Malmö szép szálloda, jó szállás és nevezetességek

Malmö Stockholm és Göteborg után Svédország harmadik legnépesebb városa, s egyben legdélebbi megyéjének, Skåne megyének a székhelye.

Még a főszezonra is foglalhatunk luxus szállodát nagyon jó feltételekkel, árakon. Pl.: SCANDIC MALMO CITY HOTEL ****, 3 éjszaka 198 USD/fő büféreggelivel, Double Family Superior szoba, ami két ágyat és egy kinyitható kanapét jelent, családoknak ideális (2011. augusztus 12-15.). Jó előre le kell foglalni (májusig), akár három kisgyermek is lehet a szülőkkel egy szobában. Érdeklődjön nálunk ITT! A fenti keresővel az összes többi szállás árával is gyorsan összehasonlíthatja.

Malmö sok hotel ajánlatot kínál 2-3-4-5 csillagos szálloda kategóriában. Kedvezményes ajánlatok: pl. az IBIS hotelek meglepően olcsó árakkal lepnek meg, ami itt a gazdag északon régóta nem volt jellemző:

Hotelkereső magyarul: Malmö teljes hotel árlistája ITT kereső– minden hotel ára, szállás itt összehasonlítható, belvárosi, wellness stb. Garantáltan kedvező online, internetes árak. A Hotel Astoria*** kiemelt helyen szerepel a listában, ez egy kedvelt modern design elemekkel felfrissített 41 szobás kis hotel közel a vasútállomáshoz, a belvárosi élethez és szórakozási lehetőségekhez is. Öt csillagos kategóriában a Renaissance Malmö Hotel egy álom. A négy csillagos szállodák között érdemes a kiváló Hotel Duxiana árait is megnézni. Apartmanok között a központi elhelyezkedésű StayAt Malmö Kaptensgatan **** méltán nagyon kedvelt, környéke kiváló vásárlási lehetőségekkel várja az érdeklődőket, tágas terek, egy luxus otthon élménye is egyeben itt a legtöbb apartman. 2010-ben újdonságként az olcsó hostel (hátizsákos diákszálló fekvőhelyek is): STF Vandrarhem Malmö Eriksfält – ilyen olcsó szálláshelyet keresve találhat, női és férfi szállás egységek külön.

Park Inn by Radisson Malmö, igen egy kis luxus, 4 **** csillagos szálloda, kiváló személyzet, tisztaság, egyedül az elhelyezkedés lehetne jobb, így is az egyik legkedveltebb ház..

Malmö környéke szállások, települések a közelében szálloda lehetőséggel:
Vellinge 14.9 km 2, Lund 16.0 km 11, Löddeköpinge 18.6 km 3, Dragør 21.4 km 4, Kastrup 22.5 km 6, Kävlinge 23.1 km 3, Malmö/Sturup 23.8 km 1, Genarp 24.1 km 1, Koppenhága 27.8 km 94, Anderslöv 28.0 km 1, Trelleborg 28.0 km 6, Charlottenlund 31.0 km 2 . Repülőterek – Kastrup (CPH) 21.7 km – Sturup (MMX) 24.4 km – Ängelholm-Helsingborg (AGH) 78.1 km.

Magyar leírás Malmöről:
Az ország délnyugati részén, az Öresund mellett fekszik. 2000. óta az Öresund híd köti össze Dánia fővárosával, Koppenhágával. Gazdasága tradicionálisan a hajóépítésre és az építőiparra épül, azonban a mai napig Malmöben a legmagasabb a munkanélküliség.

Történelem, érdekességek és látnivalói:
Az akkor még Dániához tartozó várost 1275-ben a lundi érsek alapította erődített révként. A 15. századra 5000 fős népességével már Dánia egyik legnagyobb városa volt. Kereskedelmét a Hanza-szövetség is erősítette, elsősorban heringhalászatáról vált ismertté. Új erődjét, a Malmöhus megépítését 1434-ben a város növekedése kényszeríttette ki. 1526-27-ben a város lakossága Skandináviában elsőként tért át a lutheránus hitre. Malmö Skåne tartománnyal egyetemben csak a 17. században került Svédország birtokába. Ekkor a lakosságot ostrom és járvány tizedelte, Malmö hanyatlásának csak az új kikötő megépítése vetett véget a 18. század végén. A vasútvonal megépülésével a város iparosítása is megindult, rányomva bélyegét a város jövőjére. Az elmúlt évtizedekben viszont jelentősen hanyatlott Malmö ipara, sokan veszítették el munkahelyüket. Némi javulást csak az 1990-es évek második fele hozott.

Látnivalók, nevezetességei, érdekességek és történelmi adatok
Malmö felfedezését érdemes az Óvárosban kezdenünk, a Gamla Vänster keskeny, hangulatos utcákkal és régi házakkal várja, hogy felfedezzük. Nem kevésbé látványos Malmö főtere, a Stortorg, melyet X. Károly Gusztáv lovas szobra ékít, de itt találjuk a 16. századból származó Városháza épületét is és az ugyancsak lenyűgöző, 17. századi reneszánsz építményt, a Tartományi Épületet is.

