Las Palmas szállás – Kanári szigetek üdülés tippek

2021 december végén és 2022 január elején volt szerencsém picit jobban megismerni a várost, a legjobb 25-27 C-os meleget is sikerült kifognom. Az elején veszélyes nagy hullámok között edződés, a végén apály és a védett öböl biztonságának élménye. A fiatalok nagy kedvence a hely, mert lehet a strandokon és a teraszokon partizni, és páran ezt úgy élik meg mint valamiféle legális tudatmódosító szert. Italok, táncok, meztelen fürdőzések, topless panoráma a strandokon, és könnyed futó kalandok sora. Mindennek van jó és rossz oldala, ezekről később mesélek.

Las Palmas Gran Canaria fővárosa, a sziget észak-keleti részén fekszik, nem a teljes kanári szigetcsoport örökös központja, hiszen a szigetek törvényhozása négy évenként (a választás után) székhelyt cserél, Santa Cruz de Tenerife és Las Palmas között. Mindkét főváros megkapta Madridtól a vámmentes kikötő státuszt. Két gyönyörű öble és népszerű strandjai varázsolták csodálatos hellyé. Nem tökéletes a fekvése, de apálykor napsütésben és enyhe szélben kiváló élmény itt strandolni kisgyermekekkel is.

Az interneten a szállás keresés magyarul már régóta megoldott, és előzetes ismeretek nélkül még békeidőben sem biztos, hogy a legjobb helyet/élményt tudjuk kiválasztani. A turistaparadicsom alapvetően még mindig szép és békés, de az egyre több vírusos és bakteriális fertőzés, a forgalmas utak menti légszennyezés, a szinte kezelhetetlen szeméttenger rengeteg kérdést vet fel itt is, ha a fenntarthatóságra és a fenntartható turizmusra gondolunk.

Online foglalásra jó árakon, díjmentesen és gyorsan itt van lehetőség: Hostel, hotel és apartmanok foglalása Las Palmasban magyarul ITT. Garantáltan jó árak, kényelmes és gyors internetes szálláshelyfoglalás. Teljesen rugalmas / egyedi dátumokat választhatunk. Apartman (kiadó konyhás önellátó lakás egységek), üdülők, konyhás lakások. Szép, modern és tiszta szállások sora áll rendelkezésre egész évben. A fenti szálláskereső még több szálláshely ajánlatát kínálja. Egyéni utazáshoz kedvező árak / jó ajánlatokat percek alatt össze tudjuk hasonlítani. A sok szép szálloda közül mindig tudunk megfelelőt választani.

Élménybeszámoló képek részletes vélemények nélkül (2021-2022):

A város története:
A várost 1478-ban alapították, legősibb kerületében máig számos kulturális kincset találunk, nemhiába szerepel 1990 óta Vegueta az UNESCO világörökség listáján is. A Barranco de Guiniguada vízmosás jobb felöli dombján található kasztíliai katonai tábor helyén, ma a San Antonio Abad kápolnát találjuk, egykor itt volt az első település, melyet Real de Las Palmasnak neveztek. Területe egész Vegueta és Triana kerületek partjaiig nyúlt. Ma e két történelmi negyedet Las Palmas fő autópályája, a Calle Juan de Quesada választja el egymástól, amely áthalad Barranco de Guiniguadán és a városból kivezetve a sziget központjába ér. Közel négyszáz éven át a várost észak felé csak Vegueta és Triana városfalai határolták, növekedni a 16-18. században kezdett. A negyedeket bevándorlók és halászok lakták. A város az északi partmenti sáv felé csak a 19. században kezdhetett bővülni a Puerto de la Luz kikötő megépítésével, ekkor számos új kerület jött létre, Arenales, Ciudad Jardin, Alcaravaneras, Santa Catalina és La Isleta. Las Palmas szállodákban és apartmanokban nem szenved hiányt, kikötője, a Puerto de la Luz, ma az egyik legfontosabb az összes európai közül, nem véletlenül kölcsönöz kozmopolita külsőt a városnak. A turizmus és a gazdaság a 60-as években lendült fel a szigeten, melynek hatására az utóbbi 40-50 évben népessége megduplázódott. Ma Las Palmas egy nyüzsgő város képét nyújtja, csordultig telve a spanyol történelemmel és kultúrával. Ami a vízi sportokat illeti, Gran Canaria két versenynek otthont ad, a Kanári-szigeteki latin vitorlásversenynek és a kanáriai ütközetnek. Szinte minden hétvégén megcsodálhatjuk a latin verseny vitorlásregattáinak kivonulását a tengerre. Az igazi karneváli időszak februárra és márciusra esik, és a las palmasiak június 24-én is ünnepelnek.

Látnivalók, nevezetességei:
A Vegueta negyed szívében találjuk az ikertornyos Szent Anna Székesegyházat, a Kanári-szigetek első műemlékét, melyet a katolikus királyok megbízására kezdtek építeni, akik 1478-ban hódították meg Gran Canariát. Az építést 1500 körül kezdték, és csak négy évszázaddal később fejezhették be, jó néhány művész stílusa érződik rajta, alapvetően azonban a gótikus, reneszánsz és klasszicista elemek hagyták a templomon bélyegüket. Már az első tervek háromhajós, gótikus struktúrát előlegeztek. Néhány kiemelkedő művészeti alkotás megcsodálható a székesegyház kápolnájában, köztük számos szobor, amelyek többsége a híres szobrásztól, Luján José Péreztől származik. A székesegyház déli szárnya a szakrális művészeti múzeumnak ad otthont, gyűjteményében számos értékes, szent műalkotást, néhány figyelemre méltó festményt, köztük holland mesterek műveit, és az elmúlt négy évszázad során összeszedett spanyol szobrokat találunk. A múzeumba ingyenes a belépés. A templom déli tornyából modern lift repíti a turistákat a csúcsba, ahonnét nagyszerű kilátás nyílik a városra és a kikötőre is.

A Szent Anna tértől néhány lépésre, a székesegyház háta mögött találjuk Las Palmas egyik leglátványosabb épületét, a múzeumként funkcionáló Kolumbusz-házat. Ez a mesekönyvbe illő palota a sziget első kormányzójának rezidenciája volt, nevét annak köszönheti, hogy 1492-ben, míg egyik hajóját javították, állítólag itt szállt meg maga Kolumbusz is. A ház 1952 óta üzemel múzeumként, 13 állandó kiállításával, könyvtárával várja a látogatókat. Falai közt hajómodelleket találhatunk, és megnézhetjük a Nina kabinjának másolatát.

Az 1989-ben nyitott Atlanti Modern Művészeti Központ a szigetlakók számára már hivatkozási alap a kulturális és az oktatási életben. Határozottan megéri, hogy felkeressük, már csak fehér falakkal határolt látványos beltere, márvány lépcsői és holdüvegei miatt. A CAAM kiállításai, főként az avantgárd művészet köré szerveződnek, és a háznak saját gyűjteménye szintén van, olyan művészek munkáiból, akik jelentős mértékben befolyásolták a 20. századi kanári művészet alakulását. A másik fő célja a központnak, hogy rámutasson a kanári és az afrikai, amerikai/dél-amerikai és európai művészet kapcsolódási pontjaira, annál inkább, mivel a sziget kultúráját jelentős mértékben befolyásolta e három kontinens. A CAAM-ban különböző tanfolyamokat, előadásokat tartanak szemináriumok formájában, amely lehetővé teszi a látogatóknak, hogy a saját mélységükben és különböző perspektívákból vizsgálják meg a kiállításokat.

A város újabb turistavonzó attrakciója a hétvégenként látogatható Kanári-Falu, mely leginkább a mi skanzenünkhöz hasonlít. Megmutatja, milyen egy tipikus kanári falusi ház, milyen kapui, tornyocskái és átriuma van.  A komplexumot az 1930-as években a Néstor testvérek és Miguel Fernández de la Torre tervezte, hogy felkeltse a turisták érdeklődését a sziget kultúrája iránt. A falu főterén kézműves tárgyak kaphatók, gyakran kerül sor népművészeti bemutatókra, ünnepségekre is.

La Isleta negyed déli partján emelkedik a Fény kastélya, mely Las Palmas kikötőjét védte több évszázadon át. 1541-ben építették egy régi erőd alapjaira, melyet a holland kalózok felégettek. A két emeletes épületet renoválták, 1941-ben pedig nemzeti történelmi emlékművé nyilvánították. Ma országos és nemzetközi kulturális események központja.

Gran Canaria több milliós látogatottságát persze elsősorban nagyszerű strandjainak köszönheti. A homokos tengerparton minden korosztály megleli a maga szórakozását. Családostul érdemes a jól felszerelt víziparkok egyikét felkeresni. Másik népszerű időtöltés lehet, a teve kirándulás. A természetvédelmi terület részét képező, maspalomasi homokdűnék épp olyanok, mintha a Szaharában járnánk, akár gyalogosan, akár egzotikus egypúpúk hátán felfedezhetjük. A másik hely, ahol tevegelhetünk, a közeli Fataga faluhoz fekszik közel.

Vásárolni banánlevelet, helyi kerámiákat, hímzéseket, nemezkalapot érdemes, valamint remek szuvenír lehet a híres, kanári faerkélyek miniatűr változata. A minőség magas, méltányos árú dolgokat a heti piacokon érdemes keresni. Las Palmasban persze a legnagyobb üzletláncokat megtaláljuk. A város legnagyobb bevásárló központjai a Las Arenas, és a La Ballena, ahol a láncairól híres El Corte Inglés két márkabolttal képviselteti magát.

Az év során számos kulturális fesztivál idevonzza az érdeklődőket, legyen szó táncról, színházról, zenéről, vagy filmfesztiválról, a fieszták mindig a régi hagyományokhoz kötődnek.

Gran Canaria, Las Palmas szálláskereső: Kezd ITT a szálláshelyek összehasonlítását az egyéni szobafoglalást! Minden kategória a lehető legjobb áron.

Las Palmas időjárása, előrejelzések angolul: news.bbc.co.uk/weather/forecast – spanyolul: www.eltiempo.es/las-palmas-de-gran-canaria.html.

Vízönellátó rendszerek, ivóvíz, éltető víz, szürke víz és szennyvíz kezelés, száraz toilet-es fekália feldolgozás/komposztálás, minden ami az egészséges környezethez szükséges: www.eautarcie.org/hu/index.html, a magyar nyelvű mellett ugyanezek a weboldalon midnen megtalálhó még francia, angol, német, spanyol, olasz és holland nyelven. Ha a klímaváltozás csak mikro szinten a mi feladatunk/felelősségünk, akkor is itt a kulcs, és mit láthatjuk most is a sok-sok kicsi vírus és baktérium a fő ellenfél, nem az átlaghőmérséklet, ami köszöni, de jól van az óceánok szintjén is.

Információkkal teli, jól használható zoomolható turista térképek és útvonaltervezők sora érhető ma már el applikációkban, illetve a GoogleMaps szolgáltatásain belül. Az aktuális buszmenetrendek nagy része is pontos, így kis ügyességgel és tapasztalattak kevés átszállással és bolyongással tudunk A-ból B-be eljutni már az első napoktól kezdve.

További szigetek együtt térképen: La Palma, La Gomera, Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura és Lanzarote:
Kanári-szigetek szigetei térképen

Fontos tudni, hogy a működő vulkánok, és a rendszeres földrengésen nem Gran Canaria szigetén voltak eddig.

2 hozzászólás a(z) “Las Palmas szállás – Kanári szigetek üdülés tippek” bejegyzéshez

  1. snukkipuci

    amit erdemes megnezni:)
    -legjobb strand playa de ingles
    -palmitod park csodalatos elmeny
    :)en 2 honapig nyaraltam maspalomasban nagyon gyonyoru.kellemes nyaralast mindenkinek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük