Sheffield utazás, látnivalók és szállás keresés

Sheffiled Anglia harmadik legnagyobb városa South Yorkshire megyében. Nevét a Sheaf-folyóról kapta, mely keresztülfut a városon. Sheffield földrajzilag sokszínű, öt folyó összefolyásánál található, a város jelentős része a hegyoldalra épült és a városközpont felé néz.

Minden szállás, hotel friss árai, magyar leírásokkal: Sheffield hotelek – szálláshely kereső a legjobb árakért és a gyors foglalásért. Szálloda, apartman és kis panziók (vendégházak) minden kategória. 2-3-4-5 csillagos szállodák, jó szállások, szobák egész évben egyénileg szervezett utazáshoz. Belvárosi, biztonságos és jó központi helyen lévő hotelek sora vár ránk, egyéni és kis csoportos foglalások esetén azonnali visszaigazolást kapunk az interneten a szállodától.

A vendég-fórum vélemények alapján népszerű sheffieldi szállások, kiemelten kedvelt hotelek Sheffieldben:
• 4****, normál négy csillagos és szinte öt csillagos luxus (5):
– Novotel Sheffield Centre
– Leopold Hotel
– Mercure Sheffield St Paul’s Hotel & Spa
– DoubleTree by Hilton Sheffield Park
• 3***:
– Premier Inn Sheffield Arena
– Holiday Inn Express Sheffield City Centre
– Norfolk Arms Hotel (festőien szép környezet, történelmi épület, jó vendéglátás)

Sheffield környéke szállások, települések és városok: Dronfield 8.8 km 1, Mosborough 9.1 km 2, Chapeltown 9.8 km 2, Rotherham 9.9 km 13, Wentworth 10.4 km 1, Tankersley 11.6 km 2, Aston 11.6 km 1, Wortley 12.4 km 1, Hathersage 13.9 km 2, Staveley 14.7 km 1, Todwick 14.8 km 1 és Harthill 15.2 km 1.

Norfolk Arms Hotel szálloda szoba

Repülőtér távolságok a központtól légvonalban: Robin Hood Doncaster Sheffield (DSA) 32.1 km, Manchester (MAN) 53.3 km, Leeds Bradford (LBA) 55.7 km, East Midlands (EMA) 61.7 km, Humberside (HUY) 77.2 km és Liverpool John Lennon repülőtér (LPL) 91.7 km.

Sheffield belváros - park és emberek nyáron

Modern és gazdag élettér

Felbecsülhetően Sheffieldben van a legtöbb fa Európában, több mint 2 millió, a város 61%-a zöldterület. Az Open Up Sheffield egy évente megrendezésre kerülő rangos esemény, melyre május első két hétvégéjén kerül sor. A nyitott fesztivál keretében a helyi vizuális művészek és kézművesek műhelyeikbe invitálják a nagyérdeműt.

Történelme, nevezetességei és a látnivalói magyarul :

Területén az I. évezred második felében angolszász és dán települések álltak. Az angolszász időkben a város területét Mercia és az Észak-Umbria királyság határai fogták közre. Sheffield vára, mely többek közt arról is nevezetes, hogy 1570 és 1584 között itt raboskodott a skótok királynője, Mária, a normann hódítás után épült, hogy védelmezze a helyi telepeseket. Ekkor fejlődött ki az a kis város is, mely most a modern város magja. A piacot, melyet ma Vár Térként ismerünk, 1296-ban létesítették, a város ekkora kis piaci várossá nőtte ki magát. A 14. században Sheffield késgyártásáról volt ismert, amit Chaucer is megemlít a Canterbury mesékben, 1600-ra pedig már Anglia késáru gyártó központjává fejlődött. 1740-ben az új olvasztótégelyes eljárás feltalálásának köszönhetően, a helyiek jobb minőségű acél gyártására voltak képesek, mint előtte bármikor. Itt találták fel többek között a rozsdamentes acélt is. Körülbelül ebben az időszakban jöttek rá annak a technikájára is, miként ötvözzék az ezüstöt a rézzel, minek eredményeképp meg is született a messze földön híres Sheffield-i ezüstnemű. Az újításoknak köszönhetően Sheffield ipari várossá lett. Ugyanakkor a 18. század végén, a 19. század elején néhány fontos exportpiac vesztesége nem várt recesszióhoz vezetett. Az ebből adódó rossz körülmények egy kolerajárványban tetőztek, mely 1832-ben 402 embert ölt meg. 1864-ben ráadásul a Nagy Sheffield-i árvíz pusztított a térségben.

A város újjáéledése csak a 19. században, az ipari forradalom idején következett be. A népesség növekedés eredményeképp Sheffield a városi kiváltságokat is megszerezte 1893-ban. A lakosság egyre gyarapodó száma generálta a sok nyomornegyed létrejöttét is, a környezetszennyező gyárakkal egyetemben, melyek arra buzdították George Orwellt 1937-ben, hogy az alábbit állapítsa meg Sheffieldről: „Úgy gondolom, kiérdemli, hogy a régi világ legrútabb városának tartsuk.”. Az 1930-as években Sheffield acélgyára a háborúra készülve fegyvereket és lőszereket gyártott. Ennek következtében, amint a háború kitört, célponttá is vált, a legsúlyosabb bombázások 1940-ben érték a várost. Több mint 660-an odavesztek, számos épület megsemmisült. Az 1950-es, ’60-as években számos nyomornegyedet felszámoltak, megindultak a lakásépítési programok. A belvárosban új úthálózatot építettek ki. Sok acélművet bezártak. 1984-ben bányászsztrájk tört ki, mely ugyancsak rossz hatással volt Sheffield gazdaságára.

A Meadowhall bevásárlóközpontot 1990-ben az egykori acélművek helyére építették. 1991-ben Sheffield adott otthont a World Student Gamesnek, így számos olyan új sportközpont is létesült területén, mint a Sheffield-i Aréna, vagy a Don Valley Stadion. A város napjainkban gyorsan változik, az új beruházások célja, hogy a leromlott városrészeket mielőbb rendbe hozzák. Az egyik ilyen projekt, a város szívében névre hallgató, melynek eredményei a belvárosban figyelhetők meg: a Béke kerteket 1998-ban újították fel, a Millenniumi Galériát 2001. áprilisában nyitották meg, a Télikerteket 2003-ban, a Milleniumi teret pedig 2006. májusában. A látványosságok, a programok sora mindig frissül, a helyi turisztikai oldalon ezt nyomon tudjuk követni: www.sheffield.gov.uk/out–about/tourist-information.

Több közismert zenekar és zeneszerző otthona volt Sheffield, főképp a szinti pop és az elektronikus irányzatok képviselőinek pályafutása indult innen. De Joe Cocker és a Pulp is Sheffieldben kezdte. Az 1990-es évek elején innen indult hódító körútjára a goa egyik irányzata is. Így aztán azon sem kell csodálkozni, hogy Sheffieldben számos magas színvonalú nightclubot találunk. Észak-Anglia egyik legnépszerűbb ilyen jellegű szórakozóhelye, a Gatecrasher One volt, mely 2007. júniusában sajnálatos mód leégett.

A város szoros kötődését a zenéhez 1999-ben ismerték el, amikor a Populáris Zene Nemzeti Centruma, a város populáris műfajoknak szentelt zenei múzeuma is megnyílt. Az intézmény működése ugyan nem volt olyan sikeres, mint ahogy előzetesen tervezték, ezért 2005. februárjában a szokatlan, ám minden ízében látványos acélépületet átadták a Sheffield-i Hallam Egyetem diákjainak. Koncerteket azért ma is rendeznek itt, akárcsak a 2008. áprilisában nyílt Carling Academy Sheffieldben.

Természetesen szimfonikus és filharmonikus zenekarokból sincs hiány, ahogy Sheffieldben Bach Társaság és oratórium kórus is létezik. A város erős rezesbanda hagyománya is közismert, a zenekarok a gyárakkal és a környező falvakkal állnak összeköttetésben.

Sheffieldnek két jelentős színháza is van, a Líceum Színház és a Tűzpróba Színház, melyek a kisebb Stúdió Színházzal közösen a Londonon kívüli legnagyobb színházkomplexumot alkotják. Sheffieldben négy fontos művészeti galériát találunk, beleértve a Milenium Galériákat és a Webhely Galériát, mely multimédiás tartalmakra specializálódott. A Sheffield-i hírességek utcája a belvárosban a híres sheffieldiek előtt tiszteleg, csakúgy, mint hollywoodi mása.

A városközponton kívül található Sheffield-i Aréna az Egyesült Királyság egyik legnagyobb arénája, a világ nagy zenei eseményeinek ad otthont.

Ugyancsak a városhatáron kívül fekszik a Valley Centertainment szórakoztató park, ahol a mozikon túl, számos éttermet és bárt is találunk. Innen már a Meadowhall bevásárlóközpont is csak egy lépésre van.

A város látványosságai közé tartoznak még a Téli Kertek és a Béke Kertek, valamint a Botanikus Kert, melyet nemrégiben hoztak rendbe. Állatokkal nemcsak a Heeley Városi farmon, de a Graves Parkban is találkozhatunk, utóbbi abszolút nyilvános. A Viktória-rakpart is népszerű csatorna menti szabadidős és irodai negyed, errefelé kellemes sétákat tehetünk. Megjegyzendő, hogy bámészkodni is érdemes, nem véletlenül áll Sheffield közel 1000 épülete védettség alatt.

A városban számos nagyobb parkot is találunk, ahol érdemes megpihenni, például a Millhouses Parkban, az Endcliffe vagy a Graves Parkban.

Időjáráas: news.bbc.co.uk/weather/forecast/353 – rövidebb és hosszabb előrejelzés, légnyomás, hőmérséklet stb. angol nyelven: www.metoffice.gov.uk/weather/uk/yh/sheffield_forecast_weather.html

Egyeteme: www.sheffield.ac.uk/

Szállodák keresése: Sheffieldi hotelek népszerűség, ár és kategória szerint is ITT.
.

Sheffield Zoomolható térkép, GoogleMaps műholdképek:

Sheffield városa - utcakép és régi házak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük