Cork szállás, hotel, látnivaló és nevezetesség útikalauz

Cork

Ugrás a keresett témához gyorsan: Szállás | Látnivalók | Környéke

Cork (írül: Corcaigh) Dublin és Belfast után Írország második, az Ír-sziget harmadik legnagyobb városa. Cork megye közigazgatási központja, valamint Munster tartományának legnagyobb városa. Írország délkeleti részén, a Kelta-tenger partján fekszik, a Lee-folyó torkolatának kezdetén. Cork 2005-ben Európa kulturális fővárosának címét megszerezte. 2019. áprilisától heti kétszer visz el ide a Ryanair. Egészen hihetetlen, szép kirándulás élményt szerezhetünk ír földön. 174 km²-es teljes területén a lakossága 208669 fő volt 2016-ban, de még élhető, 1991-ben 174400 fő lakott itt.

Cork, díjmentes szálláshely foglalás, minden lehetőség áttekintése gyorsan, konkrét dátum megadása nélkül is megy: Cork szállás kereső lista itt. Minden magánszállás és szálloda egy helyen részletes leírással és képekkel. Garantáltan jó árakon egész évben, közvetlenül keresve a hoteleket meglepően magas árakat kapunk.

Cork ír városban közel ötven szálláshelye, szép corki szállodák jó árakkal várnak. Itt a piros linken keresztül kezdjen foglalni! Előre fizetés nélkül lehet foglalni. Last minute és elő-foglalási kedvezmények. A vendég vélemények fórum, vendégkönyv és értékelések segítenek a döntésünkben.

Repülőterek távolsága légvonalban a központtól: saját – Cork (ORK) 6.4 km, a közelben: Farranfore (KIR) 79.5 km (Killarney) és Shannon (SNN) 94.7 km.

Városok, környéke települése szállás ajánlatai: Blarney 7.6 km 7, Ballincollig 7.9 km 1, Carrigaline 10.9 km 2, Cobh 12.7 km 5, Ovens 13.9 km 1, Midleton 20.4 km 1, Kinsale 21.7 km, Mallow 28.4 km 2, Castlemartyr 28.6 km 1, Fermoy 29.6 km 2, Ballycotton 32.0 km 2 és Macroom 32.8 km 1. Továbbá: Statty Bridge, Crosshaven, Ballinhassig, Inishannon és Minane Bridge.

Népszerű szállások voltak korábban: Jurys Inn Cork 4**** (133 szobás nagy szálloda), Insiara B&B (5 db szoba a repülőtérhez közel), Clarion, Cork International Airport és az Ambassador szálloda. Olcsóbb a Maldron Hotel és a Travelodge Cork Airport (a repülőtérhez közelebb). Olcsóbbak a munkás és diák szállások. Pl.: Sheilas Hostel, Redclyffe Guesthouse (vendégház a belvárosban).

Csúcs luxus szállások közül kiemelhető a Castlemartyr Resort *****, apartman (lakás kategória) a City Suite.

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

A Lee folyó torkolatában található kis szigeten először Szent Finbarr alapított kolostort a VI. században. A vallásos központ köré épült települést, 917-ben vikingek szállták meg. Tőlük került az ír Mac Carthaigh klán kezére, majd a XII. század végén a normannoké lett. A XIII. század végén Cork városát vastag falakkal erősítették meg. A város a vallásháborúk idején katolikus maradt, fokozatosan az angolellenes küzdelmek központjává vált. Az angolok, hogy saját érdekeiket könnyebben érvényesíthessék, francia hugenottákat telepítettek a városba. Cork virágzásának időszaka a XVIII. századra tehető, amikor a gazdag mezőgazdasági körzetben elhelyezkedő, kiváló kikötővel rendelkező város az ország egyik legdinamikusabban fejlődő településévé vált. A XIX. században az ír függetlenségi harcoknak köszönhetően, számos forradalmat vívtak meg területén. A harcok során Cork épületei jelentős károkat szenvedtek. A függetlenség beköszöntével Cork folyamatos versenyben állt Dublinnal. A helyeik részéről annak az igénye felmerült, hogy Corkot az ír hűsége miatt elszenvedett károkért cserébe, fővárossá tegyék. A gazdasági és politikai érdekek persze másképp diktálták, Dublin maradt a főváros. A rivalizálás Cork és Dublin lakói között, máig megvan, London és Manchester szembenállására hasonlít, bár a corkiak még azzal rátesznek egy lapáttal, hogy magukat lázadóknak hívják. Ez a megkülönböztető szemlélet az elmúlt években humoros utalásokban megnyilvánult. Az „igazi főváros” lakói pólóikat a Corki Emeberek Köztársasága névvel dekorálták. A feliratok különböző nyelveken megjelentek.

Látnivalók, nevezetességei útikalauz részlet:
Cork nevezetes épületei javarészt a középkorból származnak, leszámítva a város legrégebbi épületét, a Vörös apátságot. A város főutcája, a Szent Patrik utca, mely nemcsak emlékműveiről nevezetes, és arról, hogy ez a város kedvelt sétálóutcája s egyben kedvelt bevásárló negyede. A szomszédos Grand Parade egy hangulatos, fákkal szegélyezett sugárút, mely irodáknak és pénzügyi intézeteknek ad otthont. A régi pénzügyi központ a Dél-Mall, számos bankkal büszkélkedhet, melyek beltere a 19. századból származik. A város épületeinek többsége grúz stílusban épült, bár éppenséggel modern képződményekre találunk példát, elég csak a Tanács Háza tornyára gondolnunk, mely a maga 67 méteres magasságával Írország legmagasabb épülete volt, míg meg nem előzte a 71 méteres Elysian kereskedelmi és lakókomplexum. A folyó túl felén találjuk Írország legrégebbi épületét, a korábbi Szent Anna Pszichiátriai Intézetet, melyet a viktoriánus korban emeltek. Mára felújították, és lakónegyeddé alakították át, tervezője után Atkins csarnoknak nevezik.

Cork leghíresebb épülete az 1722-ben épült Shandon templom tornya, mely a város északi részét uralja. A tetején ülő szélkakas egy tizenegy lábnyi lazacra emlékeztet, tehát joggal nevezhetnénk akár szélhalnak. A templom óratornyát a helyiek csak négyarcú hazugnak nevezik, mert lentről úgy tűnik, az épület minden órája különböző időt mutat. Shandon kapui nyitva állnak a kíváncsiak előtt, sőt a látogatók még a harangokat meghúzhatják.

A Városháza Cork másik nevezetes mészkő épülete, a korábbi Városháza helyére épült, mely 1920-ban, a függetlenségi háborúk idején semmisült meg. Az építkezés költségeit a brit kormány állta az 1930-as években, a megbékélés gesztusaként.

A városban két katedrálist találunk, a román katolikus Szent Mária Székesegyházat (gyakran nevezik északi székesegyháznak) és az írországi Szent Finbarre Székesegyházat, melyet az 1870-es években emeltek, háromtornyú neogót templom.
A város másik nevezetes helyén áll a Corki Operaház, mely egyike Írország modern operaházainak. A várostól nyugatra fekszik a Fitzgerald park és az 1849-ben, Viktória királynő látogatásának tiszteletére alapított Cork-i Egyetem. A Lee-folyó környékén tehát számos turistalátványosság várja az érkezőket. Az Angol Piac, mely a Grand Paradéról érhető el, a halak, gyümölcsök, húsok és fűszerek mellett, ínycsiklandó luxuscikkekkel vásárlásra csábítja a turistákat. A piac alapítsa az 1610-es évekre nyúlik vissza, a jelenlegi épület 1786 óta áll.

Ami a kultúrát illeti, mind a zene, a tánc, a színház, a film és a költészet domináns szerepet játszik a város életében. Az oktatás színvonalának köszönhetően, a helyi intézmények az utánpótlás kineveléséről gondoskodnak. A városnak saját Film Fesztiválja van, mely a rövidfilmesek egyik fő támogatója. De természetesen a Cork Jazz Fesztiválról sem feledkezhetünk meg. Az Akárki Kastélyszínház és a Granary Színház egész évben drámajátékokkal kedveskedik nézőinek. De létezik egy virágzó irodalmi közösség, melynek a Munster Irodalmi Központ és a Triskel Művészeti Központ a bázisa.

Cork az elmúlt évek bevándorlásainak köszönhetően kulturális sokszínűséget mutat, mely multikulturális vendéglőiben és üzleteiben megmutatkozik. Nemcsak a thai és a kínai konyha nevezetességeit kóstolhatjuk meg, a francia péksüteményeket éppúgy, mint az indiai büfék ínyencségeit. A 19. században érkezett zsidó közösség Cork életében a 20. század során játszott jelentős szerepet, nemcsak polgármester, író kikerült közülük. Mára a zsidó közösség népességét tekintve viszonylag kicsi ugyan, a városban még megleljük a zsidó negyedet és a helyi zsinagógákat. Természetesen számos keresztény templomot, sőt még mecsetet találunk Corkban.

A Cork Operaház mellett a művészeti infrastruktúra fejlesztéseként született meg a Crawford Városi Művészeti Galéria. Az 1720-as években elkészült épület egykor vámház, majd képzőművészeti iskola volt, 1979-től működik képzőművészeti kiállító teremként. 2004. őszén nyitott az új Lewis Glucksman Galéria, melyet az Egyesült Királyság a rangos Stirling-díjra jelölt. 2007. szeptemberében az intézmény egy Zeneiskolával bővült.

A város számos hagyománnyal büszkélkedhet, melyek többsége az étkezésben nyilvánul meg. A hagyományos corki étkek közé tartozik a pacal, kóstoljuk meg.

Hotelek, kiadó panzió szobák, diákszállás-hostel és kiadó apartmanok, lakások: Cork szabad hotelszobák keresője és foglalás ITT. – Szálláshelyek többféle rendezéssel, térképpel és leírással.

Cork Írország

Utazás képek, kedvcsináló fotók, élménybeszámoló és szállás ízelítő:

Egyeteme weboldala: www.ucc.ie.

Időjárás és előrejelzés, felhőtérkép/radarkép: www.met.ie/weather-forecast/cork-city, hőmérséklet, szél és csapadék adatok. A hírportálon tömörebben: www.bbc.com/weather/2965140.

Zoomolható térkép, GoogleMaps műholdképek, Google Streetview fotók jó minőségben az interneten.

Nézz körül 5 perc alatt az online megtalálható szállás ajánlatok között! Konkrét dátumra minden árat összegyűjt a rendszer az internetről: Cork összes szállás, hotelek és apartmanok ajánlatai gyorsan kereshetőek. Garantáltan kedvező egyéni árak, jóval a portai árak alatt, nincs trükk, valós kedvezmények vannak. Az összes szállásfoglalási rendszer árát kigyűjti másodpercek alatt ez a rendszer. Szép fényképek, térkép és leírás segít a döntésben. Az elit luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive ajánlatok. Gyakran nagy baráti társaságok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.