York hotelek, szállások és nevezetességek

York fallal körülvett város, az Ouse és a Foss folyók összefolyásánál fekszik, Észak-Yorkshireben, Angliában. Gazdag történelmi örökségéről nevezetes, több mint 2000 éves fennállása óta fontos szerepet játszott Anglia életében.

Az online foglalható és a ténylegesen szabad szobák akciós árai, szálláshelyek leírása: York hotel és egyéb szállás kereső ITT. – Yorkban több mint 70 szálláshely, vendég értékelések, hotel népszerűségi és árak szerinti lista, vendég vélemény fórum, kedvezményes napi és csomag árak magyar nyelvű foglalással. Itt érdemes elkezdeni a foglalást, ha már sikerült hotelt választani. Előre fizetés nélkül is lehet foglalni. Last minute és elő-foglalási kedvezmények.

Kedvelt yorki apartman (kiadó szoba és lakás), szálloda, B&B magánszállás vendégház, panzió:
– 4****: Burswood Guest House (vendégház), Ascot House ( 12 szobás, tiszta, profi vendéglátás) vagy a York House
– 5*****: The Blue Rooms @ The Blue Bicycle (belvárosi luxus szállás, tágas szobák és apatman lakosztályok)
– 5*****: Cedar Court Grand Hotel & Spa (wellness, medence, gyógyászat, stílusos luxus, jó étterem)
– 3***: Bull Lodge Guest House és Bull Lodge Guest House (kényelem, egyszerűség, vendégszeretet)

York
York szállás

Közeli városok, környékén települések és az ott foglalható szállások száma: Bilbrough 8.1 km 2, Escrick 8.6 km 3, Shipton 8.6 km 1, Stillingfleet 10.3 km 1, Flaxton 12.0 km 2, Huby 14.3 km 1, Tadcaster 14.7 km 1, Skipwith 15.3 km 1, Aldwark 17.9 km 1, Easingwold 19.3 km 1, Selby 19.5 km 1 és Wetherby 20.3 km 4. Diákszállás (hostel), helyi munkásszálló stílus is a kínálatban egészen a legolcsóbb foglalható ágyakig.

Repülőterek távolsága a központtól: Leeds Bradford (LBA) 39.2 km, Robin Hood (DSA) 54.1 km – Sheffield, Humberside (HUY) 64.1 km és Durham Tees Valley (MME) 65.4 km.

York városa

York gazdaságának alapját a szolgáltatási ágazat adja, beleértve az idegenforgalmat is. Az 1950-es évekig bezárólag a város jóléte a csokoládégyártáson és a vasúton alapult. Ezt a pozícióját egész a 80-as évek végéig őrizte. York a központja az édesipari Nestlé Yorknak, és bár már nem sokáig, de otthont ad a Kitkat, Smarties, valamint a Yorkie bár csokoládé márkáknak is. 1998 és 2008 között Yorkban 80 új technológiai vállalat létesült.

Története:
Krisztus után 71-ben a rómaiak alapították, Eboracum néven, majd az alárendelt Britannia fővárosává tették. Egy katonai erődítményt is emeltek az Ouse-folyó közelében, mely 50 hektárnyi területet foglalt el és 6000 katonának adott otthont. Ez az erődítmény, ma a Yorki Székesegyház alapjai alatt fekszik. A római időszak alatt olyan befolyásos történelmi személyek, mint Nagy Konstantin is kapcsolatba kerültek a várossal. Septimus Severus két éven át az egész római birodalmat Yorkból irányította. A római fennhatóság után a város az Észak-Umbriai Királyság fővárosa lett, ekkor Eoferwicnek nevezték. Ebben az időben épült a város első székesegyháza, mely egy kis fatemplom volt. A vikingek 866-ban foglalták el Yorkot, Jóvriknak nevezték el, mely igen elterjedt volt Észak-Angliában. A vikingek uralkodása alatt a város fontos folyami kikötővé vált, az Észak-Európa felé kiterjedt kereskedelmi útvonalak részét képezte. 1000 körül a várost már York néven ismerték. A Hódító Vilmos által emelt két erőd még mindig látható a városban. II. Richárd óhaja volt, hogy Yorkot Anglia fővárosává tegye, de mielőtt teljesült volna kívánsága, lemondatták.

Látnivalók, nevezetességei:
A ma is látható katedrális építéséhez 1080-ban fogtak hozzá, Tamás püspök indítványára. York ebben az időben jelentős fellendülésen ment át, kikötője nyereséges kereskedelmi központtá vált, főképp, ami a gyapjúkereskedelmet illeti. A rózsák háborúja után, Yorkban székelt az Északi Tanács, úgy is tekintettek rá, mint Észak fővárosára. A hanyatlás a Tudorok alatt érte utol a várost. De VIII. Henrik végül visszaállította az Északi Tanácsot, mely I. Erzsébet alatt ismét megnövekedett jelentőségre tett szert, és a város befolyásának emelkedéséhez vezetett. Politikai fontosságából csak 1660-ban, a monarchia restaurációja után kezdett veszíteni. Leeds-szel és Hull-lal versengve York elveszítette kiemelkedő pozícióját a kereskedelemben, de kulturális szerepe emelkedett. Ebből az időből származik York számos elegáns városi épülete, mint a polgármesteri kúria, vagy a Fairfax Ház, a Királyi Színház. A város vasútvonala 1839-ben létesült. Az idegenforgalom, mint a város egyik fő gazdasági ágazatának megjelenése, York történelmi magjának köszönhette feltámadását.

A létező turisztikai látványosságokat az 1975-ben létesített Nemzeti Vasúti Múzeummal is megtoldották. Az egyetem 1963-ban nyitotta meg kapuit, hozzájárulva a város fellendüléséhez. A vasútnak köszönhetően London két óra alatt elérhető Yorkból, aminek eredményeképp számos vállalat nyitott irodát a városban. 2007. júniusában Yorkot 130 város közül az Év Európai Turisztikai Városának választották. Canterburyn túl, York a második egyházi tartomány Angliában. 1996-tól a York városa kifejezés azt az egységes hatósági területet írja le, mely a óváros határain túl magába foglalja a mezőgazdasági területeket is.

A város nevezetességeinek sorából kiemelkedik a városközpontban magasodó Yorki Székesegyház, mely Észak-Európa második legnagyobb gótikus katedrálisa. A város magját a város középkori falai övezik, melyek szintén kellemes séták terepei lehetnek. A falak által bezárt teljes kör 5 kilométeres lehet.

A Shambles egy szűk, kis középkori utca, melyet hangulatos boltok, butikok és teázók határolnak. Ezeknek az üzleteknek az elődei javarészt hentes boltok voltak, és a kampók ahonnét az állattetemek lógtak, valamint a polcok, melyeken a húsáruk feküdtek, máig láthatóak. Ebben az utcában találjuk Margaret Clitherow szentélyét is, valamint számos középkori házat, melyeket egytől-egyig érdemes megtekinteni.

York belvárosának másik jellemzői a macskaköves sétáló utcák, közülük több is a korábbi piactérre vezet. York számos múzeummal rendelkezik, köztük a JOVRIK Viking Központtal és a Yorki Művészeti Galériával, de érdekes lehet megtekinteni a Nemzeti Vasút Múzeumot is, melyet közvetlen a vasútállomáson találunk. Utóbbi jelentőségét adja, hogy a világ legnagyobb mozdonygyűjteményével rendelkezik. A múzeumban a világ leggyorsabb gőzmozdonyát is megcsodálhatjuk.

York számos középkori templommal és sörözővel is rendelkezik. 1997. szeptembere óta a városban évenként megrendezik az Étel-Ital Fesztivált is. Ha erre járunk, feltétlen kóstoljuk meg a yorki sonkát, mely jellegzetes rózsaszín húsáról nevezetes, és általában madeira szósszal kínálják. Enyhén füstölt, kicsit sósabb, de puhább is, mint más európai sonkák. York belvárosában, a Szent Helen téren járva, érdemes felkeresni a Bettys Café teaházat is.

Ami a kulturális életet illeti, York természetesen számos színházzal is büszkélkedhet, ezek sorából a Királyi Színház, a Nagy Operaház és a Joseph Rowntree Színház emelkedik ki.

A korábbi Szent Margit templom ma koncerteknek ad otthont és itt rendezik meg a Yorki Zenei Fesztivált is. A Szent John Egyetem zenei részlege délutáni koncertjeiről vált ismertté, melyet az egyetem kápolnájában celebrálnak, az éves karácsonyi koncert különösen kiemelkedő ezek közül.

Szálláshelyek listjája: York szálláshely kereső ITT : minden fontos szálláshely képekkel és leírással, magyar nyelvű biztonságos foglalás a legrégebbi hotelfoglalási rendszeren keresztül.

Kerékpár Yorkbankiadó lakás egység

Időjárás előrejelzés, a környék és York város időjárása, előrejelzés: uk.weather.com/weather/10day-York-UKXX0162. Turisztikai hivatal, friss hírek, eseménynaptár, program ajánlók: www.visityork.org.

Zoomolható térképe, GoogleMaps műholdképek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük