Madeira sziget szállás és nyaralás ajánló

Madeira a vulkáni eredetű szigetek legnagyobbika, Lisszabontól 978 kilométerre, az Atlanti-óceánban fekszik, fővárosa az autonóm régió központja Funchal, itt él a lakosság 43%-a. Bár az Afrikai lemezen található, Portugália autonóm régiójaként Porto Santóval együtt politikailag és kulturálisan is Európához tartozik. Egy kis hajóval érkezve ide viszonylag olcsón tölthetjük az időnk, de itt többnyire luxus üdülés, nászút kellemes eltöltése a cél.

Szálloda, szálláskereső : Madeira egyre több szép hotel és olcsó szállás ajánlata, díjmentes foglalása ITT. A Portugáliához tartozó sziget különféle szép szálláshelyei között jó árakkal csábítják magukhoz, 2015-ben 550 szállásadó ajánlatnál jártak online egyénileg foglalhatóan.

Tudnivalók, történelem, nevezetességei és fő látnivalók:

Területe 736,75 km². A sziget legmagasabb pontja 1862 méteres magasságával a Pico Ruivo. A levadáknak nevezett csatornák több szintben futva behálózzák az egész szigetet. Eredetileg a cukornádültetvények vízellátására építették őket, mai szerepük a banánültetvények kiszolgálása. Minden levadának külön neve van, mellettük üzemi ösvény fut, mely káprázatos séta- és túralehetőségeket kínál. A turizmus fellendülése előtt a lakosság túlnyomó része mezőgazdaságból, kisebb hányada halászatból élt. A legfontosabb haszonnövény a déli parton a banán, és a híres madeira bor alapanyaga, a szőlő, az északi parton szintén a szőlő a legfontosabb. A világhírt kétségkívül a madeira bor feltalálása hozta meg a szigetnek, mely egy különleges, tokaji aszúhoz hasonlító desszertbor, kicsit szárazabb és édesebb kivitelben. Szintén világhírűek a madeirahímzések, melyeket1860 táján Elisabeth Phelps kezdett exportálni és népszerűsíteni. A madeirai kézimunkaipar jelenleg mintegy 15 ezer nőt foglalkoztat. A sziget fő gazdasági ága a kedvező éghajlatot és a természeti szépségeket kihasználó idegenforgalom. Az 1982-ben létesített Madeira Természetvédelmi Park, az UNESCO Világörökség listáján is szerepel. A sziget jelképe a papagájvirág.

Az első telepesek az Édeskömény-öböl partvidékén és a Machico-patak alsó folyásánál alapították a sziget két fővárosát. Madeirát Lila sziget néven a rómaiak is ismerték. Tengerész Henrik expedíciója 1420-ban érte el Madeirát, azóta viseli ezt a nevet is. A felfedezők kezdték el a sziget betelepítését, a földek megművelésére Észak-Afrikából és a Kanári-szigetekről hoztak rabszolgákat. Sokan érkeztek Észak-Portugáliából is, a földhasználat módjában kialakult a coloniának nevezett feles bérlet, mely alapján a bérlők a hozam felét bérleti díjként adták a földbirtokosnak.  Funchalt 1497-ben nevezték ki a sziget fővárosának. A 16–18. században angol és francia kalózok támadásai zavarták meg a sziget lakóinak nyugalmát. Ennek következtében a madeiraiak Funchalt erődrendszerrel és városfallal övezték. Utóbbit csak a 19. században bontották el, amikor a kalózok támadásától már végképp nem kellett tartaniuk. Az erődök ma is a turistacsalogató látványosságok részét képezik. A 17. században a spanyol uralomnak leáldozott, angol üzletemberek érkeztek a szigetre, ők találták fel a szigetről elnevezett madeira bort is. A bortermelés és kereskedelem virágkora a 18–19. században volt. Híres borának és egész évben egyenletesen meleg éghajlatának köszönhetően, Madeira kedvelt pihenőhellyé vált. Az angol és skót betelepülők ösztönözték és tették híressé az itteni kosárfonó ipart és hímzést is, ezzel megalapozva Madeira idegenforgalmát. A turizmus igazán 1974-ben, a Salazar-diktatúra bukása után lendülhetett fel. 1986-ban Portugália belépett az Európai Unióba, így az jelentős összegekkel támogatta és támogatja a sziget infrastruktúrájának fejlesztését. Uniós pénzből építették többek közt, a szigetet megkerülő autópályát, és hosszabbították meg a repülőtér kifutópályáját is. 32.6291666667, -16.9216666667A lakosok nagy többsége ma portugál, de a sziget gazdasági életében máig jelentős szerepet játszanak a 18–19. században betelepült, főleg angol borkereskedő családok.

Madeirán és Funchalban kevés ugyan a megtekintésre érdemes műemlék és múzeum, nem bánjuk meg, ha mégis meglátogatjuk a szigetet elképesztően dús növényvilága miatt, amivel két botanikus kertben és több parkban is ismerkedhetünk.

Madeira fő nevezetessége a levadák hálózata. A fő csatornák több szinten húzódnak végig a sziget nyugati és délkeleti részén kiváló túralehetőséget kínálva.

Bár Madeira sziklás, kavicsos partjai strandolásra nem igazán alkalmasak, a sziget egyetlen természetesen homokos öblében, a Caniçal közelében található Prainha nevű strandon áldozhatunk az úszás örömeinek is.

Nagy települések: Funchal, Caniço, Calheta, Porto Santo, Machico, São Vicente, Santo da Serra, Porto Moniz, Ribeira Brava, Santana, Ponta do Sol és Santa Cruz.

Szállodakereső: Madeira szálláshelyek, szoba éa akciók keresése és foglalás magyarul ITT. Keressen mint egy utazási irodai katalógusban! Kényelmesen otthonról kedvezményes árak a legszebb hotelekben.

Időjárás előrejelzés, jelenlegi hőmérsékletek: www.madeira-weather.com/index.php?option=com_eweather&Itemid=38.

Zoomolható térképe, GoogleMaps műholdképe:
[geo_mashup_map]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.