Riga szállások, a főváros nevezetességei és fórum

Riga

Lettország fővárosa. Gúnyosan „Balti Svájcnak” is nevezik, bár inkább Hollandiához hasonlítható, mivel területének 10%-a tengerszint alatt fekszik. A Baltikum legnagyobb városa, a Balti-tenger partján, a Daugava folyó torkolatánál fekszik.

A luxus szállodák kedvezményes árai és az olcsó diákszállások, az összes akciós és normál ár, a szabad kapacitások kis csoportoknak együtt: Riga szállások: hotel vagy panzió, kis apartmanok ajánlata kereshetően ITT. A szép és tágas luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden. Gyakran nagyobb baráti társaságok, csoportok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel az egész világból.

Itt a szálloda kínálat gyorsan áttekinthető, a hotelek online publikálják a napi és a csomag áraikat, díjmentes foglalás azonnali visszaigazolással, sok kedvezmény (akciós, olcsóbb ár, last minute ~4000 Ft/éj szobaárakkal olykor) versenyez értünk. Kb. 130 szálláshely ajánlat, hostel ill. hotel 1, 2, 3, 4 és 5 csillagos hotel szobák és lakosztályok: Riga hotelek, árak és napi akciók – erre a piros linkre kattintva vagy az oldalsó keresődobozzal azonnal láthatja az árakat és az elérhető szabad szobákat.

Népszerűek a Radisson Blu Ridzene *****, Radisson Blu Elizabete****, Albert Hotel *** (szép, olcsó és belvárosi egyszerre).

Kategóriák szerint kiemelten jó helyek a szállás értékelések, fórum vélemények alapján:
***** Dome Hotel & Spa (5 csillagos luxus, óvárosának szívében) ill. a Grand Palace
**** Old City Boutique Hotel (szép épület, szokatlan és modern), Centra és a Justus
*** Hotel Edvards (2008-ban nyílt modern ház), Vantis (Daugava folyónál)
** Tiger Hostel (panzió és turista/diákszálló, Wifi internet, tiszta, vasútállomásnál)
* Central Hostel (közel a belváros olcsóbb ágyak, mégis jó, címe: Ernesta Birznieka Upisa 20, LV-1050 Rīga), Happy Hostel (autóval 10-15 perc a belváros, munkásszállónak kiváló minőségű (fürdőszoba és WC minden emeleten, a folyosón található, Tv-szoba..)

Egyéb pl. a Bultu Apartaments (lakások és studiok), családoknak, baráti társaságoknak kiváló.

Olcsó szobákkal, ágyakkal vár még a Best Hotel, a Tia szálloda, a Dodo Hotel stb.
Az olcsóbbmunkásszállók árszintjétől kezdődnek, pl.: Central Park Hostel, Ala és Victory, 8-10-12 euro/fő/éj ártól. A Hotel Skanste egész jó ebben a kategóriában, ahogy a Kert Hotel is sok elégedett vendégnek biztosít szállást.

Városok, települések a környéken, szállásokkal, távolságuk Rigától: Ķekava 15.8 km 2, Baltezers 16.5 km 2, Ādaži 19.4 km 1, Jūrmala 21.2 km 35, Kadaga 22.7 km 1, Garkalne 23.8 km 1, Ikšķile 27.5 km 1, Dzimtmisa 31.2 km 1, Ogre 33.7 km 1, Lapmežciems 36.1 km 1, Saulkrasti 39.9 km 2 és Jelgava 40.8 km 2. Továbbá: Mārupe, Rāmava, Babīte, Jaunmārupe, Dreiliņi, Upesciems, Baloži, Katlakalns, Pļavniekkalns, Medemciems, Rumbula és Vimbukrogs.

Repülőjegy ár keresés információ:
A belvárostól a repülőtere Riga (RIX) 8.3 km-re található, ez kis távolság, ahol a taxi és a tömegközlekedés egyaránt megfizethető.

Olcsó repülőjegyek, járatok felkutatásához keresse fel: Repülőjegykereső ITT – átszállással és közvetlenül az összes járat (akciós árak!). Még : www.airbaltic.com/public/index.html, és Ryanair, Wizzair oldalakat.

Leírás magyarul Rigáról:
A fővárosban az orosz lakosság aránya meghaladja a lettekét. A régió jelentős kulturális, oktatási, politikai, pénzügyi, kereskedelmi és gazdasági központja. Az 1919-ben alapított Lett Tudományegyetem a lett nemzeti identitás, függetlenség és kultúra szimbóluma. Riga ad otthont a Baltikum legrégebbi és legnagyobb műszaki felsőoktatási intézményének, a Rigai Műszaki Egyetemnek is, melynek rövid ideig a Nobel-díjas német kémikus, Wilhelm Ostwald is tanára volt. Történelmi belvárosa, a Vecríga, 1997. óta az UNESCO Világörökség listáján szerepel, különösen jelentősek a 19-20. század fordulóján épült szecessziós épületegyüttesei. Ma Riga nemzeti jövedelmének 70%-a a szolgáltatási szférából származik, noha a város egyik leghíresebb ipari terméke négy évtizeden át a Riga moped volt.

A város alapítását 1201-re teszik, amikor Albert von Buxhoevden, Livónia harmadik püspöke várat épített területén, noha a régészek a térség első emberi településeinek nyomait a 2. századra datálják. A püspök és a Teuton Lovagrend megtelepedését követően, a német kereskedők is megjelentek a városban, Riga 1282-ben a Hanza Szövetségbe is belépett. A várost a kereskedők által választott tanács és polgármester irányította, mely mellett a püspök és a lovagrend is jelentős hatalmi tényező volt. Riga a 14. században vált a Baltikum legjelentősebb kereskedelmi központjává. A reformáció akkora hatással volt a rigai polgárságra, hogy 1562-ben még a Német Lovagrendet is feloszlatták. 1581-ben a lengyelek, 1621-ben pedig a svédek foglalták el a várost. 1656-ban rövid időre az orosz seregek is bevonultak, de 1660-ban a város ismét svéd uralom alá került, Riga Svédország „második” fővárosa volt. 1710-ben az oroszok foglalták el a várost, akik 1918-ig, a független lett állam kikiáltásig gyakorolták hatalmukat, Rigát a Rigai Kormányzóság központjává téve. A Riga és Moszkva közötti vasútvonal 1861-ben épült ki. Riga az Orosz Birodalom második legforgalmasabb kikötője volt Szentpétervár után. 1940. júniusában a Molotov-Ribbentrop paktum értelmében Rigába is bevonult a szovjet Vörös Hadsereg, majd egy év múlva a német Wermacht szállta meg a várost. A felszabadításra 1944-ig kellett várni, akkor alakult meg a Lett Szovjet Szocialista Köztársaság. A függetlenségi mozgalom az 1980-as évek második felében kapott erőre, 1988-ban hivatalosan is megalakult a Lett Népfront, 1990. május 4-én pedig kikiáltották a független Lett Köztársaságot. A Lett Köztársaság 2004. májusában nyert felvételt az Európai Unióba, és belépett a NATO-ba.

Az ország 800 esztendős fővárosának Óvárosában találjuk Európa legszebb német szecessziós épületegyüttesét. A Vecrigát szép, hosszan elnyúló park öleli körül, közepén keskeny csatornával. Leginkább a Városligethez hasonlítható, üres padot ne is nagyon keressünk errefelé, sokan töltik itt szabadidejüket.

Rigai látnivalók:
Riga nevezetességeinek sorából kiemelkedik az 1935-ben emelt Szabadság-szobor is, mely minden lett számára megszentelt hely. A női szobor feje felett egy három csillagból álló ívet tart, a csillagok Lettország három tájegységét, Kurzemet, Vidzemet és Latgalet szimbolizálják.

Az egyházi épületek közül érdemes felkeresni a 13. század elején épült, román-gótikus stílusú Rigai Dómot, mely világhírű nevezetessége 1601-ben épült orgonája, mely 7000 sípjával a világ egyik legnagyobb mechanikus templomi orgonája. Európában ehhez hasonló, eredeti romantikus hangzású hangszert ma már csak elvétve találunk. A dóm jelenleg a Lett Lutheránus egyház püspöki szék temploma. Valamint látogassunk el a Szent Péter templomba is, melyet a feljegyzések 1209-ben említenek először. Tornyából fantasztikus panoráma nyílik a városra. A rigai zsidó gettó egykori területén találjuk Riga egyetlen máig fennmaradt zsinagógáját, és a Zsidó Múzeumot.

A Szent Péter templom közelében levő téren magasodik a Baltikum egyik legszebb épülete, a Szent Mór-ház. Az 1330-1334 között épült, gazdag díszítésű vörös téglaház reprezentatív díszterme fogadások és koncertek színhelye, ahol hajdanán Wagner és Liszt is megfordult.

Ne hagyjuk ki Rundale kastélyát sem, a pompás barokk kastélyt, okkal a Baltikum Versailles-ának is szoktak nevezni.

A város múzeumai közül érdemes felkeresni a Motor Múzeumot, ahol az egykori szovjet pártvezérek autóit csodálhatjuk meg és a Skanzent, a világ legegységesebb szabadtéri múzeumát, mely több mint 100 eredeti állapotában konzervált lakóépületet, templomot, szélmalmot és gazdasági épületet mutat be.

Az ország egyetlen nemzeti parkja, a Gauja nemzeti park, a Gauja folyó völgyét foglalja magába, olyan ritka élőlényeknek biztosít védelmet, mint a fehér gólya, a vidra, a farkas és a barnamedve.

Ha pihenésre, strandolásra vágyunk, keressük fel Jurmalt. Látványos, kicsiny falvaival, homokdűnékkel díszített 20 kilométer hosszú tengerpartjával kitűnő lehetőséget nyújt a relaxálásra. Ezenkívül múzeumokat, éttermeket, hangulatos kiskocsmákat is találunk errefelé.

A téli sportok szerelmesei kiránduljanak el a középkori várairól, szikláiról híres Siguldába is. Nemcsak, mert ez az ország leglátogatottabb része, ismert gyógy-központ és az egyetlen téli sportokra alkalmas terület is. Kosár-, kézi-, és röplabdázni, futballozni és hokizni persze Rigában is lehet, ezeket a sportokat a lett lakosság is szívesen játssza, így számos lehetőség nyílik űzésükre.

Ha a helyi specialitásokra vagyunk kíváncsiak, kóstoljuk meg a füstölt heringet, az orsó-, vagy lepényhalat. Az erdei gyümölcsökből készült lepényeknek nehéz ellenállni, az Unikumhoz hasonlító, magas alkoholtartalmú, sűrű, fekete ital, Lettország nemzeti itala, a Riga Feketebalzsam is szinte kínálja magát.

Egyetemek linkjei: 1. www.lu.lv/eng, 2. www.rtu.lv/component/option,com_newsbox/task,view/id,2/Itemid,1074/lang,en, 3.  www.rsu.lv/index.php?setlang=en.

Minden egyéb szállás, iskolai kollégiumok is:

1. Apartmanok: www.myrigaapartments.com/en/index.php
2. Turistástól a luxusig minden apartman: www.apartments-riga.com
3. Hostel vagy kollégium ágyak: www.rigahostels.lv/
4. Olcsó és barátságos vendéglátó család, nyelvtanulás: www.russian.edu.lv/main.php?mid=11
5. Kemping, nyári üdülő sátor-tábor: www.rigacamping.lv/.

Riga zoomolható térkép, műhold vagy vegyes GoogleMaps képek:

Képek a városról, szálloda szoba fotók is alább:

Egy hozzászólás a(z) “Riga szállások, a főváros nevezetességei és fórum” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Lettország nevezetességei, tudnivalók és alap adatok útikalauz részlet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük