Zalaegerszeg szállás, látnivaló és utazás ajánló

Zalaegerszeg

Centro Panzió és Étterem, ahol először megfordultam. Az ipari és kereskedelmi város sokak számára kedves lakóhely és kultúrális központ, turistaként szürke. Sokan állítják, hogy a megye fiatalos oktatási központja, e mellett megjegyzem, amit Zala megye elemzői hosszas kutatómunka után megállapítottak, hogy Zala megyében Keszthely, Nagykanizsa és Zalaegerszeg egyetemi városainak széttagoltsága/laza kötődése, az igazi központ nélküliség ad egyéni történetet a térségnek.

A látványosságok, kiemelt helyek közelében egyszerűen tudunk keresni. A piros linken keresztül megkapjuk a szálláshelyek listáját, friss vendégektől értékeléssekkel, véleményekkel és fotókkal: Zalaegerszeg szállások, hotel és apartman árak összegyűjtve az internetről leírással ITT – közeli, kertvárosi üdülő kemping, panzió és apartman (kiadó ház, lakás és nyaraló villa) ajánló. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat. Az utazás élménybeszámolók sokat segítenek a fotók mellett a döntésben az online egyéni szállásfoglalásban. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálloda, szálláskereső online rendszerekből. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive üdülés / nyaralás csomagok.

Szállás ajánlatok összehasonlítása gyorsan, hotel és panzió foglalás egyénileg. Értékelés fórum online: Zalaegerszeg szállások, minden ajánlat ITT. Hotel, olcsó magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. Az Arany Bárány Hotel és az Arielle Panzió kiemelkedik a kínálatban, továbbá egyre több a kiadó szoba és felszerelt apartman (lakás). A luxus lakosztály az Airbnb stílus kiadó privát szoba, olcsó hostel ágy és minden. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive napi és csomag ajánlatok az egész világból. Gyakran nagy baráti társaságok, csoportok részére ugyanez az online hotelkereső kínál helyet jó feltételekkel.

További szálláshelyek Zalaegerszegen például:
– Aquaterma Termálfalu és Kemping
– Erdőgyöngye Vendégház
– Vándor Vigadó Panzió
– BGF Pénzügyi és Számviteli Kar Zalaegerszegi kollégiuma
– Tó-Ka vendégház
– Pongi Panzió
– Betli Panzió
– Beck’s Corner Motel
– Izabella Panzió
– Szundi vendégház
– Piccolo Panzió, vendégház, étterem és söröző
– Kiskondás Panzió és Étterem
Középiskolai Kollégium: Teleki Blanka, Kaffka Margit (Városi)

Repülőterek nagyon távol találhatóak a várostól. A Budapest Airport (Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér) távolsága 255 km autóval, gyakran három órás vagy hosszabb út, jó időben 2 és fél, 2 és háromnegyed óra. A bécsi repülőtér (Vienna International Airport – VIE – Schwechat) távolsága 190 km, ami autóval két és fél óra utazás (sok mellékút, több településen keresztül, részben autópályán).

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

Zalaegerszeg egyike hazánk legvirágosabb, legzöldebb településeinek, 2008-ban elnyerte az Arany Rózsa díjat, a Virágos Magyarországért Szervező Bizottság legrangosabb elismerését. A melegebb időszakokban a városban sétálva lépten-nyomon színes virágágyásokba botlunk, egymást érik a zöld bokrok, díszkertek és árnyékos fák, ideális környezetet biztosítva a pihenéshez, gyönyörködéshez, elmélkedéshez.

A város és környéke számtalan érdekes látnivalót kínál az odalátogatók számára egyházi építmények, középületek, múzeumi tárlatok, köztéri szobrok és természeti kincsek formájában. Ezek közül, ha csak rövid látogatást tervezünk, a tizenöt legfontosabb, amit mindenképpen látnunk kell: a Göcseji Falumúzeum, amely nyitásakor hazánk első szabadtéri néprajzi múzeuma volt, és egy XIX. századi göcseji települést mutat be. A helyet a Zala folyó egyik holtága és egy régi vízimalom körül építették fel, gyűjteménye huszonkét zalai településről származik, és korabeli mindennapos használati tárgyakból áll. A múzeum régi kisnemesi kúriákat idéző fogadóépületének emeletén a „Kárpát-medence népviselete babákon” című kiállítást tekinthetjük meg.

A városban található a Göcseji Múzeum, amelyben Kisfaludi Strobl Zsigmond, zalai születésű, Kossuth díjas-szobrász, Zalaegerszeg város díszpolgárának hagyatékát állították ki. A múzeum épülete önmagában említésre méltó, az egykori takarékpénztári palota 1890-ben emelt eklektikus stílusú épületében világhírességek mellszobrai és ismert szobrok vázlattervei várják az érdeklődőket.

A zalaegerszegi Kézművesek háza a Gébárti-tó mellett Magyarországon egyedülálló módon egész évben nyitva áll a látogatók előtt. Csoportos és egyéni látogatókat egyaránt szívesen látnak, és bevezetik őket a népi viselet és ékszerkészítés, korongozás, szövés, nemezelés rejtelmeibe. A népi építészeti forma- és anyagvilágot idéző épület udvarán egy működő kovácsműhely megtekinthető.

A Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, az egykori zsinagóga, avagy becenevén a „Zsini” Zalaegerszeg egyik jelképeként ismert épület, amely változatos rendezvényeivel szórakozásra és elmélkedésre hívja a látogatókat. Emeletén kapott helyet „A zalaegerszegi zsidóság emlékezete” című állandó tárlat.

Hazánk legnagyobb szabadtéri műszaki múzeuma a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum, melyet 1969-ben azzal a céllal alapítottak, hogy kiállításain és kiadványaiban bemutassa a magyarországi szénhidrogénipar több mint száz éves történetét.

Zalaegerszeg számtalan egyházi épülete közül mindenképpen megtekintendő a városközpontban a Göcseji Múzeum épülete mellett található kéttornyú Mária Magdolna Plébániatemplom, amelyet a település egykori földesura Padányi Bíró Márton veszprémi püspök építtetett 1747-69 között.

Igazi kuriózum a városközponttól délkeletre, a Kosztolányi utcában álló „Földönjáró toronyóra”. A közel kettőszáz éves óraszerkezet a világon egyedülálló módon, üvegházon belül, működés közben látható.

A város TV-tornya a bazitai tetőn kilencvenöt méterrel magasodik az Alsóerdő fölé. Az építmény tetején körpanorámás presszó működik, ahol egy csésze kávé mellett gyönyörködhetünk a városra nyíló kilátásban.

A neobarokk homlokzatú Kvártélyházat Mária Terézia építtette 1765-ben. Eredetileg átvonuló katonák szálláshelyeként üzemelt, majd tisztviselők lakásául szolgált, később megyei közigazgatási székház lett. Ma cégek, hivatalok irodáit találjuk benne. 1891-ben hozzákapcsoltak egy neoklasszicista stílusú közgyűlési termet, jelenleg itt tartja üléseit Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának közgyűlése. Nyári estéken az épület belső udvarán „Kvártélyház – színház, zene, tánc” címmel szabadtéri előadásokat rendeznek.

A Deák tér néhány épülete korunkban egy XIX. század végi polgári kisváros hangulatát árasztja. Ezen a helyen állt egykor Egerszeg vára, amely a török elleni küzdelmekben játszott fontos szerepet.

Zalaegerszeg mai központja az 1970-es években épült Dísz tér. A város legnagyobb terén áll a híres Tulipános szökőkút, Szabolcs Péter szobrászművész és Pelényi Gyula építész alkotása, amelyet 1985-ben, Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá nyilvánításának századik évfordulóján állították fel.

Tavaszi kirándulások kötelező állomása az Alsóerdő területén az Azáleás-völgy. Májusban az öt fajtából álló növény együttes virágba borítja a tájat, a zömében sárga virágú, illatos azáleák, rododendronok egyéb telepített növények mellett bontogatják szirmaikat.

A Jánkahegyi utcában a Gyuri Csárda tetején található a 2012-ben felavatott Jánkahegyi Kilátó. A fantasztikus panorámát nyújtó építmény mindenki számára egész évben ingyenesen igénybe vehető.

A strandolás kihagyhatatlan nyári program, ehhez kínál tökéletes helyszínt a helyi AquaCity Vízicsúszda- és Élménypark. A vízi paradicsom Közép-Európa legnagyobb víztömegével, hatezer négyzetméteres vízfelülettel, számos medencével, csúszdával, vízi és szárazföldi attrakciókkal várja korosztálytól függetlenül a fürödni vágyókat.

A városban egyedülálló stílusban épült, fedett termálfürdő is található. A fürdő boltíves, kupolás szerkezetű teteje nappal természetes fényt, éjjel mesterséges, színpompás terápiás fényt biztosít a látogatók számára. A három vízeséssel összekötött 33-36 °C-os élménymedence különböző vízi kényeztető lehetőséget kínál a felnőtteknek, amíg a gyerekvárban szivárványcsúszda és vízi játékok várják a kicsiket. Az AquaCity élményfürdő külföldön is ismert: www.aquacity.hu.

Zalaegerszegen körülbelül ötven felfedezésre váró köztéri alkotás vár minket, amelyek hosszabb maradásra bírhatnak. Ha hazai nyaralást tervezünk, ezt a várost érdemes számításba vennünk, főleg tavasszal és nyáron, amikor az Azáleás-völgy virágzik, és a Kvártélyház udvara megtelik élettel.

A város környéke, környékén szállások, közeli települések online foglalás lehetőséggel: Kehidakustány, Kiskutas, Kustánszeg, Bagod, Szentkozmadombja, Misefa, Pölöske, Nagykapornak, Zalacséb, Petrikeresztúr, Zalaszentmihály és Zalalövő. Ezeken kívül még sok faluban van kiadó szoba a közelben, egy részük nem elérhető egész évben. Lassan fejlődik a régió, türelmetlen városi utazóknak nem ajánljuk.

A hivatalos turisztikai portál mindent nem mond el, de jó kiindulási pont az ismerkedési, tanuló fázisban: zalaegerszegturizmus.hu. Ahogy a salsa társastáncos estek, úgy más kisebb és nagyobb események is kimaradnak a hírekből.

Egy hozzászólás a(z) “Zalaegerszeg szállás, látnivaló és utazás ajánló” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük