Szeged látnivaló, programok és eseménynaptár

Csongrád megye székhelye, Magyarország déli határához közeli, harmadik legnagyobb, legmélyebben fekvő városa. Egyetemi és fontos kulturális központ.

Történelmének és a mai városi kép kialakulásának egyik legmeghatározóbb eseménye az 1879-es árvíz.

Az épületek nagy része elpusztult, a helyreállító munkálatok után nyerte el mai arculatát.

Az újabb árvizektől való megmenekülésért fogadalomból rakták le alapjait 1914-ben a városkép igen meghatározó elemének a

templom

Fogadalmi Templomnak. A 20.század egyik legmonumentálisabb alkotását, hazánk 4.legnagyobb templomát tudhatják a szegediek magukénak.

Szeged leglátványosabb rendezvényeinek ad otthont a Dóm tér. Nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékoknak, decemberben az Adventmegnevezésű rendezvénysorozat leghíresebb helyszíne:
www.szegediszabadteri.hu.

A Dóm tér egységes épületsorának tagja a jelenleg is püspöki központként működő Rerrich Béla tervezett Püspöki palota.

A jelentős színháztörténeti hagyományokkal büszkélkedő1883-ban Ferdinand Fellner és Hermann Helmer cége által neobarokk stílusban épített Szegedi Nemzeti Színház jelenleg 3 tagozattal -opera, tánc, dráma -áll a színház kedvelő közönség rendelkezésére.

Szegedi vadaspark egyik legfiatalabb állatkert az országban. Az állatok puszta megtekintése mellett változatos programok, állatbemutatók szórakoztatja vendégeit. Kevesen tudják hogy egész évben látogatható.

Amiről még oly híres a város, szalámijáról és paprikájáról. A Pick szalámi és Szegedi Paprika Múzeum szalámi kóstolóval, szegedi paprikamintával, téli szalámi vásárlási kedvezménnyel és képeslappal ajándékozzák meg az ínyenceket.

Ha sport, kaja, kenu és evezés, akkor is eszünkbe kell, hogy jusson Szeged városa, sok bajnokunk is innen származik, európai, világ és olimpiai bajnok sportolókról beszélünk, akik ezer kilométereket hasítottak a Tisza és a holtágai vizén, környező tavakon.

Szeged belvárosi hotel és régi épületek

A Főtéren

A régi stílusú hotelek közül a Tisza Szálloda méltán híres, a bálterme luxus esküvők és bálok helyszíne volt sok-sok alkalommal. www.tiszahotel.hu.

További Szeged szálláshely leírások ITT, egy másik leírásba, cikkbe kerültek. Útikalauz második rész ITT.

Mik Szeged további látnivalói, fő nevezetességei? Várjuk a fórum hozzászólásokat és a kérdéseket is alább.

Programok és eseménynaptár: http://szegedtourism.hu. Filmek, kiállítás, sport, kultúra, fesztiválok, színház, buli (partik és zenekarok) és szórakozóhelyek. Friss hírek, közélet, intézmények és egészség. Webkamera: szegedtourism.hu/en/webcams/.

Videó képek: www.youtube.com/watch?v=nQvxY8G4qHI&. Idegenvezetés helyett képek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.