Coventry szállás: hotelek és utazás tippek Anglia

Coventry

Anglia kilencedik legnagyobb városa West Midlandsben. A város első telepesei már a bronzkorban megjelentek. Bagintont, mely mindössze 6,5 kilométerre feküdt Coventrytől, a rómaiak alapították. A látnivalókban bővelkedő város sok program lehetőséget kínál. Teljes, 98.64 km²-es területén az állandó regisztrált lakossága 345324 fő volt 2021-ben.

Coventry városa szállás keresés, az összes ajánlat rendezve: Minden hotel és egyéb szállás ajánlatai ITT . Minden kategória és kiadó egység, hotelek ás magánszállások áttekintése. Lefoglalni az oldalsó és fenti szálláskereső ill. az alábbi linken keresztül érdemes a szállást. Angliai viszonylatban tényleg jó szállás árakkal találkozunk itt. A luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden együtt. Kemping-üdülő és kiadó ház, lakás vagy nyaraló villa ajánlatok egyaránt.

Népszerű szálláshelyek a legjobb online internetes árakon, hotelkereső magyar nyelven: Kiemelt legkedveltebb hotelek foglalása ingyen, díjmentesen ITT magyarul. Hallgass ránk! Központi és külvárosi, kertvárosi helyek: apartman B&B magánszállás, diákszállás-kollégium (olcsó), és 2-3-4-5 csillagos szálloda kategóriában reggelis és önellátó módon. A Coombe Abbey Hotel öt csillagos ***** luxusa pazar, ~ 45 ezer forint éjszakánként az ár, de a 4 csillagos medencés, wellness szolgáltatásokat nyújtó szállodák minden igényt kielégítenek.

Coventry környéke szállások, városok és kisebb települések távolsága (közelben): Meriden 4.9 km, Berkswell 5.9 km, Baginton 7.2 km 2, Kenilworth 7.8 km 11, Ansty 9.2 km, Hampton in Arden 10.2 km 2, Temple Balsall 10.6 km, Bulkington 10.8 km, Bubbenhall 10.9 km, Shustoke 10.9 km 1, Brandon 11.6 km 2 és Bickenhill 11.9 km 12 db szállással volt online.

Kerületei, részei lakosság szerint rendezve: St Michael’s, Lower Stoke, Foleshill, Henley, Westwood, Longford, Radford, Upper Stoke, Holbrook, Woodlands, Binley and Willenhall, Sherbourne, Bablake, Wyken, Cheylesmore,Whoberle, Earlsdo, Wainbody.

Coventry luxus hotel

Coventry szálloda

Nemzetközi repülőterek távolsága légvonalban a központtól: saját repülőtere a Coventry (CVT) Airport 7.2 km, Birmingham (BHX) 14.0 km és East Midlands (EMA) 49.1 km, London Luton repülőtér (LTN) 97.5 km

Londontól 150, Birminghamtől 30 kilométerre található. A legutóbbi évtizedekig autóiparáról volt nevezetes, számos hazai és külföldi márka járműveit szerelték össze a városban. 1865-ben itt készült az első angol kerékpár, majd 1898-ban az első angol autó, a Daimler. Az évek folyamán az autó-motoripar gyakorlatilag megszűnt a városban, bár a Jaguar még megtartott egy kutató és kísérleti bázist, illetve a Peugeotnak van egy részlege a Humber Roadon. Converty máig jelentős járműgyára, a London Taxis International, itt gyártják a híres fekete taxikat.

Az ipari termelés helyét fokozatosan átveszik az üzleti szolgáltatások, a pénzügy, a kutatás, a formatervezés és a fejlesztés, a logisztika és a szolgáltatás. Coventry az Európa nagyvárosai közötti békés együttműködés szószólója, aminek az évenként megrendezett Békehónappal fórumot adnak. Testvérvárosa Drezda.

Története, leírás folytatása:
A dán király seregeinek támadása után, 1043-ban Leofric megalapította Szent Mária Benedek-rendi kolostort, mely körül Conventry kialakult. Bár Leofric igen keménykezű uralkodó volt, feleségének, Lady Govidának sikerült a város érdekeiben hatnia. A legendák szerint miután ura kérésére meztelenül végiglovagolt a városon, az, az adókat hajlandó volt elengedni. A város a 14. században tett szert valódi jelentőségre, Anglia legjelentősebb városaként a posztóipar és kereskedelem fontos központja lett, amihez az időközben bevándorolt flamand szövőmesterek hozzájárultak. Coventryt 1345-ben emelték városi rangra, 1451-ben megyei jogot kapott, mely címét 1842-ig őrizte.

A 18.-19. században Coventry az óragyártás három angliai központjának egyike volt. A svájci konkurencia miatt a finommechanikában szakképzett munkások hamarosan kerékpárgyártásra váltottak, így fejlődhetett ki a későbbi motorkerékpár-, autó-, szerszámgép- és repülőgépipar. A 19. századra már Coventry volt a brit kerékpárgyártás központja. A 20. század elején ehhez kapcsolódott a robbanómotor gyártás, így a város a motorkerékpár- és a gépkocsigyártás központjává vált.

Aranykorát az 1950-60-as években élte, ekkor itt volt a legmagasabb az átlagjövedelem egész Nagy-Britanniában. Fejlődött a kultúra és a sport. Új sportközpont, olimpiai méretű uszoda épült, de ekkor emelték a Belgrade Theatre-t (színházat) és a Herbert Art Gallery-t (kiállítótermet). Coventry hanyatlása az 1970-es években kezdődött, amikor egyre több gyár szüntette be termelő tevékenységét. Az 1980-as években már itt volt a legmagasabb a munkanélküliek aránya. 2006-ra gyakorlatilag befejeződött a város autógyártása. A II. világháborúban Coventry komoly bombatámadásokat szenvedett a német Luftwaffe részéről, a történelmi városmag elpusztult, az ősi Szent Mihály katedrálisból csak a romos oldalfalak és a torony maradt meg. A város mai építészeti arculatát az új és a megmaradt régi épületek keveréke rajzolja ki. A háború után a belvárosban bevásárló körzetet alakítottak ki, ahol Európában először jórészt csak a gyalogosforgalmat engedélyezték. 1962-ben szentelték fel a Basil Spence által tervezett új Szent Mihály székesegyházat, 1967-ben az Eagle Streeten muszlim mecsetet avattak.

Nevezetességei, látnivalók:
A város kétségkívül legfontosabb és legismertebb látnivalója, az anglikán egyházhoz tartozó Szent Mihály Székesegyház. Az eredeti templomot a 14.-15. században emelték, már akkor ez volt a legnagyobb egyházközségi templom Angliában. A templom a Coventryi Egyházmegye születésétől, 1918. óta katedrális. A II. világháborúban súlyos károkat szenvedett, aminek következtében csak romos oldalfalai és Britannia harmadik legnagyobb templomtornya maradt meg. Maradványait romos állapotban hagyták ugyan, a torony látogatható, odafentről pazar kilátás tárul a városra. Érdemes megnézni továbbá, a templom szentélyében felállított, égett gerendákból ácsolt keresztet.

A régi katedrális tőszomszédságában találjuk a 20. század közepén felhúzott, új katedrálist, melyet Basil Spence skót építész tervezett, akit alkotásáért később lovaggá ütötték. Az új székesegyház hossztengelye derékszöget zár be a régiével, építőanyaga ugyanaz a jellegzetes, vöröses színű hollingtoni homokkő, amiből a régi templom s Coventry számos történelmi épülete épült. A katedrális alapkövét 1956-ban maga II. Erzsébet királynő tette le, avatására és felszentelésére 1962-ben került sor. A ceremónia Benjamin Brittent megihlette, ebből az alkalomból írta Háborús rekviemjét, amit a templomban bemutattak. Az új székesegyházban számos jelentős műalkotást őriznek, itt találjuk például a világ legnagyobb Krisztust ábrázoló falikárpitját, de a templom hatalmas, absztrakt jellegű üvegablakai lenyűgözők.

Coventry másik jellegzetes temploma a Szentháromság-templom, amit szintén a régi Szent Mihály katedrális közelében találunk. A templom arról nevezetes, hogy tornya hajdanán aközé a három torony közé tartozott, amiről Coventryt évszázadokon át csak a „három torony városának” nevezték.

Ugyancsak a régi katedrális szomszédságában magasodik a céhek egykori gyülekezőhelyének épülete, a 14. századi Szent Mary Guildhall. A ház külseje híven őrzi a középkori formákat, s noha belülről átépítették, faragott tölgyfatetőzete megmaradt. Az épületben, melynek tornyában egykor Mária skót királynő raboskodott, megtekinthetjük a híres arras-i gobelint, mely VI. Henrik és felesége, Anjou Margit Coventryben tett látogatását ábrázolja. A régi épületek sorát gazdagítja a gyönyörű Bond’s Hospital, mely a 16. században szegényházként működött, és a Tudor-kori Ford’s Hospital jellegzetes fagerendás épülete.

Coventry híres utcája, a Spon Street, mintha élő múzeum volna. 15-16. századi épületei, melyek ma kiállítóhelyeknek és régiségboltoknak adnak otthont, csodával határos módon úszták meg a háborús bombázásokat. Érdemes egy sétát tennünk erre.

Ha Lady Govida történetére lennénk kíváncsiak a városközpont felé vegyük az irányt. A Broadgate-en, magasodik ugyanis a város megmentőjének lovas szobra, és az az órajáték, mely mozgó bábui segítségével a régi legendát eleveníti meg. Míg az uralkodónő meztelenül galoppozik keresztül a városon, egy fölötte nyíló ablakból a kíváncsi szabó, Peeping Tom meglesi, majd mint egy büntetésképp a szeméhez kap és megvakul.

Coventry múzeumainak sorából kiemelkedik a brit múzeumok egyik leglátogatottabbika, a városközpontban található Coventryi Közlekedési Múzeum, mely a brit gyártmányú közúti járművek legteljesebb gyűjteményét mutatja be. A kiállítás legfigyelemreméltóbb darabjai közé tartoznak a sebességi világrekorder Thrust2 és ThrustSSC sugárhajtóműves autók. A száguldás szerelmeseinek persze nem kell beérniük ennyivel, Baginton mellett található a Midland Air Museum, ahol repülőgépeket és repüléssel kapcsolatos emlékeket lehet megtekinteni. A kultúra szerelmeseinek érdemes felkeresni a Warwick Művészeti Központot, mely a londoni Barbican után az Egyesült Királyság második legnagyobb művészeti központja.  Művészeti galériát, színháztermet, koncerttermet, és még mozit találunk itt.

A színházak sorából Nagy-Britannia első városi színháza, a Belgrade Theatre emelkedik ki toronymagasan, melyet a II. világháború után létesítettek. Akárcsak a Szent Mihály katedrális, ez szimbolikus erejű épület, felhúzása idején a város újjászületését jelképezte. A színház a kezdetektől fogva a modern, újító jellegű színjátszás központja volt, 1965-ben itt alakult a világ első színház az oktatásban társulata, melyet azért hoztak létre, hogy a színházművészetet, a színházi élmény elsajátítását az iskolai oktatásba bevezessék. Ezt a tevékenységet csak 1996-ban szüntették be. A Belgrade Theater egy 12 millió fontos felújítás és bővítés után, 2007-ben nyithatta meg ismételten kapuit a nyilvánosság előtt. Az avatási ceremónián Edward herceg részt vett.

Coventry természetesen neves fesztiváloknak otthont ad, két legkiemelkedőbb rendezvénye a Coventry Jazz Festival és a Godiva Festival. Utóbbi alkalmából vidám felvonulást is rendeznek, mely a városközpontból indul és a War Memorial Parkba tart.

Ha sportolni, vásárolni vágyunk, vagy szórakoznánk a Coventry City Football Club új stadionját, a Ricoh Arénát keressük.  A létesítményhez egy hatalmas bevásárlóközpont, kiállítási csarnok, szálloda és kaszinó tartozik.

További tudnivalók angolul, online útikalauz: www.lonelyplanet.com/england/the-midlands/coventry/sights, könyvekben is ugyanezt találjuk többnyire, fórumokon még több konkrét étterem, kávézó és szállás tippet kapunk. Az üzleti úton lévők és a turisták egyaránt mindent megkaphatnak itt az angol nagyvárosban.

Coventry városában: Minden hotel leírását és árait rendezve ITT.

Lefoglalni az alábbi linken keresztül kezdjük, szobát!
Kiemelt, jobb hotelek foglalása ingyen ITT!

Egyeteme, Coventry University weboldala: www.coventry.ac.uk, elérhetőségek, nemzetközi kapcsolatok, kollégium, közösségi élet, karok és szakok, posztgraduális képzések stb., angolul minden információ együtt.

Aktuális udőjárás és előrejelzések (hőmérséklet stb): www.bbc.com/weather/2652221. Szél, csapadék és páratartalom

Utazás és szállás régi fotók, ízelítő:

Zoomolható térképe, Coventry GoogleMaps műholdképek és StreetView fotók jó minőségben érhetőek el az interneten.

Hotelek a környéken és a városban:
Coventry Airport közelében szálláshelyek ITT.
Coventry városában ITT.

Eddig tartott Coventry hotelek, szálláshelyek ajánlója – West Midlands, útikalauza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük