London látnivalói, nevezetesség és mindig friss tudnivalók

London látnivalók

Számomra London 2010 után egyre kevéssé volt érdekes, és látva a robbanásszerű megdrágulását nem is ajánlottam senkinek, aki akarja, úgyis talál utat, hogy megnézze. Abban természetesen szívesen segítek, hogy hogyan érdemes szűkös kerettel, pénzzel közepesen vagy dugig telt pénztárcával megközelíteni. Annyiban sokat változott, hogy már nem járkálnak készpénzzel az emberek, el sem fogadják sok helyen, mert kizárólag kártyával lehet fizetni.
9 és 3/4 vágány és a mai valóság Londonban
A Harry Potter filmekből jól ismert 9 és 3/4-dik vágánya a félig falban lévő kocsival a Kings Cross Állomásnál találjuk, megér egy mosolygós fotót.

Alább alap turisztikai adatok, történelem és a fő nevezetességek bemutatását olvashatjuk. London jó árú, olcsó vagy luxus, tiszta vagy kritizálható szálláshelyeiben szabad helyek keresése CIKK ITT – szállás és repülőjegy egyénileg keresve. Fotó élménybeszámoló legalul, meglepő és látványos londoni képek.

A program lehetőségek sora hosszú, de nem végtelen. Aki itt él, annak pár hónapig kár unatkozásra időt szánnia. A szemet gyönyörködtető látványosságok magas száma nem egyszerűen a világváros méretéből adódik. Történelmi, kulturális és gazdasági tekintetben óriási erők mozogtak itt az elmúlt ötszáz, sőt közel ezer év során.

Londonnak öt nagyobb gazdasági körzete van, a City, Westminster, Canary Wharf, Camden & Islington és Lamberth & Southwark. Legjelentősebb iparága a pénzügyi szektor, ezen belül a pénzügyi export, mely az ország fizetési mérlegének jelentős hányadát adja. Európa 500 legnagyobb cégéből száznak Londonban van a központja. A város második legnagyobb gazdasági szolgáltató szektora a médiaipar. A BBC az iparág legnagyobb foglalkoztatója. A turizmus szintén London kulcsfontosságú területeihez tartozik, az angol főváros Párizs után a második leglátogatottabb város. A statisztikán javított a 2012-es év, amikor újra London adott otthont a nyári olimpiai játékoknak, ezzel az első város lett a történelemben, ahol harmadszorra is megrendezték a rangos sporteseményt.

Története, történelmi bevezető:
Londont Kr. u. 43-ban a rómaiak alapították, Britannia provincia fővárosaként, miután Claudius császár Anglia jelentős részét meghódította. Londiniumnak nevezték el, központját a London Kővel jelölték. A Római Birodalom bukása után a város csak a 9-10. század elején népesült be újra. Először is egyesült az egykor önálló városként létező, királyi székhellyel, Westminsterrel, majd fokozatos növekedésnek indult magába olvasztva a környező kisvárosokat és falvakat is. A 16. századtól a 20. század elejéig a Brit Birodalom fővárosa volt. 1666 szeptemberében tört ki s pusztított a városban a nagy londoni tűzvész, mely a belváros jelentős részét megsemmisítette. London tíz év alatt épült újjá. A 18. században a város fejlődése felgyorsult. A 19. század elejére London a világ legnagyobb városa lett. A 20. század elején a londoniak szénnel fűtöttek, ami hatalmas füstmennyiséget és gyakran szmogot is okozott. 1956-ban törvényt hoztak a tiszta levegőért, füstmentes zónákat alakítottak ki, ahol a helyieknek másfajta fűtőanyagot kell használniuk. A II. világháború idején London arculatát a német bombázások változtatták meg. A légitámadások során több mint 30 000 embert halt meg, rengeteg épület elpusztult. Az újjáépítési munkálatok az 1950-es, 60-as és 70-es években kezdődtek, többféle stílusban, ezért jellemző Londonra, hogy városképe építészetileg nem egységes. Az 1997-es tűzszünetig az észak-írországi területek feletti egyet nem értés miatt London gyakran volt az IRA célpontja. 2005. júliusában a várost terrortámadás érte, alig 24 órával azután, hogy megkapta a 2012-es Olimpia rendezésének jogát.

Ma Nagy-London a belvárosból és 32 kerületből áll. A legjelentősebb központ Westminster, itt található a West End, London legfontosabb kulturális, szórakoztatóipari és bevásárlónegyede, valamint a legtöbb cég székhelye és az Egyesült Királyság kormányzati épületei is. A City bár területileg a legkisebb londoni kerület, Európa fő üzleti központja, itt találjuk a londoni bankokat is. A városrész számos előjoggal rendelkezik, például az Uralkodó csak a City Polgármestere, a Lord Mayor társaságában léphet területére. A kerületet a 900 éves múltra visszatekintő Corporation of London nevű tanács kormányozza. Noha a City hétköznapokon rendkívül forgalmas, hétvégenként meglehetősen csendes, hisz lakónegyedek nemigen találhatóak itt. A City ad otthont a városképet egykor uraló Szent Pál katedrálisnak is, ahogy a turistalátványosságok zöme szintén a város középső részére koncentrálódik.

A West End nagyjából a Citytől nyugatra, a Temzétől északra eső területet fogja közre, nyugati határának a Hyde Parkot szokás tekinteni. Legismertebb helye a Trafalgar Square, és itt találjuk a világ egyik legismertebb bevásárlóutcáját, az Oxford Streetet is. Keleti végétől délre fekszik a Soho, ez a kis utcák hálózatából álló, éttermekkel, pubokkal, kisebb boltokkal, színházakkal és mozikkal zsúfolt, hangulatos városrész, ahol több film- és reklámcég központja található. A West End neve összeforrt a professzionális színházakkal is, mintegy negyven jelentősebb és több kisebb található belőlük itt. A Theaterland színházainak nagy része magántulajdonban van, a New York-i Broadwayhez hasonlóan, főleg populáris darabokat, musicaleket tűznek műsorra, és vígjátékok és klasszikus művek is futnak. Huszonegy év alatt csak a Macskák több mint 9000 előadást ért meg, 2002-ben lekerült a műsorról.

A korábban elmaradott régiónak számító Kelet-London, ma jelentős átalakulásokon esik keresztül, egyike a legdinamikusabban fejlődő városrészeknek, melyben az Olimpiára való készülésnek is nagy szerepe volt.

Az East Endet a Citytől keletre találjuk, itt helyezkedik el London legtöbb piaca és számos múzeuma. Az „igazi londoni”-nak tartott Cockney akcentus is innen származik.

A Temze északi partján található Dokknegyedben alakult ki a City versenytársa, a Canary Wharf, melynek legismertebb épülete a Canada Square irodaépület, az Egyesült Királyság legmagasabb felhőkarcolója. Az elmúlt 3-4 évben több befektetési bank és jogi cég is megjelent a környéken. De gyarapodott a lakóépületek száma is, éttermek és night clubok nyíltak, bevásárlóközpontok és mozikomplexum is épült errefelé.

Látnivalók, nevezetességei:
A turisták által felkapott hely Nyugat-London is. Itt található többek közt Nothing Hill igen drága és divatos lakónegyede, melyet nemcsak a mozifilm tett híressé, az évenként megrendezésre kerülő Notting Hill Karneválról is nevezetes. Keresett hely még a városrész régiségpiaca a Portobello Roadon és a Kings Road bevásárlóutca. White Citynél található a BBC fő központja, ahol az érdeklődőket szervezett túra keretében körbevezetik. Lehetőség nyílik benézni a színfalak közé, látni, hogy készül egy televíziós adás, miként végzik az utómunkákat, sőt még játszhatunk is a neves tévétársaság interaktív stúdiójában. A BBC televízió megtekintése 1,5-2 órát vesz igénybe. A túrát számos díjjal is elismerték. Nyugat-London ad otthont a Heathrow repülőtérnek is.

A Temzén átnyúló Dél-Nyugat London legnagyobb parkja, a Richmond Park, és a Kew Királyi Botanikai Kertek is megérnek egy látogatást, a pálmaház, a komplexum könyvtára és nevezetes pagodája is lenyűgöző.

Ha valamit, londoni utunk során a Westminster-palotát, a londoni parlament alsó- és felsőházának épületét, nem hagyhatjuk ki a látnivalók sorából. A palota 1200 termével a világ egyik legnagyobb parlamentje. A jelenleg látható épület egy tűzvész után, 1834-1864-ig épült, legrégebbi része, a Westminster Hall 1097-ből származik. A parlament óratornya, a híres Big Ben, London egyik legnépszerűbb látványosságának számít. A Parlament a Westminster- apátsággal együtt az UNESCO Világörökség listáján szerepel.

Persze egy valamire való turista, az 1703-ban épült Buckingham Palotát, a brit királyi család otthonát sem hagyja ki. A neves épület egykor városházaként funkcionált, 1762-től lett III. György király rezidenciája. A hatalmas komplexum 661 egységéből, a turisták számára 19 látogatható augusztus1-től szeptember 27-ig. A kastély előtti téren a látványos őrségváltás vonzza a tömegeket. A királyi palota a világ egyik legismertebb épülete, fogadások, ebédek, vacsorák, és királyi kertipartik színhelye.

London múzeumainak sorából egyértelműen kiemelkedik az 1753-ban alapított British Múzeum, a világ egyik legnagyobb történelmi múzeuma. 13 millió kiállítási tárgyat számláló, a világ összes kontinenséről származó gyűjteménye az emberiség történetét mutatja be a kezdetektől napjainkig. Sok angol múzeumhoz hasonlóan, a British is ingyen látogatható. A 4 emeletes, 94 termes, majd 60ezer négyzetméter alapterületű kultúrparadicsom bejárása viszont, legalább egy napot igényel. Szánjunk rá időt. De jelentős a 2000-ben nyílt Tate Modern, a modern művészeti múzeum is, ahol többek közt Monet, Dali, Picasso, Chirico, és Francis Bacon munkáit tekinthetjük meg.

A város látképében gyönyörködni sokféle mód lehet, a legautentikusabb mégis, ha a világhírű Millenium Kereket választjuk e célra. A 135 méter magas London Eye 2006-ig a világ legnagyobb óriáskereke volt. Bár megelőzték, népszerűsége, vonzereje mit sem vesztett, évente közel 3,5 millió ember keresi fel.

Családosoknak a London Aquarium és a London Zoo kihagyhatatlan. Míg előbbi helyen cápákkal, piranhákkal és rájákkal is találkozhatunk, utóbbi a világ egyik leghíresebb állatkertjének számít, 12 ezer állat otthona, külön elefántház, akvárium, madárház, pingvinmedence, és pillangó-paradicsom üzemel benne.

Ami a sportokat illeti, a labdarúgás legismertebb londoni szentélye a legendás Wembley Stadion volt. 1953-ban barátságos mérkőzésen az Aranycsapat itt aratott győzelmet 6:3-ra az angol válogatott fölött, akik addig soha nem veszítettek még a Wembleyben. A régi stadiont 2000-ben bezárták és lebontották, helyére új stadion épült. Az angolok másik népszerű sportága a rögbi, ennek fellegvára a délnyugat-londoni Twickenham stadion, valamint a krikett. Utóbbi népszerűsége, főként a napokig tartó nemzetközi tesztmérkőzések idején, eléri, vagy volt rá példa, hogy meg is haladja a foci nézettségét. A világ egyik legismertebb és legnagyobb presztízzsel bíró tenisztornáját Londonban, Wimbledonban rendezik. A tömegsportok közül kiemelendő a világ egyik legnagyobb utcai futóversenye, a London Marathon.

A társastáncos szórakozóhely kevés, de kis klubok/közösségek programjaiba bekapcsolódni itt is szívet melengető élmény. Havonta 1-2 esemény lehet, érdemes jó előre érdeklődni, még mielőtt a repülőjegyeket lefoglaljuk: www.caramelolatindance.co.uk/dance-classes-4wk/ny-mambo.

London hotelei olcsón, egy-egy kis hotel komoly kedvezményt ajánl pár napra: Népszerű, olcsó hotel lista egy kattintásra. Nézze meg ITT! Gyors rendszer, szuper online szobafoglalási rendszerek adataiból.

Fotók, képek és élmények:

Ingyen látogatható helyek:
Little Venice: Velence hangulata kicsiben. Számos híresség otthona, lakóhajók csodás látványa, romantikája.

Sky Garden: kevesen tudják, hogy hasonlóan szép kilátásnak ingyen részesei lehetnek, a látogatás ingyenes (2016-ig az volt), előtte regisztrálni kell, 3-4 hétre előre lehet körülbelül.

Natural History museum (Természettörténeti Múzeum): ha szeretnél nagy T-rexet látni, a nemzeti történelmi múzeum ideális, felfedezheted különös élőlények életét, vagy mekkora volt egy mamut. Fiataloknak, gyerekeknek különösen nagy élményt nyújtanak a megfogható, kipróbálható eszközök. A shop is tartogat apróságokat elérhető áron, amik tovább adják a tudást, a felfedezések jó érzését.

National Gallery (Nemzeti Galéria): Pazar épület, a galériában világhírű festők alkotásai, Van gogh, Da Vinci, Bellini, Cézanne Rembrandt stb.

Tate Modern: A modern művészet kedvelőinek paradicsoma.

– A Szent James park: A Buckingham palota melletti park, pihenésre kikapcsolódásra ad lehetőséget, a város pergő életstílusából ide menekülnek sokan hétköznap, egy csendes ünnepnap jó időben hangulatos a többi nagy londoni parkhoz hasonlóan.

2 thoughts on “London látnivalói, nevezetesség és mindig friss tudnivalók

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.