Ha már a reneszánsz került szóba, Skandinávia legrégebbi reneszánsz kastélyát, a ma múzeumként funkcionáló Malmöhust is a városban találjuk, melyet a 15. század közepén Pomerániai Erik emeltetett. A kastélyt később erődítménnyé alakították át.

Érdemes felkeresnünk továbbá Malmö legrégebbi templomát, a 14. századból való Szent Péter templomot és a régi piacteret, a Lilla Torgot is, mely 1592-ben nyitotta meg kapuit a nyilvánosság előtt. Errefelé kellemes kiülős helyeket is találunk, ahová enni, inni is érdemes betérni.

A nemrégiben épült Turning Torso toronyház, az Öresund régió egyik építészeti látványossága, egyben Svédország legmagasabb épülete. Az 54 emeletes épület alapja 90 fokos szögben fordul el az alapjától, így igazán szemkápráztató látványosság.

A nyugati kikötőben található a Ribersborg strand, egy mesterséges, sekély strand, mely Malmö partjai mentén nyúlik el. A város csípős, szeles klímájától eltekintve gyakran nevezik „Észak Riviérájának” vagy egyszerűen csak a „Svéd Riviérának” is. Itt találjuk a Ribersborgs Strandfürdőt is, mely az 1890-es években nyitotta meg kapuit a nyilvánosság előtt, az emberek egész évben ide járnak úszni, egy jó forró szauna után nemegyszer a téli, jeges vízzel is dacolva.  A Nyugati Kikötő hosszú sétánya is kedvenc nyári pihenőhelye a malmöieknek, errefelé is gyakran járnak fürdeni.

A város fesztiváljai közül kiemelkedik az augusztusban megrendezésre kerülő, három hetes Malmöfestivalen, mely Malmö utcáit színesítve népek különböző konyháival és számos eseménnyel örvendezteti meg a helyieket és a turistákat. A Buff névre hallgató Nemzetközi Gyermek-és Ifjúsági Filmfesztiválra minden év márciusában kerül sor. Az Északi Játékok Konferenciája, mely az egyik legfontosabb eseménye a játékfejlesztő iparnak, szintén Malmöben zajlik minden májusban. Az esemény konferenciákból és játék expókból áll, szakemberek százait vonzza a városba minden évben.

A város zenei élete is jelentős, az 1960-as években a Rolling Stones is koncertezett Malmöben, az elmúlt években pedig olyan nagyságok léptek fel itt, mint Nick Cave, vagy Pat Metheny. A Cardigans is Malmőből indult, első albumukat is a városban rögzítették.

A Rooseum Kortárs Művészeti Központot 1988-ban a svéd gyűjtő, Fredrik Roos alapította. A létesítmény az 1980-90-es években egyike volt a legelső kortárs művészeti központoknak Európában. 2006-ra a gyűjtemény javát eladták, a múzeum sorsa máig bizonytalan.

A malmöi Opera is ismerősen cseng a svédek fülében, operák széles választéka közül választhatunk, valamint musicaleket hallgathatunk meg falai között.

Ha kirándulni szeretnék, az Öresund hídon át Dániába is átruccanhatunk, és vonattal Göteborg és Stockholm sincs túl messze.

Magyaroknak egy kissé megrázó, hideg élmény lehet az itteni árszínvonal. Igen, itt szinte minden drágább mint Magyarországon.

Repülőjegyet most már ide is lehet olcsóbban vásárolni, a fapados repülőjáratok elterjedése óta hosszú hétvégés kirándulásokra vagy akár egy egész hetes nyaralásra is ide érkeznek magyar vendégek is. Koppenhága és Malmö távolsága mindössze 47 km. Olcsó repülőjegy sokszor inkább Bécsből van a budapesti, győri vagy a nyugati határtól indulóknak kedvező lehet.

Zoomolható térkép:
[geo_mashup_map]

Egyetem, felsőoktatás: http://www.mah.se/

A város oldala sok hasznos információval: http://www.malmo.se/english

Malmö linkgyűjtemény (malmo.lap.hu – Turizmus, Autókölcsönzés, Egészségügy és Kórházak, Malmö és környékén, Hírek, Közlekedés, Sport: Sportcsarnok és Golf,  és magyarok a városban)

Képek:

2 thoughts on “Malmö szép szálloda, jó szállás és nevezetességek

  1. Huba Gábor

    Hozzászólásommal tréfásan kívántam alátámasztani a többek által is kihangsúlyozott – szinte hihetetlen – mennyiségű kerékpárt, illetve kerékpárhasználatot, ami mindenféleképpen a város egyik pozitív jellemzője.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük