Koper Szlovénia tengerpart, élmény és nevezetességek

Szlovénia gyöngyszeme, és a gyöngyszem környékén még szebb kis gyöngyök rejtőznek, az olasz határ tőszomszédságában fekvő Koper, az ország legfontosabb adriai kikötővárosa, kereskedelmi központ, a turisták szeretetét mégsem pusztán ennek köszönheti. Szőlő hegyei és gyümölcsösei szemet gyönyörködtetőek, élettel teli a környező hegyek és dombok jelentős része. A vitorlás és jacht kikötők élete pezsgő a főszezonban.

Nyaralás, üdülés csomag árak áttekintése egyénileg, díjmentes keresés és foglalás online: Koper szállások ITT – árak és szobatípusok, minden lehetőség együtt.

A hálótermi ágyak (hostel) olcsóak a főszezonban is, de ott nem tud mindenki jól pihenni, így érdemes jó előre egy kedvezményes privát apartman/szoba lehetőséget megragadni, vagy egy újonnan nyitó szálláshely bevezető ajánlatát gyorsan megragadni, többnyire az utazási irodák sem tudnak segíteni, hiszen itt az egyéni / visszajáró vendégek mindent feltöltenek. Szállás keresés árak/tippek ITT, apartman, hotel és magánszállás árak az olcsótól a luxusig terjednek, lehetőségek a különleges/egyedi villákig/lakosztályokig.

Történetéből:

A város, mely a sötét középkorban a triesztieknek menedéket nyújtott a lombardok támadása elől a 13. században pedig rövid ideig még Velence fennhatóságát élvezhette, a 18-20. században elég hosszú ideig Ausztriához tartozott. Osztrák kézről került ismét az olaszokhoz, majd 1954-ben Jugoszláviához. Miután Szlovénia a ’90-es években kivívta függetlenségét Koper az ország legjelentősebb kikötővárosává avanzsált, ahonnét a tengeri kereskedelmet bonyolítják.

A koperi kikötőnek magyar vonatkozása van, hazánk 2006-ban a szlovén kikötő második legjelentősebb kereskedelmi partnere volt, a kikötő ráadásul a ’70-es évek óta saját irodát üzemeltet Budapesten. A szlovén-magyar kapcsolat kialakulásában és megerősödésében fontos szerepet játszott a szlovén-magyar vasút megnyitása.

A múlt örökségeként és a szlovén nemzetiségi politikának köszönhetően, a városban minden feliratot olaszul is elolvashatunk, sőt Koperben olasz nyelvű rádióadót is hallgathatunk, ahogy talján tévéműsorban sem szenved hiányt az, aki ellátogat Koperba.

Látnivalók, nevezetességei és szórakozás itt és a környéken:
Miért érdemes felkeresni a félszigetet? Nemcsak a város déli részén fekvő híres tengerparti üdülő negyed, a Zusterna miatt. Bár az övezet mesés villái, szuper szállodái valóban szerethetővé varázsolják a helyet. Létezik-e megnyugtatóbb pillanat annál, mint amikor a tengerparton állva, elmerülhetünk az eget vörösre festő Napban, amikor a sirokkó fúj, a hullámok pedig, melyeket a vad északi szél korbácsol valóságos ördögi táncot járnak? Wellness, kiváló szolgáltatások, és például masszázs segíti itt a feltöltődést az Aqua Park, a hotelek táján.

A város szélét kijelölő szürkés isztriai mészkőtömbök fehér szőnyegként borulnak oltalmazón Koperra, míg a város más terein található kőtömbök, az ősi városfal maradványaiként őrzik az elmúlt idők emlékét. Szűk, egymásba fonódó, sikátorszerű kis utcácskák vezetnek a főtérre, Szlovénia legnagyobb katedrálisát, a 14. században emelt Szent Nazarius székesegyházat érintve, mintha csak a múlt és a jelen fonódna össze egy törékeny pillanat erejéig. Az épületek homlokzatai, belsőterük mind-mind Koper évezredes történetére irányítják figyelmünket, sokszor éppen a Velencei Köztársaság korát, a gótika és a reneszánsz arany esztendejeit idézve.

A koperi nyár csúcspontja a Sárga este, vagyis a Yellow night, melyet tűzijátékok, köztéri előadások színesítenek. Ha valami, ez egy igazi szlovén nemzeti ünnep. Nyaranta az ősi városfalak közt rendezett színházi előadások csábítóak lehetnek a turisták számára. Vásárolni a helyi kézművesek portékáiból érdemes. Aki helyi ínyencségeket kóstolna, válassza a szlovén savanyúkáposzta levest, a jotát, a kukoricadarából főzött, krémes polentát, mely az erdélyi puliszka ízére emlékeztet, csak talán kicsit krémesebb annál, de érdemes megkóstolni a szlovén halászlevet, a különféle halkülönlegességeket és megízlelni a helyi borokat.

Kirándulóknak érdemes lehet felkeresni Isztria legmagasabb pontját, a Hrvoje-tornyot is, ahonnét pompás kilátás tárul Koperra. Ahol az elénk táruló látvány szinte egybeolvad a horizonttal. Túrázók, motorosok és kerékpárosok is felfedezhetik a vízesések rejtett szépségeit, a Dragorija folyó zuhatagait és medencéit, a folyóét, mely egy kristálytiszta vizű oázis.

Gépkocsival érdemes átrándulni Trieszt – Triestebe is, mely mindössze 19 kilométerre fekszik a várostól, és Ljubljana, mely kicsit távolabb, 110 kilométerre esik Kopertől is megérhet egy látogatást.

És ha már Szlovéniában járunk, ne hagyjuk ki a Triglav Nemzeti Parkot sem, pláne, ha gyerekek is tartózkodnak velünk. A nemzeti park számos a sziklás hegységekben, mély kanyonokban és magashegyi karsztokon őshonos növény- és állatfajnak nyújt védelmet. Szlovénia egyetlen nemzeti parkjában emelkednek a híres Júliai-Alpok észak-nyugati vonulatai is, ahogy az ország legmagasabb csúcsa, a névadó, 2864 méter magas Triglav is. A nyári hónapokban a hegyi ösvényeken a helyiek is szívesen túráznak, másznak hegyet. A parkot 2004-ben az Európa Tanács is kitüntette, a védett területek példaértékű kezeléséért.

Ugyanígy Szlovénia több mint nyolcezer ismert karsztos barlangjainak egyikét is vétek volna nem meglátogatni.

Akik mégsem a tenger hangjaiban merülnének el szívesen, vagy a hegyek lenyűgöző vonulataiban gyönyörködnének, azoknak városnézés címén a Szent Nazarius székesegyház mellett érdemes lehet felkeresniük a 15. században épült Prétori palotát is, és természetesen az óvárosban tett séták is remek kikapcsolódást jelenthetnek a romantika megszállottainak és azoknak, akik a szépet szeretik.

A magyar vendégek körében kiemelten kedvelt, olykor leelőzi a látványában kiemelkedőbb közeli (18 km-re található Kopertől) várost Piran-t.

Izola könnyen elérhető kis nyaralóhely a szomszédjában, legtöbb szálláshelye, kempingje egész nyáron tele.

Koper és Pécs távolsága kb. 511 km, Szeged távolsága kb. 660 km, az út egy részét autópályán tehetjük meg, de így is nagyon hosszú út, korán reggel kell indulni, ha este ott akarunk aludni, ezért jellemző, hogy éjszaka utazik a legtöbb magyar, és inkább a strandok, üdülők közelében alszanak ott nappal az első napon.

Koperben

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben az interneten.

A tengerparti város és a környéke jól áttekinthető az interneten keresztül.

Mindent Szlovéniáról angolul: www.slovenia.info/en/places-to-go/regions/mediterranean-karst-slovenia/koper.
Látogatói értékelések Koper strandjairól a Tripadvisor is több hasonló turisztikai vélemény fórum portálon.

út a tengerpartra

2 thoughts on “Koper Szlovénia tengerpart, élmény és nevezetességek

  1. Zsófi

    Sziasztok!Mi nyáron vonattal utaznánk Koperbe. Szeretném megkérdezni,hogy a vasútállomás közelében tudunk-e fürödni a tengerben?Mivel sajnos csak egy napot tudunk ott tölteni.
    Segítségeteket,válaszotokat megköszönöm!

    üdvözlettel: Zsófi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.