Sturovo – Párkány szállás: árak Esztergom és környéke

Párkány (szlovákul Sturovo) Szlovákia legdélebben fekvő és legmelegebb városa, Esztergommal átellenben, a Duna folyam bal partján fekszik, ahonnan csodás a panoráma Esztergom, a bazilika dombja felé a vízpartról. A várostól északkeletre vulkanikus sziklák emelkednek, a Kovácspataki dombok legmagasabb csúcsa, a 395 m magas Burda. A várost északnyugaton a Hegyfarok természetvédelmi terület, a helyiek bortermelő területe határolja.

Egyéni ajánlatok, gyors és jó szálláskereső, egyre több olcsó panzió és kiadó szoba, olcsóbb mint a magyar (esztergomi) oldalon, durván 4200 Ft/fő/éj ártól: Štúrovo, Párkány panziók, hotelek gyors foglalása díjmentesen magyarul ITT.

– Először, 2012-ig inkább a magyar oldal volt foglalható online, a szlovák online sales/marketing osztály nagy fejlődésen esett át közben. A saját weboldalukat és emailjüket rendszeresen kezelik. Több panzió mini apartman jellegű, tehát találunk egy konyha sarkot is vagy van ahol a vendéglátók adnak eszközöket az udvari (kerti) főzőcskézéshez. Mi így laktunk 2 éjt a Florida panzióban, ami szép és kényelmes is volt. 2Amigos, Tourist, LENKA, Sebastián, MAJA, Hotel Atrium ***, Hotel EURÓPA
GUEST CENTRE, Hotel Thermal***, KARP vendégház, Kormos Üdülőkozpont vagy Korzo Panzió, őket is bátran kereshetjük.

Minden azonnal kereshető online szállás, szoba és ágy ajánlat: A szállásfoglalás, szoba és ágy kereső rendszerek árainak gyűjtőhelye ITT. Gyors azonnali visszaigazolás – Schweidel Szálló Hotel Esztergom olcsóbb árakkal.

Repülőterek és környékén más települések online szállás ajánlóval, távolságuk légvonalban:
Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér (BUD) 55.9 km, Sliač repülőtér (SLD) 98.0 km.

Városok és falvak:
Tát 10.3 km 1, Bella 11.8 km 1, Zebegény 12.4 km 2, Dobogókő 15 km 5, Pilisszentkereszt 16,5 km 1, Nagymaros 16.3 km 2, Kóspallag 16.5 km 1, Visegrád 17.5 km 9, Kisoroszi 19.9 km 1, Csobánka 20, Pilisvörösvár 25 km 1 és Kemence 26.5 km 2. Továbbá: Révkomárom, Pat, Gyűgy, Helemba, Béla, Sárkányfalva, Búcs, Dunaradvány, Zselíz és Komáromszentpéter.

A város ősi nevét a törököktől kapta, a Kakath kakast jelentett, csak 1948-ban változtatták Sturovora, a szlovák nacionalista mozgalom vezetőjéről, Ľudovít Štúrról elkeresztelve. Területén már az őskorban letelepedtek, melyet a párkányi papírgyár területén feltárt hatalmas kiterjedésű újkőkori település bizonyít. A római korban ezen a területen állt az Anavum nevű helyőrség. Marcus Aurelius császár itt írta Elmélkedések című első könyvét a kvádok ellen vívott háború idején. Elsőként a garamszentbenedeki apátság 1075-ből származó alapítólevele említi, melyet I. Géza király adott ki. Ekkor néhány révész és halász lakta az átkelőhelyet. 1189-ben a Német-római Birodalom császára, Barbarossa Frigyes vert tábort Kakathon, útjában a Szentföld felé. A középkori falu területén a 16. században a török emelt várat, az ellenséget csak1683. október 9-én a párkányi csata során sikerült kiűznie Sobieski lengyel seregének, ám a várat ekkor lerombolták. Területén a helyi hagyomány szerint a török hódoltság kezdetétől tartanak vásárokat. Sturovo hivatalosan 1724-ben kapott vásártartási kiváltságlevelet III. Károly királytól, amely évi négy országos vásár (Szent György, Szent Bertalan, Szent Simon és Júda és Szent Luca napjain) megtartását engedélyezte Párkányban. Napjainkban ezekből csupán a híres Simon-Júda napi vásárok maradtak fenn.

Sturovo felé

Sturovo felé

Párkány igazi nagy forgalmú közlekedési csomóponttá 1895-ben vált, mikor átadták a Magyar Középponti Vasút Vác-pozsonyi szakaszát, a Mária Valéria hidat. A híd jelentős változást hozott a város életébe, az Esztergommal való egymásra utaltság számtalan lehetőséget nyitott mindkét város számára. 1944-ben a visszavonuló németek felrobbantották. A hidat magyar-szlovák államközi egyezmény eredményeként 2000-2001-ben építették újjá. 1918-ban, Csehszlovákia megalakulása után, Párkány Osztrák-Magyar városból Csehszlovákia határvárosává vált. A Párkány név, mely a tatárjárás idején ragadt a városra, amikor a települést megerősítették, utoljára 1948-ban változott Štúrovo-ra.

A Vadas termálfürdőjéről (ill. párkányi strand) híres fürdőváros, ahol hat klasszikus medence mellett a mű hullámveréssel rendelkező „szlovák tenger”, a Lagúna medence csalogatja a turistákat, természeti szépségei jelentősek. Itt kezdődik a Dunakanyar, az esztergomi Bazilika attraktív panorámájával. Ahogy a város mellett torkollik a Dunába a Garam, kalandos kirándulási lehetőségeket nyújtva a természetbarátoknak. Kihagyhatatlan élményt jelenthet a dunai sétahajózás, a hajóról még fenségesebb panoráma tárul a kíváncsi látogató szeme elé. A folyók csöndes zugai a megszállott horgászok paradicsoma lehet, a Garam és a Duna torkolata, a Garam holtágai busás zsákmányt ígérnek.

A párkányi Simon-Júda-vásár mellett, érdemes a híres párkányi, őszi nagyvásárba ellátogatni, ha a finom falatokon túl, az igényes, helyi kézműves és népművészeti munkákkal szeretnénk megismerkedni. A toleranciájáról ismert város sokszínűségét, hangulatát csak tovább fokozzák az egymás mellett évszázadok óta békében élő, különböző nemzetek és vallások tagjai.

A leggyorsabb az utazás busszal általában, de Budapestről a szép és új motorvonattal utazhatunk Esztergomig nagy kényelemben. Igazából már kerékpárral elérhető Budapestről, ha valaki autóval elviszi a csomagjaink, akkor ez egy szép nyaralás, üdülés sportos kezdete lehet. 50-50 km-es út egy része lejtős, de inkább emelkedő, így edzeni érdemes. A szebb útvonalak esetén 65-70 km-es utat kell bejárnunk, ami már komoly távolság.

A megszépített belvárosi részen találunk már kellemes éttermet vagy sörözőt. Az euro bevezetése óta kevesen járnak át vásárolni, de még van egy-egy termék, amiért gyakran átjönnek a közelben lakók (esztergomiak). A közelben vannak bérelhető sportpályák és tornatermek, ill. híres és népszerű a bowling klub, ahová sok fiatal ismerkedés céljából szeret járni: www.bowlingclubexclusive.sk/index.php?lang=hu.

Időjárása, előrejelzés: www.foreca.com/Slovakia/Sturovo – ügyes és szép időjárás oldal.

Szálláshely keresésnél egy pici szlovák tudás (Ubytovanie) segíthet, ill. a lap.hu szépen összegyűjtötte a panziók listáját, ahol nagyrészt tudnak magyarul. parkany.lap.hu/.

www.uby.sk/ubytovanie-sturovo kiadó szobák vagy apartmanok is vannak kedvező áron, amik elő és utószezonban kimondottan csalogatóak, és kiemelt vendégszeretetben is lehet részünk, ha több szobát foglalunk több éjszakára :).

Ami meglepő volt (így 2009 októberében), hogy komoly nemzetközi online hotel cégek se vették még fel a kínálatukba az itteni kisebb és nagyobb hoteleket.

Vásárlás, árak:
Érdemes tankolni Szlovákiában, jók a benzin és diesel árak? – A válasz egyszerű, hogy igazából akkor éri meg, ha amúgy is erre járunk, illetve ezt egybekötjük például egy Hipernova vagy Lidl vásárlással, amikor valamely általunk kedvelt más terméket is 10-25%-kal olcsóbban tudunk megvenni.

Zoomolható térképe, GoogleMaps műholdképek:

Helyi portál városi: sturovo.parkany.sk/.

A szlovák város szálláshely közel teljes listája a lap.hu-n elérhető, a szálláshelyek többségében beszélnek magyarul (az okosabb szlovákok is).

4 hozzászólás a(z) “Sturovo – Párkány szállás: árak Esztergom és környéke” bejegyzéshez

  1. öreg

    Én a sörért és a pácolt heringért szoktam átjárni.
    Az utóbbi a TERNO-ban kapható 3,78 EU/kg és tele van ikrával.

  2. vica

    Szeretettel üdvözlöm, aki ezt a cikket írta Párkány és Esztergomról. Nagyon szép és kimerítő. Mióta a híd megépült a két part között, azóta szinte a két város összenőtt egymással, sot az, hogy határon nem kell megállni, hogy megmutassuk az útlevelet, még azt a tényt is elfeledteti, hogy egy másik országba lépunk be. Ez nagyon jó.
    És mindenkinek ajánlom a párkányi bowlingot, mert kiválóak a pályák, van belőlük 14 és valóban exclusive a hely, csinos pincérnőkkel és kiváló szakáccsal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.