Esztergom szállás ajánló, látnivaló és utazás tippek

Esztergom

Több mint történelmi és vallási (püspöki székhely, Esztergom-Budapesti főegyházmegye, érsekség) központ. Kitüntetett szerepe van az igazi, szakrális időkig visszanyúlóan, amikor gyalogszerrel jártak koronázási ünnepségre. Hol koronázták Istvánt és a többi királyunk? Erről megoszlanak a vélemények, a lényeget érezni fogjuk, a Szent Korona jelenléte nélkül. Méltán lehet zarándokhely és hosnszabb zarándok utak része.

A Visegrádi- és Pilis-hegység szomszédságában fekvő, Budapest szívétől mindössze 50 kilométer távolságra található, dunántúli várost egyszerűbben csak a Dunakanyar legfelső csodálatos városaként emlegetik a turisták. Ma mégis az önkormányzati botrányok (korrupció, bezárt fürdő, eltűnt milliárdok) miatt ismert, hiszen a média ezt nem rejthette el olyan mértéket öltött az emberi butaság (tisztelet a kivételnek, a leköszönő polgármester asszonynak, támogatóinak, az új vezetésnek stb.).

Hotelek, szálláshelyek, panziók és apartmanok neve, címe, térképek, vendég-fórum vélemények és napi/csomag árak együtt: Esztergom szálláshely árak teljes lista ITT – hotelek, szállás ajánlatok és foglalás magyarul garantáltan a kedvező árakon gyorsan. Vendég élménybeszámolók a piros linkre kattintva érhetőek el az akciós árak mellett.

Népszerű, kiemelhető esztergomi szállások:
– Bellevue Konferencia és Wellness Hotel 4**** (gyönyörű hely, jó személyzet, lehetne olcsóbb néha, 14758 Ft reggelivel 2 fő részére last minute online áron a piros linkre kattintva, Őrtorony utca a Búbánatvölgyben)
– Ria Panzió (Bazilika közvetlen szomszédságában)
– Róza Hotel és Apartman az egyik legnépszerűbb ház.
– Schweidel az egyik olcsóbb szálló, minőségi munkásszálló Esztergomban
– Hotel Esztergom (drága szálloda a híd mellett, néha 10ezer Ft körüli akciós szobaárral)
– Szent Anna Panzió (luxus szállodai árak)
– Bazilika alatt Panzió (mini wellness, elit árkategória)

Szobafoglalás, szállodakereső az összes lehetőségre azonnali visszaigazolással: Esztergomi szállás ajánlatok, árlisták ITT. Azonnali visszaigazolás díjmentesen, kedvező online ajánlatok ingyenes foglalással. – Schweidel Szálló Hotel Esztergom a kínálatban.

Útikalauz film, új és régi látnivalók a régi városban:

Közeli települések Magyarországon Tát és Visegrád, a szlovák oldalon Belá, Hotel Chateau Béla egy 5 csillagos ***** kastélyszálló, a tájkerttel körülvett barokk kastélyban egy étterem és egy borozó várja a vendégeket mindössze 12 km-re a magyar határtól. A normál napi 120-150 eurós szobaár mutatja, hogy ez egy előkelő ház egy exkluzív vendégkör részére megcélozva.

Esztergom szállás hotelekben, a látnivalók, élményfürdő, a belváros és a környező települések. Párkány/Štúrovo a híd túl oldalán, Muzsla 5 km se távolság. A környéken még szállás lehetőségek, távolság légvonalban: Párkány 1.2 km 8, Tát 9.3 km 1, Bella 11.8 km 1, Zebegény 12.4 km 2, Dobogókő 14.2 km 4, Pilisszentkereszt 15.8 km 1, Nagymaros 16.3 km 2, Kóspallag 16.5 km 1, Visegrád 17.5 km 9, Kisoroszi 19.9 km 1, Pilisvörösvár 23.9 km 1 és Kemence 26.6 km 2.

Egyéb szállás, apartman (kiadó lakás, privát ház vagy nyaraló, nyaralás tábor) kis panzió és nyáron kemping működik itt. A közeli Esztergom-Kertváros és Dorog jó szálláshelyeket nyújt, elsősorban a panzió és az igényes munkásszálló jellemző.

A város története és látnivalók ma:
Az Árpád-korban Magyarország fővárosának számított, ma pedig, mint az esztergomi érsek székvárosa, a római katolikus egyház magyarországi centruma. A Magyar Vöröskereszt elődjét itt alapították 1881-ben. Páratlan egyházi és világi kulturális kincseinek köszönhetően 2005-ben egymillió turista választotta Esztergomot úti céljául. A világ legimpozánsabb bazilikáinak sorában kitüntető, 18. helyen szereplő Esztergomi Bazilikát, Magyarország legnagyobb templomát, talán senkinek sem kell bemutatni, azt viszont kevesen tudják, hogy az intézmény levéltárában olyan kincseket őriznek, mint az egyik legnépszerűbb hungarikum, a Zwack Unicum receptjét. Szintén nevezetes a város szignálja, mely minden nap délután fél ötkor harsan fel a királyi várból a trianoni békeszerződésre emlékeztetve a látogatókat és a helyieket. Hétvégén a szignál meghosszabbodik. A fiatalabb kedvéért jegyezzük meg, ugyancsak Esztergomból indult a népszerű popbanda, a Heaven Street Seven.

A város látnivalóinak sorából toronymagasan kiemelkedő Bazilika építésére 1822-1869 között került sor, homlokzatán a klasszicista stílus jegyeit viseli. Szentélyében őrzik a világ legnagyobb, összefüggő vásznára festett képet, Grigoletti Mária mennybemenetelét. A Bazilika emeletén kapott helyt a Főszékesegyházi Kincstár, mely hazánk leggazdagabb egyházi kincstársa. Olyan híres ötvös remekeket tekinthetünk meg falai között, mint azt az Árpád-korabeli koronázási keresztet, melyre királyaink letették az esküt, illetve Mátyás király szintén neves, igazgyöngyökkel és drágakövekkel ékített arany kálváriáját. A Bazilika 1856-os felavatására készült Liszt Ferenc Esztergomi miséje, és a templom a híres költőt, Babits Mihályt szintén megihlette (Dal az esztergomi bazilikáról).

Esztergom másik szívesen látogatott nevezetessége a Várhegy, ahol az Árpád-házi királyok román stílusú palotáinak romjai mellett, a hajdani érsekekét ott találjuk. Az ezen épületek összességében működő Vármúzeum várkápolnája, lakótornya és neves Szent István-szobája már külön-külön megér egy látogatást, hát még a város történelmét felelevenítő állandó kiállítás.

A várba, illetve a Bazilikához a kikötőben, vagyis a Vízivárosban található Macskalépcsőn keresztül felkapaszkodhatunk. Előtte azonban érdemes megnézni a Víziváros főterén magasodó Pestis-Madonna szobrot, melyet az 1739-es pestis emlékére avattak fel 1740-ben.
A déli városrészben keressük fel a Hősök terén magasodó emlékművet, melyet a világháborús hősök tiszteletére emeltek.
A műemlékvédelem alatt álló belvárosban sétálva vessünk egy pillantást arra az 1700 körül épített ferences templomra, mely hajdanán a barokk belváros első jellegzetes építményének számított.
Ha gyerekkel érkezünk ki ne hagyjuk az esztergomi Aquaszigetet, ahol külön gyerek- és élménymedencék várják az apróságokat, míg szüleik a jaccuziban, vagy a pihenőmedencében pihenhetik ki fáradalmaikat. Továbbá infraszauna, óriáscsúszdák és kültéri sportmedence teszi emlékezetessé az itt töltött órákat.

A kultúra barátainak a Vármúzeumon túl érdekes programnak ígérkezhet a Balassa Bálint Múzeum, a középkori magyar táblafestészetre és szobrászatra szakosodott Keresztény Múzeum, a Duna Múzeum és a Babits Emlékház meglátogatása, ahol a költőzseni 1924 és 1941 között rendszeresen töltötte nyarait. A kuriózumok kedvelőinek pedig a Búvármúzeumot ajánlanánk.

Az esztergomi hétköznapokat olyan rendszeresen megrendezésre kerülő, éves rendezvények és fesztiválok színesítik, mint az Esztergomi Nemzetközi Gitárfesztivál, a Lampionos hajófelvonulás és Vízi karnevál, az Esztergomi ünnepi játékok, a helyi zenei fesztivál, a Jazztergom és a Szent István napok, hogy csak a legjelentősebbeket említsük. Az éppen aktuális eseményekről a város honlapján (www.esztergom.hu) kaphatunk részletes tájékoztatást.  Augusztus végén zajlik például az Esztergomi Liszt Hét 2009 című rendezvénysorozat.

Ha egy rövidebb-hosszabb kirándulásra kaphatóak vagyunk, érdemes felkeresni az Esztergomtól csupán 4 kilométerre fekvő Vaskapu menedékházat, ahonnét parádés kilátás tárul a városra. A Duna–Ipoly Nemzeti Park részét képező Búbánatvölgy szintén ideális terepe lehet a túrázóknak, akárcsak a Hosszú-hegy, mely csúcsán egy, a 18. század végén állított kereszt, az úgynevezett hideglelős kereszt magasodik. A Sátorkőpusztai-barlang pedig, melyet a Nagy-Strázsa hegy gyomrában, Dorog és Esztergom között lelünk, a természeti képződmények szerelmeseit veheti le lábukról. Az „S” jelzésű helyi buszokkal, vagy autóval a Mária Valéria hídon keresztül a szomszédos Párkányba könnyen átjutunk.

