Chur szálláshelyek és utazás fórum

Chur (németül is Chur) svájci város, a csiszolatlan keleti tartomány, a rétoromán nyelvterületű Graubünden kanton fővárosa, és egyben annak legnépesebb önkormányzata. Stratégiailag igen fontos helyen fekszik, az Alpokat keresztül-kasul behálózó kereskedelmi utak központjában, az Alpok lábainál, melyek Svájc legkülönbözőbb régióin túl, Németországba is elvezetnek. A város állandó lakossága 36 ezer fő (2015), agglomerációjával együtt 258.7 km²-es területen 58 ezer ember él itt.

A piros linken keresztül megkapjuk a foglalható szálláshelyek listáját, korábbi vendégektől értékelés fórum: Chur, Svájc szállások, hotel és apartman árak, leírás ITT – közeli, kertvárosi üdülő kemping és apartman (kiadó ház, lakás vagy nyaraló villa) ajánlatok. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat. Az utazás élménybeszámolók sokat segítenek a fotók mellett a döntésben az online egyéni szállásfoglalásban. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálláskereső online rendszerekből. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomag ajánlatok.

Hotelek, szállások keresője, díjmentes foglalás ajánlóval Churban: Chur, Svájc népszerű szálláshelyek akciós árai most ITT: 1-5 csillagos hotel, szálloda kategória mind megtalálható itt, kedvezményes napi árak. Kedvelt churi szálloda például a Romantik Hotel Stern 3*** . Churban még sok más jó magánszállás vendégházat találunk, és természetesen drága négy csillagos szállodai lakosztály is elérhető.

Városok, kis települések és falvak szálláshely kínálattal, Chur környéke szállások: Malix 6.1 km 1, Churwalden 7.8 km 26, Bonaduz 8.5 km 2, Vättis 9.0 km 1, Rhäzüns 9.4 km 1, Parpan 10.0 km 1, Landquart 12.2 km 1, Valbella 12.3 km 3, Versam 13.8 km 1, Malans 13.9 km 1, Lenzerheide 14.3 km 8 és Arosa 14.7 km 23. Apartman, kemping, turista vendégház és olcsóbb (~25-30 euró/éj) turista vendégház vagy diákszállás (hostel, Jugendherberge, kollégium) elérhető ebben a térségben.

Nemzetközi repülőterek távolsága a belváros központjától légvonalban: St. Gallen-Altenrhein repülőtér (ACH) 71.1 km.

Budapest és Chur (Svájcban) távolsága kb. 989 km autóval az online útvonaltervező ajánlásával. Az utazási idő kb. 9-10 óra autópályákon (fizetős, díjas) haladva. Mellékutakon (autópályán kívül) haladva is egy napon belül elérhetjük váltott sofőrrel, de úgy nagyon fárasztó lenne a hegyi utak miatt (980 km, ami 15 és fél óra tiszta utazási idő). A vonat közlekedés is kiváló Svájc déli része felé illetve Davos-ba vagy St. Moritz-ba.


Családi szoba apartman

A város története, nevezetességek:
Chur Svájc egyik legrégebbi települése, a churi püspök székhelye. Az archeológiai kutatások a Kr. előtti IV. évezredből származó nyomokat találtak területén. A város neve a rómaiaktól származik, akik megerősített táborukat, Curia Raetorumnak nevezték. Krisztus előtt 15-ben ugyanők Churt a római provincia, Rhaetia Prima, fővárosává tették, melynek akkoriban mérsékelt jelentősége volt ugyan, néhány forrás mégis megemlíti. 1400-től -1797-ig, a graubündeni hármas szövetség köztársaságának idején, az istenek háza szövetség fővárosa volt, a szövetség tagjai gyakran gyűltek össze területén. Püspöksége egész a 20. század elejéig teljes hatáskörrel működött Graubünden, Zürich és a három erdei kanton fölött, úgyis, mint a lichtensteini fejedelemség korlátlan feje. A churi püspökség első említése 451- 452-ből származik, noha feltehetőleg már egy évszázaddal korábban is létezett. Eklézsiai tartományként eredetileg Milánóhoz tartozott, Krisztus előtt 843-ban került Mainzhoz. Területe a középkorban a Val Venostát is tartalmazta, beleértve Vorarlberget (ma Ausztriában fekszik), második központja pedig Meránóban volt. A városbeli céhek 1465 és 1839 között jöttek létre, mígnem 1874-ben a polgárközséget felváltotta a lakóközség. Amikor Graubünden 1803-ban kantonná vált, Churt tették meg fővárosává.

Látnivalók és Chur nevezetességei:
A modern városrész nyugaton fekszik, míg az óvárost történelmi emlékműveivel a keleti oldalon találjuk. Itt magasodik a Szent Luzius székesegyház is, melyet 1178 és 1282 között emeltek. A román és gótikus stílusban épült szentegyházban Dürer és Holbein festményeiből is láthatunk néhány káprázatos darabot. Oldalán egy még idősebb templom áll, melynek különösképp középkori sekrestyéje jelentős. Szemben vele a Székesegyház térre lyukadhatunk ki, nem messze innen a Püspöki Palotát találjuk, melyet egy hatodik századi klastrom alapjainak maradványaira emeltek. Érdemes még felkeresni a Giger Bárt, melyet a svájci építész H. R. Giger tervezett, valamint a 15. századi, gótikus városházát, melyet restaurálása miatt, pillanatnyilag csak kívülről tekinthetünk meg. Említésre méltók még a középkori püspöki székhely művészeti galériái, és a Természeti, valamint a helyi Szépművészeti Múzeum is, ahol svájci művészek munkáiból tartanak állandó tárlatot.

Útikalauz részletek városnézéshez:
A város folyócskája a Plessur, a folyó bal partján leparkolva az apró és szűkös óváros jól megközelíthető. A Felső-kapun (Obertoron) áthaladva jobbra van a hangulatos vásárlóutca. A Felső utca (Obergasse) visz el az evangélikus templomhoz (Martinskirche, Szent Márton Plébániatemplom). Fontos épületek és múzeumok például: Rathaus (városháza), Püspöki palota, Haus Boul, Rätisches Museum, érdekes kiállítások helyszíne. Bündner Kunsmuseum (képzőművészeti múzeum).

A churi forrásvizet a világ minden tájára exportálják és Passugger néven, ásványvízként árusítják.

A kedves tóparti település, Zug és környéke, a gyümölcs- és zöldségtermelésnek kedvez. Errefelé kellemes sétákat tehetünk, de akár a helyi borokat is megkóstolhatjuk, nem fog kárunkra válni.

A konformitásoktól irtózó turistáknak különös kalandban lehet részük. Ehhez nem kell mást tenniük, mint az internetről letölteni azt a világnyelveken elérhető hanganyagot, mely nemcsak a várost, az egész tartományt bemutatja. A 32 fejezetből álló, hangos könyv kitűnően funkcionál idegenvezetőként, segítségével egyedülálló módon, saját tempónkban, teljesen szabadon lehet az egyik legrégebbi svájci város, Chur nevezetességeit felfedezni.

Szállás ajánlatok magyarul is: Chur, Svájc népszerű hotelek akciós uárak most ITT mindet együtt láthatja. Vendég vélemények fórum szerűen, élménybeszámolók és képek is a leírások mellett.

Chur időjárása, előrejelzés és webkamera:  www.weather-forecast.com/locations/chur9/forecasts/latest és webcam – vasútállomás.

Chur zoomolható térképe, és a város környéke GoogleMaps műholdképeken:

Stern vendéglátás - a népszerű hotel vendégház

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.