Madeira sziget szállás keresés, üdülés és utazás ajánló

Madeira

Ugrás a keresett témához gyorsan: Szállás | Látnivalók | Környéke
A vulkáni eredetű szigetek legnagyobbika, Lisszabontól 978 kilométerre, az Atlanti-óceánban fekszik, fővárosa az autonóm régió központja Funchal, itt él a lakosság 43%-a. Bár az Afrikai lemezen található, Portugália autonóm régiójaként Porto Santóval együtt politikailag és kulturálisan egyaránt Európához tartozik. Egy kis hajóval érkezve ide viszonylag olcsón tölthetjük az időnk, de itt többnyire luxus üdülés, nászút kellemes eltöltése a cél.

Ideális turistacélpont, de nem tökéletes. Miért írjuk ezt? Picikét hidegebb és kisebb mint Tenerife 2034 km²).

Hotel, jó szálloda, szálláskereső rendszer: Madeira minden szállás ajánlata lista ITT – díjmentes foglalás egyénileg és kis csoportoknak. A Portugáliához tartozó sziget különféle szép szálláshelyei között jó árakkal csábítják magukhoz, 2015-ben 550 szállásadó ajánlatnál jártak online egyénileg foglalhatóan. 2020-ban ez jóval több mint kétezer. A szép luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden. Gyakran nagy baráti társaságok, csoportok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel az egész világból, nem kizárólag Portugáliából és Európából. Teljes előre fizetéssel ugyanolyan olcsó tud lenni, mint a Balatonnál (min. egy hétre, pl. 119 euró két fő részére egy 20 m²-es szoba 7 éjre júniusban). Fő részei, települések, városok, önkormányzatai: Funchal, Santa Cruz, Câmara de Lobos, Machico, Ribeira Brava, Porto Santo és Paul do Mar. Friss vendég vélemények, értékelések a leírás mellett fórum szerűen segít a döntésben az online foglalás előtt.

Konkrét jó szálláshelek például:
– Olcsóbb: Holidays Madeira szobák ITT, 2014-től foglalható stílusos szálláshely.
– Modern luxus kényelem jó árakon: Saccharum ITT, 35-46-80 m²-es szoba és lakosztály egységek. Jó reggeli van az árakban. Egyre több jü vélemény, ami nem lehet véletlen. Egész évben nyitva, ahogy szinte mindenki más is. Méregtelenítő program csomag, sport és meditációs tréning, igazán haladó hozzáállás a korszellemmel együtt fejlődve.

Tudnivalók, történelem, nevezetességei és fő látnivalók útikalauz:

Területe 736,75 km². Állandó lakossága a teljes (hivatalosan 801 km²-es) területén már 2011-ben 267785 fő fölé növekedett. A sziget legmagasabb pontja 1862 méteres magasságával a Pico Ruivo. A levadáknak nevezett csatornák több szintben futva behálózzák az egész szigetet. Eredetileg a cukornádültetvények vízellátására építették őket, mai szerepük a banánültetvények kiszolgálása. Minden levadának külön neve van, mellettük üzemi ösvény fut, mely káprázatos séta- és túralehetőségeket kínál. A turizmus fellendülése előtt a lakosság túlnyomó része mezőgazdaságból, kisebb hányada halászatból élt. A legfontosabb haszonnövény a déli parton a banán, és a híres madeira bor alapanyaga, a szőlő, az északi parton szintén a szőlő a legfontosabb. A világhírt kétségkívül a madeira bor feltalálása hozta meg a szigetnek, mely egy különleges, tokaji aszúhoz hasonlító desszertbor, kicsit szárazabb és édesebb kivitelben. Szintén világhírűek a madeirahímzések, melyeket1860 táján Elisabeth Phelps kezdett exportálni és népszerűsíteni. A madeirai kézimunkaipar jelenleg mintegy 15 ezer nőt foglalkoztat. A sziget fő gazdasági ága a kedvező éghajlatot és a természeti szépségeket kihasználó idegenforgalom. Az 1982-ben létesített Madeira Természetvédelmi Park, az UNESCO Világörökség listáján szerepel. A sziget jelképe a papagájvirág.Strelitzia reginae: papagájvirág

Az első telepesek az Édeskömény-öböl partvidékén és a Machico-patak alsó folyásánál alapították a sziget két fővárosát. Madeirát Lila sziget néven a rómaiak ismerték. Tengerész Henrik expedíciója 1420-ban érte el Madeirát, azóta viseli ezt a nevet. A felfedezők kezdték el a sziget betelepítését, a földek megművelésére Észak-Afrikából és a Kanári-szigetekről hoztak rabszolgákat (Guancsok, a boldog rabszolgaság nem ez szerintem). Sokan érkeztek Észak-Portugáliából, a földhasználat módjában kialakult a coloniának nevezett feles bérlet, mely alapján a bérlők a hozam felét bérleti díjként adták a földbirtokosnak.  Funchalt 1497-ben nevezték ki a sziget fővárosának. A 16–18. században angol és francia kalózok támadásai zavarták meg a sziget lakóinak nyugalmát. Ennek következtében a madeiraiak Funchalt erődrendszerrel és városfallal övezték. Utóbbit csak a 19. században bontották el, amikor a kalózok támadásától már végképp nem kellett tartaniuk. Az erődök ma a turistacsalogató látványosságok részét képezik. A 17. században a spanyol uralomnak leáldozott, angol üzletemberek érkeztek a szigetre, ők találták fel a szigetről elnevezett madeira bort. A bortermelés és kereskedelem virágkora a 18–19. században volt. Híres borának és egész évben egyenletesen meleg éghajlatának köszönhetően, Madeira kedvelt pihenőhellyé vált. Az angol és skót betelepülők ösztönözték és tették híressé az itteni kosárfonó ipart és hímzést, ezzel megalapozva Madeira idegenforgalmát. A turizmus igazán 1974-ben, a Salazar-diktatúra bukása után lendülhetett fel. 1986-ban Portugália belépett az Európai Unióba, így az jelentős összegekkel támogatta és támogatja a sziget infrastruktúrájának fejlesztését. Uniós pénzből építették többek közt, a szigetet megkerülő autópályát, és hosszabbították meg a repülőtér kifutópályáját. A lakosok nagy többsége ma portugál, de a sziget gazdasági életében máig jelentős szerepet játszanak a 18–19. században betelepült, főleg angol borkereskedő családok, illetve folyamatosan növekszik az európai uniós országokból ide költözött szinte mindenféle emberek köre.

Madeirán és Funchalban kevés ugyan a megtekintésre érdemes műemlék és múzeum, nem bánjuk meg, ha mégis meglátogatjuk a szigetet elképesztően dús növényvilága miatt, amivel két botanikus kertben és több parkban ismerkedhetünk.

Madeira fő nevezetessége a levadák hálózata. A fő csatornák több szinten húzódnak végig a sziget nyugati és délkeleti részén kiváló túralehetőséget kínálva.

Bár Madeira sziklás, kavicsos partjai strandolásra nem igazán alkalmasak, a sziget egyetlen természetesen homokos öblében, a Caniçal közelében található Prainha nevű strandon áldozhatunk az úszás örömeinek.

Települések listája ismétlésképpen: Funchal, Caniço, Calheta, Porto Santo, Machico, São Vicente, Santo da Serra, Porto Moniz, Ribeira Brava, Santana, Ponta do Sol és Santa Cruz.

Szállodakereső: Madeira szálláshelyek, akciók keresése és foglalás itt. Keress mint egy utazási irodai katalógusban magyarul! Kényelmesen otthonról kedvezményes árak a legszebb hotelekben díjmentesen.

Madeira repülőterének kódja FNC (Aeroporto da Madeira). Olcsó járatok érkeznek ide, illetve indulnak innen. Kapcsolódó városok/országok: Stuttgart Németország, Gran Canaria – Spanyolország, London – Anglia, Párizs – Franciaország, Oslo – Norvégia, Prága – Csehország és természetesen Porto – Portugália. Kb. 45-110 eurós jegyárakról beszélhetünk, de főszezonban ne lepődjünk meg, ha egy-egy napon száz-, százötvenezer forint alatt nem találunk oda-vissza jegyet átszállással sem Budapestről (TAP Air Portugal és Wizz Air járatokkal).

Időjárása, aktuális hőmérséklet és előrejelzések, szél és csapadék értékek, napfelkelte és naplemente ideje, páratartalom: www.tempo.pt/madeira-provincia.htm illetve www.madeira-web.com/en/weather.html.

A környék zoomolható térképe, útvonalak keresése, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben az interneten.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.