Naxos jó nyaraló-apartman és hotel szállások

Náxosz, Naxos

Görögül Νάξος, a Kikládoknak nevezett szigetcsoport legnagyobb szigete. A sziget nevének eredetéhez különböző történetek kapcsolódnak. Az egyik szerint a névadó Naxos Endymion fia lett volna, a káriai telepesek vezetője, a másik szerint a Naxos név a „naxae” szóból ered, mely istennek ajánlott nagylelkű áldozatot jelent. Naxos Chora (Χώρα Νάξου görögül). Nem véletlenül nászutas párok is keresik rendszeresen az egész világból.

Utazás Naxos szigetére, online szálláshelyfoglalással nyaraláshoz magyarul: Naxos hotel szoba és apartmanok kereséseteljes lista ITT – Szinte minden kiadó egység/szálloda jó árakkal. Itt a piros linken keresztül kezdjen foglalni! Előre fizetés és olykor hitelkártya garancia és olykor előleg nélkül lehet foglalni egyénileg. Megtalálhatóak itt a nagyon olcsó magánszállás szobák (pl. Nikoletta Studios 1 ITT), kempingek és a luxus szállodák (mint pl. Finikas Hotel 4**** ITT, 25 m²-es szobák, 32-50-70 m²-es lakosztályok). Szállás ajánlatok összehasonlítása gyorsan, árak és szobatípusok, foglalható lehetőségek. Települések hotel, szálloda, olcsó magánszállás kiadó szoba, panzió, lakások, konyhás apartman, kemping-üdülő ajánlatai.

Kis, egyszerű és tiszta vendégház, B&B és turista- / hostel stílus szintén az interneten, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek közelében egyszerűen tudunk keresni.

Minden magánszállás, vendégház, családi panzió és nagy szálloda együtt online kereshető a fenti piros linken. Friss vendég vélemények, fotók, elhelyezkedés térpék, jó leírások segítenek az egyéni szoba, szállás keresésben az interneten.

Általában megérkezéskor kell fizetni a teljes összeget. 1-2-3 csillagos olcsó szálloda, apartman szállások a jellemzőek itt, de találunk a környéken már 4 csillagos szállodákat. A Nissaki Beach Hotel Naxos neve kiemelhető a jobb szállodák közül. Az oldalsó szállás kereső doboz a közeli települések és szigete felfedezésében segít, név szerint Agios Prokopios 19, Agia Anna Naxos 18, Aliko Beach 2 és Plaka 6 szállás ajánlottak.

Naxos története és nevezetességei:
A velencei megszállás idején Naxiának és Axiának nevezték a szigetet, ősi és mai nap használatos nevét variálva. A mitológiában Naxos csak azon szigetként ismeretes, ahol Theseus elhagyta Ariadnét, miután megölte a Minotauruszt. Szintén ez a sziget volta az, ahol Ariadné a bor istenével és a sziget védőszentjével, Dionysosszal találkozott. Hogy mi történt ezután, a cselekmény folytatásának két változata él a köztudatban. Az egyik szerint Ariadné halálosan beleszeretett Dionysoszba, a másik szerint a hősnő kitért a bor istenének közeledései elől és Palatia szikláiról a tengerbe vetette magát. Ezen a helyen emelték az Apolló templomot, melyet a helyiek Portarának neveznek. A legendák szerint az istenek királya, Zeusz is a szigetre látogatott, ezért Naxos legmagasabb hegye róla kapta nevét.

Naxos történelme 5000 évvel korábbra nyúlik vissza. A kikládi civilizáció megjelenése például krisztus előtt 3000-re. Krisztus előtt 1600-1200 között a mükénéi civilizáció volt meghatározó hatással a szigetre, mely hatást máig érzékelhetjük a sziget egyes részein. Krisztus előtt 700-ban Naxos tengeri kereskedelme is fejlődésnek indult, a telepek kiépítése is ekkora tehető. Delosz szigetének legtöbb szobrát és templomát Naxos márványából építették. Később, Krisztus előtt 523-ban a sziget vezetése a zsarnok Lygdamis kezébe került, 33 évvel később pedig a perzsák pusztítottak a szigeten. A rómaiak Krisztus előtt 338-ban foglalták el, utána Naxos a bizánci birodalom részéve vált. Majd 1204-ben Marco Sanudo vette át a sziget vezetését, létrehívta a naxoszi hercegséget mint a sziget első hercege. Hatalmas kastélyt épített Naxos városában, a velencei kastélyt, mely 7 toronnyal büszkélkedett. Mára az eredeti tornyokból mindössze kettő maradt. A kastély ma lakásoknak ad otthont, de a középkori város szerkezetét őrzi, melyből igen kevés maradt fenn Görögországban. Velenceiek, katolikusok leszármazottai élnek a régi kúriákban, melyek körbeveszik ezt a városrészt. Bár a herceg erős kézzel kormányozta a szigetet, a törökök 1566-ban átvették a hatalmat, amikor a hírhedt Barbarossa elfoglalta a szigetet. A törökök uralmának az oroszok vetettek véget, mely 1821-ben a függetlenségi háborúba torkollott, ami a naxosiak életében igen fontos szerepet játszott. 1828-ban a sziget végleg egyesült Görögország többi részével. Ebben és a múlt században is Naxos számos politikai, irodalmi, művész, orvostudományi és sportteljesítményekben jeleskedő kiválóságot adott Görögországnak, és mindig is élen járt a görögök függetlenségért, szabadságért és békéért folytatott küzdelmeiben. A sziget hatóságai még napjainkban is sarcot fizetnek azoknak, akik a sziget békéért és szabadságáért harcoltak. Naxos város és a sziget környező falvainak szobrai élő emlékezetei a naxosiak küzdelmeinek, melyeket a történelem folyamán vívtak.

Látnivalói, nevezetességei:
Naxos várost érdemes gyalogszerrel felfedezni, hisz fél óra alatt kényelmesen átsétálhatunk a város egyik oldaláról a másikra. Persze a kirándulás egy picit fárasztó lesz, hisz annyi Európa más helyeitől különböző, szokatlan látványosságot találunk itt, hogy alig győzünk majd rácsodálkozni mindenre.

Ott van mindjárt a Portara Portara, Naxos védjegye, melyet számos más névvel is illetnek. Például Ariadné vagy Apolló templomának is nevezik. A kapu több ezer éve áll, mondhatni az ókori Görögország dicsőségére. Aztán a Velencei várkastély, mely a sziget és Naxos város legdicsőbb korszakára emlékeztet. Az egyik legismertebb család, azok közül, akik még mindig a várkastély területén élnek, a Dellarokas. A várkastély szívében találjuk Naxos város múzeumát is, mely a sziget történelmének különböző időszakából őriz műtárgyakat. Példákat láthatunk a helyi, ősi művészetre, illetve arra is, milyen más civilizációk hatottak az itteni kultúrára. A múzeumot Naxos város óvárosában találjuk, jelzőtáblák is segítik az odajutást. Az óváros egyébként is számos meglepetést tartogat. A régi típusú házak, a kis üzletecskék, tavernák és békebeli pékségek a városrész és az itt élő emberek szépségét és barátságosságát fejezik ki. Mindenképp tegyünk erre egy sétát!

A kikötő mellett, a fővárostól elszigetelve találjuk azt a tengerben úszó kis templomot, melyet Panagia Mirtidiotisának neveznek a helyiek. A híres Naxos szeme, nem más, mint egy különleges szikla, az egyetlen, amit a szigeten fellelhetünk. A görög tenger, napsütés és az éghajlati viszonyok hozták létre.

Ha mozizni támadna kedvünk, Naxosban éppenséggel azt megtehetjük, Agios Georgios területén egy szabadtéri intézmény várja a mozgókép szerelmeseit. A filmeket kétnaponta cserélik.

Nyaranta megannyi zenei és színházi fesztivál, kiállítások és sportversenyek csalogatják az ideérkezőket. A város főbb pontjain plakátok tájékoztatnak ezek pontos időpontjáról és helyszínéről.

Ha a helyi ínyencségeket szeretnénk megízlelni, ki ne hagyjuk a souvlakit, melyet kitróval, a helyiek körében igen népszerű alkoholos frissítővel öblíthetünk le. A helyi sajtok, a mizithra és a graviera mindenképp megérnek egy kóstolást! A többi étellel vigyázzunk viszont, nem biztos, hogy autentikus görög fogásokat kapunk az éttermekben, ezeket ugyanis gyakran már a turisták szájízéhez igazítják.

Ha hosszabb kirándulásra kaphatóak vagyunk, érdemes sorra járnunk a Naxos várost övező kisebb falvakat. Saggriban Déméter istennő ősi templomát csodálhatjuk meg, melyet a közelmúltban újítottak fel. Aztán itt található az az 1600 körül épített torony, a Bazeos, melyet sokáig kolostorként használtak. A 19. század végén a névadó Bazeos család vásárolta meg. Manapság a torony júliustól szeptemberig koncerteknek és kiállításoknak ad otthont. A faluba kocsival, vagy motorbiciklivel juthatunk el. A régi kikládi művészet rekvizitumai a kuroszoknak nevezett férfi szobrok. Két hatalmas példányt találunk belőlük a szigeten, egyet Melanesen, a nagyobbat Apollon faluban. A szigeten számos, 1000 évnél idősebb templomot találunk, melyeket érdemes közelebbről szemügyre venni. Koronos falu környékén számos érdekes barlang bújik meg, és a hegyi forrásokat megéri felkeresni.

Persze nem feledkezhetünk meg Naxos káprázatos strandjairól sem, melyeket Görögország legszebbjeiként tartanak számon. A fehér homokos partok mellett, a kavicsosakat szintén megtaláljuk. Ha úszni, napfürdőzni, szörfölni szeretnénk jó választás az Agios Georgias, Naxos népszerű standja, melyet a városhoz közel találunk, vagy a szintén igen közkedvelt Agia Anna. Utóbbi azoknak való, akik elsősorban a csendet és a nyugalmat keresik Naxoson. A falvakat gyakran nehéz megkülönböztetni a közeli strandoktól, mikor az emberek egy falura utalnak, ilyen az Agia Anna, tulajdonképp magáról a strandról beszélnek. Ha nudista strandot keresünk, jó választásnak bizonyul a részben nudista Agios Prokopios, melyet kristálytiszta vízéért a családosok és a tinédzserek előnyben részesítenek, és a Plaka Plaka, mely voltaképp az Agia Anna folytatása. A Mikri Vigla szintén a sportok szerelmeseit szolgálja ki, elsősorban a szörfösökét, akik még szörfközpontot találnak területén. Alyko strandja hasonlóképp alkalmas terepe annak, hogy próbára tegyük szörfös képességeinket. Az Európából érkező turisták utóbbi két strandot preferálják, lévén, hogy közel fekszenek a reptérhez.

Fő települései online szállás ajánlatokkal:
Náxosz, Ajía Ána Náxu, Ájosz Prokópiosz, Pláka, Kasztráki, Sztelída, Mikrí Vígla, Alikó-part, Mucúna, Ajaszósz, Ambrámi és Apólon.

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben:

Repülőtere: Naxos Island National Airport (JNX). Aegan járatokkal elérhető, jellemzően Athénban kell átszállni. A repülőjegy ára olykor a méregdrága luxus kategóriába esik, máskor elfogadható. Minden nap van 1-2 járat.

Jobb hotelek: www.thesaurus.gr/naxos_a_class_accommodation.htm. Önellátó és reggelis szállások feletti félpanziós, teljes ellátásos és all-inclusive csomag ajánlatok. NAXOS BEACH II Hotel, Stelida stb. kis villák, szobák

Emlékezetes saját strandos, parti szálloda: www.nissaki-beach.com. Kétágyas tágas szoba, franciaágyas luxus szálloda szoba, lakosztály és családi szoba is a kínálatban, ami kiváló. A képek magukért beszélnek, álom nyaralás, meseszép, görög tengerparti helyszínen egy romantikus szigeten:

Kapcsolódó turisztikai oldalak: www.naxos-greece.net.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.