Koper Szlovénia tengerpart: élmény és nevezetesség

Koper – Szlovénia gyöngyszemei között

Ugrás a keresett témához gyorsan: Szállások | Története | Érdekességek

Nem maga túlzsúfolt kikötőváros, a gigantikus bevásárlóközpont a gyöngyszem, de a környék falvai/kisvárosai, gyömölcsösei és szőlői annál inkább, a szebb kis gyöngyök sora megkapó, páran rejtőzködnek, másokat hamar észreveszünk. Az olasz határ tőszomszédságában fekvő város az ország legfontosabb adriai kikötővárosa, kereskedelmi központ, a turisták szeretetét mégsem pusztán ennek köszönheti. Szőlő hegyei, borászatai és gyümölcsfái vagy oliva ligetei szemet gyönyörködtetőek, élettel teli a környező dombok jelentős része, ismert borvidék. A vitorlás és jacht kikötők élete a főszezonban pezsgő, azon kívül inkább nyomasztó a sok magára hagyott vitorlás a vízben és a parton.

Szálláshelyek

Nyaralás, üdülés napi és csomag árak áttekintése egyénileg, díjmentes keresés és foglalás online: Koper szállások ITT – árak és szobatípusok, minden lehetőség együtt. Ezen túl az Airbnb kínálatát szoktam mindig áttekinteni, és az esetek felében ott foglaltam.

Mivel rendkívül felkapott helyről beszélünk, így egy hétre egy 4 fős családnak gyakran ezer euró körüli az ár. Lásd például az Apartment Evita-t ITT – 2020-tól foglalható hely a történelmi városközpontban, 60 m²-es kéthálós modern apartman.

Egy icipici 9-10 m² zuhanyzós kétágyas vagy franciaágyas szoba 308 euró (vagy több) volt két főre egy hétre, akik rendszeresen járnak ide, azok még ennek is tudnak örülni. Utószezonban a legolcsóbb hely 440 euró körül volt egy hétre.

A Harmony Apartment Koper ITT egy újdonság. megfizethető minőség, kényelmes 45 m²-es apartman egység ingyenes parkolással 2-3 főre.

A Costa Lunga ára 4 éjre 4 főre 497 euró volt 2023 június végén, ami látva a szép 65 m²-es egységet igazából rendben volt.

A hálótermi ágyak (hostel) viszonylag olcsóak a egész évben, elő- és főszezonban, de ott nem tud mindenki jól pihenni, és gyakoriak a teltházas napok, így érdemes jó előre egy kedvezményes privát apartman/szoba lehetőséget megragadni, vagy egy újonnan nyitó szálláshely bevezető ajánlatát gyorsan megragadni, többnyire az utazási irodák sem tudnak segíteni, hiszen itt az egyéni / visszajáró vendégek mindent feltöltenek. Szállás keresés árak/tippek ITT, apartman, hotel és magánszállás árak az olcsótól a luxusig terjednek, lehetőségek a különleges/egyedi villákig/lakosztályokig.

Történetéből

A város, mely a sötét középkorban a triesztieknek menedéket nyújtott a lombardok támadása elől a 13. században pedig rövid ideig még Velence fennhatóságát élvezhette, a 18-20. században elég hosszú ideig Ausztriához tartozott. Osztrák kézről került ismét az olaszokhoz, majd 1954-ben Jugoszláviához. Miután Szlovénia a ’90-es években kivívta függetlenségét Koper az ország legjelentősebb kikötővárosává avanzsált, ahonnét a tengeri kereskedelmet bonyolítják.

A koperi kikötőnek magyar vonatkozása van, hazánk 2006-ban a szlovén kikötő második legjelentősebb kereskedelmi partnere volt, a kikötő ráadásul a ’70-es évek óta saját irodát üzemeltet Budapesten. A szlovén-magyar kapcsolat kialakulásában és megerősödésében fontos szerepet játszott a szlovén-magyar vasút megnyitása.

Egyéb érdekességek

A múlt örökségeként és a szlovén nemzetiségi politikának köszönhetően, a városban szinte minden feliratot olaszul olvashatunk, sőt Koperben olasz nyelvű rádióadókat szintén hallgathatunk, ahogy talán tévéműsorban sem szenved hiányt az, aki ellátogat Koperba, és olyan szálláshelyet foglal, ahol a TV sem hiányzik.

Látnivalók, nevezetességei és szórakozás itt és a környéken:
Miért érdemes felkeresni a félszigetet? Nemcsak a város déli részén fekvő híres tengerparti üdülő negyed, a Zusterna miatt. Bár az övezet mesés villái, szuper szállodái valóban szerethetővé varázsolják a helyet. Létezik-e megnyugtatóbb pillanat annál, mint amikor a tengerparton állva, elmerülhetünk az eget vörösre festő Napban, amikor a sirokkó fúj, a hullámok pedig, melyeket a vad északi szél korbácsol valóságos ördögi táncot járnak? Wellness, kiváló szolgáltatások, és például masszázs segíti itt a feltöltődést az Aqua Park, a hotelek táján. Jómagam bevásárolni szoktam itt megállni vagy egyet úszni, de itt áll meg a vonat is, ami közvetlenül a magyar határtól indul, és innen kerékpárral is mehetünk tovább. A legvonzóbb ajánlat ez a szlovén tengerpartra tömegközlekedéssel, Hodoš és Koper között a vonat gyors és kényelmes, railcc. Vasúti menetrend keresés: ‘Hodoš – Koper vozni red‘. Egy menetrendet itt találunk, ami a Budapest-Déli-Őriszentpéter-Hodoš-Ljutomer-Maribor-Ljubljana közötti útvonalat és menetrendet ismerteti: potniski.sz.si/wp-content/uploads/2021/12/12_Ormoz-Hodos.net_.pdf. 2022-es aktuális vonatmenetrend Letöltés ITT, Budapest – Zalaegerszeg – Murska Sobota (Muraszombat) – Ljubljana – (Rijeka), Koper. Korábban volt olcsón online foglalható vonatjegy szintén.

A város szélét kijelölő szürkés isztriai mészkőtömbök fehér szőnyegként borulnak oltalmazón Koperra, míg a város más terein található kőtömbök, az ősi városfal maradványaiként őrzik az elmúlt idők emlékét. Szűk, egymásba fonódó, sikátorszerű kis utcácskák vezetnek a főtérre, Szlovénia legnagyobb katedrálisát, a 14. században emelt Szent Nazarius székesegyházat érintve, mintha csak a múlt és a jelen fonódna össze egy törékeny pillanat erejéig. Az épületek homlokzatai, belsőterük mind-mind Koper évezredes történetére irányítják figyelmünket, sokszor éppen a Velencei Köztársaság korát, a gótika és a reneszánsz arany esztendejeit idézve.

A koperi nyár csúcspontja a Sárga este, vagyis a Yellow night, melyet tűzijátékok, köztéri előadások színesítenek. Ha valami, ez egy igazi szlovén nemzeti ünnep. Nyaranta az ősi városfalak közt rendezett színházi előadások csábítóak lehetnek a turisták számára. Vásárolni a helyi kézművesek portékáiból érdemes. Aki helyi ínyencségeket kóstolna, válassza a szlovén savanyúkáposzta levest, a jotát, a kukoricadarából főzött, krémes polentát, mely az erdélyi puliszka ízére emlékeztet, csak talán kicsit krémesebb annál, de érdemes megkóstolni a szlovén halászlevet, a különféle halkülönlegességeket és megízlelni a helyi borokat.

Kirándulóknak érdemes lehet felkeresni Isztria legmagasabb pontját, a Hrvoje-tornyot, ahonnét pompás kilátás tárul Koperra. Ahol az elénk táruló látvány szinte egybeolvad a horizonttal. Túrázók, motorosok és kerékpárosok felfedezhetik a vízesések rejtett szépségeit, a Dragorija folyó zuhatagait és medencéit, a folyóét, mely egy kristálytiszta vizű oázis.

Gépkocsival érdemes átrándulni Trieszt – Triestebe, mely mindössze 19 kilométerre fekszik a várostól, és Ljubljana, mely kicsit távolabb, 110 kilométerre esik Kopertől megérhet egy látogatást az oda vagy a visszafelé úton. Én többnyire Triesztet a nyaralás közepén és Ljubljanát az oda vagy a vissza úton szoktam útba ejteni.

Amikor Szlovéniában járunk, ne hagyjuk ki a Triglav Nemzeti Parkot vagy egy másik szép hegyi kirándulóhelyet sem, kisebb és nagyobb gyerekekkel, sportos szülőkkel. A nemzeti parkok számos a sziklás hegységekben, mély kanyonokban és magashegyi karsztokon őshonos növény- és állatfajoknak nyújtanak védelmet. Szlovénia egyetlen nemzeti parkjában emelkednek a híres Júliai-Alpok észak-nyugati vonulatai (Triglavski narodni park – szlovénül), ahogy az ország legmagasabb csúcsa, a névadó, 2864 méter magas Triglav is. A nyári hónapokban a hegyi ösvényeken a helyiek is szívesen túráznak, másznak hegyet. A parkot 2004-ben az Európa Tanács is kitüntette, a védett területek példaértékű kezeléséért.

Ugyanígy Szlovénia több mint nyolcezer ismert karsztos barlangjainak egyikét vétek volna nem meglátogatni.

Akik mégsem a tenger hangjaiban merülnének el szívesen, vagy a hegyek lenyűgöző vonulataiban gyönyörködnének, azoknak városnézés címén a Szent Nazarius székesegyház mellett érdemes lehet felkeresniük a 15. században épült Prétori palotát, és természetesen az óvárosban tett séták remek kikapcsolódást jelenthetnek a romantika megszállottainak és azoknak, akik a szépet szeretik.

A magyar vendégek körében kiemelten kedvelt, olykor leelőzi a látványában kiemelkedőbb közeli (18 km-re található Kopertől) várost Piran-t.

Izola könnyen elérhető kis nyaralóhely a szomszédjában, legtöbb szálláshelye, kempingje egész nyáron tele.

Koper és Pécs távolsága kb. 511 km, Szeged távolsága kb. 660 km, az út egy részét autópályán tehetjük meg, így nagyon hosszú út, korán reggel kell indulni, ha este ott akarunk aludni, ezért jellemző, hogy éjszaka utazik a legtöbb magyar, és inkább a strandok, üdülők közelében alszanak ott nappal az első napon.

Koperben

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben az interneten.

A tengerparti város és a környéke jól áttekinthető az interneten keresztül.

Koper sport klubjainak listája: sportkoper.si/drustvo/ – például atlétika, röplabda, labdarúgás és futsal, kosárlabda, kézilabda, vízilabda, tenisz, asztalitenisz, kickbox, MMA-harcművészet, testépítés, vitorlázás, judo (cselgáncs), kajak-kenu, evezés, bowling, divat- és társastánc (kubai salsa), balett és kortárs tánc, karate, Ju-jitsu, lovaglás, íjászat, szörf és kite, búvárkodás, horgászat – horgászegyesület, síelés – sí-klub, hobbi-futás, egyetemi-sport, sakk, mozgássérült-sportok, vakok és gyengénlátók klubja. Ez a lista még nem teljes, de mutatja, hogy mennyire sok helyen lehet kapcsolódni turistaként illetve ide költözve lakóként a közösséghez.

Mindent Szlovéniáról angolul: www.slovenia.info/en/places-to-go/regions/mediterranean-karst-slovenia/koper.
Látogatói értékelések Koper strandjairól a Tripadvisor, Google több hasonló turisztikai vélemény fórum portálon.

út a tengerpartra

Egy hozzászólás a(z) “Koper Szlovénia tengerpart: élmény és nevezetesség” bejegyzéshez

  1. Zsófi

    Sziasztok!Mi nyáron vonattal utaznánk Koperbe. Szeretném megkérdezni,hogy a vasútállomás közelében tudunk-e fürödni a tengerben?Mivel sajnos csak egy napot tudunk ott tölteni.
    Segítségeteket,válaszotokat megköszönöm!

    üdvözlettel: Zsófi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük