Leeds szállások, hotel foglalás és online útikalauz tippek

Leeds

A híres angol város Nyugat-Yorkshire-ben, az Aire folyó mentén fekszik.

Szállodakereső, ingyenesen egyéni utazók részére. Érdemes előre foglalni Angliába érkezve, a jó akciókat hónapokkal előre hirdetik meg (ahogy a repülőjáratokon), így tudunk kedvező áron jó minőségű szállodát foglalni. Last minute akciós ár ajánlatok vagy előfoglalási lehetőségek összegyűjtése: Leeds szálláshelyek minden ajánlata ITT. Luxus szálloda lakosztály, olcsó B&B magánszállás kiadó szoba, lakás-apartman, kis szálloda, turista-vendégház és hostel diákszállás, kollégium-stílus szintén kereshetően. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálláskereső online rendszerekből. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomag ajánlatok az egész világból.

Hotelkereső, magánszállás apartman és szálloda szoba, díjmentes foglalással jó árakon: Leeds hotelek ITT. Több mint negyven hotel, népszerűség és árak szerint rendezve, a vendégek véleménye, kedvezményes árak magyar nyelvű foglalás. Itt érdemes elkezdeni a foglalást, ha már sikerült hotelt választani. Többnyire előre fizetés nélkül lehet foglalni. Az elit luxus apartman lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive keresés.

Leedsi hotelek, kiemelten jó szállások Leedsben:
** Holiday Inn Express és a Discovery Inn
*** Bewleys Hotel – (elegáns, Wifivel a házban)
**** Park Plaza Leeds (vasútállomás szemben, jó étterem ázsiai stílusban)
***** Residence 6 Luxury Serviced Apartments (rövid és hosszútávra, az angliai árakhoz szokott vendégeknek elfogadható áron két hálószobás egységek)

Bewleys Hotel Leeds

Leeds hotel étterem, éjszakai bár

Városok a közelben, további szálláshelyek távolsága a leeds-i belvárostól: Bramhope 10.6 km, Garforth 10.9 km, Yeadon 11 km, Batley 11.7 km, Dewsbury 11.7 km, Wakefield hotelek, szállás ajánló itt 13 km 14, Bradford 13.4 km 20, Normanton 13.8 km, Cleckheaton 14.2 km 5, Otley 14.5 km 2, Shipley 14.9 km és Castleford 15.7 km 3.

Executive szoba Park Plaza

Magyar leírás a városról, Leed rövid útikalauz:
A City of Leeds nevű terület közigazgatási központja. Manapság az egyik legnagyobb pénzügyi és jogi központ külső Londonban. Leeds közel fekszik a Nyugat-Yorkshiri nagyvárosi megye központjához, melynek 2007-es felmérések szerint lakossága megközelíti a 2,2 millió főt. Leeds a leggyorsabban fejlődő brit város. A gazdasági szerkezetben a szolgáltatások ága dominál. A város reptere, a Leeds Bradford International Airport, az egyik leggyorsabban fejlődő brit reptér. A város lakossága 811953 fő volt 2021-ben a teljes 551.7 km²-es területén, kerületei/részei: Adel & Wharfedale, Alwoodley, Ardsley & Robin Hood, Armley, Beeston & Holbeck, Bramley & Stanningle, Burmantofts & Richmond Hill, Calverley & Farsley, Chapel Allerton, Cross Gates & Whinmoor, Farnley & Wortley, Garforth & Swillington, Gipton & Harehills, Guiseley & Rawdon, Harewood, Headingley & Hyde Park, Horsforth, Hunslet & Riverside, Killingbeck & Seacroft, Kippax & Methley, Kirkstall, Little London & Woodhous, Middleton Park, Moortown, Morley North, Morley South, Otley & Yeadon, Pudsey, Rothwell, Roundhay, Temple Newsam, Weetwood és Wetherby.

A város történelme az ötödik századra nyúlik vissza, amikor Elmet király megszállta Loidis erdejét.  A város neve is ebből a kelta eredetű szóból származik, először 1806-ban, az angol földbirtok viszonyokat rögzítő könyvben említették. A középkorban Leeds mezőgazdasági kereskedővárosnak számított, első kiváltságlevele is ebből a korból származik. A fő kiviteli terméket a gyapjú és az ebből készült ruhák jelentették, melyek Európa-szerte keresettek voltak. Az ipari forradalom idején Leeds a gyapjú kereskedelem ipari központjává fejlődött, majd később, a 20. század derekán, kereskedelmi és egyetemi központ lett. A város jelenleg is két egyetemmel büszkélkedhet, az University of Leedsszel, valamint a Leeds Metropolitan Universityvel. Korábban egy harmadik, a Leeds Trinity and All Saints egyetem működött. A város vasútvonala 1848-ra készült el, Leeds 1893-ban emelkedett városi rangra, hanyatlása a második világháború idején kezdődött. A válságból csak 1980-ban, a konzervatív kormány segítségével sikerült kikecmeregnie. Megalakult a Leeds Development Corporation, mely két részre osztotta ugyan a várost, a Kirkstall Völgyre és a városközpontra, de igyekezett mindkét térséget megfelelő szintre emelni. Mára Leeds a nyolc legfejlettebb angol város egyikévé vált, a Yorkshire vidék legnagyobb városa. Az 1990-es években olyan új iparágak fejlődésnek indultak, mint a média. A város turizmusa jelentős, több mint 20 000 ember számára jelent állandó munkalehetőséget. 2005-ben a külső londoni városok közül Leeds nyerte az „év leglátogatottabb városa” címet. Átlagosan 1,4 millió ember tölti szabadságát itt.

Nevezetességei, látnivalók ITT részletesen:

Leedsről valóban elmondható, hogy egy állandóan nyüzsgő, gazdag kultúrával rendelkező város Anglia szívében. Legérdekesebb látnivalói közül az 1996-ban nyitott Királyi Fegyvertár, Leeds nemzeti múzeuma, melynek kincseit éveken át a londoni Towerben őrizték, az 1977-ben, a képzőművészeti oktatás támogatására létrehozott Henry Moore Alapítvány, mely egyúttal a névadó művész alkotásainak népszerűsítését segíti, az 1990-ben nyitott West Yorkshire Színház, 2002-ig Jude Kelly volt a művészeti vezetője, és Európa egyik leglátogatottabb helye, az 1759 és 1771 közt épült Harewood Ház emelkedik ki. A kastély bútorainak többsége a 18. századból származik, és az impozáns épület festménygyűjteménye jelentős. A ház a világháborúk idején szanatóriumként funkcionált, jelenleg a Lascelles család otthona. Nevezetes Himalája kertje és madárháza, valamint szintén itt kapott helyett Yorkshire első planetáriuma.

Leeds meghatározó épületei még az Északi Operaház és az angolok által gyakran felkeresett Északi Balett Színház, mely a történetmesélés mellett a klasszikus balettre helyezi a hangsúlyt. Leeds az egyetlen Londonon kívüli város, mely ilyen jellegű intézményekkel rendelkezik.

Ami a város egyházi épületeit illeti, az Aire folyó mentén emelkednek a 12. századból származó Kirkstall kolostor romjai. Az épületben egy kisebb múzeumot találunk. A város központjában van, a 16. századi Newsam Templom, a jakobinus építészet egyik legfontosabb emléke. Az épület különlegessége továbbá, hogy számtalan kert tartozik hozzá. 1922 óta a város tulajdona.

A turisták örömére, a városban több zöldterület található. A parkok némelyikében nagy rendezvényeket tartanak. Európa egyik legnagyobb parkja, a Roundhay Park, de a Bramham Park és a Newsham Templom parkja számos koncertnek ad otthont. Olyan előadók fordultak meg erre, mint, a Rolling Stones, Michael Jackson, vagy Madonna.

Az elmúlt években új fejlesztések kezdődtek a városban, 16 felhőkarcoló várja, hogy befejezzék, mindegyik magassága 80 méter fölött van. A legmagasabbnak szánt, 171 méteres Lumiere épületet, várhatóan 2012-re fejezik majd be.

Leeds múzeumainak sorából a 2008-ban nyitott Leeds City Museum emelkedik ki, melyet a Millennium téren találunk. Az előző városi múzeum a Central Könyvtár épületében volt, de az új múzeum megnyitása előtt pár évvel bezárták. Míg az Abbey House Museum a viktoriánus kori Leeds művészetét mutatja be, az Armley Mills Industrial Museum, egy ipari múzeum, ahol a város történetéből kifolyólag a világ legnagyobb gyapjúfeldolgozó üzemét tekinthetjük meg. Az ipari gépeken túl, régi mozdonyokat kiállítottak itt.

Leeds számtalan szórakozási lehetőséggel várja az érkezőket, az év során különböző rendezvényeket szerveznek.

A karácsonyi vásárra november és december között kerül sor a Millennium téren. Négy, öthétig szokott tartani. Leeds karácsonyi fényeit a főpolgármester jelenlétében kapcsolják be, de különös figyelmet fordítanak a díszítésre, Európában az egyik legnagyobb dekoráció a leddsieké. A karácsonyi időszakot minden évben szabadtéri koncertekkel fejelik meg, az eseményt közel 50 000 ember látogatja. Januártól márciusig itt üzemel az Ice Cube, Európa legnagyobb nyitott jégpályája. De nyáron is számos lehetőség van a kikapcsolódásra. A háromévente megrendezésre kerülő, Leeds-i Nemzetközi Zongoraversenyre, melyet Fanny Waterman indított el, idén kerül sor, de a nyugat-indiai fesztiválon szórakozhatunk. Továbbá nyaranta tartják a Shopping Hetet, amikor nagy kedvezményekkel vásárolhatunk, és a boltok tovább tartanak nyitva. Ősszel két filmfesztivál várja az érkezőket, egy kifejezetten a fiatal alkotók műveire fókuszál.
Leedsnek rengeteg kocsmája, bárja, nightclubja, és étterme van, mondhatni a klubélet fővárosa. Számtalan szórakozóhelye közül az egyik legismertebb a nemzetközileg ismert Orbit volt pár éve.

A város híres sportéletéről, minden nemzeti sportban képviselik csapatok. Krikett klubja, focicsapata van. A város híres sport egyesülete a Leeds United AFC (labdarúgó klub), stadionja az Elland Road.

Repülőterek távolsága a központtól légvonalban:  Leeds Bradford (LBA) 10.7 km a saját repülőtér, Robin Hood (DSA) 50.4 km (Doncaster Sheffield), Manchester Airport (MAN) 68.6 km * Durham Tees Valley (MME) 79.7 km, Humberside (HUY) 82.4 km * Blackpool (BLK) 97.5 km

Online hotel ajánló, szálláskereső: Leedsi szálláshelyek árai és foglalása online Itt magyarul – vendég véleményekkel.

Angol időjárás és előrejelzés, magyar és angol nyelvű adatok, leírás: freemeteo.com/default.asp?pid=15&la=16&gid=2644688 , news.bbc.co.uk/weather/forecast/18.

Zoomolható térképe, GoogleMaps műholdképek, StreetView fotók a környékről egyre jobb minőségben érhetőek el az interneten.

2 hozzászólás a(z) “Leeds szállások, hotel foglalás és online útikalauz tippek” bejegyzéshez

  1. Ádibádi

    Muszáj megjegyeznem, hogy a Leeds-i műjégpálya 1200 m2-es jégfelülettel hirdeti magát mint Európa legnagyobb nyitott mesterséges jégpályája, khmm, ehhez képest a városligeti egy 0-val nagyobb, azaz 12000 m2+ a jövőben a hokipálya. Nem tudom valójában mekkora a Leeds-i, a fotók alapján nagyobbnak tűnik 1200 m2-nél, de mindenképpen kisebbnek a budapestinél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük