Funchal szálláshelyek és nyaralás

A fővárosba, Funchalba mindenképp érdemes ellátogatni.  Fő nevezetességei a botanikus kertek, melyek közül a hegyoldalban fekvő, állami Jardim Botanico és a Camacha felé vezető út mentén található, a város központjától mintegy 9 kilométerre kialakított Blandy’s Garden emelkedik ki.

Magyarul is szállás ajánló díjmentes foglalással kedvező árakon egyénileg: Funchal hotelek képei és árai ITT. – Utazás vagy szállás foglalás egyénileg. Jó csomag és napi árak, reggelis, félpanziós vagy all-inclusive utakhoz. Minden szálloda kategória leírása, vendég vélemények és képek együtt. Kis vendégházak és a nagy hotelek bemutatása magyarul is. Apartman (kiadó lakás, villa) és szálloda szoba ajánlatok online.

Madeira Garden - Botanikus kert

Városok, települések a környéken online szállás ajánlatokkal: Câmara de Lobos 5.2 km 1, Caniço 6.2 km 12, Camacha 6.4 km 2, Estreito de Câmara de Lobos 6.9 km 1, Gaula 9.4 km 2, Santa Cruz 11.4 km 4, Santo da Serra 12.0 km 4, Serra de Água 13.6 km 1, Ribeira Brava 14.3 km 3, Machico 15.0 km 7, Porto da Cruz 15.3 km 3 és Santana 17.3 km 5.

Madeira repülőtér (FNC) távolsága a belváros központjától 14.0 km és a Porto Santo repülőtér (PXO) 71.0 km.

FUNCHAL: 8 nap 7 éjszakás út az 5 csillagos PESTANA CARLTON MADEIRA HOTEL-ben 965 USD/fő áron, kétágyas szobában félpanzióval, repülőjegy a Gatwick repülőtérről, transzferek (max. 20 kg-os poggyász). Ajánljuk a hotel képeit és videóit is megnézni, ez egy lefőzhetetlen ajánlatnak tűnik 2011. május 23-30.-ra. Csoportoknak extra szolgáltatás is. Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha hasonlóan vonzó luxus utakra pályázik a világban!

Előbbit a skót Reid család egykori rezidenciájának parkjában alakították ki és számos tarka madárral, köztük pávákkal és kaktuszokkal, banánfákkal, színpompás virágokkal vár, de piknikező helyet is találunk itt. A park érdekességei a tematikus kertek, amelyekben egy-egy, származásuk vagy életmódjuk szerint rokonított növénycsoport változatos fajait tekinthetjük meg. Nem utolsósorban a parkból fenséges panoráma tárul a városra.

A 10 hektáros Blandy’s Garden pedig, ahogy neve is mutatja, 1885 óta a sziget leggazdagabb családjának, a Blandy család villájának kertje. A fővárost Camachával összekötő országúttól, kaméliákkal szegett bekötőút vezet a parkba, amelyben a barokk franciakert és az angolkert elemeit szerkesztették egybe, utóbbi szinte észrevétlen fokozatossággal megy át az erdőbe. A park tematikus részeit képezik a rengeteg páfrányával zöld barlangra emlékeztető Inferno, a szimmetrikusan elrendezett, változatos formákra nyírt bokrokkal, sövényekkel rendelkező Elsüllyedt kert, valamint látványos virágaival, pulyka formájúra nyírt cserjéivel, a Dámakert.

A felsővárosban és a belvárosban található múzeumok közül, beállítódásunktól függően, érdemes többet is felkeresni. A Városi Múzeum két részből áll, az egyikben fényképeket, térképeket, régi dokumentumokat, kitömött állatokat, preparált növényeket és jellegzetes kőzeteket láthatunk, a másikban a környező tenger élővilágát mutatják be hatalmas akváriumokban. A Federico de Freitas-gyűjtemény nevezetességei a 17-18. századi cukrosládabútorok, de csempegyűjteményt és kínai műtárgyakat is megtekinthetünk a múzeumnak otthont adó 17. századi épületben. A régi püspöki palotában berendezett Egyházművészeti Múzeum rendkívül gazdag németalföldi gyűjteményéről híres, melynek festményeit a 15–16. században itt letelepült flamand cukorkereskedők hozták a szigetre. A templomi kincsek egyik kiemelkedő darabja a Madalena do Marból idehozott, Szent Annát és Szent Joachimot ábrázoló táblakép. A Cukorkereskedelmi Múzeumot már a belvárosban találjuk, itt a helybéli cukortermelés és kereskedelem történetét, kulturális és művészeti jelentőségét szemléltetik a tárlat különféle metszetei, festményei és dokumentumai. A Bormúzeumban a madeirai borászat hagyományos eszközein túl, az ezek használatát megörökítő fényképeket tekinthetjük meg.

Szintén a fővárosban találjuk Madeira turisztikai szempontból jelentősnek mondható erődjeit. A felsővárosban, egy domb tetején áll az a 16-17. századi, bazaltkövekből épült erőd, a Fortaleza do Pico, melyet a spanyol megszállók emeltek. Az erődben berendezett állandó kiállítás az erőd szerepét mutatja be Funchal történelmének egyes szakaszaiban.

Ugyan nem látogatható, de a város történelmében mégiscsak fontos szerepet játszik, a Szent Lőrinc-erőd, mely a 18-19. században a sziget kormányzójának palotájaként funkcionált.  A tengerparton, a kereskedelmi kamara épületének szomszédságában találjuk, az erőd névadójának szobrát az északkeleti kapu fölött helyezték el. A délkeleti torony oldalát királyi jelvények ékítik, a portugál címer, a korona és a Krisztus-rend keresztje, ezektől jobbra és balra egy-egy szférakör jelképezi a 15. századi portugál felfedező utakat.

Az 1540-ben emelt öregtorony nem állt ellen az 1566-ban támadó francia kalózoknak, az ide menekült polgárokat fel is koncolták. A tragikus esemény után Óhajtott Sebestyén király bővítette ki olasz hadmérnökök tervei alapján. Jelenleg a köztársaság megbízott hivatala működik itt.

A São Tiago erőd nevezetessége, hogy falai közt egy kis fegyvergyűjteményt állítottak ki, továbbá itt találjuk az időszakos tárlatoknak helyt adó Modern Művészetek Múzeumát is. Az erőd alatt a város egyik ismert fürdőhelye, a Praia das Estrelas, húzódik, amit nagy bazaltkavicsok borítanak.

A főváros templomai közül, érdemes meglátogatni a város központjának tekintett Sé székesegyházat, mely a nevezetes Mánuel stílusú épületek egyike. Valamint az óváros plébániatemplomát, a Pártfogás templomát, amit a 16. század eleji pestisjárvány után emeltek a hálás túlélők. 1748-ban egy földrengés után barokk stílusban építették újjá, gazdagon díszített homlokzata máig a barokk leglátványosabb képviselője egész Madeirán. Kellemes sétákat tehetünk a székesegyház mellett húzódó João Tavira sétáló utcán, melynek különlegessége fekete-fehér aszfaltmozaikos burkolata.

A halászkikötő fölött található Szent Katalin park lépcsőzetesen ereszkedik a város központja felé. A parkban turista információs irodát és kávéházat is találunk, de itt állították ki az egykor Montéba vivő fogaskerekű-vasút megmaradt mozdonyát is. Nemcsak a parkban emelkedő egzotikus fák, madárröptetők és virágágyások érdekesek, három, jelentősebb épület is emelkedik itt, a Szent Katalin kápolna, a főváros építészeti jelképének tekintett Kaszinó, valamint az önkormányzati hivataloknak otthont adó, rózsaszín falú Quinta Vigia. Utóbbi verandáját igen látványos csempeképek díszítik, melyek csak munkaidőn kívül tekinthetők meg. Az épülethez kis kápolna és kerti teázó is tartozik.

Funchal fontos történelmi épületeinek sorát gazdagítja a 18. században emelt, barokk városháza, mely egykor João José Carvalhal grófnak, a sziget leggazdagabb emberének rezidenciája volt, a 17. században emelt, ugyancsak barokk, jezsuita egyetem és a 18. században épített püspöki palota épülete is, ahol az Egyházművészeti Múzeumot találjuk.

Funchal kikötőjébe nemcsak azért érdemes ellátogatni, mert itt horgonyoz Kolumbusz hajójának, a Santa Mariának másolata is, amelyen korabeli ruhákba öltözött tengerészek viszik naponta vitorlás nosztalgiaútra a messziről jött turistákat, de mert a jachtkikötő mólója melletti téren tengeri horgászatra, vitorlástúrára, fürdéssel és felszíni búvárkodással egybekötött üvegfenekű hajókázásra is befizethetünk. Itt horganyozik továbbá a Beatles együttes egykori jachtja is, amit mára sajátos étteremmé alakítottak át. A partról szabályos időközönként hőlégballont is indítanak, kosarából parádés látvány tárul a városra és környékére.

Ha vásárolni szeretnénk, divatcikkeket áruló fényes üzletek tömegére ne számítsunk, az az egy-két üzlet, ami van, szerényen húzódik meg a belváros szűk utcáiban lévő két-háromszintes házak földszintjén. Látogassunk el inkább az 1941-ben, art deco stílusban épült Dolgozók Piacára, ahol funchali virág- gyümölcs- és halkereskedői külön szinteken kínálják portékáikat, de találunk néhány bőráru-, és kosárboltot is. Érdemes megkóstolni a banánt és az ananászt, az általunk ismert import gyümölcsök nyomukba sem érnek.

Funchalon kívül érdemes ellátogatnunk Camachára is, mely a fővárosától mindössze 10 kilométerre fekszik. Fő érdekessége a kosárfonó múzeum, melynek a Café Relógio  19. századi épülete ad otthont, melyet egy gazdag angol család építtetett nyári laknak. A ház óratornya a londoni Big Bent utánozza. A múzeumban kiállított különleges fonatok a szakma múltját idézik,  a különleges állatokat, hajókat formázó fonatok rekettyevesszőből készítették. A kosárfonó múzeum előtti téren egy emléktáblát is találunk, mely arra emlékeztet, hogy Portugália földjén itt játszották le az első futballmérkőzést.  Egy itt nyaraló angol úriember tanította meg a sport szabályaira a helybéli fiatalokat.

Ha kaphatóak vagyunk egy kis kirándulásra, az alábbi úti célok közül, bármelyiket érdemes felkeresni. Montében további nemzeti parkokat találunk, illetve a város Miasszonyunk templomát, mely arról nevezetes, hogy itt temették el IV. Boldog Károlyt, az utolsó magyar királyt. Ha Montéban járunk, próbáljuk ki a híres tobogánt, a szárazföldi fonott szánkót is, ami szintén Madeira egyik nevezetessége. Simára koptatott keskeny és helyenként meglehetősen meredek közúton csúsznak lefelé ezek a járművek, melyeket formaruhába öltözött, kalapos, markos legények fékeznek. A sziget északnyugati részén még láthatók az egykori babérlombú erdők maradványai, São Vicente mellett pedig az egykori tűzhányó lávabarlangjait is felkereshetjük, vagy felmászhatunk a sziget második legmagasabb csúcsára, a Pico de Areeirora, mely lábához közút vezet fel.

Ha Madeira ételkülönlegességeire vagyunk kíváncsiak, kóstoljuk meg az espadát, filézett fekete kardhalat banánnal körítve, vagy főzve, borral és fokhagymával ízesítve, illetve az espetadát, a nyárson sült marhahús szeletkéket, melyeket babérsóval fűszereznek. A kihagyhatatlan madeira boron túl, ízleljük meg a madeira mártást is, melyet barnamártásból nyernek madeira bor hozzáforralásával.

Madeira természetesen számos fesztivált is tartogat az ideérkező turistáknak. Minden év január-februárjában kerül megrendezésre a Komaünnep, mely a dísz kocsis felvonuláson túl, szamba táncsoportok látványával és igazi karneváli hangulattal kecsegtet. Ha április, akkor virágünnep és virágvásár. A nyár viszont a klasszikus zenei hétvégéké. Mindig szeptemberben kerül sor a híres Madeirai borfesztiválra, a borkóstoló és kiállítás az Avenida Arriagán zajlik. December hónap a kivilágított Édeskömény-öbölben zajló szilveszteri tűzijáték sorozatról nevezetes, mely a Guiness Rekordok Könyve szerint a világ leghosszabb, rendszeresen megrendezett tűzijátéka. Az öbölben összegyűlt hajók ráadásul tülkölve üdvözlik az újévet. Ha részt veszünk az ünnepségen, biztosan különleges élményben lesz részünk.

Hajóbérlés, hajás kirándulás: www.marcelklee.de/madeira/en/madeira-02-01-boat-trip-funchal.html.

Szállodakereső: Funchal fantasztikus hotel szobák, keresés és foglalás ITT. A városban kb. 80 csodaszép szálloda, szállás online árakkal is. Az utazási irodák is csak csoportoknak tudnak jobb árakat.

Időjárás és előrejelzés: Funchal adatok, Weather forecast

Zoomolható térkép, Google Maps sok-sok infoval:
[geo_mashup_map]

Kikötő Funchal

1 thought on “Funchal szálláshelyek és nyaralás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.