Kanári Szigetek üdülés ajánló: látnivaló, élmény keresés

Se nem Európa, se nem Afrika, mégis mind a kettő, magukat joggal európainak tartják, aki tanult, nyelveket is beszél ott ez extrán jogos, erős a dél-amerikai hatás is, ez a több szigetből álló együttes mini-ország (állam), csodavilág. A röghöz kötöttség, a félelem a külföldiektől itt erős, másfelől nagyon ‘nagy’ és ‘okos’ embernek gondolják az igazi európaiakat. Az ősi helyiek furcsa módon deformáltak, elhízottak jellemzően, kortól függetlenül, már a tíz éves gyerekek is.

Szállások, hotel és apartman ajánló magyarul egyénileg keresőknek. Gyakran, szinte egész évben kedvező árak. Megbízható foglalási rendszer, gyors és díjmentes: Apartmanok és hotelek árai, szállás leírások magyar foglalással ITT. Minden szálloda, üdülő és apartmanház kategória. Olcsóbb szállás persze ismerősön keresztül érhetőek el, itt és a fenti szálláskereső segítségével a jó reggelis, félpanziós és all-inclusive ajánlatokat gyűjthetjük ki egyénileg. Konyhás (önellátó) privát kiadó üdülő lakás és nyaraló-villa mellett szép éttermek és üzletek teszik könnyűvé az életünk. Kerékpár, motor és autóbérlési lehetőségek szintén kedvező áron lehetségesek. A Karácsony és a Szilveszter itt kiemelt időszak, főszezon.

Fő települések, falvak és városok, önkormányzatok: Adeje, Agulo, Alajeró, Arafo, Arico, Arona, Barlovento, Breña Alta, Breña Baja, Buenavista del Norte, Candelaria, El Paso, El Pinar de El Hierro, El Rosario, El Sauzal, El Tanque, Fasnia, Frontera, Fuencaliente de la Palma, Garachico, Garafía, Granadilla de Abona, Guía de Isora, Güímar, Hermigua, Icod de los Vinos, La Guancha, La Matanza de Acentejo, La Orotava, La Victoria de Acentejo, Los Llanos de Aridane, Los Realejos, Los Silos, Puerto de la Cruz, Puntagorda, Puntallana, San Andrés y Sauces, San Cristóbal de La Laguna, San Juan de la Rambla, San Miguel de Abona, San Sebastián de la Gomera, Santa Cruz de la Palma, Santa Cruz de Tenerife, Santa Úrsula, Santiago del Teide, Tacoronte, Tazacorte, Tegueste, Tijarafe, Valle Gran Rey, Vallehermoso, Valverde, Vilaflor de Chasna és Villa de Mazo. Rengeteg a látnivaló, a felsorolt helyik szinte mindegyikét lehet ajánlani valamiért, vagy a hihetetlen kitartással felépített hegyi épületek, vízvezetékek és utak, vagy a természet művelt valami csodát.

A népesség hosszú ideje növekszik, ezért az építkezéseket is igyekeznek korlátozni. Ez érthető, ha látjuk, hogy milyen túlzsúfoltak a városok például Puerto Cruz és Santa Cruz között Tenerifén, Tenerife lakosság a legnagyobb, átlépte az egy milliót a közelmúltban, részletek ITT. San Cristóbal de La Laguna (a korábban lecsapolt nedves mocsárvidék) területén 1500 fő/km² a teljes 102 km²-es területét tekintve, látva, hogy óriási bevásárlóközpontok is tarkítják, néhány részén igazán sűrűn lakják. A Kanári-szigetek fő, lakott szigetei: Tenerife, Gran Canaria (Gc), Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera és El Hierro. A szigetek között repülővel és hajóval lehet közlekedni, egyik se olcsó, de jó élmény.

Az érdekesség kedvéért osztok meg friss fotókat, az igazán komoly és részletes információk 2-4 hónap múlva állhatnak össze. A túl személyes infók se hasznosak feltétlenül. Egyet tegnap este észrevettem, a fejlődés itt javában tart, ami sok helyi embert összezavar, 50-100 év alatt itt az élet szinte mindent felkavart. Hegyi ösvények helyett alagutak és autósztrádák, teherhordó szamár helyett kis és nagy autók, helyi termékek helyett szinte minden földi jó. Itt sikerült megtapasztalnom, hogy milyen erős a friss és érett helyi egzotikus gyümölcsök hatása a tudatra, jó értelemben véve leszünk kábultak, ami egy nászúton feltétlenül kellemes. Lásd például a Passion fruit gyümölcsöt, aminek több változata is elterjedt itt. A gyengécske és apró helyi banántól nem fogunk hasra esni, müzlihez jó lehet, ezzel szemben egészen pozitív a mag nélküli narancs, a mangó és egy-egy gondozott hegyi területen (mini-farmon) még sok egyéb meglepetés.

Islas Canarias névvel is illethetjük a szigetcsoportot spanyolul. A szigetek közötti különbségekről bőven olvashatunk az interneten, de azt megélni hogy egy sziget északi, déli és keleti végei között micsoda nagy éghajlatik különbségek vannak döbbenetes, és ezt fokozza a völgyek mikroklímái közötti különbség, és a partvidék és a hegyvidéki közötti 1-2-3 ezer méter szintkülönbség. Tenerife szigetén emelkedik Spanyolország legmagasabb pontja, a 3718 méteres Pico de Teide, egészen a csúcsig nem lehet felmenni általában, de felvonóval könnyűszerrel a szédítő magasság közelébe lehet érni. Tengerészek szerint ez az a csúcs, amely az összes hegy közül a legmesszebbről látható.

Beszélhetünk őshonos és vad növényvilágról, de például Tenerife szigetét az óriási módon elszaporodott banán ültetvények határozzák meg, amik nem érik el az igazi dél-amerikai banánok színvonalát, mégis sokan kedvelik, van piaca a turisták felé a piacokon, a boltokban az az élelmiszeripar területén. A természetvédelem ezzel párhuzamosan egyre fontosabb, miután az éghajlatváltozás ezt a területet is erősen érinti, az évekig komoly eső nélkül maradt területek átalakultak, máskor pedig egy nagy esőzés óriási föld és kő mennyiséget visz magával az alacsonyabban fekvő területekre. A déli oldal többnyire sivatagi, köves terület

A legkisebb, El Hierro lakossága sokáig 5000 fő körüli volt, de ma már itt is stabilan 10 ezer fő feletti a népesség. Életművészek, nyugdíjasok, afrikai vendégmunkások vagy dél-amerikai átmeneti otthont keresők egyaránt sok időt töltenek a szigeteken, a német anyanyelvűek száma kiemelkedő például.

Teide vulkán

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps mûholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minõségben:

Tenerife északi táj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük