Párizs környéke: nevezetességek és látnivalók

Párizs környéke

Világhírű paloták, varázslatos kertek és extrém vidámparkok: Párizs körül legalább annyi
izgalmas program vár, mint magában a szűk fővárosban.

Marne-la-Vallée fő nevezetessége az európai Disneyland. A stúdió rajzfilmjeire épülő kreatív játékok feledhetetlen élményt szeretnek a gyerekeknek. Kevesen tudják, hogy létezik egy társintézménye: a Walt Disney Studios kisebb, cserébe kevésbé zsúfolt és az izgalmasabb játékok inkább a nagyobb gyerekeket szólítják meg. Szintén e korosztálynak ajánlom az Asterixet: a szórakoztatóközpontban 40 hullámvasút és a képregényhős gall falujának pontos rekonstrukciója várja a turistákat.

Versailles eredetileg vadászház volt – a Napkirály (és zseniális építészi) fantáziája tette a világ egyik legszebb palotájává. A közismert tükörtermen kívül a többi helyiség és a park számos egyéb csodát rejteget, felderítésére érdemes legalább egy napot szánni. Ha mindenképpen szeretnél uralkodói rezidenciát látni, ugyanakkor elkerülnéd a tömeget, Fontainebleau-t ajánlom. A reneszánsz kastély jóval emberibb léptékű, mint turistamágnes barokk „rokona”. A hozzá tartozó erdő az egyik legszebb Franciaországban: 700 állat- és ezernyi gombafajnak ad otthont. A fővárostól mindössze félórásutazásra fekszik Chantilly Estate. Ez a kevéssé ismert gyöngyszem magát a kastélyt, a parkot és több múzeumot foglal magában.

Auvers-sur-Oise-t Van Gogh tette híressé: itt töltötte élete utolsó 70 napját. Ez volt élete legtermékenyebb időszaka, ekkoriban született alkotásai közé tartozik például orvosa portréja vagy a román stílusú templomot megörökítő festmény. Az egykori Ravoux fogadó ma már „csak” étteremként működik: berendezése híven tükrözi a 19. századi művészkávézók világát és megtekinthető benne az az asztal, amelynél egykor Van Gogh ült. Daubigny tájképfestő otthona és műterme jelenleg múzeum, a 17. századi Château d'Auvers-sur-Oise egyik népszerű multimédiás kiállítása szintén az impresszionizmus előtt tiszteleg. A bemutató után sétálj egyet a pompás francia kertegyüttesben!

La Roche-Guyon 2023-ban felkerült a legszebb francia falvak hivatalos listájára. A hangulatos település kastélya a közvetlenül mögötte magasodó, fehér sziklára épült várral impozáns látványt nyújt. Ha az örökségvédelmi ösvényt választod, egyetlen tartalmas sétán megcsodálhatod a történelmi épületeket és a helyi természetvédelmi terület kincseit.

Párizstól mindössze 25 kilométerre fekszik L’Isle-Adam: az üde, zöldellő vidék sok festőt megihletett. Itt található Franciaország legnagyobb folyami strandja, ahol vízijátékok színesítik a fürdőzést. Egy 2021-es felmérés szerint itt található az Ile-de-France régió legszebb piaca: ha szeretsz belekóstolni egy-egy község mindennapi életébe, mindenképp nézd meg. A gótikus-reneszánsz L’Église Saint- Martin érdekessége a bútorkollekciója, amelyet Grimot abbé gyűjtött össze a 19. században. A Foret Domaniale hatalmas, érintetlen vidéke kerékpáros vagy gyalogos túrákhoz és lovagláshoz egyaránt ideális.

A Thoiry Álletkert különleges élményt kínál a látogatóknak. A főemlősök, elefántok, orrszarvúk és egyéb egzotikus állatok megfigyelésén túl belebújhatsz a vadőrök szerepébe: a programban szerepel ketrectakarítás, némi orvosi továbbképzés és a (veszélytelen) állatok etetése.

Állatkert

2024-ben Franciaország ad otthont az olimpiának – Párizson kívül számos egyéb helyszínnel. Versailles például a lovas számokat és az öttusát fogadja be, Le Bourget a sportmászást, Élancourt a mountainbike-ot, La Courneuve a lövészetet. Az olimpiai falu a médiaközponttal L'Ile-Saint-Denis szigetvárosban kap helyet. A viszonylag nagy zöldterület és a nyugodt vízfelületek kellemes feltöltődést biztosítanak a rangos sportesemény résztvevői számára. A megnyitóünnepséget a tervek szerint a Szajnán rendezik meg – ez azért kuriózum, mert általában stadionokat választanak e célra.

Linkek, kapcsolatok, további aktuális információk, belépőhjegy árak és nyitvartási idők:
Disneyland: www.disneylandparis.com/en-usd/, több mint egy vidámpartk.
– Asterix: www.parcasterix.fr/en.
– Kastély: www.chateaudefontainebleau.fr/en/.
– Állatkert látogatás: www.thoiry.net/.
Saint-Dennis ITT (Párizs szomszédja).
– Párizs közvetlen és tágabb környezete, több mint 13 millió fő, térkép, történeti áttekintés és kis útikalauz angolul: en.wikipedia.org/wiki/Paris_metropolitan_area.

Mivel először pont húsz évvel ezelőtt jártam a francia fővárosban, és arról már nincs is fotóm, így a következő jó fotókig várni kell. Már ott is a filléres fapados járatokat használtuk, és egy távoli repülőtéren landoltunk. Paris Beauvais-Tillé Airport (BVA), amit a legtöbb magyar utazó már jól ismer.

Néhány ismert és fontos város Párizs szomszédai közül: Montrouge, Saint-Denis, Vincennes, Clichy/, Ivry-sur-Seine és például Villejuif.

Itt találjuk a szép és kevéssé szép külvárost, Párizs környékét drón videón: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük