/from Canary Islands (excluding Spanish domestic) £30 €30 £50 €50
2nd Bag (15kg allowance) – per bag/per one way flight £35 €35 £70 €70
2nd Bag (15kg) Peak Travel – All Flights during July & August £40 €40 £80 €80
2nd Bag (15kg) Flights to/from Canary Islands (excluding Spanish domestic) £40 €40 £80 €80
Excess Baggage Fee – Per Kilo Fee can only be purchased at the airport ticket desk Not Available Online Not Available Online £20 €20
Gyerek eszközök* (kocsi-bébiágy) Ingyenes / Per One Way Flight (1 pushchair carried free of charge). Maximum 20kg-ig £10 €10 £20 €20
Sport eszközök* Fee charged per Item/ Per One Way Flight A maximum weight of 20kg per itemBikes 30kg per item £40 €40 £50 €50
Hangszer* Fee charged per Item/ Per One Way Flight A maximum weight of 20kg per item £40 €40 £50 €50
Járat módosítás díja* – Per Passenger/ Per One Way Flight £35 €35 £55 €55
Name Change Fee* – Per Passenger £100 €100 £150 €150

További információk:

Repülőjáratok keresése, városok térképen:

Kinagyítható térkép a Ryanair desztinációival

Kinagyítható térkép a Ryanair desztinációival

Útvonalak minden célponthoz a hivatalos oldalon, árak és menetrendek részletesen: www.ryanair.com/hu/cheap-flight-destinations. Városok olcsó szállás lehetőséggel pl.: Perpignan.

Frankfurt-ból kiindulva komoly hálót szőtt a pók, ez egy jól ismert átszállóhely Európában:

Ilyen sok útvonal, járat egyetlen városból

Ilyen sok útvonal, járat egyetlen városból

Riga stb. városok csak a legörgethető keresőben láthatóak.

Afrika, Kanári szigetek vagy Marokkó is jó áron érhető el. Ügyesen válasszunk utazási időpontot, és akkor a wellness-re itthon is költhetünk a megspórolt pénzből!

Pisa egyre több magyar kedvenc célpontja az olcsó pozsonyi repülőjegyekkel. Szicíliában Trapani lehet egy elő és utószezoni kedvencünk a Ryanair-rel.

A spanyolországi nyaralóhelyek között nagyon népszerű Malaga, Granada és környéke a Costa del Sol.

Treviso a belvárosa és környéke szállás kínálata.

Angliai nyaraláshoz: Newquay (Cornwall).

Népszerű nyaralóhely Mallorca szigetén.

Michael O’Leary, a cég vezérigazgatója is megmondta, hogy irány a tengerpart szinte egyetlen fürdőgatyával:

Ryanair vezér

A nagy felbontású képért kattintsok a képre!

Vicces ősrégi fedélzeti videó, amikor a férfi Ryanair utaskísérő elkezdett énekelni:
. Az utasok mosolyogtak és tapsoltak szépen.
Újabb profi promóciós videó, amikor valaki magába a Ryanair-be szerett bele, és valott neki szerelmet:

Jó dolgozók repülő munkahelyen, kemény meló.

A túl sok repülés nem egészséges. Ahogy a rendszertelen alvás és a dohányzás okozta károsodásokat sem kell bemutatni. Látva a mai túlterhelt utaskísérő kisasszonyokat abban bízok, hogy a pilóták profik, és jár nekik a taps, igaz nem úgy mint régen, elég gondolatban megköszönni nekik. Legutóbb egy fiatal ciprusi utas (Páfosz felé) mellettem tíz imát elmondott és keresztet vetett felszálláskor és leszálláskor is. Mi biztonságos és mi nem, eldönti a végzet. A lényeg, hogy túlzásokba ne essünk, a mai repülőjegy áraknál évente 20-50 alkalommal is repülhetnénk egy átlagos európai fizetésből, de miért tennénk, amikor a Földön, a földön járva is szép az élet. Mindenkinek jó utat, ügyes szervezést kívánok!

3 hozzászólás a(z) “Ryanair járat repülőjegy, ár és üdülés fórum tippek” bejegyzéshez

 1. KisSzemi

  Jól értelmezem, hogy a Ryanair jegyárai tartalmzzák a reptéri illetéket? Végignéztem az itt is közöl listát a járulékos költségekről, és nem leltem benne, csak nem tudom, el merjem-e hinni?

  KisSzemi

 2. Fapadra Örülve Szerző

  Csak Budapestről: 49 Ft Eindhoven…

  Brüsszel Charleroi 299
  Göteborg City 299
  Milánó Bergamo 299
  Róma Ciampino 699 Ft
  Varsó Modlin 1309
  London Stansted 1490
  Rome Fiumicino 1490
  Stockholm Skavsta 1490
  Barcelona El Prat 1990

  Elég hihetetlen, több mint csábító.

  Ott van még Pozsony is, és átszállással még Afrikai is olcsón elérhető egyénileg kalandozva.

 3. Olcsón utazó Szerző

  A pre-paid Mastercard fizetés jól működik még mindig, éves díja 10 euró volt a kártyának, bőven megéri, ha egynél több jegyet veszünk :).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük