Gibraltár szállás, látnivaló, repülőjegy és nevezetesség

Gibraltár és környéke

Egy forró Húsvét, egy különleges Szilveszter, a térség ilyenkor is biztos aktív.

A brit tengerentúli terület, az Ibériai-félsziget legdélibb pontjához fekszik közel. Voltaképp egy 425 m magas, 1250 m széles mészkőszirt, az úgynevezett Herkules oszlopainak egyike. Partjánál található a Gibraltári-szoros, mely az afrikai földrésztől választja el. Teljes lakossága 33573 fő volt 2016-ban, amiből 5 ezer fő angol eredendően, teljes területe 6.8 km² mindössze.

Apartman (mini studio), családi szoba és lakosztály van minden igényre. A teljes szálloda lista, olcsó és drága helyek együtt kereshetően: Gibraltári szállások listája/árai ITT – Nézz körül a szállások ajánlatai között! Kattintson az előző piros linkre! Garantáltan jó online árak, jellemzően jóval a portai (lista) árak alatt, kedvezmények vannak. Az összes szállásfoglalási rendszer árát kigyűjti másodpercek alatt ez a rendszer. Szép fotók, képek, térkép és leírás segít a döntésben. Kutakodjon néhány dátumra bátran és figyelmesen! Kis hotel és vendégház, a teljes 3-4 csillagos szálloda árlisták kereshetően.

Hotel Globales Reina Cristina stílus

A profi nyugati utazási irodák azt ajánlják, hogy hosszabb tartózkodás esetén a közeli Algeciras városában foglaljunk szállást, ahol kedvező árakon kapunk 5-7-10-14 éjszakás csomag ajánlatot például a Hotel Globales Reina Cristina 4**** Algeciras ITT. Itt ez a szálloda, kb. 30 perc, 22 km autóval Gibraltár központjától.

Gibraltár hotel ajánló, szállodák és apartmanok (többnyire luxus árak) a miniállam területén:. Minden kategória, szálláshelyek áttekintése. Rövid tartózkodás és üdülés, nyaralás csomag ajánlatok jól áttekinthetően minden szobatípusra:
A környező hotelek foglalása kedvezményesen magyarul ITT. Foglalás gyorsan és díjmentesen. Hallgass ránk! Központ vagy külváros, ami tetszik. Lefoglalni a szobát a piros linkeken keresztül kezdjük! Így éri meg. Vendég értékelés fórum, élménybeszámolók a szobafoglalás megkönnyítéséhez a linkre kattintva érhetőek el.

Hotel lista, névlista az éppen a célnak megfelelő szálloda ágyaktól a konferencia és üzleti találkozókra kialakított nagy négy csillagos 151 szobás szállodáig: O’Callaghan Eliott Hotel, Rock Hotel, The Caleta Hotel Health, Beauty & Conference Centre 4**** és az olcsóbb Bristol Hotel. Kevés szolgáltatás és magas árak, röviden így jellemezhetnénk a “csodás” helyet.

Gibraltár

Gibraltár

Városok, marokkói és spanyol, további szállások: La Línea de la Concepción 3.9 km 7, San Roque 9.0 km 2, Algeciras 9.3 km 13, Los Barrios 14.6 km 4, Pueblo Nuevo de Guadiaro 19.1 km 4, Torreguadiaro 19.1 km 2, Sotogrande 19.9 km 3, Castellar de la Frontera 22.3 km 3, San Martín 22.5 km 1, Tarifa 26.6 km 43, Ceuta 27.3 km 5 és San Luis de Sabinillas 28.3 km 2.

Repülőtér távolságok (Marokkó és Spanyolország): Sania Ramel repülőtér (TTU) 60,4 km (Tétouan – Marokkó), Ibn Batouta (TNG) 68.1 km – Tanger, Jerez (XRY) 93.2 km és Malaga (AGP) 97.2 km.

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni? Története, látnivalói stb., útikalauz magyarul, látványosságok és történelmi visszatekintés:

Gibraltár most még mindig adóparadicsom? Ez tényleg aktuális és jó kérdés céges és magánszemély szinten.

Északon Spanyolországgal határos. Nyugati oldalán helyezkedik el az angolok hadi és kereskedelmi kikötője. A gibraltári szikla képezi a szoros északi részének keleti oldalát, déli csúcsán az Európa-fokkal. Spanyolország déli csücske a szoros közepe táján a Tarifa-fok. A következő földfok északnyugat felé Nelson és Villeneuve 1805-ös tengeri csatájának színhelye, Trafalgar. A terület régóta fontos terepe a Brit Fegyveres Erőknek és a Királyi Haditengerészetnek. Gibraltár szuverenitása a brit-spanyol diplomáciai kapcsolatok egyik legfontosabb kérdése. Gibraltárt szerény ipar jellemzi, elsősorban olajfinomításra, élvezeti cikkek gyártására korlátozódik, de a félsziget kereskedelmi kikötőként működik. Komoly bevételi forrást jelent továbbá az idegenforgalom és a bélyegárusítás. Az ország hivatalos fizetőeszköze a brit font sterling, de szinte mindenhol fizethetünk euróval. Lévén az Egyesült Királyság területe, Gibraltár EU-tag.

Az angolok által nemes egyszerűséggel csak a The Rocknak („A szikla”) hívott terület neve, annak arab megfelelőjéből ered. A Jabal Ţāriq (جبل طارق) (Ţāriq hegy), a Gibel Ţāriq jelentése pedig Ţāriq sziklája, mely a földrajzi alakzatra és a berber omajjád tábornokra, Tariq ibn-Ziyadra egyaránt utal. Utóbbi 711-ben foglalta el Gibraltárt s egészen az első ezredfordulóig virágzó és erős birodalmat tartott fenn itt, melyet csak ismételt rohamok árán sikerült a reconquista néven elhíresült háború során, külső segítséggel, melyet a templomos lovagokat támogató Anjouk adtak, kiverni a félszigetről. Az ország 1462-ben került spanyol uralom alá. Tőlük csak 1704-ben, a spanyol örökösödési háború idején szerezték meg az angolok. George Rooke brit tengerész admirális három napig ostromolta Gibraltárt, hogy a Spanyol koronától elvéve a Brit korona gyarmatává tette. 1830 óta brit koronagyarmat. 1967-ben népszavazást tartottak Gibraltárban, ami fenntartotta a Nagy-Britanniához tartozást, noha Spanyolország ezzel nem teljesen ért egyet. A vitás kérdéseket a 2006-os córdobai tárgyalásokon rendezték Nagy-Britannia, Spanyolország és Gibraltár képviselői. Gibraltár Nagy-Britannián belül autonómiát élvez belső ügyeinek intézése terén. Élén a kormányzó áll, akit munkájában a kilenctagú Gibraltar Council („gibraltári tanács”) segít.

Az ország hivatalos nyelve az angol, de mindenki beszél spanyolul, sőt kialakult egy Gibraltárra jellemző, saját keveréknyelv.

Gibraltár kis méretének köszönhetően helyi nevezetességei könnyen bejárhatóak. A tengerpart közelsége, a csodálatos és nyugodt környezet felbecsülhetetlen értéket képvisel, az emberek különösen jó kedélyűek és közvetlenek errefelé. Akit a kisvárosi élet vonz, annak tökéletes célpont. A környezet teljesen karban van tartva, az utcákat naponta tisztítják. Mivel az áfát errefelé nem ismerik, a dohányáruk, az alkohol és az ékszerek feleannyiért kaphatók, mint idehaza.

A városképen erősen érződik az angol stílus, a buszok régi típusúak és emeletesek, a telefonfülkék jellegzetesen pirosak, angol jellegűek, s noha a házak kívülről nagyon spanyolosak, belül szinte az összes műszaki megoldás angol. A helyi étlapokon még az Angliában hódító indiai ízek feltűnnek.

Gibraltár különleges elhelyezkedése és az állandó hajóforgalom egy speciális szubkultúrát hozott létre, mely leginkább Máltáéhoz hasonlítható. Egyes helyeken a szorosban egyszerre öt-tíz hajót lehet látni. A Gibraltári-szorost forgalma után a második legfontosabb természetes tengeri útnak tartják. A 80-as években a szoroson át szállították a Perzsa-öböl országaiban kitermelt olaj jelentékeny részét, mintegy 51 millió tonnányit, ami a világ olajszállításának kb. 5 %-át képezte akkor. Csak a napi átlagban 330 hajót átbocsátó Doveri-szoros előzi meg. Érdemes errefelé elidőzni kicsit. Annál inkább, mert a feltételezések szerint, a szorostól nyugatra süllyedt el a híres hadihajó, a Sussex, fedélzetén 10 tonna arannyal és közel 100 tonna ezüsttel.

Látnivalók akadnak bőven ezen a kis helyen. Gibraltárban nyüzsög az élet, elsősorban mégiscsak a napfényt és a hullámverést élvezhetjük itt. A határ után a repülőtér kifutóját átszelve, mely már önmagában különleges, közönséges villanyrendőr választja el a közúti forgalomtól, a Kazamata téren találjuk magunk, itt kezdődik az Óváros. A Sziklát érdemes minibusszal felfedezni, bár libegővel felmehetünk. Autóval nem ajánlott a majmok miatt, akik előszeretettel másznak rá a kocsikra. A busz először az “Europa-point”-hoz, másnéven Európa-fokhoz visz, ez Gibraltár legdélibb csücske, de sokáig azt hitték, Európáé. Itt egy világítótorony magasodik az égbe, ahonnét tiszta időben át lehet látni a körülbelül 20 kilométerre fekvő Afrikába. A következő megálló Gibraltár másik nevezetességéhez, a Szent-Mihály cseppkőbarlanghoz visz. Bár a belépőjegy elég borsos, cserébe a kellemes klíma vigasztalhat, no és a csodaszép kőképződmények, melyek a mesteri megvilágításnak köszönhetően még elképesztőbb látványt nyújtanak. A barlangban található egy nagy színházterem, ahol előadásokat, hangversenyt tartanak.

A busz utolsó megállója a Majom-szikla, a fő idegenforgalmi látványosság. Ez Európa egyetlen olyan helye, ahol a majmok szabadon, „természetes” körülmények között élnek. A helyiek szerint a gibraltári majmok jelenléte tartja fenn a britek hatalmát, nemcsak a szikla tetején, a kikötőben, a falatnyi reptéren, ahol szigorúan büntetik a szemetelést, nehogy balesetet okozzon, egészen a Spanyol határt jelző sorompóig, mindenhol találkozhatunk velük. A majmok öt csoportja összesen kb. 230 egyedet számlál, a szabad területekért nagy harcban állnak egymással. Eredetük a homályba vész. Egyes elképzelések szerint a mórok hozták magukkal őket, mások úgy vélik, hogy ezek a megmaradt példányai a több millió évvel ezelőtt Dél-Európát benépesítő populációnak. Vadon élő állatok ugyan, de már régóta az embertől függnek. A helyi állatkert látja el őket élelemmel, és ha ez nem elég, akkor maguk kezdenek fosztogatásba. Nem árt vigyázni, akár a fényképezőgépet kitépik az ember kezéből, ellenállás esetén haraphatnak. Évente egyszer befogják őket és kötelező orvosi vizsgálatban részesülnek. Mindegyik egyed microchippel van ellátva, és külön nevük van. Állítólag Churchill a Világháború alatt utasításba adta, hogy a hét egyedre zsugorodott állományt Marokkóból és Algériából frissítsék fel. Egy másik legenda szerint pedig a majmok a szikla és a szoros alatt húzódó titkos alagúton keresztül jöttek át Marokkóból. Akár így, akár úgy történt, Gibraltár valóban elképzelhetetlen a Szikla majmai nélkül.

Kirándulni a környező és a kicsit távolabb fekvő, spanyol városokba lehet, Malaga 120 kilométerre fekszik, Gibraltártól keletre pedig Fuengirolát találjuk, utóbbi városhoz történelmi emlék fűződik, Franco marokkói spanyol hadserege itt szállt partra 1936-ban. Aki pedig síelni szeretne Sierra Nevadán teheti meg. Ami Gibraltár szórakozási lehetőségeit illeti, a helyi pubok várják az érkezőket. Az ország öt öble miatt a vízi sportok jelentős szerepet játszanak a gibraltáriak életében. A delfin bemutatók nemcsak a helyiek, a turisták kedvencei.

Gibraltár jelentőségét emelné, az az Afrikát és Európát átívelő híd, melyet a szorosban kívánnak megépíteni a jövőben. A Gibraltar-alagút egy tervezett 40 km hosszú vasúti alagút, mely a tenger alatt futna. A terv szerint a vasút egyaránt szállítana rakományt, utasokat és autókat. Az alagutat Giovanni Lambardot tervezte. A munkálatok várhatóan 2008-ban indulnak majd és 2025-ben fejeződnek be. A beruházás várható költsége nyolc és tizenhárom milliárd dollár között mozog. Az alagút 3 csőből állna, kettőben a forgalom haladna, a harmadik pedig szerviz- és menekülőjárat lenne.

Apartman (kiadó lakás, ház, nyaraló villa, szoba vagy ágy, szálloda 1-2-3-4-5 csillagos szinten: A leírást és a képeket itt találjuk gibraltári hotelekről (szobafoglalás díjmentesen).

Gibraltár

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben az interneten.

Időjárás adatok, földrajz, előrejelzések, aktuális jelentés és webkamera: www.accuweather.com/en/gi/gibraltar/178535/weather-forecast/178535.

Vicces oldal, de jók a webkamera képek: www.earthtv.com/en/webcam/gibraltar-bay-cable-car.

Airport, mini repülőtér, repülőjegy árakhoz némi infó kereshető: www.gibnet.com/airport/index.htm. Illetve: www.gibraltarairport.gi.

A 400.000 Ft-os jegynél biztosan van olcsóbb, mi 70 ezer forintért láttuk eddig a legolcsóbbat 2016-ig: www.skyscanner.hu/utvonalak/bud/gib/budapest-cel-gibraltar.html. 2019-ben az előszezoni 60 ezer forintos ár volt a legolcsóbb márciusban, július-augusztusban a legolcsóbb repülés 124 ezer forint körül volt kihozható (átszállással, 6 óra alatt átlagosan).

Amúgy ki utazik ide Budapestről, Ferihegyről? A közelébe egyre többen.

Gibraltári szállodák, hotelek: olcsó szállás, a hely története, utazási segédlet térképpel és időjárás jelentéssel. A város/miniállam elit és normál árú hotel fóruma.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.