Zöld-foki szigetek nevezetességei, szállás látnivaló tippek

Zöld-foki szigetek – Cabo Verde

Felfedezők, Szívdobbanók figyelem!

A Zöld-foki Köztársaság (portugálul: República de Cabo Verde. Röviden Cabo Verde, hiszen nekünk egy egzotikus üdülőhely, nem fűznek hozzá szoros kulturális vagy gazdasági szálak.

A megérzés bejött, kilenc éve, hogy itt vannak a kincsek. Szánom-bánom, de féltem Afrikától, kihagytam. Utána szóltak, hogy a szigetek egy más világ, ezernyi gyöngyszem, kis csodák és nagy boldogság. Még a trópusi melegségre vágyó kubai orvosokat is gyógyítja, annyira jó az idő még télen is itt délen. Tökéletes egzotikus üdülési célpont a kellemes időre, finom ételekre és egzotikus gyümölcsökre vágyóknak. 2018-ban hihetetlen olcsón el lehet ide jutni Budapestről. Például Lisszabonban egy átszállással 77 ezer forintért most van egyirányú jegy októberre az általam választott napra (TAP Air Portugal légitársaság járataival délután/este). A legolcsóbb oda-vissza út 100 ezer forint volt, de ez extrém, nem lehet tervezni vele (Lisszabon LIS – SID Sal).

Fő turisztikailag kiemelt települései: Santa Maria, Praia, Mindelo, Sal Rei, Tarrafal, Vila do Maio, Ponta do Sol, Porto Novo, Beirona, Tarrafal és Baia das Gatas.

Aki ide utazik többnyire nem szűkölködik az anyagiakban. Mindössze 400 ezer forinttal (per fő) nyugodtan elindulhatunk, ekkora keretből a két hetes luxus üdülés érzés elérhető (Pl. Praia, Santiago szigete). Mivel én a még olcsóbb utakat szeretem, elég egy kényelmes ágy egy privát szobában, így 300 ezer forintból egy olcsó szobában 21-22 éjre is lehetséges a túra, az ételek olcsóak.

Miért jó ide foglalni? Nekem későn jutott oda az életem, hogy egy ‘hétköznapi’ olcsó eledel, a banán világa érdekelni kezdjen. A világ banán termesztésének egy jó része helyben elbomlással és megsemmisítéssel végzi, ahogy a zöldség termesztés nagy részét állati takarmányként hasznosítják, vagy vissza-szántják. A lényeg, hogy ahol egy nyaralás alatt 4-5 különböző fajta banánt meg tudunk kóstolni, ott ki tudunk nyílni a világ színei felé (piros banán, zöld sütő banán, kicsi és nagy banán stb.). Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek alább.

A Zöld-foki szigetek, hivatalos nevén a Zöld-foki Köztársaság, szigetállam az Atlanti-óceánban. Annak a szigetrendszernek a legdélebbi tagja, melyhez a Portugália részét képező Azori-szigetek és a Madeirák, illetve a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek tartoznak. Afrika legnyugatibb pontjától néhány száz kilométerre fekszik. Fővárosa Praia. 1975-ig portugál gyarmat volt, neve ilyen eredetű, a szigetek egykori buja flórájára/élővilágára utal. Az éghajlat változása, az emberi, a mezőgazdasági táj rombolás hatása őket komolyan megkínozta.

Szállás ajánlatok összehasonlítása gyorsan, egyénileg: Zöld-foki szigetek ITT. Kiadó egységek külön-külön. Részletes leírások/árak és szobatípusok, foglalható lehetőségek. A település és környéke, hotel, szállodák, olcsó magánszállás kiadó szoba, panzió, lakások, konyhás apartman, üdülő-villa, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta B&B vendégház és turista- / diákszállás (hostel) interneten, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek, belváros (központ) közelében egyszerűen tudunk keresni. Friss vendég vélemények, értékelések a leírás mellett fórum szerűen segítenek a döntésben.

Összes ár, szálláshelyek listájával: Zöld-foki szigetek – Cabo Verde teljes szállás lista ITT kereshetően. Privát apartmanok, szobák, minden az olcsó Airbnb stílustól a szálloda luxus lakosztályig egy helyen. Az internetes egyéni és kis csoportos utazási irodai napi árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő online rendszerekből, ténylegesen foglalható szálloda lista, luxus lakosztálytól az olcsó ágyig minden. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomag ajánlatok. Gyakran nagy baráti társaságok részére is ugyanez az online hotelkeresők kínál szobákat jó feltételekkel.

A vulkanikus eredetű szigetcsoport 10 nagyobb szigetből áll, mely közül 9 lakott, továbbá 5 kisebb lakatlan sziget tartozik területéhez. Mivel az ország ásványkincsekben nem bővelkedik, gazdaságában a növénytermesztés, elsősorban a cukornád, dohány, banán, datolya, a halászat és a halfeldolgozás játszik fontos szerepet. Ezenkívül a bőr- és textilipar számottevő. A turizmus pedig a GDP 10%-át teszi ki. A Zöld-foki szigetek szolgál továbbá az Európa és Dél-Amerika között közlekedő hajók üzemanyag-felvevő helyeként, illetve a tengeralatti kábelek gyűjtő- és elosztó központját itt találjuk. A szigetek pazar élővilágát néhány különösen veszélyeztetett faj gazdagítja, ilyen például a zöld-foki óriás gekkó, vagy az alexander-sarlósfecske.

Bár a szigetek hivatalos felfedezőjeként Alvise Cadamostót tartják számon, 1445-ben elsőként António Fernandes horgonyzott le a lakatlan szigetek partjainál.  Az országot előbb Ilhas de Cabo Verde portugál megbízottról keresztelték el, majd 1461-ben ezt megváltoztatták a mai névre.  A szigetek első települését, a mai fővárost 1462-ben alapították.  A szigetállam 1532-ben vált hivatalosan Portugália gyarmatává. A 16. század folyamán az ország a rabszolga-kereskedelem egyik gócpontja volt, az Afrika és Amerika között vándorló hajók itt vettek vizet. Később a cukornád-ültetvényeket a vízfelvevő helyek köré építették. A 19. században nemcsak São Vicente kikötőjét nyitották meg, nagy szénbányákat létesítettek az országban. A Zöld-foki szigetek 1975-ben vált függetlené, első államfője Aristides Pereira lett. A 17 körzetre osztott szigetállam jelenleg demokratikus jogállam, az országban 1990-től működik a többpártrendszer, így az egyetlen afrikai ország, melynek mind politikai, mind polgári szabadságai kielégítők. A szigetállam hivatalos nyelve a portugál és a kreol. Hivatalos pénzneme az Escudo.

A Zöld-foki Köztársaság fővárosa, a százezres lakosságú Praia. A szigetország legnagyobb szigetén, Santiagon találjuk, Szenegáltól nem messze. A főváros legnagyobb létesítménye a cementmű, de a kikötő szomszédságában számos kisüzemet találunk, melyek a sziget ültetvénygazdálkodásának termékeit dolgozzák fel. Praia belvárosa a Platô nevű sziklás fennsíkra épült. Ha fürdőzni vágyunk, a város két strandját a központtól nyugatra kell keresnünk, vagy a fővárosból induló buszokkal ellátogathatunk a sziget második legnagyobb településére, Tarrafalba, mely egyébként strandjairól nevezetes. A főváros nemzetközi kikötővel és forgalmas repülőtérrel büszkélkedhet.

Repülőterek neve és kódja: Amílcar Cabral International (SID), Cesària Evora (VXE), Aristides Pereira International (BVC) és Praia International Airport (RAI)

Az Öreg Város (Cidade Velha) Praiától mindössze10 kilométerre fekszik, ez a legősibb város, melyet még a portugálok létesítettek. Ha szuvenírt szeretnénk vásárolni, a helyi kézműves termékeket a fővárostól 20 kilométerre fekvő Sao Domingos üzleteiben érdemes keresni.

A turizmus központja mégis a köztársaság főszigeteként elhíresült Salon található Santa Maria. A sziget az állandó szelek miatt a szörfösök és a vitorlások paradicsoma. Az Atlanti-óceán kék bálnái és delfinjei a búvároknak számos élményt tartogatnak. Sal fehér homokos strandjain a luxus szállodákon túl, az exkluzív üzleteket megtaláljuk. Santa Mariában nemcsak a helyi lakosokat, a vén kontinenst, Afrikát megismerhetjük.  Bepillantva az itt élő szenegáli és gambiai lakosok hétköznapjaiba, az afrikai kultúra szinte magától elevenedik meg. A sziget központja egyébként nem Santa Maria, hanem Espargos, ahol ugyancsak számos éttermet és panziót találunk.

A Zöld-foki szigetek barlangokkal övezett homok-, és kősivatagjai, melyeket főként Boavistán találunk, a kirándulóknak jelentenek remek alternatívát. Az utazási irodák kínálatában a dzsiptúrák szerepelnek, így még kényelmesebben fedezhetjük fel ezeket a természeti szépségeket.

A Zöldfoki szigetek második legfontosabb szigete Sao Vicente ad otthont az ország legnyüzsgőbb városának, Mindelónak. Számos bár, étterem és szórakozóhely várja a kikapcsolódni vágyókat, a gyarmati házak szépségei pedig még a legkeményebb szívűeket elvarázsolják.

A csak legzöldebb szigetként emlegetett Santo Antao, elsősorban dús növényzete miatt fontos célpontja az aktív kikapcsolódásra vágyó turistáknak. Kirándulni persze nemcsak itt, a lakatlan szigetek egyikén, másikán érdemes.

Ha a helyi specialitásokat szeretnénk megkóstolni, ne hagyjuk ki a tésztába csomagolt tonhalat, a pastel com diablo dentrót, és az ízletes cachupa ragut, melyet babból, kukoricából és különböző húsokból készítenek. A finom falatokat cukornád pálinkával, úgynevezett grogueval, vagy ponchhal öblíthetjük le. Utóbbi egy frissítő rumos, mézes limonádé.

Az országba érkezőknek néhány betegséggel számolniuk kell, a védekezés legjobb módja a hastífusz, a Hepatitis A, B és a sárgaláz elleni védőoltás lehet.  Ezenkívül, ha jót akarunk, ne fogyasszunk csapvizet, a salátákat és gyümölcsféléket pedig csak teljesen főtt állapotukban kóstoljuk meg.

Zoomolható térkép:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.