Chur szálláshelyek és utazás blog-fórum

Chur (németül szintén Chur) svájci város, a csiszolatlan keleti tartomány, a rétoromán nyelvterületű Graubünden kanton fővárosa, és egyben annak legnépesebb önkormányzata. Stratégiailag igen fontos helyen fekszik, az Alpokat keresztül-kasul behálózó kereskedelmi utak központjában, az Alpok lábainál, melyek Svájc legkülönbözőbb régióin túl, Németországba elvezetnek. A város állandó lakossága 36 ezer fő (2015), agglomerációjával együtt 258.7 km²-es területen 58 ezer ember él itt.

A piros linken keresztül megkapjuk a foglalható szálláshelyek listáját, korábbi vendégektől értékelés fórum: Chur, Svájc szállások, hotel és apartman árak, leírás ITT – közeli, kertvárosi üdülő kemping és apartman (kiadó ház, lakás vagy nyaraló villa) ajánlatok. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat. Az utazás élménybeszámolók sokat segítenek a fotók mellett a döntésben az online egyéni szállásfoglalásban. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálláskereső online rendszerekből. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomag ajánlatok.

Hotelek, szállások keresője, díjmentes foglalás ajánlóval Churban: Chur, Svájc népszerű szálláshelyek akciós árai most ITT: 1-5 csillagos hotel, szálloda kategória mind megtalálható itt, kedvezményes napi árak. Kedvelt churi szálloda például a Romantik Hotel Stern 3*** . Churban még sok más jó magánszállás vendégházat találunk, és természetesen drága négy csillagos szállodai lakosztály elérhető.

Városok, kis települések és falvak szálláshely kínálattal, Chur környéke szállások: Malix 6.1 km, Churwalden 7.8 km 26, Bonaduz 8.5 km 2, Vättis 9 km, Rhäzüns 9.4 km, Parpan 10 km, Landquart 12.2 km, Valbella 12.3 km 3, Versam 13.8 km, Malans 13.9 km, Lenzerheide 14.3 km 8 és Arosa 14.7 km 23. Apartman, kemping, turista vendégház és olcsóbb (~25-30 euró/éj) turista vendégház vagy diákszállás (hostel, Jugendherberge, kollégium) elérhető ebben a térségben.

Nemzetközi repülőterek távolsága a belváros központjától légvonalban: St. Gallen-Altenrhein repülőtér (ACH) 71.1 km.

Budapest és Chur (Svájcban) távolsága kb. 989 km autóval az online útvonaltervező ajánlásával. Az utazási idő kb. 9-10 óra autópályákon (fizetős, díjas) haladva. Mellékutakon (autópályán kívül) haladva egy napon belül elérhetjük váltott sofőrrel, de úgy nagyon fárasztó lenne a hegyi utak miatt (980 km, ami 15 és fél óra tiszta utazási idő). A vonat közlekedés kiváló Svájc déli része felé illetve Davos-ba vagy St. Moritz-ba.


Családi szoba apartman

A város története, nevezetességek:
Chur Svájc egyik legrégebbi települése, a churi püspök székhelye. Az archeológiai kutatások a Kr. előtti IV. évezredből származó nyomokat találtak területén. A város neve a rómaiaktól származik, akik megerősített táborukat, Curia Raetorumnak nevezték. Krisztus előtt 15-ben ugyanők Churt a római provincia, Rhaetia Prima, fővárosává tették, melynek akkoriban mérsékelt jelentősége volt ugyan, néhány forrás mégis megemlíti. 1400-től -1797-ig, a graubündeni hármas szövetség köztársaságának idején, az istenek háza szövetség fővárosa volt, a szövetség tagjai gyakran gyűltek össze területén. Püspöksége egész a 20. század elejéig teljes hatáskörrel működött Graubünden, Zürich és a három erdei kanton fölött, úgyis, mint a lichtensteini fejedelemség korlátlan feje. A churi püspökség első említése 451- 452-ből származik, noha feltehetőleg már egy évszázaddal korábban létezett. Eklézsiai tartományként eredetileg Milánóhoz tartozott, Krisztus előtt 843-ban került Mainzhoz. Területe a középkorban a Val Venostát tartalmazta, beleértve Vorarlberget (ma Ausztriában fekszik), második központja pedig Meránóban volt. A városbeli céhek 1465 és 1839 között jöttek létre, mígnem 1874-ben a polgárközséget felváltotta a lakóközség. Amikor Graubünden 1803-ban kantonná vált, Churt tették meg fővárosává.

Látnivalók és Chur nevezetességei:
A modern városrész nyugaton fekszik, míg az óvárost történelmi emlékműveivel a keleti oldalon találjuk. Itt magasodik a Szent Luzius székesegyház, melyet 1178 és 1282 között emeltek. A román és gótikus stílusban épült szentegyházban Dürer és Holbein festményeiből láthatunk néhány káprázatos darabot. Oldalán egy még idősebb templom áll, melynek különösképp középkori sekrestyéje jelentős. Szemben vele a Székesegyház térre lyukadhatunk ki, nem messze innen a Püspöki Palotát találjuk, melyet egy hatodik századi klastrom alapjainak maradványaira emeltek. Érdemes még felkeresni a Giger Bárt, melyet a svájci építész H. R. Giger tervezett, valamint a 15. századi, gótikus városházát, melyet restaurálása miatt, pillanatnyilag csak kívülről tekinthetünk meg. Említésre méltók még a középkori püspöki székhely művészeti galériái, és a Természeti, valamint a helyi Szépművészeti Múzeum, ahol svájci művészek munkáiból tartanak állandó tárlatot.

Útikalauz részletek városnézéshez:
A város folyócskája a Plessur, a folyó bal partján leparkolva az apró és szűkös óváros jól megközelíthető. A Felső-kapun (Obertoron) áthaladva jobbra van a hangulatos vásárlóutca. A Felső utca (Obergasse) visz el az evangélikus templomhoz (Martinskirche, Szent Márton Plébániatemplom). Fontos épületek és múzeumok például: Rathaus (városháza), Püspöki palota, Haus Boul, Rätisches Museum, érdekes kiállítások helyszíne. Bündner Kunsmuseum (képzőművészeti múzeum).

A churi forrásvizet a világ minden tájára exportálják és Passugger néven, ásványvízként árusítják.

A kedves tóparti település, Zug és környéke, a gyümölcs- és zöldségtermelésnek kedvez. Errefelé kellemes sétákat tehetünk, de akár a helyi borokat megkóstolhatjuk, nem fog kárunkra válni.

A konformitásoktól irtózó turistáknak különös kalandban lehet részük. Ehhez nem kell mást tenniük, mint az internetről letölteni azt a világnyelveken elérhető hanganyagot, mely nemcsak a várost, az egész tartományt bemutatja. A 32 fejezetből álló, hangos könyv kitűnően funkcionál idegenvezetőként, segítségével egyedülálló módon, saját tempónkban, teljesen szabadon lehet az egyik legrégebbi svájci város, Chur nevezetességeit felfedezni.

Szállás ajánlatok: Chur, Svájc népszerű hotelek akciós uárak most ITT mindet együtt láthatja. Vendég vélemények fórum szerűen, élménybeszámolók és képek a leírások mellett.

Chur időjárása, előrejelzés és webkamera: https://www.srf.ch/meteo/wetter/Chur/, hőmérséklet, szél, csapadék, páratartalom és napfelkelte/naplemente időpontok.

Chur zoomolható térképe, és a város környéke GoogleMaps műholdképeken, StreetView fotókon jól áttekinthető az interneten.

Stern vendéglátás - a népszerű hotel vendégház

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük