Hősök tere Budapest

A Hősök tere egyike Budapest legszebb és legfontosabb tereinek, történelmi és művészeti szempontból egyaránt. Az Andrássy út végén található, mellyel együtt a Világörökség részét alkotják, nagyon közel a Városligethez, a Vidámparkhoz és az Állatkerthez.

Az Andrássy úton számos nagykövetség, hotel, kiváló étterem és néhány lakóház található. A téren két oldalán két kiemelkedfontos épület helyezkedik el: a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok.

A tér közepén áll a Millenniumi emlékmű, melynek szobrai a hét honfoglaló magyar törzset és más fontos történelmi személyeket jelenítenek meg. Középen, szemben az Andrássy úttal egy 36 méter magas oszlopot láthatunk, melyet Gábriel arkangyal szobra koronáz. A legenda szerint Gábriel meglátogatta álmában I. Szent Istvánt és azt sugallta neki, hogy fogadja el a koronát és a keresztény hitet. Szent István hallgatott Gábriel szavaira és Magyarország a középkori Európa egyik legfontosabb királysága lett.

Az oszlop körül 85 méteren allegorikus szobrokat láthatunk: a Munka, a Jólét, a Tudás, a Glória, a Béke és a Háború szobrait.

Az építés rövid története: a millenniumi emlékmű építése 1896-ban, a millennium évében kezdődött és 1929-ben fejeződött be, a tér ekkor kapta végső nevét.

Koncerteknek, fesztiváloknak ugyanúgy helyt ad, mint politikai megmozdulásoknak és sportnapoknak. 1989. június 16-án 250.000 ember gyűlt itt össze Nagy Imre történelmi jelentőségű temetésére.

Kép, fotó felhős időben nappal:

szembe nézve a térrel

szembe nézve a térrel

További budapesti látnivalók ITT.

Még több info és kapcsolódó link a Wikin: hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%91s%C3%B6k_tere.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük