Las Palmas szállások – Kanári szigetek nyaralás

Las Palmas a Nagy-Kanári sziget fővárosa, a sziget észak-keleti részén fekszik. Két gyönyörű öble és népszerű strandjai varázsolják csodálatos tájjá.

Szállás keresés magyarul és online foglalás jó árakon díjmentesen gyorsan: Szép hotelek foglalása Las Palmasban magyarul ITT. Garantáltan jó árak, kényelmes és gyors internetes szálláshelyfoglalás. Teljesen rugalmasan egyedi dátumokat választhatunk. Apartman (kiadó konyhás önellátó lakás egységek), üdülők, konyhás lakások. Szép, modern és tiszta szállások sora áll rendelkezésre egész évben. A fenti szálláskereső még több szálláshely ajánlatát kínálja (angolul). Egyéni utazáshoz a legjobb ajánlatokat percek alatt össze tudjuk hasonlítani. A sok szép szálloda közül mindig tudunk megfelelőt választani.

Története:
A várost 1478-ban alapították, legősibb kerületében ma is számos kulturális kincset találunk, nemhiába szerepel 1990 óta Vegueta az UNESCO világörökség listáján is. A Barranco de Guiniguada vízmosás jobb felöli dombján található kasztíliai katonai tábor helyén, ma a San Antonio Abad kápolnát találjuk, egykor itt volt az első település, melyet Real de Las Palmasnak neveztek. Területe egész Vegueta és Triana kerületek partjaiig nyúlt. Ma e két történelmi negyedet Las Palmas fő autópályája, a Calle Juan de Quesada választja el egymástól, amely áthalad Barranco de Guiniguadán és a városból kivezetve a sziget központjába ér. Közel négyszáz éven át a várost észak felé csak Vegueta és Triana városfalai határolták, növekedni a 16-18. században kezdett. A negyedeket bevándorlók és halászok lakták. A város az északi partmenti sáv felé csak a 19. században kezdhetett bővülni a Puerto de la Luz kikötő megépítésével, ekkor számos új kerület jött létre, Arenales, Ciudad Jardin, Alcaravaneras, Santa Catalina és La Isleta. Las Palmas szállodákban és apartmanokban nem szenved hiányt, kikötője, a Puerto de la Luz, ma az egyik legfontosabb az összes európai közül, nem véletlenül kölcsönöz kozmopolita külsőt a városnak. A turizmus és a gazdaság a 60-as években lendült fel a szigeten, melynek hatására az utóbbi 30-40 évben népessége is megduplázódott. Ma Las Palmas egy nyüzsgő város képét nyújtja, csordultig telve a spanyol történelemmel és kultúrával. Ami a vízi sportokat illeti, Gran Canaria két versenynek is otthont ad, a Kanári-szigeteki latin vitorlásversenynek és a kanáriai ütközetnek. Szinte minden hétvégén megcsodálhatjuk a latin verseny vitorlásregattáinak kivonulását a tengerre. Az igazi karneváli időszak februárra és márciusra esik, de a las palmasiak június 24-én is ünnepelnek.

Látnivalók, nevezetességei:
A Vegueta negyed szívében találjuk az ikertornyos Szent Anna Székesegyházat, a Kanári-szigetek első műemlékét, melyet a katolikus királyok megbízására kezdtek építeni, akik 1478-ban hódították meg Gran Canariát. Az építést 1500 körül kezdték, de csak négy évszázaddal később fejezhették be, jó néhány művész stílusa érződik rajta, alapvetően azonban a gótikus, reneszánsz és klasszicista elemek hagyták a templomon bélyegüket. Már az első tervek is háromhajós, gótikus struktúrát előlegeztek. Néhány kiemelkedő művészeti alkotás ma is megcsodálható a székesegyház kápolnájában, köztük számos szobor, amelyek többsége a híres szobrásztól, Luján José Péreztől származik. A székesegyház déli szárnya a szakrális művészeti múzeumnak ad otthont, gyűjteményében számos értékes, szent műalkotást, néhány figyelemre méltó festményt, köztük holland mesterek műveit, és az elmúlt négy évszázad során összeszedett spanyol szobrokat találunk. A múzeumba ingyenes a belépés. A templom déli tornyából modern lift repíti a turistákat a csúcsba, ahonnét nagyszerű kilátás nyílik a városra és a kikötőre is.

A Szent Anna tértől néhány lépésre, a székesegyház háta mögött találjuk Las Palmas egyik leglátványosabb épületét, a múzeumként funkcionáló Kolumbusz-házat. Ez a mesekönyvbe illő palota a sziget első kormányzójának rezidenciája volt, nevét annak köszönheti, hogy 1492-ben, míg egyik hajóját javították, állítólag itt szállt meg maga Kolumbusz is. A ház 1952 óta üzemel múzeumként, 13 állandó kiállításával, könyvtárával várja a látogatókat. Falai közt hajómodelleket találhatunk, de megnézhetjük a Nina kabinjának másolatát is.

Az 1989-ben nyitott Atlanti Modern Művészeti Központ a szigetlakók számára már hivatkozási alap a kulturális és az oktatási életben. Határozottan megéri, hogy felkeressük, már csak fehér falakkal határolt látványos beltere, márvány lépcsői és holdüvegei miatt is. A CAAM kiállításai, főként az avantgárd művészet köré szerveződnek, de a háznak saját gyűjteménye is van, olyan művészek munkáiból, akik jelentős mértékben befolyásolták a 20. századi kanári művészet alakulását. A másik fő célja a központnak, hogy rámutasson a kanári és az afrikai, amerikai és európai művészet kapcsolódási pontjaira, annál is inkább, mivel a sziget kultúráját jelentős mértékben befolyásolta e három kontinens. A CAAM-ban különböző tanfolyamokat, előadásokat is tartanak szemináriumok formájában, amely lehetővé teszi a látogatóknak, hogy a saját mélységükben és különböző perspektívákból vizsgálják meg a kiállításokat.

A város újabb turistavonzó attrakciója a hétvégenként látogatható Kanári-Falu, mely leginkább a mi skanzenünkhöz hasonlít. Megmutatja, milyen egy tipikus kanári falusi ház, milyen kapui, tornyocskái és átriuma van.  A komplexumot az 1930-as években a Néstor testvérek és Miguel Fernández de la Torre tervezte, hogy felkeltse a turisták érdeklődését a sziget kultúrája iránt. A falu főterén kézműves tárgyak kaphatók, gyakran kerül sor népművészeti bemutatókra, ünnepségekre is.

La Isleta negyed déli partján emelkedik a Fény kastélya, mely Las Palmas kikötőjét védte több évszázadon át. 1541-ben építették egy régi erőd alapjaira, melyet a holland kalózok felégettek. A két emeletes épületet renoválták, 1941-ben pedig nemzeti történelmi emlékművé nyilvánították. Ma országos és nemzetközi kulturális események központja.

Gran Canaria több milliós látogatottságát persze elsősorban nagyszerű strandjainak köszönheti. A homokos tengerparton minden korosztály megleli a maga szórakozását. Családostul érdemes a jól felszerelt víziparkok egyikét is felkeresni. Másik népszerű időtöltés lehet, a teve kirándulás. A természetvédelmi terület részét képező, maspalomasi homokdűnék épp olyanok, mintha a Szaharában járnánk, akár gyalogosan, akár egzotikus egypúpúk hátán is felfedezhetjük. A másik hely, ahol tevegelhetünk, a közeli Fataga faluhoz fekszik közel.

Vásárolni banánlevelet, helyi kerámiákat, hímzéseket, nemezkalapot érdemes, valamint remek szuvenír lehet a híres, kanári faerkélyek miniatűr változata. A minőség magas, méltányos árú dolgokat a heti piacokon érdemes keresni. Las Palmasban persze a legnagyobb üzletláncokat is megtaláljuk. A város legnagyobb bevásárló központjai a Las Arenas, és a La Ballena, ahol a láncairól híres El Corte Inglés két márkabolttal is képviselteti magát.

Az év során számos kulturális fesztivál is idevonzza az érdeklődőket, legyen szó táncról, színházról, zenéről, vagy filmfesztiválról, a fieszták mindig a régi hagyományokhoz kötődnek.

Szállodakareső: Itt kezdje a szállodák összehasonlítását vagy az egyéni szobafoglalást. Minden kategória a lehető legjobb áron.

Las Palmas időjárása, előrejelzések: news.bbc.co.uk/weather/forecast/820.

Zoomolható térkép:
[geo_mashup_map]

További szigetek együtt térképen: http://www.interealty.es/british/images/general/maps/canary_islands_map.gif – La Palma, La Gomera, Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura és Lanzarote.

2 thoughts on “Las Palmas szállások – Kanári szigetek nyaralás

  1. snukkipuci

    amit erdemes megnezni:)
    -legjobb strand playa de ingles
    -palmitod park csodalatos elmeny
    :)en 2 honapig nyaraltam maspalomasban nagyon gyonyoru.kellemes nyaralast mindenkinek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.