Tata látnivalói, nevezetesség, fotók plusz szállás-ajánló

Tata látnivalói

Tatai vár fotó

Tatai vár fotó

Folytatás következik, sportok, tófutás, minimaraton, horgászat, víz, zene, virágok, tópart és halak stb. A város, Cseke-tó és szállások ajánló ITT.

Kevés olyan helyet találni, ahol a csendes kisváros jelleg ötvöződik a pezsgő kultúrával, rengeteg történelmi emlékkel, számtalan szórakozási és kikapcsolódási lehetőséggel, és gyönyörű természeti értékekkel, Tata azonban mindezt a magáénak mondhatja. A vizek városa az egyik legromantikusabb magyar település, nyugodt és tartalmas nyaralást ígér. Tősgyökeres tataiként mindenkinek jó szívvel ajánlom.

Tata történelme nagyon gazdag, már az ősidők óta lakott település. Rengeteg lelet bizonyítja ezt itt, és a közeli településeken. A 13. században tesznek először említést a városról. Tata az Árpád-házi uralkodók idején királyi birtok volt. Tata a Csák nemzetség uralma után Zsigmond királytól  megkapta a mezővárosi jogot. 1410 után a tatai vár Zsigmond kedves tartózkodási helye volt. A történészek az ő uralkodása idejét nevezik Tata első fénykorának. Nem ő volt az egyetlen uralkodó, aki kedvelte a helyet: Mátyás király szintén kedvenc nyári rezidenciájának tartotta Tatát. 

– Utazás képek ízelítő a városról, élménybeszámoló fotók:

Mátyás a várat a Bonfini által leírt késő gótikus stílusú rezidenciává alakíttatta át. 1472-től Mátyás minden évben egy alkalommal tatán vadászott, s ide tért vissza a Habsburgokkal vívott háborúk fáradalmainak kipihenésére. A mohácsi csatavesztés után portyázó török csapatok Tata környékét feldúlták, de gróf Cseszneky György kapitány a várat sikeresen megvédte. A törökök 1543-ban foglalták el Tata várát. A 145 éves török uralom idején kilencszer cserélt gazdát, és összesen tizenhat évig volt a vár török kézen. A tatai uradalmat, tatát és a környező falvakat 1727-ben az Esterházyak ifjabb fraknói grófi ágába tartozó Esterházy József vásárolta meg. A mezővárosba hívott építészek (Fellner Jakab, Éder József, Grossmann József, Schweiger Antal), mérnökök (Bőhm Ferenc, Mikoviny Sámuel) keze nyomán kialakult Tata, Tóváros és Váralja. Az első négy Esterházy gróf életében, 1721-1811 között Tatanemcsak az uradalom igazgatási központja volt, hanem Komárom vármegye egyik legszebb, barokk stílusú épületekben gazdag mezővárosává fejlődött.

A tatai kirándulásból nem maradhat ki a vár megnézése.  A vizesárokkal körülvett várkastélyt XIII. századi eredetű. A Lackffy család kezdeményezésére az 1300-as évek végétől folyamatosan épült és átépült. A XIV-XV. században előbb gótikus, majd reneszánsz stílusban bővítették és átalakították. A vár 1397-től királyi birtokká vált. Luxemburgi Zsigmond (1387-1437) és Hunyadi Mátyás (1458-1490) királyok idején élte fénykorát, mint nyári királyi kastély. Mátyás idején a reneszánsz palotát az ország legszebb épületei közé sorolták. A török hódoltság alatt, a XVI. századtól megpróbálták a végvárrendszerbe illeszteni, 1568 után kiépült az olasz bástyás vár. 1954–től múzeumként üzemel, jelenleg a Kuny Domokos Megyei Múzeumnak ad otthont, ahol a különböző történelmi korok tárgyi emlékei tekinthetők meg, illetve egy makett a tatai várról, hogy milyen volt fénykorában.

A tatai Öreg-tó partján álló, későbarokk kastélyt építészeti értékei, díszesen kialakított belső terei, valamint 18. századi eredetű szentimentális kertje és angolparkja teszi egyedi látnivalóvá. A kastély egy emeletes, két saroktornyos, 14 tengelyes copf épület, amely Fellner Jakab tervei szerint 1765 után épült, mikor Esterházy Miklós megbízásából a vár lebontásával annak helyére tervezett nagyszabású elgondolás anyagiak hiányában meghiúsult. Elkészülte 1777 körüli időre tehető. A kastély történeti múltjához tartozik, hogy a Napóleon előli visszavonuláskor 1809. augusztus 22. és november 21. között Ferenc magyar király és Ludovika királyné a kastély lakója volt. 1848-49-ben a kastélyban éjszakázott Windisgrätz és Haynau.

Mindez a nevezetesség az elbűvölő Öreg-tó partján áll. Magyarország legrégebbi halastava. A Tatai Öreg -tó kiemelkedő természetvédelmi jelentőségű tó. Európa egyetlen olyan városi tava, melyen az őszi és téli hónapokban vadludak és más költöző madarak tízezrei találnak átmeneti menedéket. A tó partján állandó a forgalom, rengetegen sétálnak a partján, és nem csak jó időben. A város egyik legkeresettebb pontja, mi magunk sokat időztünk a parton. Mesterséges tó, csakúgy, mint a Cseke-tó, melynek partján a mesebeli Angolkert található. A város kiemelkedő értéke az Esterházyak által a 19. század folyamán kiépített, hatalmas kiterjedésű és egykor az egész várost átszövő történeti parkrendszer, amely mind a magyar, mind a közép-európai kertművészet történetében egyedülálló értéket képviselt. Az Angolpark kellékeit különböző romantikus elemek (pl.: műromok, török mecset, barlangok, stb.) alkotják. Igazán vadregényes itt a hangulat. A parkban található egy török mecset, szabályos nyolcszög alaprajzú épület.

Tata természeti értékei és szépsége vitathatatlanok. A rengeteg forrás most kezd visszatérni, a tavak mindegyikén aktív a halászat, és a közelben található az Agostyáni Arborétum. A város híres a sok megépült malomról, ezek legtöbbje sajnos nincs jó állapotban, de még állnak.

Tata második legismertebb jelképe, a vár után. Fellner Jakab építész és Éder József tatai ácsmester alkotása az Óratorony. 1763-ban készült el, jellegzetessége, hogy faszerkezete tisztán ácsolással, vasszögek felhasználása nélkül, zsindelyfedéssel épült. Az I. világháborúig a haranglábban elhelyezett harangokkal harangoztak temetéskor. Ma minden nap megszólaltatják a majdnem 500 harangjáték egyikét, amelyeket az egész órák előtt játszanak.

A város egy másik fő találkozópontja a Kossuth tér, nagyon sok műemléki védettséget élvező épület övezi. Így például a szép, barokk Városháza, vagy a szintén barokk nagytemplom, a Szent Kereszt templom, szintén Fellner Jakab munkája. Több templom található a városban, így a Kapucinus vagy a Református templom, illetve a Zsinagóga, amelyben ókori görög és római szobormásolatok tekinthetők meg.

A 166 méter magas Kálvária-domb a város legmagasabb pontja, remek kilátás nyílik innen a városra. Itt gyakran találkozni túrázókkal, sétálókkal, télen pedig szánkózó-birodalommá változik. A domb tetején áll a Kálvária-szoborcsoport és egy kápolna. A domb lábánál pedig a Fellner Jakab kilátó található, illetve egy igen szép Víztorony. A téglaépület 500m3 térfogatú. Napjainkban a torony műemléki védettséget kapott, és az üzemeltető vízmű nemcsak műszaki létesítményként használja, hanem a toronybelső nagy terében alkalmanként kiállításokat, sőt – az épület kiváló akusztikájának köszönhetően – hangversenyeket rendeznek.

Itt tekinthető meg a Geológiai Szabadtéri Múzeum, amely egész Európában egyedülálló a bemutatott leletek időbeni eloszlását tekintve. A bemutatóhely a nagy földtörténeti korszakok közül a triász, jura és kréta rétegeket jeleníti meg. Jól nyomon követhető e régió mezoikumának, a föld geológiai középkorának alakulása. A geológiai szabadtéri múzeumban a földtani látványosságokat mintegy hatszáz növénycsoportból álló telepített botanikai gyűjtemény egészíti ki. A parkból termálkarszt-barlang bejárata nyílik, amelyet felfedezői Megalodus-barlangnak neveztek el a járatok falán nagy számban kipreparálódott triászkori élőlények – a Megalodus-kagylók nyomán. A park felső részén, fedett pavilonban, a kőkorszaki emberek által eszközkészítésre használt tűzkő bányászatának bizonyítékait, az alsó parkban, kisebb szabadtéri bemutatón, hazánk hasznosítható ásványi nyersanyagkincseit tanulmányozhatja a látogató.

A lazításra vágyóknak a Fényes Fürdő meglátogatását javaslom. Nagyon jó hely, szinte fillérekért.  Vízforgatóval ellátott medencék, gyermekpancsoló, kempingezési lehetőség, faházak, motelszoba, horgászási lehetőség, szauna és különböző program lehetőségek.

Akik szeretik a kalandparkokat, élvezni fogják az Old Lake Kalandpark pályáit, de található a városban golf-klub, lovarda, csillagvizsgáló és tanösvény. Ráadásul az egész környéken remek túraútvonalak és bicikliútvonalak vannak, így bármilyen aktív program biztosított.

Az elsőosztályú fesztiválokról szintén érdemes beszélni. Az egész országban ismert Víz-Zene-Virág Fesztivált minden évben megrendezik, három napos jókedv, virágkiállítás, remek zenei programok és vásár keretében. A Vadlúd Sokadalom a város történetéhez tartozik, csakúgy, mint a Halászat az Öreg-tavon. A Tatai Patara egyre ismertebbé vált, a török időket elevenítették fel korhű jelmezekkel, csatával. Bármelyikre látogatsz el, nem fogsz csalódni.

Szálláshely keresés tippek, online egyénileg foglalható illetve diák-csoportoknak elérhető ágyak: ITT találhat, bővelkedik bennük a város. Kemping, kollégium, olcsó panziók, Zimmer Frei és sok elit kategóriás szálloda szoba.

Szállások: hotel, panzió és kiadó apartman vagy kemping üdülés szálláshelek ITT.

Programok: ízelítő ITT, 2010-2015.

A környék zoomolható térképe, útvonalak keresése, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben az interneten.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.