Szálláshely Komárno, Észak-Komárom: látnivaló Szlovákia

Komarno

Utazás, hotel, vásárlás, turizmus és éttermek keresése. A szlovákiai város rengeteget fejlődött 1990 óta, néhány 2011-es fotóval ebből mutatunk ízelítőt alább. Komarno látnivalói – túlsó és innenső Komáromban szálláshely fórum vélemények. 103 km²-es teljes területén az állandó lakossága 2017-re 34160 főre csökkent, 2001-ben még 37366 fő volt. 2019-ben több óriási ipari és egyéb fejlesztésnek köszönhetően (részben EU-s), újra javulnak itt a munka- és megélhetési lehetőségek.

A szállodák terén volt fejlődés, szép kis panziók, szállodák nyitották itt meg kapuikat. Komárnoi szállás ajánlatok online. Szálláshely keresés: Komarno és környéke hotel szállás ajánlatai itt.

Összes szállás ár, ajánlatok kigyűjtése online: Komarno, Észak-Komárom szállások itt a Duna túloldalán pedig Dél-Komárom szállások itt. Végre már több szálloda csatlakozott a rendszerekhez, igaz nem tartják karban rendesen, mert más csatornákra koncentrálnak, amik a tapasztalatok szerint több vendéget eredményeznek, még nem éreztek rá az online szállás értékesítés extra lehetőségeire. Az éttermek és kávézók fejlődése szintén szembeötlő a belvárosi részen. Itt a térségben kevéssé jellemző a luxus szálloda, drága négy-öt csillagos elit ellátás, igaz Tatán már valami ehhez közeli.

A környékén, települések távolsága a kínálatban online szállásfoglalás lehetőséggel: Patince (Pat-fürdő) 12.1 km 1, Marcelháza 12.6 km, Tata 18.9 km 8, Nové Zámky 24.2 km 1, Tatabánya 30.7 km 3, Tarján 33.1 km 1, Belá 35.6 km 1, Győr 38.5 km 30, Podhájska 40.4 km 1, Győrújbarát 40.6 km 1, Abda 44.2 km 1 és Vrakúň 44.8 km 1. Panzió, apartmanok (kiadó privát konyhás egységek, lakások és villák) és szállodák minden igényre. Olcsó, wellness és üzleti elegáns szállás csoportnak, rendezvényre. Egyéb szállás kategória még Komárno-ban a kollégium (hostel), középiskolai szállás, nem munkásszálló.

Komárom (szlovákul Komarno) dél-Szlovákia kapuja, az egykori Magyar Királyság Révkomárom városának nagyobb része. Székhely a Nyitrai kerület komáromi járásában, a Duna és a Vág-Duna torkolatánál fekszik. A Nyitrai kerület harmadik legnépesebb városa. A szlovákiai magyarság legjelentősebb kulturális és politikai központja. Észak-Komáromnak, Révkomáromnak és Öreg-Komáromnak nevezik, hogy megkülönböztessék az azonos nevű magyar településtől, mely fontos vasúti és közúti határátkelőhely.

Szálláshelyek tekintetében a magyar oldalon jobb a helyzet, ahol pici hotelek, panziók és apartmanok várják a vendégeket.

Komárom jelentős gépipari központ, napjainkban forgalmas dunai árukikötő, 2004 óta pedig egyetemi város, az első szlovákiai magyar nyelvű egyetemnek, a Selye János Egyetemnek ad otthont. Elhelyezkedését tekintve rendkívül előnyös helyzetben van, pont félúton fekszik Budapest és Pozsony között.

A magyarok bejöveteléig a környék hadászati és gazdasági központként funkcionált. A 9. században, a magyar törzsek letelepedése után, Ketel vezérhez kerültek a csallóközi területek. Fia, Alaptoma építette fel Komárom várát, mely Komárom vármegye névadója és első székhelye lett. 1265-ben IV. Béla adományozott városi jogokat Komáromnak. A várat Csák Máté után sokan birtokukba vették, vége-hossza nem volt az ostromoknak. Átépítésére a 16. században került sor, az olasz építészek ekkor eltűntették középkori magját. Jelentős fejlődést Komárom a 17.-18. században produkál, ekkora Szlovákia ötödik legnagyobb városává növi ki magát. 1763-ban földrengés sújtja.

1848-49 –ben Komárom a forradalom és szabadságharc egyik meghatározó helységévé lépett elő. Az első és második komáromi csatát magyar győzelem kísérte, a harmadikban Görgey vereséget szenvedett az osztrák seregtől. A diadalmas bécsi ütközet tiszteletére válhatott a Klapka-induló a város nemhivatalos himnuszává, jelképévé.

Komárom északi része a trianoni békeszerződés döntése értelmében vált végül a Cseh-Szlovák Állam részévé. 1938-ban, az első bécsi döntés után Magyarországhoz került, majd 1945-ben a magyar lakosság zömét kitelepítve, ismét kettéosztották, északi része végérvényesen a Cseh-Szlovák Állam része lett. A második Szlovák Köztársaság kikiáltását követően a szlovákiai magyar szellemi és kulturális élet egyik legfontosabb központjává vált. A szocializmus éveiben gyors fejlődésen esett át, ekkor hozták létre Csehszlovákia legnagyobb hajógyárát, a Slovenské lodenice-t.

Komáromot nemcsak történelmi nevezetességei miatt érdemes felkeresni, a város egész évben gazdag kulturális és társadalmi életéről tesz tanúbizonyságot. Legjelentősebb ünnepi rendezvénye az 1991 óta minden év április végén megrendezésre kerülő Komáromi Napok, ekkor tartják a két Komárom közötti futóversenyt, mely a város jeles sporteseményei közé tartozik. Minden második évben megrendezésre kerül a Lehár Ferenc nemzetközi énekverseny, és minden év áprilisában a Lehár operettfesztivál. A Vág folyó holtágán vízisport-létesítmény és csónakház található. A turisták számára a 37 °C-os forrásra épült termálfürdő (gyógyvíz) vonzó lehet. A komáromi (magyar) gyógyfürdő és strand valamivel jobban ki van építve, mint a szlovák oldalon, érdemes azt meglátogatni egyszer, nyáron a nagy 50 m-es medencét kedvelik a sportolók, télen a zárt uszoda nagyon telített. Magyar fürdő www.komthermal.hu.

A városnézést a Klapka Györgyről elnevezett főtér egyik legjelentősebb építményénél, a Dunamenti Múzeum gyűjteményének otthont adó, 17. században épült, 1989-ben felújított Zichy palotánál érdemes kezdeni. A Klapka tér másik érdekessége a neoreneszánsz stílusban épült városháza. A város ódon részeit magyar királyok nevét viselő, történelmi kapuk kötik össze az Európa-udvarral, mely egy különleges építészeti együttes, tervei a komáromi Európa Ateliér építészeitől származnak. Az új tér stilizált formában hivatott bemutatni Európa egyes részeinek építészeti stílusait.

A Komáromi vár átépítéséből származó komáromi erőd Szlovákia legnagyobb és legjelentősebb műemléke. Méreteinek és jó állapotának köszönhetően, európai viszonylatban páratlan. A szlovákok egyik törekvése, hogy a közeljövőben felkerüljön az UNESCO által jegyzett műemléki listára.

Komárom közelében lakva rengetegszer jártam szlovák portékák beszerzése céljából gyermekkoromban ott. Az elmúlt 18 évben sok változás történt, egy dolog már változtathatatlannak tűnik, miszerint a Duna két partján két külön életet élő város marad. Munkába utazás és vásárlás tekintetében a mai napig aktív élet van a hídon, és természetesen párkapcsolatok kialakulnak.

A teljes Komarno kistérség egy óriási, 1100 km²-es terület, 2017-ben 102295 fős állandó lakosság volt itt nyilvántartva. Részei, települései a lakosság szerint rendezve: Komárno, Kolárovo, Hurbanovo,Nesvady, Marcelová, Bátorove Kosihy, Pribeta, Svätý Peter, Zlatná na Ostrove, Zemianska Olča, Imeľ, Kameničná, Dulovce, Iža, Okoličná na Ostrove, Chotín, Modrany, Číčov, Bajč, Sokolce, Čalovec, Búč, Moča, Veľké Kosihy, Tôň Municipality, Kravany nad Dunajom, Radvaň nad Dunajom, Trávnik, Martovce, Vrbová nad Váhom, Šrobárová, Brestovec, Klížska, Holiare, Dedina, Patince, Bodza, Virt, Bodzianske, Lipové és Mudroňovo.

Budapestről vonattal utaznék, igaz van közvetlen buszjárat az Árpád hídtól, de a vonat kényelmesebb és kicsivel gyorsabb általában. Az új vonatokra Déli pályaudvaron vagy Kelenföldön felszállhatunk. A magyar oldalon leszállva a kényelmesebbek buszra vadászhatnak, és egészségesebb aktív program, ha átgyalogolunk a hídon, ami közel van a vasútállomáshoz. Jó időben egy kellemes kirándulás lehet, hogy például a kerékpárokat magunkkal szállítva áttekerünk Szlovákiába, ahonnan visszatérve úszunk egyet a komáromi strandon, ami után Tatára vagy Tatabányára áttekerve újra vonatra szállhatunk. Egy éjszakára könnyen találunk olcsó panziót, és akkor még szebb helyekre eljuthatunk, és akár Bicskéig kényelmesen eltekerhetünk 2 nap alatt.

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben az interneten.

Részletes információk, közvetlen elérhetőségek: Szálláshelyek komplett listája itt.

Időjárása, előrejelzés: pocasie.sme.sk/krajina/slovensko/komarno/15-dni, hőmérséklet, szél, csapadék és páratartalom. Magyar nyelven, szintén részletes aktuális adatok: www.idokep.hu/idojaras/Kom%C3%A1rno, radar, felhőtérkép, csapadéktérkép és még több hasznos információ együtt.

Komarno, Szlovákia szállások, rövid városnézés, látnivalók közel egymáshoz. Minden hotel és panzió Komarno. Utazás, hotel, vásárlás, turizmus és éttermek keresése.

Utazás képek, fotó élménybeszámoló:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük