Ausztria értékei, szép városi látnivalói és top szállás

Ausztria látnivalói

Az alpesi ország a közép-európaiak első számú célpontja. Vegyük hát sorra azokat a városokat és természeti illetve kulturális értékeket, amiket érdemes meglátogatnunk az adott országban.

0. Te mit, kiket írsz hozzá a listához a hozzászólásokban? Igen, ez kicsit provokatív, de a lényegre hívja fel a figyelmet, hogy mindannyiunknak más dolgok a szívmelengetőek.

Városok
1.) Bécs: az ország fővárosa az egykori Monarchia metropolisza máig semmit sem veszített a varázsából. Csodálatos hangulatú terek, elbűvölő épületek, kulturális rendezvények és művészeti remekek találhatók a városban. Érdemes megnézni a körúton az Operát, a Parlamentet, a Városházát, a várkertet, és a Votivkirchet és a Hálaadó templomot. A Hundertwasser-ház korunk művészetét képviseli, itt, ha tehetjük, fogyasszunk el egy kellemes kávét. Inspiráló és hangulatos. Nevezetességek még a Belvedere, a Schönbrunni Kastély elbűvölő parkjával, szobraival és szökőkútjaival. A Szépművészeti és a Természettörténeti Múzeumot és a Kunst-Haus Wien-t is érdemes megtekintenünk, hiszen változó kiállításokkal várják a látogatókat. Bécs csodálatos óvárosa a világörökség része!

2.) Bad Blumau – Rogner Szálloda – Hundertwasser Therme und Wellness-Hotel (tájba illeszkedő luxus szálloda, park és wellness-/termál fürdő), úgy különleges a térség, ahogy van, és fejlődik évről évre hosszú évtizedek óta.

3.) Graz: Ausztria második legnagyobb tartományában, Stájerországban (Ausztria nyelvél, németül Steiermark) található. Hatalmas hegyekkel, gleccserekkel, szép dombos tájakkal és több termálforrással rendelkezik a terület. Itt kastélyok, várak láthatók, ahol rendszeres zenei rendezvényeket tartanak. Aki szabadságát a természetben szeretné eltölteni, annak ajánljuk ezt a zöld területekkel és erdőkkel teli környéket.

4.) St. Martin: Salzburg és Tirol régiók illetve Bajorország határán fekszik, és igazi kerékpáros paradicsom. 100 éve az egyik legkeresettebb üdülőrégió. 480 km kerékpár-ösvény, kb. 720 km mountain bike-útvonal és 5 új, nagy kiterjedésű túraútvonal áll a kirándulók rendelkezésre. A környező hegyvidék nyújtotta kiváló adottságai révén változatos télisport-lehetőségeket is kínál az egész családnak.

5.) Linz: Ausztria harmadik legnépesebb városa. 2009-ben Litvánia fővárosával együtt Linz volt Európa Kulturális Fővárosa. Látnivalói közül néhány: Régi dóm, Orsolya-templom, Stadtpfarrkirche, Wallfahrtsbasilika Pöstlingberg, Botanikus kert.

6.) Semmering: A térség kuriózuma az UNESCO Kulturális Örökség részeként elismert Ghega Semmering vasútpálya, mely kihagyhatatlan látnivalója a városnak. A tél Semmeringen: játék, sport és élvezet. A hegyet több különleges éjszakai lejtő teszi egyedülállóvá a 3 km hosszú szánkópálya, 20 km kirándulóút, jéghokipálya, korcsolyapálya, lovas szán, teniszcsarnok mellett.

7.) Felső-Ausztria: Lenyűgöző tájak az Inn alsó folyásánál. Itt található a csodás Kalkalpen Nemzeti Park, a térség, különböző kulturális kincsei 283 múzeumban és tájházban tekinthetők meg.

8.) Burgenland: Napfényes, lágy, dimbes-dombos lankáival teljes mértékben eltér a szokásos osztrák alpesi tájképtől. Gazdag a konyha és a borászat. A vízi sportot kedvelők megtalálják itt számításaikat. Minden adott a szörfözéshez, vitorlázáshoz, fürdéshez. Egyedülálló Európa egyetlen sztyeppetava, a Fertő-tó és a nemzetközileg elismert Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Park.

9.) Karintia: Ausztria déli tartománya. Értékei: a Hohe Tauern Nemzeti Park, Millstattersee, Villach és környéke, ahol termálvizes források törnek a felszínre. Sí telepei minden szempontból tökéletesek, a tópartok, tavai nem csak nyáron vonzóak, télen valóságos jégsportcentrummá alakulnak át. Szörfözőknek az Afritzi-tavat és a Brenn-tavat ajánljuk

Park Hohe Tauern

10.) Tirol: Tavak, erdők, tenisz, golf, népszokások, hagyomány, kis hegyi kunyhók, friss levegő, hegyek, völgyek, ez mind Tirol.

11.) Mi található Salzburgtól északra? Például Obertrum am See, Ried im Innkreis, Schärding egyre többek számára mond valamit. A Salzburg és Passau közötti kerékpárúton szép területeken áthaladva érdemes meglátogatni őket nyáron, útközben szép panziók, olcsó szállások várnak ránk. Először a Salzach folyó, később a széles Inn mellett csodálhatjuk a tájakat, tavakat, falvakat, erdőket, mezőket és megművelt földeket. A történelmi városok központjai az időutazás élményét adják errefelé is. A bátrabbak merjük ajánlani, hogy Salzburgtól egészen Bécsig tekerjenek el, egy hét alatt nagyon kényelmesen elérhető, úgy hogy sok érdekes emberre és a látnivalókra is elég időt tudunk szánni.

12.) Wels, személyes okokból írom a kiemeltek közé, meggyőzött hetek alatt. Linz nagy árnyékában (mindössze 35 km-re) sokan nem veszik észre. Ausztria egyik legfejlettebb régiójának központja, ahol tényleges kulturális fejlődé zajlik, és például a gazdákra (földművesek és állattenyésztők) olyan szintű anyagi gazdagság zuhant pluszban az addig is meglévő becsületes jólétre, hogy öröm nézni. Igen, ezek a gazdák pusztán többért tudják eladni a termékeiket a hazai piacon, mint az európai átlag, és követték a technológiai fejlődést (például folyamatos vetés, sekély talajművelés és talaj takarónövények). Nyugodtan mondhatom, hogy teljesen megváltozott volna az életem, ha ide 5-10-20 évvel korábban költözök a karrier/anyagi vágyaim kielégítésére. 2018-tól itt annyit keres egy kezdő segédmunkás (máshol is, de itt könnyűszerrel bizonyos értelemben), mint egy magyarországi vidéki cégben egy középvezető vagy üzemvezető (nettó ~544 ezer forint, ~1700 euró), egy szép szobát 400 euróért lehet bérelni (szebb helyen mint Budapest belvárosa), szerencsével 240-300 euróért is (Wohngemeinschaft, lakóközösségben egy lakás privát szoba). Mindenkit lehűtenék, aki egyből munkát kezdene itt keresni, sok negatívum is van. Több jóga studió és tánciskola meg tud élni a városban, és olyan nagy rendezvényük is van 3-4 alkalommal évente, ami 50-100 km-ről bevonzza a társastánc szerelmeseit és az egyszerűen kikapcsolódni vágyó igényes fiatalokat és idősebbeket. Lásd pl.: Hippmann tánciskola: www.tanzschule.at, keringő, tangó, latin táncok, jive és rock&roll, salsa & bachata, hiphop, showtánc, discofox, WCS (West Coast Swing) és újabban a Kizomba.

13.) Gänserndorf: a város mellett található szafari-park igazi kuriózum a látogatónak. Ráadásul a szafari busz óránként indul, minden félórakor és igénybevétele ingyenes. Az állattok közti program körülbelül 45 percet vesz igénybe. Web: www.erlebnispark-gaenserndorf.at/, nyári kemping szállás, élmények.

Te mit, kiket írnál még hozzá a listához?

Szálláshely, üdülőhely, és kirándulóhely ajánlatok, tippek lista: Ausztria részletesen, szállások itt. Kiadó egységek . Minden leírás/ár/szobatípus, foglalható lehetőség. A települések és környékük, szálloda, olcsó magánszállás, panzió, lakások, konyhás apartman, üdülő-villa, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta B&B vendégház és turista- / diákszállás (hostel). A látványosságaik, kiemelt helyek, belváros (központ) mellett egyszerűen tudunk keresni. Friss vendég vélemények, értékelések a leírás mellett fórum szerűen segítenek a döntésben. A szép és elit, tiszta luxus lakosztály kategóriától az Airbnb stílus olcsó kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig ugyanitt. Önellátó vagy reggelis, félpanziós vagy all-inclusive, napi és csomag ajánlataik. Gyakran nagyobb baráti társaságok, csoport részére ugyanez az online hotelkereső megbízható régi cég kínál szobákat kiváló feltételekkel. Kiemelt települések és térségek: Kreischberg, Ski Amadé (Wagrain), Naßfeld, Obertauern, Gerlitzen, Lachtal, Karintia, Wörthi-tó, Fertő-tó, Dachstein, Salzkammergut, Hochkar, Kitzbühel, Salzburg, Innsbruck, Klippitztörl, Stájerország, Zillertal és a Wolfgang-tó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.