Zalaegerszeg látnivalói, útikalauz blog tippek

Nekem más városok okoztak jó érzéseket, de jó érzés olvasni a tényekről, amik egy szóval írják le Zalaegerszeget:

Kirándulóparadicsom, németül: ‘Urlaubsparadies‘ vagy angolul: ‘Tourist paradise‘.

Egy jó útikalauz film (YouTube videó) is ezt bizonyította, annak ellenére, hogy a főszereplője már nem ott él, de gyermekkorát meghatározta a város, erre alapozódott sikeres felnőtt élete.

A legtöbben a fotókat és a filmeket szeretjük, ennek alapján járjuk végig a nevezetes helyeket alább. Mi Adventkor költöztünk a városba, ami jó időszak a szép karácsonyi fények és az apró belvárosi kirakodóvásár miatt.

Ezerjófű:
Első, mivel rólunk és az egészségünkről van szó. Innen indult a világot (emberiség) megmenteni kívánó természetközeli mozgalom kereskedelmi méretekben. Web, webáruház: ezerjofu.hu, Bio minősétést kapott, mindenféle hozzáadott vegyszer mentes kerti termesztésű és védett környezetből származó gyógynövényes termékek. Bio-, zöld ital kocsmájuk is van. (Nyitvatartás: H-P 08.00 – 17.00) Telefon: 06 30 534 71 56 – 06 92 357 181 Email: info@ezerjofu.hu és postai címe: 8900 Zalaegerszeg, Pázmány Péter 8. Kiváló erősítő, regeneráló és sport teljesítmény fokozó készítmények természetes 99,98 % alapanyagokból, folyamatokból kézműves eszközökkel.

AquaCity – élmény-, wellness- és termálfürdő
A Gébárdi tó partján a Termálfürdő tőszomszédságában épült fel Magyarország első melegvizes vízicsúszda- és élményparkja. Itt található egy mesterséges domb, ahonnan – a kilátó tövéből 13 csúszda indul. Tizenkettő medence, öt kisebb csúszda is van mellette, ami sok élményt biztosít. Tartanak itt koncerteket, bulikat is.

A fedett termálfürdő 2007-ben nyitotta meg kapuit. A 32-38 Celsius fokos víz minden kororsztályt kiszolgál, a belső részen is van csúszda, sodró-, örvénylő medence folyosó. Masszázs és élmény elemek teszik teljessé az időtöltést. Külön medence van kisgyermekek részére. Az udvaron két külső medencét találunk. A wellness részleg része a szaunavilág is. A termálfürdővel a turizmus fejlődése itt jelentősnek mondható, szálloda fejlesztéseket is terveznek ide, hiszen sok a külföldi vendég is. A kemping oldala: aquatherma.hu. Igényes faházak (fa apartman 2-5 főre), kemping sátoros parcellák és lakóautó elhelyezés lehetőség. Vannak kedvezményes és kiemelt időszakok, a félpanziós ellátás a legnépszerűbb.

Belváros

Göcseji Falumúzeum (és Finnugor Néprajzi Park tények és ‘fantáziák’)
A falvak építészetét, a népi hagyományok érétkeit igyekeznek bemutatni 1968 óta. Régió kúria, fogadó épület. Tájegységek, babakiállítás, vizimalom, fatemplom, szoknyár harangláb, pajtakiállítástól a hegyi pincékig kellmes sétát tehetünk. A borkészítés, a szőlőművelés világába is beleláthatunk. A múzeumtól egy híddal elválasztva indul a Finnugor Néprajzi Park, a tőlünk ezer kilométerekre rokonainknak nevezett finnek építészetébe tekinthetünk itt bele. A természet közeli életmód tanulságos (Finnország 80%-a erdő). Számos rendezvény helyszíne lehet itt, illetve vándor-, alkalmi kiállítások, fazekas találkozó és kézműves vásárok is helyet kaphatnak itt.

A Göcseji Múzeum
Címe: Batthyány utca 2. Szép eklektikus épületben található. Zalaegerszeget egy rendkívül színes tárgyi anyag gyűjteménnyel mutatja be. 7000 év emlékeinek is nevezik a tárlatot. A római kori Salla (Zalalövő) és a középkori Zalavár is helyet kap a kiállításban.

Magyar Olajipari Múzeum
A falumúzeum mellett 1969-ben hozták létre. Fúrótornyok, mélyszivattyúk, gépek, kitörésgátlók fontos elemei a mélység kincseinek a feltárásában. 1941-ben a teljes ország szénhidrogén szükségletét tudták fedezni a zalai kutak, ami itt nagy fejlődést okozott, mert a termelés egyharmadát külföldre tudták értékesíteni.

TV-torony
73 méter magas, 1975-ben készült építmény. Alsóerdő felett, a 293 méter magas Bazitai tetőn áll. 53-60 méter magasan egy lifttel megközelíthető kilátó/ kávéző-körpresszó üzemel. Tiszta időben nagyon messzire ellátni innen. 2016. tavasztól újra üzemel, látogatható. Belépőjeggyel egyénileg és csoportosan megtekinthető. Email: vtoronyzeg@gmail.com Nyitvatartás: Április 1. – Szeptember 30-ig. (Enyhe ősz esetén akár tovább is… részletekért érdeklődj!) Hétfő – Vasárnap: 11:00 – 20:00. Virágos, szép időben a környező természet bódító illatokkal telített.

Harangláb

Mária Magdolna Plébániatemplom
A kéttornyú, eredetileg barokk stílusú templom meghatározó a város képében. A helyén eredetileg 1247-ben már állt egy templom, a korábbinál jelentősen nagyobb templom ez. A templom körül valamikor temető is volt.

Városi Hangverseny- és Kiállítóterem
Az 1904-ben épült zsinagóga most kiállítóterem és hangversenyterem. A városban volt már korábban is zsinagóga, a helyett épült, mikor azt elbontották. 1945 után sokáig nem használták, 1983-ban újították fel. Külsőleg alig változott. Új nagyméretű orgonát kapott. A világháborús zsidó áldozatok emléktábláját a karzaton találjuk. A zenei mellett egyéb nagy rendezvények helyszíne.

További katolikus templomok, evangélikus templom, kolostor és református templom is van.

A Zala Megyei Bíróság (régi Vármegyeháza) a Deák Ferenc téren klasszikus épület.

Szobrokból és domborművekből sincs hiány. Lásd. pl. a Szent István domb szobrát, Zrínyi Miklós lovasszobrát vagy a táncoló lányt.

A Parkok sok gondunk megoldják, fontos részei Zalaegerszegnek is. Parkerdő, Szent István domb, Béke Liget, Orszolya tér, Vizslapark vagy a Testvérvárosok Emlékparkja ilyen terek. Kellemes a tájkép, messze felülmúlja az építészeti alkotásokat.

Városi strandfürdő és uszoda
– A város szívében 1956-ban indult a strand, két hektárnyi parkosított zöld terület, ahol van sok árnyék, 50×20 méteres a nagy úszómedence, a gyerekeknek egy kör alakú medence van. Az 1995-ös felújítás része volt egy wellness részleg, ahol az úszómedence vize melegebb, és három finn, két infraszauna és egy gőzkamra várja a vendégeket. A masszázs szolgáltatást érdemes előre egyeztetni, lefoglalni. Az úszásoktatás szerencsére jól működik a gyermekek részére.

Környéke, határa

Alsóerdő

Aranyoslapi forrás

Azáleás-völgy

Csácsi arborétum
Zala megye szerencsére egy viszonylag erdős terület. A megyeszékhely északkeleti határa is erdőkkel borított, őzek és szarvasok otthona, sőt vaddisznókkal is összefuthatunk. Az arborétum területe 84 hektár, ami a 76-as útig elér, könnyen megközelíthető. A völgy szép látványt nyújt. Vizes területek és különleges fafajok teszik sokszínűvé a területét.

