Leeds látnivalói, élmény és szálláshely tipp

Az eddigi legjobb nyaralásom alkalmával Angliába mentünk, ekkor látogattunk el Leeds városába, ami kevésbé ismert, méltatlanul háttérbe szorított. Választották már ugyanis kedvenc brit városnak, 2005-ben pedig a leglátogatottab brit váro címét nyerte el. Aki járt már ott, nem lepődik meg ezen. A kultúrában, történelemben gazdag város kiváló vásárlási lehetőségekkel és pezsgő éjszakai élettel kecsegtet. Minket is azonnal elvarázsolt.

A város megközelítése igen könnyű, közvetlen útvonal indul innen Londonba és Liverpoolba, de vasúttal is megközelíthető. Leeds-nek saját repülőtere van, így akár repülővel is megtehetjük az utat. Mi busszal mentünk,

Látnivalói

A város 800 éves múltra tekint vissza. A Kirkstall apátság a 12. században épült, mára csak a romjai láthatók. A városi hangulat ellenére több vidéki uradalom és kastély szegélyezi a települést. Például az elegáns, Tudor-kori Temple Newsam House, ami az ország egyik legfontosabb történelmi háza. A termeket szépen helyreállították, bennük művészeti gyűjtemény tekinthető meg. A Harewood House későbbi, 18. századi. Az épület gyönyörű, a krémfehér falak, a hatalmas kert és a hangulat magával ragadó. Leeds híres volt ipari szerepéről, ezt tanúsítja két fennmaradt gyára, az egykoron legnagyobb fa malom, az Armley Mills és a Thwaite Mills. Az építményekben ma múzeumok működnek, ahol ráadásul nagyon érdekes programok várják a vendégeket. Az Armley Millsben például most szeptember 2-án és 3-án elkészíthetik a látogatók a saját lyukkamerájukat, megismerkedve a képalkotással, vagy szeptember 5-én a szabás mesterségét gyakorolhatják.

Leeds kulturális élete rendkívül színes, számos remek múzeum található a városban. A Leeds Művészeti Galéria főként viktoriánus és kortárs műveket tárt elénk. A város szülöttei, Henry Moore és Damien Hirst munkái is itt tekinthetők meg. A Leeds Galéria a település és környékének életét helyezi előtérbe. A Henry Moore Intézet Európa legnagyobb szoborarchívumával rendelkezik. Kihagyhatatlan a remek Hyde Park Picture House, ahol mozifilmeket, klasszikusokat és független filmeket ismerhetünk meg. Bármelyikeket választják is, megérik a pénzüket.

A sokarcú, multikulturális városban nem hagyhatjuk ki az éjszakát. Leeds legendás éjszakai életét gyakran az Egyesült Királyság legjobbjaként említik. Kezdésnek a Call Lane felkeresését javaslom, ahol szó szerint egymást érik a divatos koktélbárok és vagány zenei rendezvények. Az egyre népszerűbb Jake’s, BRB és Norman’s bárok mind ezen az utcán találhatók. A Mint Club évek óta menő hely, amelynek hasonló öröksége van, és a világ legjobb 100 klubját tartalmazó listán a 24. helyre szavazták meg. A belvárosban számos szórakozóhelyet találunk, remek pubokkal, amelyek eredeti sörkifőzdéjükről híresek. The Hop, The Cross Keys and The Brewery Tap csak három a legkedveltebbek közül.

Egy Leeds-i kiruccanás nem lenne teljes anélkül, hogy megkóstolnád a marhasültet yorkshire pudinggal, a tradicionális ale söröket a Whitelock’s-ban, amely a legrégebbi pub a városban, ha pedig fantasztikus szendvicseket majszolnál, irány a Pickles&Potter, az isteni csokis brownie-jukról pedig csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.

Végül a bevásárlás. Ebből a városból lehetetlen üres kézzel, szuvenírek és egyéb dolgok, ruhák, ékszerek vagy egyéb díszek nélkül hazatérni. A közel 8 kilométernyi bevásárló övezetben hatalmas a választék, és számos üzlet otthonául lélegzetelállító viktoriánus és Edward-korabeli épület szolgál, ami teljesen új szintre emeli a shoppingolás élvezetét. Indítsd beszerző körutad az exkluzív Victoria-negyedben, ahol megtalálhatod a legnagyobb divatmárkákat, valamint a Harvey Nichols luxusáruházat, amely kivételes engedményekkel csábítja a vevőket. Sőt, a negyedik emeleti kávézóban is jutányos áron lehet ebédelni. A városban remek vintage lelőhelyekre bukkanhatsz, a legjobbak a Corn Exchange, valamint a Call Lane környékén vannak, és bármikor a kezed ügyébe kerülhet egy különleges dizájnerdarab. Mindezt végigjárva érthető, miért nevezik Leeds-et az Észak bevásárló fővárosának.

Az elbűvölő, pezsgő város számos minőségi szálláshelyet kínál. Elegáns hotelek találhatók itt.

Képek Leeds-ről:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.