Wels szállás, hotel: Ausztria nevezetesség és látnivaló tipp

Wels

A tartományi főváros, Linz után Felső-Ausztria tartomány második legnagyobb városa. Délben meglepően csendes és békés volt szeptember elején egy hétfői napon, amikor ott jártam. Rengeteg kivándorolt lakóhelye illetve munkahelye, magyarok, románok, szerbek és lengyelek is letelepedtek itt. A környező településeken szintén nagy magyar kisebbség él. Már az ókorban és a középkorban fontos település volt, ma inkább ipari központ, közlekedési csomópont és jelentős vásároknak ad otthont. Ezek közül igen kiemelkedő az évente megrendezésre kerülő, közel 1200 kiállítót vonzó Agraria, Wels és egyben Ausztria vezető mezőgazdasági vására. Mégis érezhető volt, hogy a városnak és a környező tájnak mélyebb spirituális energiái vannak. Állandó lakossága 60 ezer fő fölé nőtt (2017.), és a fejlődése jó ideje biztató. Mint földből a gombák, úgy nőnek ki új házak, boltok és munkahelyek a tágabb térségében is.

Szállás ajánlatok keresése, összehasonlítása gyorsan, egyénileg. Szálláskereső, minden ajánlat egy helyen: Wels szállások ITT: osztrák város online árak: igényes 3-4 csillagos hotel szálláshelyek, luxus magaslatok és kedvezményes, megfizethető árak átutazóknak és turistáknak itt és Wels környékén.

Keresett, népszerű, kiemelten kedvelt hotel szállások Welsben:
4 ****:
– Amedia Hotel Wels (egy szállodalánc tagja, központi helyen, wellness, jó személyzet)
– Boutique Hotel Hauser (ingyenes Wifi, nagyszerű központi elhelyezkedés, tisztaság, modern érzés)
– Best Western Plus Hotel Ploberger (jó reggeli, néha túl drága, kiváló szálloda szolgáltatás)
– Hotel Maxlhaid (kényelem és design magas fokon, 31 kiválóan felszerelt szoba, étterem)

3 ***:
Hotel Bayrischer Hof Wels (semmi extra a szállásban, jó személyzet, egy-egy kiváló étel)

Ami nekem tetszett, mint program lehetőség az a bolhapiac, elég nagy, és fedett helyen volt, az időjárás miatt (egyszer esős máskor túl napos) ez különösen fontos. XXXLutz Wels több szintes garázsa ideális helyszín. Reggel 7 és délelőtt 11 között érdemes látogatni. 12-kor bezár, és 11 óra körül elkezdenek összepakolni az árusok, és amúgy is addigra sok jó dolog elkel. 1 euróért vettem kifejezetten jól állapotú és érdekes könyveket, szépirodalmi regény és ponyvaregény, lexikon és tudományos téma egyaránt volt. Evőeszközök 0,1 euróért (10 cent) szintén voltak, éppen szükségem volt rájuk. Mivel költözés előtt állok (újra), így vettem 3 euróért ágyneműt és terítőt. Gyerekruhákból is jó kínálat volt 1 euró/darab áron. Használt, de használható felnőtt női kendők, sálak és kesztyűk is voltak fillérekért (20 cent/db). Fotókat nem csináltam, de a könyvekről egyet készítek.

Ha csak tájékozódni akarsz, akkor kezd a szálláshely keresést itt, és egy konkrét dátumra nézd át az ajánlatokat: Wels hotelek, apartman, panzió és kis szálloda ITT kereshetően. Diákszállás (Hostel, Jugendherberge, ifjúsági, olcsó hostel és apartman (kiadó privát lakás, ház, szép szoba kényelmes ágyakkal).

Városok, közeli települések további online internetes szállás ajánlatokkal:
Fischlham 11.1 km 1, Sattledt 11.2 km 1, Bad Schallerbach 11.4 km 4, Hörsching 13.4 km 1, Kremsmünster 15.0 km 2, Traun 15.8 km 1, Gallspach 16.5 km 1, Grieskirchen 16.6 km 1, Eferding 16.7 km 1, Ansfelden 18.9 km 6, Bad Hall 19.3 km 5 és Leonding 19.5 km 1.