Gébárti tó
Két patak felduzzasztásával létrehozott mesterséges tó. 1975 óta egy park és hatalmas tó, közel 30 hektáros területen. Idegenforgalmi fejlesztések folytak itt mai napig. Lehetőség van kikapcsolódásra, csónakázás, horgászatra és vízisportok gyakorlására. Kemping és kialakított strand is helyet kapott, ami 2006 óta várja a vendégeket. Rönkfa apartmanházak és lakóautó parcellák találhatóak a területen. Étterem és saját étel készítési lehetőség adott.

Gébárti Szabadidő Központ
A tó déli sarka, aminek a központi épülete a Kézművesek Háza. Kiegészítő épület a kulcsos ház, vendéglő és egy kovácsműhely. A jó tervezés és stílus miatt jó itt az időtöltés. A népművészek, a hagyományőrző kézművesek kimondottan kedvelik. Táborokat és kultúrális rendezvényeket szerveznek ide. Szerencsére egyre több távolabbról érkező turista is felfedezi.

A térség borturizmusa fejlődik, a zalai pálinkák régóta híresek, a települések, rendezvények és éttermek összefogásával sikerült komoly fejlődést elérni az 1990-es éve eleje óta. Zalakaros és Hévíz felvásárló ereje jelentős.

Repülőtér (Airport, Flughafen)
Az 50-es években alakították ki, katonai és polgári repülési célokat egyaránt figyelembe vettek. A magyar és a szovjet hadsereg egyaránt használta. A 1990-es évek elejétől az önkormányzat fejlesztette, van itt sportrepülés, sárkányrepülős és kisrepülős pilóta bázis. A repülős napok májusban régóta népszerűek.

A sportolási lehetőségek az egészség, közösségi élet és a kikapcsolódás miatt egyaránt fontosak. Ezek közül hagyományosan a kosárlabda, a labdarúgás, a társastánc (ill. formáció), a teke és a fitness kiemelkedőnek mondható. Télen működik a jégcsarnok, és nyáron kerékpározás és a lovaglás is előtérbe kerül. A kerékpárutak jók, és az EU csatlakozás óta tovább fejlesztették őket.

A lovasturizmus és sport itt jó dombos terepet kapott, két nagy lovarda működik (Ságod, Botfa) a városban. A közeli falvakban is van több lovarda és lovaglás oktatás, pl.: Zalacsány, Csöde, Zalaszentlászló, Rádiháza. A lovas versenyek, a lovasbemutatók látványosak, és a közelben vadászlovaglást is szerveznek.

A szórakozási lehetőségek száma viszonylag jó, a kérdés az, hogy hogyan tudjuk az embereket rávenni a kimozdulásra, vagy egy színház bérlet vagy klubtagság megvásárlására. A mozi, Cinema City Zala Plaza (címe: Stadion út 5.), a Zalai Nyári színház (címe: Erdei Színház Alsóerdő), Egervári Várszínház, Griff Bábszínház, Art Mozi, EGO Alternatív Színpad, Mama Afrika Music Club (címe: Széchenyi tér 1.) vagy a Gönczi Ferenc ÁMK és Közép-európai Kultúrális intézet (címe: Landorhegyi utca 21.) mind értékesek a maguk területén.

Fotók, utazás és látnivaló képek:

Számomra elsőrendű fontosságú, mégis a végére maradt itt, a könyvtár.
A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár fontos információs feltöltődési pont, és az emberi találkozásoknak is egy kellemes helyszíne. Egy másik hasonló a József Attila Városi Könyvtár, itt is van Wifi internet, gyermekkönyvtár. A nyitvatartás, az ünnepnapok is elérhetőek online. A friss hírek is segítenek a jó program választásban. DVD-k, újságok, Wifi internet, számítógép használati lehetőség is van a házban. Könyvajánlók, könyvbemutatók segítenek rendszeresen a szellemi fittség fenntartásában.

A környék zoomolható térképe, útvonalak keresése, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben az interneten.

Korábbi szállás ajánló cikk: kiadó apartman, hotel, panzió, kollégium és kemping-üdülő (faház és sátorhely).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.