Salzburg látnivalói, utazás fórum

Salzburg látnivalók

Van egy város, ami minden érzékünkre tud hatni. Ízek, hangok, színek, illatok, tapintás, és a hatodik érzékünk (szívünk, tudatunk) se fog csalódni.

Saját tapasztalataim alapján Salzburg egy olyan történelmi város, ahol most az egész világ megfordul. Igen, Dél-Amerika, fekete Afrika eldugott bugyrai, Japán vagy USA, és egyre inkább Ázsia képviselteti magát. Minden érem két oldala látható, tudósok, művészek, menekültek és robot-melósok hada egy 148 ezer fős állandó lakosságú városban (a térség együtt kb. 540 ezer fő).

Mesés, sokszínű látogatásunk lehet Ausztria egyik legszebb városában, Salzburgban. Középkori és barokk történelmi épületek, kastélyok, múzeumok, színházak, állatkert, barlang, vasút, ezerféle program és fesztivál fogad mindenkit, a feltöltődés garantált!

Ez Ausztria negyedik legnagyobb városa, Bécs, Graz és Linz előzik meg. Körülbelül 210 ezer ember él agglomerációjában. Már az újkőkor óta lakott volt a terület, majd a rómaiak uralkodásának idején át egészen a kora középkorig fejlődött, ezt csak az 1348-as pestisjárvány tudta megállítani, amikor a város elvesztette lakosainak harmadát. A város legfényesebb, és legmélyebb nyomot hagyó korszaka a barokk volt, ekkoriban a felvilágosodás központjaként tekintettek Salzburgra. Az óváros nagy történelmi múltjának és szépségének köszönhetően 1997-ben felkerült az UNESCO világörökségek közé.

Tiszteletre méltó építmény a Hohensalzburg vár, ami Közép-Európa legnagyobb épségben fennmaradt erődítménye. 1077 óta őrködik a város felett, azóta sokszor bővítették. Érdekesség, hogy soha senkinek nem sikerült bevennie a várat. A legfőbb látványosság a vármúzeum, illetve a hercegi szobák, a megtekintés pedig úgy az igazi, ha a Festunggasse-ról induló kötélvasúttal megyünk.

A legpompásabb épületek közé tartozik a Hellbrunn-i kastély. A reneszánsz építményt egy gyönyörű, hatalmas park egészíti ki, amely vízi játékkal díszített, ez páratlan látványosság, ki ne hagyjuk. A legváratlanabb helyekről támadnak meg a vízsugarak, sokszor nem látjuk, honnan. Szinte teljes egészében fennmaradt az eredeti alak, a barlangokkal, szökőkutakkal. Itt található a Steintheater, azaz Kőszínház, ami az első szabadtéri színpad Európában. Kiállításokat, konferenciákat és egyéb rendezvényeket tartanak ma itt.

A salzburg-i dóm mindenki számára ismerősen hangzik, tavaly óta azonban körüljárható új, különleges módon. A barokk stílusú katolikus templom körüli egész dómnegyed bejárható egyetlen jeggyel. A múzeumi körséta körbevisz minket a Residenz dísztermein, a Galérián, a boltív-teraszon, a Szent Péter Múzeumon és a ferences templomon. Több mint 2000 kiállítási tárgyat tekinthetünk meg, köztük rengeteg eddig ismeretlen kincs. Történelem, művészet és építészet fonódik össze a túra során.

Nem vitás, hogy a város leghíresebb szülötte a zeneszerző, Mozart volt. Szülőháza és lakóháza kötelező látnivaló. A Getreidegasse 9 szám alatt álló házban múzeum működik, ami több ezer látogatót vonz minden évben. Emléktárgyak, levelezések és portrék láthatók az eredeti állapotukban megőrzött helyiségekben. A legfőbb kiállítási tárgyak viszont Mozart gyermekkori hangszerei. Új kiállítások nyíltak, amelyek az alkotó gyermekkori hátköznapjait, a színházzal való kapcsolatát és családját mutatják be. Bármerre járunk, találkozunk Mozart zenéjével, vagy az emlékét őrző csokoládéval… Nem csoda, hogy a várost Mozartstadt-nak nevezik.

Rengeteg múzeum várja az ide látogatókat, így csak a legfőbbeket sorolnám fel. A Salzburg  Múzeum a város történelmét, lakóinak hétköznapjait mutatja be, egészen napjainkig. A megújult koncepciójú múzeum szórakoztatóbban ismertet meg bennünket történetével, például érdekes városmodellekkel. A Salzburg-i Modern Művészetek Múzeuma nemzetközi hírű művészek grafikáit, fotóit, festményeit tárja elénk, látványos táj részeként, egy sziklaszirt mellett. A Kelta Múzeum a kelta nép kultúráját bemutató látványos gyűjteményt rejt. Igazán elbűvölő a Játékmúzeum, a kiállított darabok közül sokat kipróbálhatunk. Nem csak a gyerekek élvezik, ez biztos! A babák, macik, állatkák, autók, labirintusok mindenkit magukkal ragadnak.

A gyerekeknél maradva a Salzburg-i Állatkert biztos siker lesz, rengeteg különleges állatfajt láthatunk, és a táj kivételesen szép. A Természet Házában megismerkedhetünk a víz alatti világgal, a hüllők kertjével, a világűr rejtélyeivel, és az emberi testtel. Újszerű kísérleteknek tanúi lehetünk, és olyan érdekes dolgokat próbálhatunk ki, mint még soha: például bejárhatjuk egy óriáshegedű belsejét, és ezer elgondolkodtató kérdésre kapunk még választ, ha ellátogatunk ebbe a csodapalotába. Megéri a pénzt.

Az italok kedvelőinek kihagyhatatlan állomás a Stiegl sörgyár, amely Ausztria legnagyobb magánkézben lévő sörfőzdéje, egyedülálló a maga nemében. Ez a név már 1492-ben sem volt ismeretlen, híres volt az itt főzött ital. Az isteni sör történetéről és készítéséről mindent megtudhatunk itt, amire kíváncsiak vagyunk. Ezt a páratlan helyet érdemes látnunk.

A sörkóstoló túrára időnként kedvezményes áron válthatunk belépőket, pl. 12,90 € (~13 euró 2 főre), 1+1 akció. Címe: Stiegl-Brauwelt, Bräuhausstraße 9 5020 Salzburg Österreich.

Stiegl Brauwelt sörkóstoló túra
Stiegl Brauwelt kirándulás

Nem szabad kihagyni a Schafberg vasúton való utazást sem, amely a legmeredekebb fogaskerekű vasút az országban. Az 5 km-es utat 45 perc alatt teszi meg a Schafberg hegy csúcsáig, ahonnan gyönyörű a kilátás. Romantikus program, mindenki számára.

Az egyik legnagyobb élményt kétségkívül az Óriás jégbarlang nyújtja. A világ legnagyobb jégbarlangja leírhatatlan látvány, a Tennen-hegység része. A barlangrendszer 42 km hosszan fekszik, és felesleges volna megpróbálni leírni ezt a nevezetességet. Azt javaslom, mindenki nézze meg maga, de ne felejtsen el jó melegen felöltözni!

Az itt tartózkodást rengetegféle módon oldhatjuk meg, bármilyen pénztárcához megtaláljuk a megfelelő szállodát. Ebben az írásban találhatók a részletek: Szálláshelyek Salzburgban.

Képgalériás kedvcsináló, ízelítő:

Látnivalók 1. rész. ITT, élménybeszámoló, nevezetességek 1. rész a blog-fórumban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.