Repülőterek távolsága a központtól légvonalban: Linz – Blue Danube repülőtér (LNZ) 13.4 km és Salzburg W. A. Mozart repülőtér (SZG) 87.5 km.

Utazás képek és szállás, szálloda fotók:

Történelme, története:
Környéke már a neolitikumban lakott terület volt, ám a város igazi jelentőségét a római időkben nyerte el. Noricum tartomány központi részén feküdt, ezért igen hamar jelentős kereskedelmi központtá vált. Wels i. e. 120 körül kapott római városi jogot, neve Municipium Ovilava lett. 215 körül Colonia Aurelia Antoniana Ovilabis-ra keresztelték. Ekkora már 18 000 lakossal bírt. A város a római uralom után elvesztette jelentőségét, és csak a középkorban vált újra kereskedelmi központtá. 1222-ben újra városi jogot kapott, a XIV. században pedig vásártartásit. Jelentékeny lóvásároknak adott otthont. Előnyös fekvése és gazdasági kiváltságai révén válhatott jelentős kereskedelmi központtá. A II. világháború idején Welsben építették fel a mauthauseni koncentrációs tábort. 1964. január 18-án vált önálló tartományi várossá.

A Reinberg in Thalheim felől csodás panoráma tárul a városnéző elé, jobbra az Ägydikirche magasodik, balra a „Theresienhochhaus”, a város legmagasabb épülete, mely rövid ideig Ausztria legmagasabbja volt. A hangulatos Városháza terén kőkút emelkedik, a Vorsdadt-téren II. József császár szobrát tekinthetik meg az érdeklődök.

Wels nevezetesebb épületei közé tartozik a IX. században, eredetileg bazilikának emelt gót plébániatemplom, értékes üvegfestményeivel, valamint a Polheim-kastély és a nagy lovaskaszárnya. Ezeken kívül említésre méltó még az 1878-ben alapított szép városi park, amelyben minden második évben nagy népünnepet tartanak.

Az egykori tartományi hercegi vár, a Wals-i vár alapjait tekintve késő középkori épület, I. Miksa császár, „az utolsó lovag” halotti szobájával nyűgözi le az ideérkezőket. Továbbá a várban találjuk a vármúzeumot, melyet nem érdemes kihagyni a városi múzeumok sorából.

Az autóval érkező turisták a közeli Linzbe ellátogathatnak, ahol nemcsak az óváros sikátor jellegű utcácskái nyűgözhetik le őket, egyszersmind Ausztria legnagyobb dómjába betérhetnek. Családosoknak a szintén megközelíthető (kb. 27 km-re fekvő) Bad Schallerbachban található víziparkot érdemes felkeresniük, Ausztria legvonzóbb víziparadicsomát, mely a kicsiktől a nagyokig, mindenkinek hatalmas élvezetet jelent. A város Felső-Ausztria tartomány központi részén, a Traun folyó partján fekszik, az úgynevezett Welsi Puszta tájegység központja, az autópályán keresztül jól megközelíthetőek a környék szintén nagy hírű városai.

Szálloda és privát apartman kereső, azonnali díjmentes visszaigazolás magyarul: Wels szállások, szálláshely ajánló online napi árak ITT. Szálláshely, üdülés, üzleti utazás foglalás interneten. Összes ár, szálláshelyek listája, az internetes egyéni és kis csoportos utazási irodai árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő online rendszerekből, a foglalható ajánlat és szállás lista. Elit luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden együtt tekinthető át.

Ami tény, hogy a munkásszálló privát szoba ára olykor vetekszik egy kiadó lakás (bérlakás) árával (400 euró/hó). Érdemes egy párnak együtt ott laknia átmenetileg, és akkor már nem olyan vészes a havi költségvetésben ez a tétel.

Az osztrák város aktuális időjárása, előrejelzés, jelentések: ADATOK ITT, csapadék, szél, hőmérséklet és páratartalom értékek.

Zoomolható térképe, Googlemaps felvételek a környékről a magasból:
[geo_mashup_map]

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni? www.wels.at/welsmarketing/tourismus.html – az önkormányzat hivatalos, helyi turisztikai marketing oldala. Ausztria gazdagsága itt is érződik, erős ipari és kereskedelmi mozgást láthatunk, amit kiegészít a turizmus/vendéglátás egész éveben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.