Marokkó szállás fórum, egzotikus utazás és hotel tipp

Marokkó

Mit csinálhatunk Marokkóban? Mi a fővárosa? Milyen lehet itt egy történelmi idő-utazás, nyaralás, üdülés, zarándok út, túra és a síelés Afrikában? Elsősorban idegenvezetővel ajánlott, a bátrak/erősek/tapasztaltak egy komoly felkészülés után egyedül is nekivághatnak (természetesen csak férfiak).

Ahogy a helyiek, helyi idegenvezetők mondják, “Ez nem Afrika.” vagy “Ez nem Afrika, ez Marokkó, mi vagyunk”. Az országon belül, észak és dél, tengerparti kikötővárosok és óriási hegyek, termékeny és zöld folyópartok és sivatag, koldusok és luxus autók, óriási kontrasztokkal találkozhatunk.

Marokkó, (Morocco) ezernyi szálláshelye most már online napi akciós árakkal, képekkel és térképekkel: Marokkó szállások, apartmanok, szállodák . Meglepődni nem kell, inkább ürülni, itt aludhatunk sátorban, faházikóban, hagyományos vályog házban, kőházban, közös és privát fürdőszobás szállodai szobában, tágas tengerparthoz közeli apartmanban, és természetes luxus hotel lakosztályban is kilátással a tengerre (szép naplementével az árban). Marokkó sokat köszönhet a turizmusnak, kevesen tudják, hogy sok marokkói és érkezik Európába, igaz nem emberek, hanem például zöldségek/fűszerek a bevásárlóközpontok polcaira. Keresés, sok friss vendég vélemény, ajánló és rengeteg európai szemmel szemtelenül olcsó reggelis/önellátó üdülés ajánlat. Itt nincsenek kötelező heti turnusok/csomagok, rugalmas az érkezés és a távozás dátuma, ami nekünk most könnyebbség, hogy a marokkói/afrikai zűrzavarra felkészülten érkezhetünk (trükkök nem csak a piacon lehetnek).

Nők és gyerekkel utazó nagy családok esetén segít az arab/berber/francia tudás, amivel vagy lelassítjuk az agresszív árusokat, vagy egyszerűen szót értünk egymás kölcsönös tiszteletével. Aki több hónapot tölt itt, például egy egész téli időszakot, meleget kedvelő németek is érkeznek ilyen céllal ide 4-5 hónapra, annak mindenképpen megéri az intenzív nyelvtanfolyam. Afrikához képest itt kevés a veszély, biztonságos a legtöbb terület, és a friss ételekben/gyömölcsökben is bízhatunk.

A modern vagy turistás részeken, Agadir vagy Casablanca modern részein egy csendes időszakban kifejezetten otthon érezhetjük magunkat, nem véletlen, itt folyamatosan, évszázadokon át több kultúra formálta egymást, a mai napig felismerhető ez, működőképes, egy nap alatt 3-4-5 nyelvet hallhatunk pár méteren belül.

Az éghajlatváltozás, a talajpusztulás hatásával ellentétes irányban a lakosság száma nőtt, 1994 és 2014 között durván 29%-kal, 25,82 millió főről 33,337 millióra.

Riad, körutazás, királyi városok: Marrakech (Marrákes) és Rabat stb. Marokkó (teljes arab nevén: Al Mamlakah al Maghribiyah, ami magyarul Nyugati Királyságot jelent) Afrika észak-nyugati partján fekszik, kikötői az Észak-Atlanti-óceánon és a Földközi-tengeren megtalálhatók. Ez a harmadik legnépesebb arab ország. Keleten és nyugaton Algériával, délen a Szaharával határos. Marokkó tizenhat régióra oszlik. Minden régió további tartományokra és ügyészségekre. Az ország fővárosa Rabat, legnagyobb városa pedig Casablanca. A hivatalos fizetőeszköz a marokkói dirham.

A Marokkóba történő belépéshez az amerikai és angol állampolgársággal rendelkező turistáknak vízumra nem, mindössze útlevélre van szükségük, mellyel három hónapig tartózkodhatnak az országban, izraeli állampolgársággal már akadhat problémánk. A Mohamed V nemzetközi reptér, az ország fő reptere, Nouasseurban található, Casablancától mintegy 25 kilométerre. Emellett hatvan regionális reptér hálózza be az országot. A nemzetközi légforgalmat a Royal Air Maroc légitársaság bonyolítja. Az európai utasok az Air France, az Easy Jet, Wizzair és a Ryanair légitársaság járatai közül választhatnak. Marokkóba hajóval is érkezhetünk, a Norvég és a Royal Caribbean hajóstársaság járatai például, rendszeresen megállnak Marokkó fő kikötőjében, Casablancában.

Ami a marokkói szálláslehetőségeket illeti, számos opció közül választhatunk. A nagyobb városokban, mint például Casablanca, vagy Tangier, számos nemzetközi hotellánc szállodáját, így a Ramadát, vagy a Hyattet egyaránt megtaláljuk. Ezeken kívül Marokkó nagyvárosi központjaiban számos 5 csillagos luxusszálló várja vendégszeretetével és bájával leendő vendégeit. Sok utazó szerint a legjobb marokkói szállást mégis csak a riádok jelentik, ezek tulajdonképp tradicionális marokkói otthonok, melyeket kisebb hotellé, magán vendégházzá alakítottak át. A riádokat általában Marokkó idősebb, történelmi kerületeiben kell keresnünk.

Marokkó rendkívül gazdag természeti szépségekben, egy felejthetetlen ország, mely egyszerre nyűgözi le és csábítja felfedezésre látogatóját. Azokat, akik Marokkó kultúrájára és történelmére kíváncsiak, mecsetek és paloták százai várják. Aztán ott van Asilah ősi városa, vagy a csodás El Bahia palota. A marokkói tájkép egy életre az ember agyába vésődik, a Szahara sivatagos tájai mellett, olyan kábító hegyvonulatok sorakoznak errefelé, mint a Magas-Atlasz, vagy a Chefchaouen és az Oregano hegység, melyek olyan szabadtéri sportok űzésére kiválóan alkalmasak, mint a síelés, a túrázás, vagy a hegymászás. Másfelől megannyi tengerparti város és strand csábítja a turistákat Marokkóba, ahol a látványos halászfalvak megtekintése mellett, mint például Dakhla, megmártózhatunk a Plage Quemada és a Lalla Fatma strandok habjaiban.

A marokkói kultúrának gazdag történelme van, akárcsak a helyi művészeteknek és tudományoknak. Jó hír a kultúra barátainak, hogy Marokkó szerte számos múzeum várja, hogy felfedezzük őket. Ezek köréből kiemelkedik a Régiségek Múzeuma és a Tetouanban található Néprajzi Múzeum. Hasonlóan népszerű a marokkói Művészeti Múzeum, ahol üvegtárgyak, középkori kéziratok, gyönyörű szőnyegek, ékszerek, kerámiák páratlan gyűjteménye nyűgözi le a látogatókat. A színház szerelmeseinek az ország csodás színházait sem szabad kihagyniuk, a klasszikusok mellett, lefordított és a nyugati klasszikusok (pl.: Shakespeare) újraadaptált produkcióival és modern marokkói darabokkal várják a nagyérdeműt. A népszerű szabadtéri fesztiválok sorát gazdagítja a marrakechi Népi Művészeti Fesztivál és a Casablancában megrendezésre kerülő Színházi Fesztivál. A szabadtéri kalandot keresőknek csodás nemzeti parkok és Marokkó rezervátumai szolgáltatnak terepet, mint például a Souss Massa Nemzeti Park, vagy a Földközi-tengeri Interkontinentális Bioszféra Rezervátum, mely létrejöttében az UNESCO fontos szerepet játszott.

A marokkóiak nagy része muzulmán, az iszlám szunnita változatát gyakorolják. Mivel az uralkodó vallás az iszlám, a mecsetek óriási jelentőséggel bírnak, minden település, község és város legalább egy ilyen istentisztelet gyakorlására alkalmas hellyel büszkélkedhet. Bár a mecset elsődlegesen valóban az istentisztelet helye, oktatási, illetve információs központként is szolgál, és nagyobb vitákat is itt folytatnak le. A 7. században a mecsetek szabad téren működtek, fejlődésük során olvasztották magukba a minareteket, melyek azonnal az iszlám követőinek templomává avatták őket. A mecsetek eredete az Arab-félszigethez köthető, de szerte a világon mindenhol megtaláljuk őket, ahol csak a muzulmánok megtelepedtek.

A Casablancában található II. Hassan Mecset a világ második legnagyobb mecsetjének számít. A mecset az Atlanti-óceán partjainál emelkedik, így látogatói pillantást vethetnek a nyugalmas óceánra. A legenda úgy tartja, hogy II. Hassan király az isteni alkotások csodáira kívánta emlékeztetni híveit, ezért döntött a fenomenális kilátást nyújtó helyszín mellett.

Marokkó másik jelentős mecsetje a Fezben magasodó történelmi Karaouine mecset. Ez az ősi mecset, mely története egész 859-ig nyúlik vissza, bonyolult alakzatával és kifinomult díszítésével ejti rabul látogatóit. A Karaouine mecsetet gyakorlatilag az Al-Karaouine Egyetembe építették be, mely a Guiness Rekordok Könyve szerint a világ legrégebbi, létező oktatási intézménye. Az épület kezdetben jóval szerényebb méreteknek örvendhetett, az azóta eltelt 1000 év során azonban, folyamatosan fejlesztették és újították, így a ma látható komplexum több mint 20 ezer hívő kényelmes elszállásolására alkalmas.

A Marrakechben található Koutubia mecset az egyik legjelentősebb látványossága ennek a nyüzsgő nagyvárosnak. Építését 1199-ben fejezték be, azóta kora építészeti és mérnöki remekeként magasodik. A Koutubia mecset látogatóit a minaret mérete nyűgözi le, mely állítólag a világ más részein található nevezetes minaretek mintájaként is szolgál.

Ha élményekben gazdag utazásra vágyunk, irány Marokkó! Aki egyszer járt itt, biztos, hogy visszatér még ide. Hogy bepillantást nyerjünk az egzotikus ország lakóinak életébe, érdemes időt szánnunk a marokkói mecsetek felkeresésére.

Marokkó a golf szerelmeseinek kitűnő célpontja lehet, hisz az országban található számos pálya, biztos, hogy hetekre leköti majd a sportág megszállottait. Különösen ajánlott az Agadirban található, 9 lyukas Királyi Golf Klub, és a Casablancában található Ben Slimane, vagy az El Jadidában lévő 18 lyukas golfpálya, illetve az ugyanilyen adottságokkal rendelkező marrakechi.

Bár egy valamirevaló turistának nem Marokkó jut először eszébe, ha síelni szeretne, különösképp, mert az ország festői hegyeit homokkal, sem mint hóval borítottnak képzeli, a közhiedelemmel ellentétben, Marokkóban elég rendes havazások szoktak lenni, és a síelés is egyre népszerűbb üdülési tevékenységnek számít az országban.

A legtöbb síközpontot, minőségi sípályát a Magas-Atlasz hegységben találjuk, itt a hó vastagabb, télen megfelelő. A két legnépszerűbb síközpont az országban az Oukaimeden és a Jebel Mischliffen. A kettő közül Oukaimeden talán kicsivel jobb is, rendelkezik sífelvonóval, mely lélegzetelállító, 3268 méter tengerszint feletti magasságba repíti utasait. Sífelszerelést helyben is bérelhetünk. A központok januárban és februárban tartanak nyitva, a szállodák alapellátást biztosítanak.

Jebel Mischliffent az 1950-es években a franciák nyitották, azóta eredeti állapotát őrzi. Itt csak legalapvetőbb szükségleteinket elégíthetjük ki, bizony szükség lenne egy nagyobb beruházásra, különösen, hogy a síterület a marokkóiak körében népszerű, sokan látogatnak ide Fezből, Rabatból és Casablancából.

Marokkó lakosságának közel 75%-a az őslakosok leszármazottja, berber: hu.wikipedia.org/wiki/Berberek. A berber identitást a nyelvhez és a kultúrához való kötődés jelenti. A legfőbb berber dialektus a tamazight. Számomra mindig a földhöz kötődő, a földet és a természetet szerető bölcs helyiek a kedvesek, aki látják a globális kereskedelem, a túlfogyasztás és anyagi egyenlőtlenségek hátrányát, a háborúk okozta kulturális sebeket.

Ne a legújabb sífelszerelésekre számítsunk persze, élvezzük inkább a tiszta hegyi levegőt és a rendelkezésünkre álló egyáltalán nem zsúfolt teret. A lejtők általában elég tiszták. Egy marokkói síelés azért nagyszerű élmény lehet, mert nem sokan mondhatják el magukról, hogy az Egyenlítő közelében hódoltak e nemes és izgalmas, adrenalin növelő sportnak.

Több száz hotel, köztük az ismert szállodaláncok luxusszállói, illetve 1, 2, 3, 4 és 5 csillagos kategóriájú hotelek, apartmanok ill. autentikus marokkói riádok találhatóak elsősorban a nagy városokban és a tengerpartokon.

Utazás élménybeszámolók, hotelek, szállások és látnivaló ízelítő képek:


Friss 2017-s videó, vonatos út és élmények, tapasztalatok:

Repülőterek neve és kódja, ahová kereshetünk járatokat Európából, Budapestről, Londonból, vagy pl. Németországból, Angliából, Svájcból, Spanyolországból vagy Franciaországból:
Mohammed V International Airport (CMN), Marrakech-Menara Airport (RAK), Agadir Al Massira Airport (AGA), Nador International Airport (NDR), Tangier Ibn Battouta Airport (TNG), Melilla Airport (MLN), Rabat-Sale Airport (RBA) és Angads Airport (OUD).

Zoomolható térképe, jól áttekinthető tájak a GoogleMaps és a Google Streeview segítségével:

Régiók, Marokkó régiói: Marrakech-Tensift-El Haouz, Souss-Massa-Draâ, Tangier-Tétouan, Fès-Boulemane, Meknès-Tafilalet, Grand Casablanca, Rabat-Salé-Zemmour-Zaer, Doukkala-Abda, Chaouia-Ouardigha, Oriental, Tadla-Azilal, Taza-Al Hoceima-Taounate, Guelmim-Es Semara, Gharb-Chrarda-Béni Hssen
Nagy / turisztikailag kiemelt marokkói városok: Marrákes, Fez, Casablanca, Agadir, Tanger, Essaouira, Meknesz, Rabat, El Jadida, Tétouan, Ouarzazate, Taroudant, Tinghir, Mohammedia, Salé, Temara, Oujda, Safi
Híres falvak: Merzouga, Imlil
Kis üdülő-települések: Chefchaouen és Asilah.

Nyelvek és nyelvjárások (dialektusok) fő elterjedési területei térképen:
Marokkó

Időjárása, aktuális, előrejelzés és havi átlagok: www.holiday-weather.com/agadir/averages/, eső és tengervíz hőmérséklet, csapadék, sok hasznos információ egy helyen. A Kanári szigetek közelségére gondolva egész évben érdekes ide látogatni, nem véletlen, hogy sokan 3-7 hétre érkeznek, mert életre szóló élményt várnak, és kapnak is.

Egyéb szállás, helyi magánszállás és szálloda:
– Hangulatos riádok (több nyelven): maroc.costasur.com/en/riads.html?flag=1.

– Olcsó kempingek, sátorhely és lakóautó parkolók (Tombouctou, Agadir, Essaouira, Amazigh): maroc.costasur.com/en/camper.html.

– Kempingezésről, kalandos utakról németül, és Sahara fórum: kohlbach.org.

– Angol élménybeszámolók: www.tripadvisor.com/Tourism-g293730-Morocco-Vacations.html.

A nagyváros: Marrakech – Marrákes városa ITT.

Várárlás piac és látnivalók: ITT

Nevezetességei között az UNESCO világörökség részei: whc.unesco.org/en/statesparties/ma/.

Sielés Akrikában (Toubkal 4167m): www.trekkinginmorocco.com – síelés, lovaglás, hegymászás, kultúra, kalandtúra és piacok.

Atlas hegység – Magas-Atlasz: en.wikipedia.org/wiki/High_Atlas.

Képek, utazás és élménybeszámoló fotók:

Egy hozzászólás a(z) “Marokkó szállás fórum, egzotikus utazás és hotel tipp” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Casablanca szállás, hotel és látnivalók Marokkó, Afrika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.