Budapest-Szentendre-Visegrád útvonalon számos kerékpáros érkezik ide, a felfelé haladás ellenére ez egy nagyon szép út, ahová érdemes kis, kitartó csoporttal és autós kísérettel (csomag szállítókkal) elindulni. Márciustól október végéig kellemes időjárású napokat találunk sok hétvégén. Így paripára, bicajra fel! Az Euro6-os (Eurovelo: Atlanti óceán – Fekete tenger) európai kerékpárút, és azon belül a Duna Menti kerékpárút kiemelten érdekes állomása.

A Pilis, a Visegrádi-hegység és Gerecse közelsége miatt a városban számos turistautat találunk.

A várost megközelíthetjük gépkocsival Dorog irányába a 10-es főúton, illetve Visegrádon vagy Dobogókőn át a 11-esen. Autóbusszal az Árpád hídról induló járatok segítségével, vonattal a Komárom-Esztergom-Komárom vasútvonalon, vagy a Budapest–Esztergom-vasútvonalon haladva, mely a Nyugati pályaudvarról indul. Illetve hajóval az Esztergom-Mahart Kft. vízi járataival, melyek főszezonban napi rendszerességgel közlekednek. Idén májustól már Visegrádra és Szentendrére áthajózhatunk a társaság járataival, jövőre pedig minden valószínűség szerint Komáromba indítanak majd hajókat.

Az esztergomi repülőtér átalakítása még várat magára, a területet addig elsősorban a vitorlázó- és sárkányrepülősök, illetve ejtőernyősök használják előszeretettel.

Minden szállásadó, hotelek szép listája: www.aquasziget.hu/szallas.

Az élményfürdő, szaunasziget, kis edzőterem és wellness együtt óriási élmény: www.aquasziget.hu.

Szép és olcsó szálláshelyet a Mária Valéria híd túl oldalán nagy számban találunk, a legtöbb szlovák oldali panziós magyarul beszél. A határátkelő nem túl forgalmas, szinte sose kell várnunk (nincs ellenőrzés sem az EU-n belül).

parkany.lap.hu/#b20005757 – szállás Štúrovo/Párkány.

A szlovák Google-ben kereshetünk, hátha ott több lehetőséget találunk: www.google.sk/search?hl=hu&rlz=1R2GGLL_enHU332&q=ubytovanie+%C5%A0t%C3%BArovoubytovanie.

“ubytovanie” – a pici panziók/szálláshelyeket így nevezik.
Még sok segítő link: szlovak-terkep.lap.hu.

Az euro bevezetésével kicsit drágultak a szlovákiai árak, de 280 Ft alatti euro esetén pl. a Billa vagy egy pékség már olcsóbb tud lenni mint itthon Magyarországon. Előszezonban és utószezonban (április és október) kedvezményes szobaárakat kapunk, ami kb. 4000 Ft/fő/éj kétágyas szobában. Így egy kellemes hétvégét tölthetünk el jó áron a határ mentén. Franciaágyas, háromágyas, négyágyas és még nagyobb családi apartman foglalható a közelben. Zuhanyzós kicsi és tágas fürdőkádas lakás egységek.

Muzsla csak 10 km-re van Párkánytól: hu.wikipedia.org/wiki/Muzsla, van tornatermük, így sport kirándulás helyszínnek megfelelő. Egyszer ott aludtunk a tornateremben, kinn főztünk bográcsban, az nagyon hangulatos hétvége volt. Van szép muzslai panzió szoba.

Közérdekű hírek, önkormányzat, olcsó szálláshelyet keresve a kiadó szobák, kis panziók, magán-szálláshelyek várnak ránk:
www.esztergom.hu.

Élménybeszámoló, utazás fotó galéria, képek Esztergomról:

Esztergom város és környéke zoomolható térképe, GoogleMaps műholdképek:

5 hozzászólás a(z) “Esztergom szállás ajánló, látnivaló és utazás tippek” bejegyzéshez

 1. ecica

  Szállás terén Esztergomban a Levendula panziót nem ajánlom! Koszos, mocskos, és előre kell fizetni! Nagyon rossz emlékeink vannak róla!

 2. Híradó

  Apartman Esztergomban – Olcsó szállás Esztergom:
  schweidelszallo.hu

  Schweidel Szálló Apartmanház, a nagyra nőtt panzió Esztergomban.

 3. Szív-lélekharang Szerző

  Angol szövegű videót ajánlok, de megmutatja a csodálatos várost, ahol egy csodálatos, tüneményes, humoros polgármester asszony, nő volt 2010 és 2014 között az élen. Hogy hogyan és miért tért vissza a csodálatos szellemi képességekkel rendelkező csapat tejhatalommal az élre, az megérne sok misét.
  http://youtu.be/xlgBLXi1kJk?list=UUu_c3Bq7fJ8th-ADTazQ1ww

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.