Málta szállások és all-inclusive hotel, kiadó lakás/apartman

Málta

Ugrás a keresett témához gyorsan: Szállások | Története | Érdekességek

Miért szerettem meg a helyet a kősivatagi, magas páratartalmú, alig kibírható nyári forróság ellenére?

Azt se feszegessük, hogy mekkora turista-gettó és kocsma-parti helyszín lett párt ‘kiemelt’/’kedvelt’ része, ez mind jó/szükséges is lenne amúgy, ha minden más rendben lenne a Föld bolygón és Európában az emberekkel.

Röviden a helyi emberek kedvessége és őszinteségük miatt kedveltem meg. Hogyan llhetnek túl évezredek óta egy mára kősivataggá vált ivóvíz nélküli pici szigeten ilyen sokan? Inkább elmondták, hogy mi a helyzet, ez más mint a közeli Szicília szigetén például.

A déli népek közül egy ismerkedésre nyitott, családalapításra inkább konzervatív, ősi/visszafogott utakat kereső népként mutatták maguk. Egy turisztikai, szolgáltató és kereskedelmi tevékenységből ‘vígan’ működő kis Európai Uniós tagállam. Ott már 2008-ban óriási hullámokat vetett az afrikai menekültek áradata (migráns), átvészelték a helyiek, a nyomás arányaiban is jóval nagyobb volt a magyarországi 2015-ös rekordoknál, lélekvesztőkön érkező 800 fős tömeg egyetlen nap alatt, lehet sorolni.

A magyar utazók kedvelik, saját tapasztalataim (összesen öt hét) és ismerőseim véleménye alapján 5-10 napra érdemes meglátogatni, hosszabb távra más helyek valók kikapcsolódásra, nyaralásra, ahol a természeti kincsek (erdők, mezők) és a kulturális programok és a gasztronómia színesebb. Hogy melyik korosztálynak és melyik hónapban ideális üdülés helyszín, az egy ravasz kérdés, én nem foglalnék állást. A 17-21 éveseknek mindenképpen óriási élmény a hasonló korúak óriási tömege miatt (nyelviskolák és bentlakásos iskolák), a karanténmentes és partizós időszakokban az idősebbeknek is.

Évtizedeken át minden évben sok nyaraló és nyelvtanuló fiatal utazott ide Magyarországról is, a többség persze orosz és olasz volt. Visszatérek-e ide, és lesz-e emberileg vagy spirituálisan meghatározó élményem, azt majd az idő eldönti.

Sok más sziget van még a bakancslistámon, és máshová még negyedik-ötödik alkalommal inkább visszamegyek, mert ott annyira jók lettek az emberi kapcsolataim.

Kiemelten keresett, kedvelt a négy csillagos kis szálloda a Hotel Juliani****. Mondhatjuk, hogy már túlságosan nagy a Le Méridien St Julians Hotel and Spa***** itt a luxus szállodák sorában. A környéke kevéssé exkluzív, és itt mindent megkapunk, amire vágyhatunk ebben a kategóriában. Szinte minden jó szállásadó a látnivalók vagy a helyi strand közelében található, közel a belvárosi éttermekhez. A térképeken mindent tudunk ellenőrizni.

Kikkel találkozhatunk? Kik járnak Máltára? A személyes tapasztalatok (2008) óta vannak változások. A rengeteg olasz, német és Egyesült Királyságból érkező vendég mellett valamivel kevesebb az orosz vendég. Sok éjszakát töltenek itt még francia, spanyol és skandináviai utazók. 2014-es hivatalos jelentés ITT letölthető ingyen. A vendégkör igen színes, a szerény nyelvtanuló középosztálybeli családok gyermekeitől a világutazó és 5 csillagos kaszinó-hotel látogató, luxus óceánjárón pihenő jómódúakig.

Máltán minden szállás kategória elérhető, ahol a 400 ezer fő körüli állandó lakosságra akár 800 ezer fő extra turista (vendég) jutott a nyári főszezonban (2007-2010 között). 2017.-re a lakossága 440 ezer főre duzzadt, ami utána még jelentősen nőtt, 2020-ra meghaladta az 525 ezer főt, ami a turizmus jelentős csökkenését figyelembe véve nem drámai változás. A GDP 12-15 %-a a turizmusból származott, ami Magyarországon például csak egy-egy kiemelkedő évben fordult elő. A 2020-as 80 %-os visszaesés így egész biztosan érzékenyen érintette a gazdaságot. Málta beutazók száma évek szerint

Máltán ne féljünk a távolságoktól a fő tengerparti szakaszokon! Pici a sziget. Egyes részei kerékpárral és busszal kényelmesen és gyorsan bejárhatóak.

Málta olcsó ételeket kínál (kis pékségek) utcai büfékben, zöldségeseknél például, és kis bevásárlóközpontok – supermarketek segíthetnek a spórolásban.

Ismertebb üdülőhelyek, ahol az oldalsó kereső segít jó elhelyezést találni egyénileg utazóknak (városok, városrészek): St. Julian’s, Sliema, Buggiba és Mellieha. Továbbá: Birzebbuga, Cirkewwa, Comino, Floriana, Gharb, Ghasri, Gozo, Marsalforn, Marsascala, Marsaxlokk, Mdina, Mgarr, Msida, Munxar, Naxxar, Paceville, Rabat, Saint Lawrence, San Anton, San Gwann, Sannat, St Pauls Bay, Tarxien, Xaghra, Xewkija, Xlendi és Zejtun. Jó busz közlekedés köti össze a városokat, és több helyre kényelmesen eljuthatunk kerékpárral. Az utakon nagyon vigyázni kell, a kerékpárt (biciklit) gyakorlatilag észre sem veszik a vad autósok (még a taxisok sem), sok a baleset emiatt.

Köztük vannak kimondottan a helyiek számára kialakított dombokra épült városkák, ahol alig van szálláshely a turisták számára. Sokan laknak persze nyáron a vendéglátó családoknál (konyhás teljesen felszerelt, sokszor légkondicionált privát felszerelt lakás, albérleti szoba), és szerencsére a parthoz és a nyelviskolákhoz közel lehet kiadó szobát találni olcsón, minőségi légkondicionálás nélkül kevés jó, mert tényleg gyilkos a forróság és a magas páratartalom együtt. Egy kis kitartás kell, és egyénileg szervezve jó árat kapunk. Legutóbb nekem 17 euro/éj áron sikerült így foglalni reggelivel egy kedves egyedülálló embernél a sportos kapcsolataimon keresztül Sliema jó részén.

Hotelek keresése Máltán, jó árajánlat lista rengeteg kedvezményes, last és first minute akciós ajánlatok. A jó szálláshelyek szobáit elkapkodják, ezért érdemes előre foglalni, ha október előtt érkezünk. Népszerűbb, egyénileg előre foglalható szálláshelyek külön a városokat leíró cikkekben találhatóak, ezek az itt is belinkelt saját utazás blog-fórum bejegyzésekben olvashatóak.

Apartman házak, apartman hotel, privát nyaraló villa, üdülőközpont, luxus hotel, mini panzió, és sok-sok standard tömeg hotel 2-3-4 csillagos szálloda kategóriában van a lehetőségek között.

Az igazán jó minőséget meg kell fizetni még a szezonokon kívüli időszakokban is. A Fortina Spa Resort 5***** csillagos luxus szálloda, minden igényt igyekeznek kielégíteni, az oldalsó (jobb fenti) keresővel az ő akciós áraikat megtaláljuk, a vendégek speciális igényeit a foglalás után a hotellel angolul lehet lelevelezni közvetlenül.

Málta

Útikönyv helyett egyéb érdekességek

Hasznos információk:

A szállodai büféreggeli sokszor unalmas, ezért érdemes apartmant foglalni a családoknak, odatenni magunkat a konyhában a terítéskor és a takarításko/mosogatáskor egyaránt, mert akkor sokkal változatosabban és egészségesebben lehet így étkezni a saját igényeinket/vágyainkat kiemelten szem előtt tartva, a nagyobb szupermarketekben mindent megkapunk hozzá.

A Földközi-tenger középső részén található szigetország Málta. Vulkanikus tája, csodás öblök és nagyon régi emberi emlékek híressé tették az Afrikához közeli néhány százezer fős lakosságú törpe államot.

Málta tengerpartja szinte minden helyen sziklás, van néhány homokos öböl, illetve mesterségesen kialakított mini strandokat szintén találunk szép homokkal feltöltve.

A vendégeket sok-sok étterem várja, a szórakozóhelyek koncentráltan találhatóak meg leginkább a St. Julian’s részen, ahol a tizenéves fiatalok ellepik az utcákat nyáron.

Nyáron nagy a meleg június közepétől szeptemberig, amit a szél néha picit tud enyhíteni, és így sokakat megvisel az éjszakai meleg vagy a nap égető ereje, amire sokak ki sem merészkednek a déli órákban. Az alacsony páratartalom jellemző, csapadékról pedig a nyári hónapokban szinte egyáltalán nem beszélhetünk. Málta nagy szigete mellett a még két sziget híres, Gozo és Comino együtt egy egész napos kirándulás célpontja lehet. A Gozon lévő és a fővárostól távoli kisebb falvak élete a mediterrán béke egy példája, az emberek lassabban mozognak, és sportolni vagy fizikai munkát végezni sokszor csak a hajnali órákban vagy ősztől-tavaszig lehetséges.

Málta azoknak ajánlható, akik nem csak a tengerparti pihenésre, fürdőzésre vágynak, hanem például egy hetes nyaralás alatt 4 napot aktívabban szeretnének tölteni (halászhajózás, vitorlázás, búvárkodás, diszkó hajó, városnézés és a legszebb vidéki vagy külvárosi célpontok felfedezése.

Egy-egy hotel kimondottan a pihenésre lett kialakítva, rendelkezik saját medencével, van all-inclusive ellátás lehetőség, és az ide utazók nagyobb része legfeljebb a félpanziós ellátást kéri, és délben néhány déli gyümölcs vagy egy pita szendvics elfogyasztásával csillapítja a hőségben amúgy sem túlságosan nagy éhségét.

A nagyobb üzletekben mindent megkapunk, amit Európában elvárunk egy szupermarketben, egy-egy helyi termék kipróbálását javasoljuk, nem sok ilyen van, így tarthatunk egy külön máltai étel és ital kóstolás napot. A csapvizet ne igyuk meg, már kis mennyiségben hasmenést okozhat egy gyengébb szervezetnek! Együnk sokkal több vitamint és zöldséget mint otthon! Az italozásban tartsuk a mértéket! Kerüljük el a megfázást, ami a nyelviskolák légkondicionált tantermeiben minden évben ezreket vesz le a lábáról! Így nem kell drága orvosi szolgáltatást sem igénybe vennünk, és sokkal jobban fogjuk érezni magunkat.

Az apartmant foglalók vigyázzanak, hogy lehetőleg a főzéshez se használjanak csapvizet! Egy európai gyomornak komoly kellemetlenséget okozhat ez a tengerből kiszűrt víz, amin még sokat fejleszthetnek a helyiek, ha fenn akarják tartani a turizmust és a saját egészségüket. Olcsó ásványvizet több helyen kapunk, ha nem volt sokat a napon a víz, akkor abban bízhatunk.

Igen, itt a hajózás nagyon jelentős, sok-sok óceánjára megáll itt, köztük a világ legnagyobb óceánjárói közül szinte mint járt már itt. 2008 júniusában egyszerre volt szerencsém látni három ilyen lakótelep méretű és létszámú hajót kihajózni (Regent…).

Az olcsó repülőjegyet érdemes kb. 2-3 hónapra előre megvenni, és utána oda rögzíteni a szabadságunk, akkor 20-40-50 ezer forintot spórolhatunk az oda-vissza úton szerencsével. Néha ugyanannyiba kerül egy nem fapados jegy, ami tartalmaz kiváló étkezést is, vagy jobb/kényelmesebben menedzselhető napszakban visz el minket oda.

A környék zoomolható térképe, útvonalak keresése, GoogleMaps műholdkép és 3D domborzat vagy StreetView képek / fotók kiváló minőségben az interneten.

Ez volt a málta hotelek blog fórum bejegyzést, szálláshelyek ajánlói és foglalási lehetőség magyarul az interneten. Olcsó szállások, kis panziók, apartman szálloda vagy vendéglátó család. Kérdéseket várunk alább (anonim).

Fotó ízelítő egy hosszú út képeiből válogatva, élménybeszámoló helyett, illetve hotel és vendéglátó család hálószoba képek. Málta utazás fotók:

Málta látnivalói, nevezetességei, kulturális események és programok egy külön cikkben kapnak helyet. Bevezető kis film, Youtube kedvcsináló videó angolul: www.youtube.com/watch?v=gXqxa-okcr8, angolul sok lényeges információval. Újabbakat találunk magyarul is szerencsére, egyre többet 4k minőségben, drón légifotókkal például.

Egyéb érdekességek

Időjárása és előrejelzések, hőmérsékletek, éghajlati és földrajzi információk a repülőtere weboldalán: www.maltairport.com/weather/ű vagy a www.accuweather.com/en/mt/valletta/233779/weather-forecast/233779 oldalon érhető el, páratartalom, szél és csapadék információk együtt.

Fő települések a szigeten: Málta szálláshely ajánlatok városok szerint, magyarul foglalható ITT : Saint Julians, Qawra, Gzira, Valletta, San Pawl il-Baħar, Attard, Għajnsielem, Xlendi és Victoria.

Az összes egyénileg foglalható szálláshely ajánlat egy helyre összegyűjtve, jelentős időt spórolhatunk, a szállásfoglalási rendszerekről összegyűjtve az árakat: Minden szállás ajánlata Máltán, Málta hotel ajánlat lista ITT. Díjtalan és gyors foglalás, és garantáltan jó árak vannak egész évben. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive napi és csomag ajánlatok. Last minute és előfoglalás, szállás árak összegyűjtése percek alatt elvégezhető. A szép luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig szinte minden szerepel a listákban. Gyakran nagy baráti társaságok, csoportok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel az egész világból Mátán innen és túl.

Mi az egyénileg és kis csoportban utazóknak segítünk és segítettünk elsősorban itt ezzel a blog-fórum bejegyzéssel.

3 hozzászólás a(z) “Málta szállások és all-inclusive hotel, kiadó lakás/apartman” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük